Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Hogyan kell megfelelően főzni a yerba mate-t?

2023-03-28
Hogyan kell megfelelően főzni a yerba mate-t?

Azok számára, akik "frissek" a yerba mate főzésével kapcsolatban, az infúzió elkészítésének folyamata kissé bonyolultnak tűnhet. Azonban nincs mit lebontani! Miután elolvasta bejegyzésünket, biztosan mindenki bírja. Ráadásul jól is csinálja!

Yerba mate - a guarani indiánok varázslatos itala

A paraguayi magyal az a tény, hogy nagyon hálás anyag az egyedi ízű, ízletes infúzió elkészítéséhez. Hogyan készítsd jól a yerba mate-t? Valójában rengeteg módja van a yerba mate főzésének, és sok függ a saját preferenciáitól. Vannak, akik az erősebb yerbát részesítik előnyben, mások a gyengébbet. Vannak, akik a klasszikus szárított gyümölcsöket részesítik előnyben, adalékanyagok nélkül, mások eredeti, ízesített kompozíciókat választanak, vagy önmagukban egészítik ki adalékokkal az ételt. Sok változó létezik, és minden mateistnak megvannak a saját szokásai a yerba mate főzésekor. A legegyszerűbb három lépésben feltenni: a megszáradt anyagot beleöntjük a materóba, felöntjük vízzel és felragasztjuk a bombillát. A Yerba mate azonban több, mint egy gyógynövényes forrázat. Egy mágikus rituáléhoz kapcsolódik, egy bizonyos misztikus borítékhoz, amely egyedi itallá teszi. Bár mindenki a maga módján készíti el és issza a yerbát, van valami, ami összeköt egy dél-amerikai egészséges, zöld ital minden rajongóját. Ez a guarani indiánok ősi hagyománya.

A guarani indiánok fedezték fel először a paraguayi magyal tulajdonságait. Észrevették, hogy ennek a fának a leveleit rágva több energiájuk van, nem érzik magukat fáradtnak és éhségnek, és a koncentrációjuk is élesedik. Nem sokkal ezután elkezdték a magyalleveleket szárítani és kisebb darabokra őrölni, majd az így kapott szárított levelek alapján infúziót készítettek. Az italt a tök szárított és kivájt terméséből készült edényekben itták. A szűréshez bambuszból vagy nádból készült, egyik végén áttört csövet használtak. A yerba mate ivása egy indiai rituálé volt, amelyet vadászat és egész napos, kimerítő expedíciók előtt hajtottak végre. A törzs a tűz köré gyűlt, és együtt itták a főzetet, egy csészéből, kézről kézre adva.

Hogyan kell főzni a yerba mate-t? Ami szükséges?

A guarani indiánok hagyománya a mai napig fennmaradt. Lehet, hogy nem a tűz mellett isszuk a yerbát, de ugyanazokat az eszközöket használjuk, mint a felfedezői – csak kicsit javítva. Fennmaradt az a szokás is, hogy együtt itatták a főzetet. Különösen Argentínában és Paraguayban a yerba megosztása a helyi kultúra fontos eleme. Hol kezdjem el inni a yerbát?

Kezdetben érdemes beszerezni a szükséges eszközöket - egy edényt és egy szűrőcsövet. A yerba világában az edény matero vagy tök. A Yerba mate-t leggyakrabban fa-, kerámia- vagy tökös edényekben készítik. Ez természetesen ízlés, ízlés vagy egyszerűen kényelem kérdése. A speciálisan profilozott edény megkönnyíti a yerba mate főzését, kényelmes ivást és a főzet hőmérsékletének hosszabb ideig tartó fenntartását. A cső, amelyen keresztül yerbát iszol, egy bombilla. Úgy néz ki, mint egy kanál, de egy perforált szűrővel van kiegészítve, aminek az a feladata, hogy megállítsa a kávézaccot a csészében, hogy ne kerüljön a szájba. Kényelmes lehetőség egy termosz vásárlása – ez egy megoldás azok számára, akik otthonon kívül szeretnek yerbát inni. Kezdőknek ajánlunk egy analóg hőmérőt is, amely segít pontosan megmérni a yerba főzéséhez szükséges víz hőmérsékletét - ennek pedig nagy jelentősége van, amiről a szövegben később írunk. És végül a legfontosabb - yerba mate.

