Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A yerba mate főzésének alternatív módjai

2023-06-14
A yerba mate főzésének alternatív módjai

Kíváncsi vagy, hogyan főzhetsz yerba matét mate tök vagy bombilla nélkül? Képzelje el, hogy elmegy nyaralni, és elfelejti magával vinni a szükséges kiegészítőket. Mit tegyen? Ne aggódjon! Van néhány módszerünk, amely segít a yerba mate alternatív módon történő főzésében!

Összefoglalás:

  1. A yerba mate főzése és fogyasztása - alternatívák
  2. Csésze vagy pohár a yerba matéhoz. Hogyan lehet yerba matét főzni egy hagyományos bögrében?
  3. Hogyan isszák a yerba matét hagyományosan?
  4. Igya a yerba matét úgy, ahogyan szereti!

A yerba mate főzése és fogyasztása - alternatívák

A yerba matét hagyományosan egy speciális edényből isszák. A legnépszerűbbek a fából, kerámiából vagy calabash gyümölcsből készültek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha nincs egy speciális tököd, akkor meg kell tagadnod magadtól a yerba mate ivását! Rengeteg alternatív módja van a yerba mate főzésének mate tök és bombilla nélkül. Használhat egy hagyományos csészét, poharat, francia sajtót vagy teáskannát.

Francia sajtó a yerba matéhoz

A francia sajtó nagyon jó ötlet a yerba mate főzéséhez, ha nincs megfelelő felszerelésed hozzá. Ezzel az eszközzel sokkal több szárított terméket tudsz sikeresen beleönteni, mint egy teafőzővel. Ideális esetben az edény űrtartalmának körülbelül 1/4-ét kell beleöntenie (feltételezve, hogy az körülbelül 1 literes). Ez az ideális adag azok számára, akik elkezdik a yerba mate kalandot. A módszer hátránya, hogy az így kiöntött mate tea sokáig (a csésze következő újratöltéséig) a french pressben marad. Ezáltal keserűbbé és sokkal erősebbé válik. Ez a módszer és a prés kapacitása két személy számára ideális. Két adag yerbát fog főzni, amelyet szinte azonnal a bögrékbe tölt. Ha csak magadnak akarsz mate-t főzni, akkor jobb, ha egy kisebb francia prést használsz. Így elkerülhető a hosszú főzési idő.

Brewing yerba mate in french press

Yerba mate teáskannában

A teáskanna koncepciója nagyon hasonlít a francia sajtó működéséhez. Öntsük bele a megfelelő mennyiségű szárított terméket, és öntsünk hozzá 75 °C körüli hőmérsékletű vizet. Várni kell egy kicsit, amíg a yerba mate átjárja a teát, majd a bögrékbe kell önteni. Ehhez a legjobb, ha egy szűrőt használ, amely lehetővé teszi, hogy a felhasznált mate leveleket leszűrje. Ne feledje, hogy a szárított terméket ne hagyja túl sokáig a teáskannában! A Yerba mate a víz hőmérsékletétől függetlenül folyamatosan főz, és így erősebbé válik.

Yerba mate teafilterekben

A tasakokban lévő mate a legegyszerűbb megoldás. Nincs szükség szűrőre vagy francia presszóra - csak egy csészére. Egyesek szerint a teafilterekben lévő mate nem igazi mate. Sokkal gyengébb, mint a klasszikus, laza levelű mate tea, és sokkal finomabb. Az ilyen típusú yerba mate főzésének számos előnye van. Minden az Ön elvárásaitól és igényeitől függ.

Brewing yerba mate in teapot

Egy csésze vagy egy pohár yerba mate. Hogyan lehet a yerba matét egy hagyományos bögrében főzni?

Ön még csak most kezdi a yerba mate kalandját. Megvásároltad az első csomag mate-ot, de még nem volt időd beszerezni a speciális felszerelést. Ezért kíváncsi vagy , hogy lehetséges-e a yerba mate elkészítése és fogyasztása egy közönséges bögrében? Ez a helyes dolog? A yerba mate nem ugyanúgy készül, mint a tea, amelyet egyszerűen egy csészébe töltesz, és felöntöd vízzel. A finom, szárított levelek a fogakhoz tapadnak, és irritálják a torkot. Hogyan főzzük a yerba matét egy bögrében anélkül, hogy megfulladnánk az Ilex paraguariensis apró leveleitől és gallyaitól? Egyszerű! Többféleképpen is megtehetjük. Olvassa el a cikk folytatását!

Hogyan főzzük a mate teát egy hagyományos bögrében?

