Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Kalabász - mi az és hogyan készül a kalabásztök?

2023-09-27
Kalabász - mi az és hogyan készül a kalabásztök?

Minden yerba mate kedvelő tudja, hogy a jó yerba mate tök a kulcsa annak, hogy kényelmesen élvezhesse kedvenc italát. A yerba mate úttörői, mivel nem rendelkeztek kerámiapoharakkal, másképp birkóztak meg a feladattal. Az edényeket kalabászból, egy tökszerű növényből készítették. Miért működött jól yerba mate csészeként, és hogyan készültek az edények?

Összefoglalás:

  1. Körte vagy tök? Mi az a kalabász?
  2. A kalabász és számos felhasználási módja
  3. A magtól a kalabásztökig. Hogyan készülnek a yerba mate csészék?
  4. Különböző formájú yerba mate-kalabászok
  5. Melyik yerba mate kalabászt válasszuk?

Körte vagy tök? Mi az a calabash?

A calabash a tökfélék(Cucurbitaceae) családjába tartozó kúszónövény. Eredetileg Afrikában őshonos, természetes élőhelye a szubtrópusi övezet, ahol meleg és párás éghajlat uralkodik. Ma már gyakorlatilag minden kontinensen megtalálhatók a különböző fajtái. Természetes körülmények között a növény akár a 10 méteres magasságot is elérheti. Az indák fákat, bokrokat, sőt épületeket is körbeölelnek. Nagy, kerekded levelei vannak, és amikor virágzik, szárát fehér virágok díszítik. A legértékesebb a kálvária termése - fiatalon zamatos zöld színű, finom bolyhokkal borított, körte alakú. A gyümölcs nagyon gyorsan érik. A gyümölcsök térfogata megnő, színük sárgásbarna árnyalatúvá válik, felületük pedig simává válik, és elveszíti a szőrzetet. Az érett kalászos gyümölcsök akár 80 centiméter hosszúak és 20 centiméter szélesek is lehetnek. Amikor kiszáradnak, a külsejük vastag, kemény héjjá alakul, míg a belsejük (szinte teljesen) üreges marad. A fás terméseknek jellegzetes alakjuk van - alul repedezettek és lekerekítettek, felül pedig kúposak. Alakja miatt a kalabászt más néven palacktököknek vagy töknek is nevezik.

A sokoldalú kalotaszegi növény

A kalotaszegi fajták egy része ehető. Különösen az ázsiai konyhában a kaláka számos étel igen népszerű összetevője. Az érett gyümölcs hihetetlenül kemény héjának köszönhetően a kalácsa számos felhasználási lehetőséget kapott, nemcsak a főzésben. A megfelelően elkészített kalácsa 1000 féle módon használható fel! Zenei hangszerként is szolgálhat - a nagy, üreges héj jól működik hangdobozként. A kisebb, szárított kalabászok viszont csörgőként szolgálnak, ha magvakkal töltik meg őket. Afrikában és Dél-Amerikában az őslakosok a kalabászt mindennapi használatra, például tálak, tányérok és víztartályok készítésére használták, de dekoratív korsók és koporsók is készültek belőle. A calabashákból bongokat - vízipipákat és kisebb pipákat dohányfüstöléshez használtak. Az átlátszó, színes üveggel díszített nagy kalabászokat dekoratív lámpaburák készítésére is használják - ez egy népszerű étteremlánc jellegzetes dizájneleme, amelynek nevében egy misztikus egyiptomi lény szerepel, amely egy oroszlán alakú, emberi fejjel. És, ami számunkra, mate-rajongók számára a legfontosabb, a kalabásszákból yerba mate csészéket készítenek.

Yerba mate cups made of calabash

A magtól a kalabásztökig. Hogyan készülnek a yerba mate csészék?

A calabash termesztése nem a legegyszerűbb dolog - elég szeszélyes növény, amely néha sok gyümölcsöt hoz, néha pedig nem hoz. Szereti a meleget, a sok napsütést és a jó adag vizet. Az érett kalászos termése nagy, hosszúkás körte alakú. Világoszöld vagy enyhén sárga színűek és kemény héjúak. A szüret után a gyümölcsök meleg és szellős helyen körülbelül két hétig érnek. Egészben szárítjuk őket - ha felvágjuk őket, ráncosodhatnak és elveszíthetik alakjukat. A szárítási folyamat során a külső rész megbarnul, és az egész gyümölcs pehelykönnyűvé válik. Miután a kaláka teljesen megszáradt, a kezelés során eltávolítják a belsejét - a gyümölcshús és a magok maradványait. Az így elkészített kalábrát víz- és ételhordó edényként, valamint - különleges formájának köszönhetően - yerba mate pohárként használják. Az enyhén elvékonyodó felső peremnek köszönhetően a calabashban egy halom szárított yerba matét lehet készíteni. Az üvegtökből hangszereket is készítenek - egyes törzsek ennek a növénynek a terméséből készítették például a guatemalai marimbát vagy a kubai guirót. Érdekesség: a kalabász akár otthon is termeszthető, a magokat pedig szinte bármelyik kertészeti boltban könnyen beszerezhetjük.

Különböző formájú yerba mate kalibák

A calabash gyümölcsöt a ma ismert országok területén élő guarani indiánok több száz évvel ezelőtt yerba mate ivóedényként használták: Paraguay, Brazília, Argentína és Uruguay. A gyümölcs fás, kemény héja elég erős volt, jól tartotta a vizet és nagyon könnyű volt. Az ottani párosítók a mai napig szívesen használják az ilyen természetes edényeket. Attól függően, hogy a gyümölcs melyik részéből készült a mate-kalabasz, különböző típusokat különböztetnek meg. A legnépszerűbb forma az úgynevezett "argentin kaliba", amely itthon is könnyen megtalálható. Ez a kis gyümölcsök alsó részéből készül, amelyek körtére emlékeztető alakúak. A nagyobb gyümölcsök felső részéből, amely jellegzetes szűkületet mutat, a cuia és porongo nevű edényeket készítik. A cuia elsősorban Brazíliában népszerű. A chimarrão ivására használják. Sokkal vastagabb a faluk és széles a gallérjuk. A porongo, amely leginkább Argentínában és Uruguayban található, valamivel kisebb, mint a cuia, kerekebb, és általában fémlábakkal van ellátva. Az utolsó típus a galleta, amely lapos gyümölcsből készül.

Melyik a legjobb calabash a yerba mate-hez?

A calabash gyümölcséből készült mate gurigákat már nagyon régóta készítik és használják - sok dél-amerikai még mindig ezt a bizonyos típust részesíti előnyben. Ez messze a legklasszikusabb módja a yerba mate elkészítésének. Napjainkban azonban a kerámia calabashák, amelyeket csak a gyarmatosítás idején kezdtek el használni, sokkal népszerűbbek lettek a kényelmes használat és a könnyű tisztíthatóság miatt. Formájuk általában a hagyományos edényekre utal, ami megkönnyíti a yerba mate főzet elkészítését. Melyik kalabászt válassza a mate tea fogyasztásához? Üzletünkben a kerámia kalabászok mellett palo santo fából készült fa mate-edényeket, guampákat és rozsdamentes acélból készült termál mate-edényeket is vásárolhat. Válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet!


Információk forrása: A kálmánok és a kálmánok a következők:

  1. Wikipedia: Kalabász.

Ajánlott

Matero Palo Santo - Pampeano

Matero Palo Santo - Pampeano

11 030,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
Kerámia Mate tök Cráter Conejo fehér - 350ml

Kerámia Mate tök Cráter Conejo fehér - 350ml

10 880,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
pixel