Milyen fokon kell yerbát főzni?

A yerba mate főzésekor a legfontosabb dolog a víz hőmérséklete. A szárított leveleket ne öntsön forrásban lévő vízzel, mert a magyallevelek "megégnek" - elvesztik tulajdonságaikat, ízüket és illatukat. A yerba mate jeges vízzel is felönthető. A hideg kiadású Yerbát tereré-nek hívják. A szárított anyag öntéséhez meleg változatban az ideális hőmérséklet 70-80 Celsius fok körül van.

Milyen vízzel kell önteni a yerba mate-t?

  1. Egyesek azt állítják, hogy a yerba mate forralása a forró vízzel való felöntés helyett nagyon érdekes hatásokat eredményez. A víz ráadásul tejjel is helyettesíthető – így jön létre a mate de leche. Az ilyen yerba-tejes ital cukorral vagy más édesítőszerekkel kombinálva tökéletesen felmelegíti a testet a hideg napokon.
  2. A 90-100 Celsius fokos víz túl forró a paraguayi magyalhoz, és nagyon gyorsan elkészíti a yerba főzetét. A növény értékes tulajdonságait a forrásban lévő víz "megöli", és nagyon keserű, intenzív ízt szabadít fel gyorsan. Egy ilyen infúziót még lehet egy kicsit megspórolni - jó, ha a yerbát a kiöntés után kb. 1 perc múlva szitán átöntjük, hogy leállítsuk a főzési folyamatot. Így elkerüljük a keserű, kellemetlen utóízt.
  3. 70-80 Celsius fok – ez a tökéletes hőmérséklet a yerba mate öntéséhez. A Holly teljesen felszabadítja tulajdonságait és erős rúgást ad. Az infúzió meglehetősen nehéz, jellegzetes ízű. Érezd a keserűséget és a savanyúságot.
  4. 50-60 Celsius fok – ez a hőmérséklet tökéletes a yerba mate hosszabb ideig történő főzéséhez. A magyal tulajdonságai kevésbé szabadulnak fel. Az íze is enyhébb. Az ilyen kifőzött szárazságot még késő délután is meg lehet inni.
  5. 30-40 fokos langyos víz - nagyon enyhe páros hatást kölcsönöz, mind hatásában, mind ízében. A megfelelő adag koffein elérése hosszabb főzést igényel, és továbbra sem érheti el azt a hatást, mint a 70-80 fokos főzésnél.
  6. hideg, szinte jeges vizet használnak a tereré elkészítéséhez. Míg a paraguayi magyal langyos vízben rosszul adja ki ízét és tulajdonságait, nagyon alacsony hőmérsékleten teljesen másképp viselkedik. A jeges "infúzió" ízében és hatásában valamivel enyhébb, mint a 70-80 Celsius fokos vízzel főzött yerba, de itt nem a serkentő hatás a legfontosabb. A Tereré mindenekelőtt nagyszerű módja annak, hogy lehűljön egy forró napon.

A yerba mate főzése - lépésről lépésre

A közönséges teától eltérően a yerba mate elkészítése több lépést igényel, de ne aggódj – hamar megszokássá válik! Mit tegyünk és mennyi ideig főzzük a yerba mate-t, hogy ízletes legyen és a lehető legjobban működjön? Csak néhány lépés:

1. lépés: öntse a szárazságot a materóba

Az első lépés az egyik legfontosabb. Az infúzió intenzitása, íze és hatása attól függ, hogy mennyi yerbát tölt a csészébe. A szabály egyszerű - minél több szárított gyógynövény, annál erősebb lesz az infúzió. Főleg az elején, amikor nincs hozzá érzékünk, könnyen túlzásba vihetjük, és elriasztja a keserű íz és a koffein mennyisége. Általában azt mondják, hogy a szárított anyag optimális mennyisége az edény térfogatának körülbelül 1/4-3/4-e, ami nem túl pontos információ. Ezért azt javasoljuk, hogy az elején a legjobb, ha öntsön körülbelül 15 gramm szárított gyümölcsöt - annyit, amennyi belefér egy nagy kanálba.

2. lépés: rendezze el a szárítót

A yerba mate elkészítésének ez a szakasza valójában több kisebb lépésből áll. Először is, ha a szárazság finom és nagyon poros, akkor jó, ha megszabadulunk néhány portól és kisebb levelektől, gallyaktól, amelyek később eltömítik a bombillát. Ehhez le kell takarni a materót a kezünkkel, fejjel lefelé fordítani és erőteljesen rázni. A megszáradt anyag apró elemeinek egy része a kézen marad, így az ún a matematikus anyajegye. Ha egy gallytól és portól mentes yerbát választ, nyugodtan kihagyhatja ezt a lépést. Miután a megszáradt anyagot a materóba öntöttük (és esetleg a por és gallyak egy részétől megszabadultunk), azt megfelelően el kell rendezni. Döntse meg az edényt szögben (kb. 45°-ban), hogy a gyógynövény az egyik falára kerüljön. Az egyik oldalon lesz halom és egy tér jelenik meg, amelybe a következő szakaszban vizet önt.

3. lépés: Helyezze be a bombillát

Az edényt továbbra is enyhén ferde helyzetben tartva helyezzük bele a bombillát, a halom tetejére helyezve. A bombillát a szűrővel lefelé tesszük úgy, hogy hozzáérjen a materó aljához. Most óvatosan beállíthatja a materót a kiindulási helyzetbe, ügyelve arra, hogy ne rontsa el a "dombot".

4. lépés: öntsön vizet

Szárazság nélküli helyet célozva öntsön megfelelő hőmérsékletű vizet - az optimális 70-80 Celsius fok körüli. Vannak, akik először, a forró víz előtt, egy kis hideg vizet öntenek a materóba, és várnak egy pillanatig, amíg beszívja a megszáradt anyagot. Úgy tűnik, az így elkészített yerba hosszabb ideig megőrzi ízét. Az ilyen szokás egyben utalás is a hagyományra. A konkviszta idején Dél-Amerikába érkezett jezsuiták a víz „eltűnésének” pillanatát varázslatos módon „egy korty Szentpétervárnak” nevezték. Thomas”, egy ajándékot kapott köszönetképpen, amiért a paraguayi magyal a világra hozta.

Végül: várd meg, amíg kifő!

Forró víz felöntése után várjon körülbelül 2-3 percet, amíg a magyal levelei felszabadítják ízüket, aromájukat és tulajdonságaikat. A Yerba mate fogyasztásra kész! Ne feledje, hogy az infúzió folyamatosan felhalmozódik, tehát minél tovább marad a yerba mate az anyagban, annál erősebb lesz. Ne feledje továbbá, hogy az infúzió elfogyasztása után ne dobja ki a zaccot – a yerba mate többször is felönthető, amíg íze és aromái teljesen ki nem mosódnak.

Néhány hasznos tipp

  • Ne keverje a bombillát az anyagba! Bár hasonlít egy kanálra, nem az, és nem is keverik. Bármilyen mozgás a főzetben a magyallevelek elmozdulását okozza, ami eltömítheti a bombillaszűrőt.
  • Ha elfelejtette beletenni a bombillát a materóba, mielőtt vizet öntött volna – ne aggódjon! Ezt később is megteheti, és annak elkerülése érdekében, hogy zacc kerüljön a csőbe, tegye a hüvelykujját a bombilla szájrészére, és csak akkor engedje el, amikor a cső vízbe merül. A benne kialakuló nyomás megakadályozza a szűrő eltömődését.
  • Ha kedvet kapunk egy édes yerbához, a legjobb módszer, ha először édesítjük a vizet bármilyen édesítőszerrel, és ráöntjük a szárított keveréket. Így nem kell majd kanállal vagy (a borzalmak réme!) Bombillával keverni a yerbában.
  • Ha nincs kéznél matero vagy bombilla, semmi sem veszett. Ezek az eszközök nagyon hasznosak a yerba mate főzéséhez és ivásához, de nem szükségesek. A Matero helyettesíthető egy közönséges csészével, és ahelyett, hogy az infúziót bombillán keresztül szűrnéd, használhatsz hagyományos teainfúziót. Ebben a bejegyzésben további ötleteket talál a yerba mate alternatív főzéséhez.

Most már minden világos! Tudod, hogyan kell megfelelően főzni a yerba mate-t. Kísérleteket tartunk az első főzésre! Mindenképpen tudassa velem, melyik módszer tetszett a legjobban.

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 860,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel