Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate kiegészítők. Melyik lesz a legjobb? Hogyan válasszuk ki őket?

2023-09-20
Yerba mate kiegészítők. Melyik lesz a legjobb? Hogyan válasszuk ki őket?

Ahhoz, hogy a guarani indiánok "zöld aranyának" ízét élvezhesse, tulajdonságait hatékonyan és élvezettel élvezhesse, érdemes jó minőségű yerba mate ivóeszközzel felszerelkeznie. Az Ilex paraguariensisből készült infúziók kényelmes elkészítéséhez és fogyasztásához számos eszköz szükséges. Ma azt javasoljuk, hogy mely yerba mate-kiegészítőket érdemes kéznél tartani!

Összefoglalás:

  1. Yerba mate csésze - melyiket válasszuk?
  2. A legjobb bombilla. Melyik?
  3. Egyéb yerba mate kiegészítők
  4. Igyál yerba matét úgy, ahogyan szereted!

Yerba mate csésze - melyiket válasszam?

A yerba mate főzési kellékek közül a legalapvetőbb a matepohár, az edény, amelyben az Ilex paraguariensisból készült főzet készül. A guarani indiánok eredetileg a frissen szedett málnaleveleket rágták. Ezek energiát adtak nekik, és javították a vadászat előtti koncentrációjukat. Később Dél-Amerika őslakosai felfedezték, hogy a szárított magyallevelekből vízzel felöntve főzetet lehet készíteni. Kiderült, hogy ez az ital ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a nyers levelek. A főzet elkészítéséhez egy edényre volt szükség. Az első yerba mate-edényeket a tök fás, gumós terméséből, más néven kalabászból készítették. Arról, hogy hogyan kell ilyen mate-csészét készíteni, itt írtunk bővebben. Manapság még mindig ezt a fajta edényt használják a yerba mate főzésére és fogyasztására, de főleg a dél-amerikai országokban. Más országokban inkább az igazán elkötelezett yerba mate-rajongók választják a valódi kalabaszából készült edényeket. A magas ár mellett a természetes calabashák jó állapotban tartása is kicsit több erőfeszítést igényel. Ha tehát a kényelmes tisztítás és karbantartás miatt aggódik, válassza a legnépszerűbb kerámia kalabászt. Legnagyobb előnye, hogy más edényekkel együtt mosogatógépben is elmosható. Mosószerekkel gond nélkül elmoshatja, és akkor sem rothad el, ha néhány napig (reméljük, nem túl sokáig!) benne hagyja a yerba mate nedves maradékát. A kerámia mate tök is viszonylag olcsó, széles körben kapható sok yerba mate boltban, sőt a piacokon is, és számos színvariációban és különböző díszes kivitelben gyártják. A fából készült edény viszont a yerba mate rituálék minden kedvelőjének csemege. Üzletünkben a yerba mate elengedhetetlen kellékei között megtalálható a palo santo mate tök, egy szent fából készült edény. Aromája és finom utóíze akkor szabadul fel, amikor a főzet meleg, és így adja meg egyediségét. Akárcsak a természetes calabash mate csésze, a palo santo fából készült edény is különleges karbantartást igényel, ami kissé körülményes lehet, de érdemes beszerezni egyet, hogy átérezzük a yerba mate rituálé igazi varázsát.

A legjobb bombilla. Melyik?

Egy jó mate tök csak a fele a történetnek, ha össze kell állítani a yerba mate elengedhetetlen kellékeinek készletét. A másik fele a bombilla, amely egy fém (vagy fa, illetve bambusz) cső, tetején egy szűrővel, amelynek célja, hogy elválassza az őrleményt a főzetből. Bár a guarani indiánok felfedezték, hogy a magyalleveleket a belőlük készült főzet formájában lehet fogyasztani, az italt kezdetben a fogakon keresztül szűrték, ami nagyon kellemetlen volt. A bombilla első prototípusa egy nád- vagy bambuszdarab volt, amelynek egyik vége vakon volt, és lyukas volt, hogy megszűrje az italt. Kísérletezéssel és tévedéssel ezt a találmányt továbbfejlesztették, és ma már az általunk jól ismert bombillát használhatjuk. Milyen legyen? Ennek a szerkentyűnek a kiválasztásakor célszerű a szárított termék típusa alapján tájékozódni, amelyből a főzetet készítik. Például a tipikusan brazil chimarrão esetében, amely nagyon finom állagú és szinte lisztszerűre őrölt, szinte lisztes állagú, ajánlott egy "bomba " használata - széles, kerek, lyukakkal ellátott szűrővel felszerelve, hogy megakadályozza az eltömődést. A yerba mate szerelmesei körében a legnépszerűbb bombilla típus a "kanál" bombilla - amelynek formája szó szerint olyan, mint egy teáskanál. Ez messze a legsokoldalúbban használható yerba mate-szívószál. Az egyetlen probléma ezzel a bombilla típussal az, hogy nagyon poros, száraz termékek kerülhetnek bele, ami kellemetlenséget okozhat a yerba mate fogyasztásakor. Kínálatunkban dupla és tripla szűrővel ellátott bombillákat is talál, amelyek különösen alkalmasak a közepes és durva vágású száraz mate-ból készült főzetek fogyasztására. Ami az anyagot illeti, a legfunkcionálisabbak a rozsdamentes acél vagy alpaka bombillák, amelyek tartósak és könnyen karbantarthatók. A rozsdamentes acélból készült bombillák viszonylag olcsók és gyakoriak a yerba mate boltokban. Az alpakkából készült bombillák a magasabb kategóriájú yerba mate-felszerelések azok számára, akik nemcsak a gyártáshoz használt anyag tartósságát, hanem esztétikus megjelenését is értékelik.

The best yerba mate accessories in MateMundo.co.uk online shop

Egyéb yerba mate kiegészítők

Kínálatunkban számos más, hasonlóan hasznos yerba mate kiegészítő is megtalálható. Ezek közül érdemes megemlíteni:

  • yerba mate hőmérő - különösen azok számára hasznos, akik most kezdik a kalandot a mate teával, de nem csak. A yerba matét úgy kell elkészíteni, hogy a vizet legfeljebb 80°C-os hőmérsékletűre kell önteni. A melegebb víz leforrázza a leveleket, így a főzet keserű és kellemetlen ízű lesz. A víz felforralása után körülbelül 5-10 percet kell várni, hogy lehűljön és elérje a megfelelő hőmérsékletet. A hőmérséklet pontos méréséhez és annak ellenőrzéséhez, hogy a víz nem túl forró-e, érdemes kéznél tartani egy hőmérőt.
  • Ha szeretné megkönnyíteni a bombilla karbantartását, mindenképpen szerezzen be egy tisztítórudat vagy tisztítószert. Ezekkel a yerba mate kiegészítőkkel könnyedén megtisztíthatod a cső minden zugát, így a bombilla igazán sokáig kitart. A yerba mate ivásakor a föld összegyűlik a szűrőben és a csőben, és a bombilla egyszerű vízzel történő öblítése nem elegendő a megfelelő tisztításhoz. Ha úgy dönt, hogy levehető bombillát vásárol, akkor könnyen el tudja mosni minden részét. Az egyszerű, lecsavarozható bombillák esetében ez nem biztos, hogy ilyen egyszerű. Ezért elengedhetetlen, hogy a bombillát speciális tisztítószerrel tisztítsuk meg.
  • Ha azt szeretné, hogy a yerba mate elkísérje az utazásai során, akkor a Yerbomos - egy speciális formájú yerba mate termosz, amely termoszként, csészeként és bombillaként is funkcionál egyben - jó választás lehet.

Igyon yerba matét úgy, ahogyan szereti!

Az általunk felsorolt yerba mate kiegészítők mindegyike nagyon hasznos a főzet elkészítéséhez és fogyasztásához. Az igazság azonban az, hogy nem kötelezőek. A yerba matét úgy ihatod, ahogyan szereted. A mate tök helyett használhat egy hagyományos csészét vagy poharat is. A száraz mateát egy hagyományos teafőzőbe öntheti, és akkor nincs szüksége bombillára a főzet megivásához. Ha nincs szükséged bombillára, akkor nem kell alaposan tisztítanod sem, így nem lesz szükséged tisztítószerre. A hőmérő egy olyan kütyü, amely megkönnyíti az életet, de nem elengedhetetlen. A megfelelő hőmérsékletet "ráérzel", amint gyakorlottá válsz a yerba mate főzésében. A jerbomos egy másik olyan szerkentyű, amely bizonyos helyzetekben hasznos, de anélkül is élhetsz. A speciális, dedikált yerba mate-kiegészítők azonban egyfajta rituálévá teszik a mate főzését és fogyasztását, bizonyos varázslatot és misztikumot szerezve. Ezért, ha szeretné megtapasztalni a mate tea igazi dél-amerikai kultúráját, érdemes a "yerba mate" országok lakói által használt kiegészítőkhöz nyúlni. Ha kíváncsi vagy, hol vásárolhatod meg a legjobb yerba mate kiegészítőket, akkor szívesen látunk a MateMundo.co.uk üzletünkben!


Információk forrása: A "yerba" és a "yerba" termékcsaládok, valamint a "yerba" és a "yerba" termékek:

  1. Wikipedia: Mate, A yerba mate története.
  2. Encyclopædia Britannica: Mate.

Ajánlott

Yerba mate készlet TermoLid calabash bombilla Yaguar

Yerba mate készlet TermoLid calabash bombilla Yaguar

8 890,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
Yerba Soul mate készlet TermoLid matrac bombilla

Yerba Soul mate készlet TermoLid matrac bombilla

11 730,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
Set Yerba Mate TermoLid thermal mattress

Set Yerba Mate TermoLid thermal mattress

10 690,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
pixel