Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate csésze - melyiket válasszuk?

2023-05-24
Yerba mate csésze - melyiket válasszuk?

A Yerba mate egy Dél-Amerikából származó varázslatos ital, amely számos csodás tulajdonsággal rendelkezik. Elkészítése és fogyasztása igazi mágikus rituálét teremt, és ennek a varázslatnak a megőrzése érdekében érdemes erre a célra szánt eszközöket használni. A Yerba mate csésze az alap. Kíváncsi, melyik lesz a legjobb és legkényelmesebb? Itt vannak az egyes edények előnyei és hátrányai.

Summary:

 1. A yerba mate edénye: mate, tök vagy kalabász?
 2. Miből készülnek a yerba mate csészék?
 3. A yerba mate csészék formái
 4. Melyik a legjobb mate tök a yerba matéhoz?

A yerba mate edénye: mate, tök vagy kaliba?

Dél-Amerika népei, ahonnan a yerba mate származik, mate néven emlegetik azt az edényt, amelyben a főzetet isszák. Ez a név a mati szóból származik, amely kechua nyelven "ivóedényt" jelent. A yerba mate pohár másik, ugyancsak gyakran használt elnevezése a "tök" (vagy "calabash" a spanyol calabaza szóból). Bár ez a szó definíció szerint az edény gyártási anyagát írja le, a köznyelvben elfogadottá vált, hogy a mate szóval felváltva használják bármely edényre, függetlenül annak típusától vagy gyártási anyagától. A yerba mate-csészéknek számos típusa létezik. Ezek formájukban, űrtartalmukban és felhasználási céljukban különböznek egymástól. A legkisebb edényekbe csak körülbelül 100 ml főzet fér, míg a legnagyobbakba akár fél liter yerba mate is belefér. Egyesek fából, mások természetes kalabászból, megint mások kerámiából vagy üvegből készülnek. Egy kezdő mate-ivó kissé elveszhet ebben az egészben. Szeretné tudni, hogy melyik a legjobb yerba mate csésze? Nézzük meg mindegyiket együtt!

Miből készülnek a yerba mate csészék?

Fából készült mate

A leghangulatosabb és legnépszerűbb választás a yerba mate ivók számára a fából vagy kalabászgyümölcsből készült máté. A fából készült yerba mate csésze olyan különleges mélységet ad a főzet ivásának, amelyet nem lehet meghamisítani. A fa aromás gyantát termel, és az ebből készült edényben főzött yerba mate íze teljesen más, íz- és aromás jegyeket vesz fel. A fából készült matepoharat leggyakrabban az intenzív illatú palo santo fából, ritkábban a nagyon tartós és robusztus algarrobo, lapacho vagy citromfából készítik. A fából készült mate szerkezetének megerősítése érdekében gyakran fémszerelvényeket is használnak. A fából készült mate töknek megvannak az előnyei és a hátrányai:

Pros:

 • A yerba mate íze és illata más, mélységet és új dimenziót kap,
 • a fából készült csészék nem a legolcsóbbak, de az árhoz magas minőség és masszív kivitelezés társul, a fa nagyon ellenálló minden sérüléssel szemben,
 • a fából készült mate-tök viszonylag könnyű és nagyon kényelmes a kézben.

Hátrányok:

 • A fából készült yerba mate csésze igényes. Először is, az első használat előtt elő kell készíteni, hogy minél tovább bírja. Ezt a folyamatot curadónak nevezik, és erről itt írtunk bővebben. Másodszor, megfelelően kell ápolni. A fa szerves anyag, amely könnyen elkorhadhat, ha nedvességnek van kitéve. A yerba mate maradékát fából készült edényben hagyni nem a legjobb ötlet. Ugyanakkor a fából készült edényt rendszeresen nedvesíteni kell. Ha túlságosan kiszárad, eltörhet,
 • a fából készült mátétök átadja ízét és aromáját a főzetnek, ugyanakkor könnyen átveszi a benne lévő folyadékok ízét és aromáját is. Míg az egyáltalán nem zavar, ha a palo santo tök átveszi a kedvenc yerba mate ízét, addig az már eléggé rossz, ha a mate csésze átveszi a mosogatószer ízét. A faedényt nem tanácsos bármilyen mosószerrel öblíteni.

Kalabászból készült mate

A calabash gyümölcsből készült matepohár, akárcsak a fából készültek, meglehetősen igényes edények. Ezek a kalabász - tök szárított, kivájt és fás terméséből készülnek, amelynek jellegzetes alakja van. Attól függően, hogy a gyümölcs melyik részéből készült az edény, más-más alakja és neve van, de erről később. A kalotaszeg, akárcsak a fa, szerves anyag, így a belőle készült edényeknek is megvannak az előnyei és hátrányai:

Előnyök:

 • A kalabász gyümölcséből készült matepoharak környezetbarátok - nem szennyezik a környezetet,
 • a fából készült edényekhez hasonlóan a kalabászok is robusztusak és törésállóak,
 • a fából készült mate csészékhez hasonlóan a kalabasz szerves anyag, így a mate teának is adja az ízét és az aromáját, ami egyedülálló mélységet kölcsönöz a teának.

Hátrányok:

 • Az első használat előtt a kalabasz megfelelő, meglehetősen fáradságos előkészítést igényel,
 • a nedvesség hatására a kalabász mate csészében gyorsan kialakulhat a penész,
 • a fából készült mate-csészékhez hasonlóan a kalabász is hajlamos a törésre.

Kerámia máté tök

Akerámia mátétök praktikus, könnyen használható és nagyon népszerű. Az ilyen típusú edény használata hasonló ahhoz, mintha egy hagyományos bögrét használnánk kávé vagy tea fogyasztásához. Ez az anyag ellenáll a magas hőmérsékletnek, és nem befolyásolja a yerba mate ízét, amit egyesek előnynek tartanak. Milyen egyéb előnyei és hátrányai vannak a kerámia mate-nek?

Előnyök:

 • Olcsók és széles körben kaphatók bármely yerba mate boltban,
 • könnyű használni - nem penészednek, ha nedvesek, és nem repednek meg, ha melegítik őket, ráadásul mosogatógépben is gond nélkül moshatók, mosószerek használatával,
 • hatalmas a választék a különböző minták és színek tekintetében - a kerámia kalábrák gyakorlatilag bármilyen stílusban elkészíthetők.

Hátrányok:

 • A kerámia yerba mate kaláberek csak a formájukban különböznek egy közönséges teáscsészétől. Egy ilyen edényben már nincs annyi varázslat a főzet fogyasztásában, mint a palo santóból vagy természetes kalábrából készült mate-ban,
 • bár ezek nem törnek el forró víz hatására, mint a fából készült mate csészék, a legtöbb esetben a padlóra esett kerámia kalabasz a végén összetörik.

Más anyagból készült matepoharak

Népszerűek és nagyon praktikusak a rozsdamentes acélból készült matepoharak. Nagy előnyük, hogy hosszabb ideig megőrzik az ital hőmérsékletét (mind a forró, mind a hideg). Ugyanakkor az edény belsejében lévő hőmérséklet nem befolyásolja a külső hőmérsékletet, így nem irritálja a kezet - nem forrázza le, ha forró a főzet a matepohárban, és nem fagy meg, ha jeges tereré van az edényben. Néha üvegből készült yerba mate poharakkal is találkozhatunk, az úgynevezett glassanto. A glassanto átlátszó üvegfalai lehetővé teszik, hogy belenézzünk a főzet "belsejébe", és megcsodáljuk a meleg vízben gőzölgő yerba mate leveleket és pálcikákat. Az ilyen típusú matepohár hátránya a törékenység - az üvegedény könnyen eltörik.

A yerba mate csészék formái

Kerek mate-tök

A yerba mate csészék leggyakoribb formája a jellegzetes, kerek "gömböc" - alul kidudorodó és a teteje felé keskenyedő. Az ilyen alakú edényeket kerámiából, fából és kalábragyümölcsből - annak alsó részéből - készítik. Nagyjából bármilyen típusú mate teához alkalmasak - legyen az poros paraguayi mate vagy durvára vágott, gallyaktól és portól mentes yerba mate zöld. Problémás lehet, ha csak nagyon finomra őrölt yerba mate chimarrão-t készítünk ilyen típusú mate csészében.

Cuia

A brazilok, akik szeretik a friss, finomra őrölt, élénkzöld színű chimarrão-t inni, a főzetet egy jellegzetes, vastag falú, széles gallérú, nagy edényben készítik. A Cuia, ahogyan ezt az edényt nevezik, a calabash tetejéből készül.

Porongo

A porongo edények jellegzetessége, hogy fém állvánnyal vannak ellátva. Ezt az edénytípust, akárcsak a cuia-t, a calabash tetejéből készítik, és elég nagy űrtartalommal rendelkezik. Néha széles gallérral is ellátják. A cuia-tól azonban a faluk vastagságában különböznek - sokkal vékonyabbak. Az argentin és uruguayi emberek leggyakrabban a porongo típusú kalibákból isszák a yerba matét.

Guampa

A guampákat szarvasmarha szarvából vagy patájából készítik. A guampa elnevezés a wampa szóból származik, amely a kechua nyelven szarvat jelent. Nagyon érdekes formájuk van, amely kiemelkedik a többi edény közül - hosszúkásak és finoman íveltek. A guampákat gyakran kényelmes fogantyúval látják el, hogy könnyebb legyen megfogni őket. Gyakran fémmel is be vannak csomagolva, ami hozzájárul a tartósságukhoz. A guampák különösen népszerűek Paraguayban, ahol a magas hőmérséklet és a nagyon forró, fülledt éghajlat miatt a yerba mate-ot főként jeges változatban - tereré- isszák. A szarvból vagy patkóból készült guampából csak hideg yerba matét lehet inni. A forró vízzel érintkezve a mate tea íze megromolhat, ráadásul kellemetlen szag és utóíz is beszivároghat. Manapság már fából vagy kerámiából készült guampákat is lehet kapni.

Melyik a legjobb mate gampa a yerba mate készítéséhez?

Milyen mate tököt válasszunk? A yerba matéhoz az a legjobb kalabásztök, amelyikben a legkényelmesebben tudjuk inni a főzetet. A yerba mate normál bögréből is iható, ha úgy érezzük, hogy ez kényelmes - ez egyéni kérdés, és egyáltalán nem bűn. Ahhoz azonban, hogy érezzük a yerba mate ivás igazi hangulatát, átéljük a főzés varázslatos rituáléját és elmerüljünk a dél-amerikai kultúrában, javasoljuk, hogy természetes anyagból - fából vagy kalabászgyümölcsből - készült edényt válasszunk. Bármit is választ, igyon az egészségére!


Az információ forrása: A babbatabát az alábbiakban ismertetjük:

 1. Wikipedia: Mate, Mate (infusión), Mate (recipiente).

Ajánlott

Kerámia Mate csésze Celeste - 375 ml

Kerámia Mate csésze Celeste - 375 ml

2 880,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
Palo Santo tök - Samuel 180 ml

Palo Santo tök - Samuel 180 ml

7 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
Palo Santo mate tök - Salvador 150ml

Palo Santo mate tök - Salvador 150ml

6 560,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
pixel