Az első módszer. Használhatsz bármilyen kerámia bögrét vagy üveget a yerba mate ivásához, és egy olyan finom szemű teafőzőt, amelyen a száraz Ilex paraguariensis levelek legapróbb részei, pálcikák és por nem jutnak át. A szárított terméket elhelyezheti egy biztosítótű típusú teafőzőben, egy nagyméretű szűrő típusú teafőzőben vagy egy praktikus, lánccal ellátott teafőzőbe. Mindegyik teafőző elég nagy ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű száraz hozzávaló elférjen benne. Tegye a szárított yerbát egy bögrébe vagy pohárba. Öntsön hozzá körülbelül 75 °C-os hőmérsékletű vizet. A yerba matét érdemes néhány percig lefedni. Ne tegyen bele túl sokat a szárított mate-ból, mert a víz kiöntésekor megduzzad. Ez az infúziós tartály felnyílását okozhatja. Hogy elkerülje a főzőport, amelyet nem szeretne az italába keverni, előtte egy szűrőn keresztül átszűrheti a szárított matét. Mennyi ideig kell főzni a yerba matét csészében vagy pohárban? Ez attól függ, hogy milyen erős mate teát szeretne inni. Minél tovább áztatjuk a szárított Ilex paraguariensis-t, annál intenzívebb lesz a főzet íze, és annál élénkítőbb lesz.

Második módja. Ha már vettél egy bombillát, akkor a yerba mate-ot ugyanúgy ihatod egy hagyományos csészében, mintha egy speciális mate-tökkel tennéd. Nem igazán számít, hogy melyik edényt használja. Hogyan lehet így bögrében főzni a yerba matét? Tegyél egy kis mennyiségű mate teát a bögre aljára (rajtad múlik, mennyit teszel bele, de kezdetnek kb. 15 g-ot ajánlunk - minél többet teszel bele, annál erősebb lesz a mate), fedd le a bögrét a tenyereddel, fordítsd fejjel lefelé, és óvatosan rázd meg. Így a levelek és gallyak pora és apró részei nem fogják eltömíteni a bombillát, amikor megissza a főzetet. Óvatosan döntse vissza a bögrét az eredeti helyzetébe, és helyezze 45 fokos szögben úgy, hogy a szárított termék "ráüljön" a bögre falának egyik oldalára. Öntsön a bögrébe egy kis lehűtött, legfeljebb 80 °C hőmérsékletű vizet, és célozza meg azt a helyet, ahol a szárított mate a bögre alját kiteszi. A legfontosabb szabály, hogy ne öntsön forró vizet a yerba mate-ra - ez "leforrázhatja" a száraz Ilex paraguariensis leveleket, így a főzet keserűvé és nagyon élvezhetetlenné válik. Nem baj, ha nincs hőmérőnk - csak várjunk a forrást követően 4-10 percet, amíg a víz kihűl. A pontos idő attól függ, hogy milyen anyagú edényben forralja a vizet. Ha nem akarsz várni, a forró vizet szobahőmérsékletű, hűtött vízzel is keverheted. A mate tea első felöntése után várja meg, amíg a szárított levelek magukba szívják a vizet, majd töltse fel vízzel teljesen. A bombilla nyílását dugaszolja el a hüvelykujjával, és helyezze a csészébe. Így elkerülheti, hogy eltömődjön. Ne keverje a bombillát a csészében! Várjon néhány percet (kb. 5-10 percet), és kész is van. A yerba matét többször is kiöntheted, amíg nem veszít az ízéből és az erejéből.

Brewing yerba mate in a mug

Hogyan issza a yerba matét hagyományosan?

Bár a yerba matét hagyományos bögréből is lehet inni, és nem igazán számít, hogy milyen edényt használunk, erősen ajánljuk, hogy a mate tea ivására szolgáló speciális "bögrében", úgynevezett mate tökben készítsük el. Ez egy lekerekített edény, amelynek jellegzetes formája lehetővé teszi, hogy a főzet tovább maradjon forró. A "mate" szó a ketchua indiánok nyelvéből származik. Az ő nyelvükön a "mati" ivóedényt jelent. A hagyományos mate tökeket fából készítik - a legnépszerűbb a palo santo vagy az algarrobo. A tök másik típusa a calabash - a calabash szárított és kivájt gyümölcséből készül. Paraguayban a guampa nevű mate tökből isszák a tererét (a yerba mate hideg változatát) - egy hosszúkás edényt, amelyet általában szarvasmarha szarvából készítenek. Hozzáférhetőségük és könnyű használhatóságuk miatt a legnépszerűbbek a kerámiából készült tökök - ezek nem igényelnek különösebb előkészítést az első használat előtt, könnyen moshatók, nem rohadnak meg, ha nedves, szárított terméket hagyunk bennük, és viszonylag olcsók. Üzletünkben különböző típusú yerba mate tököket talál.

Igyon yerba matét úgy, ahogyan ön szereti!

Ne feledje, hogy a yerba matét úgy ihatja, ahogyan szeretné. Nincs egyetlen helyes módszer, vagy bármilyen szigorúan betartandó szabály, amit be kell tartanod. Ha a yerba matét hagyományos bögréből issza, attól nem változik meg az íze vagy a tulajdonságai, és nem is lesz kevésbé kényelmes, és ezzel nem követ el semmilyen bűncselekményt. Legtöbbünknek megvan a saját története az első yerba mate főzéséről. Van, akinek ez még hátravan. Néha a körülmények elég nagy kihívást jelenthetnek, reméljük, hogy egy kicsit segítettünk neked. Vagy van más ötlete az alternatív matefőzéshez? Ossza meg velünk!

Ajánlott

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 365,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 1 950,00 Ft/1tételNormál ár 1 950,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 460,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

2 710,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 2 720,00 Ft/1tételNormál ár 3 380,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 420,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel