Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate és cukorbetegség

2024-01-10
Yerba mate és cukorbetegség

A cukorbetegség krónikus anyagcserezavar, amelyet az inzulinelválasztás zavara okoz. A számos megelőző kezdeményezés ellenére az esetek száma folyamatosan nő. Civilizációs betegség és számos országban jelentős egészségügyi probléma. Nézzük meg ma ezt a témát: jó-e a cukorbetegeknek az egyik legegészségesebb italnak tartott yerba mate? Lehet-e hatása erre a betegségre?

Összefoglalva:

 1. A cukorbetegség számokban
 2. Csodálatos tea Paraguayból
 3. A yerba mate és a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások
 4. Yerba mate - tényleg olyan egészséges?

A cukorbetegség számokban

A WHO szerint 2014-ben világszerte körülbelül 422 millió ember szenvedett cukorbetegségben. Összehasonlításképpen: 1980-ban a cukorbetegek száma "csak" 108 millió volt. 2019-ben körülbelül 2 millió ember halt meg cukorbetegségben. A betegségre való fogékonyság örökletes, de gyakran összefügg a rossz életmóddal - rossz táplálkozással és kevés mozgással, következésképpen elhízással. A cukorbetegség befolyásolja az egész szervezet működését, számos egészségügyi szövődményhez járul hozzá, és mindenekelőtt növeli a halálozást. Nincs gyógymód, bár kutatások folynak. Hatásai azonban késleltethetők és megelőzhetők a megfelelő gyógyszeres kezeléssel, jól beállított étrenddel és aktív életmóddal.

Csodálatos tea Paraguayból

A yerba mate elsősorban élénkítő hatásáról ismert, ami miatt sokan a kávét és az energiaitalokat helyettesítik vele. A yerba mate azonban nem csak koffeint tartalmaz. Számos vitamin, ásványi anyag és szerves vegyület található benne, amelyek az egész szervezet számára értékesek, így a yerba mate egy nagyon egészséges, számos pozitív tulajdonsággal rendelkező ital. A yerba mate többek között klorogénsavat, a polifenolok csoportjába tartozó szerves kémiai vegyületet tartalmaz. Ez egy erős antioxidáns, amely növeli a szervezet inzulinérzékenységét és lassítja a glükóz kiválasztását, miközben csökkenti a vércukorszintet. Ezért nagyon értékes étrendi összetevő a 2-es típusú cukorbetegek számára, akiknél az inzulin hatása és kiválasztása károsodott. A yerba mate cukorbetegségre gyakorolt tulajdonságait a tudósok már évek óta tanulmányozzák.

Yerba mate and diabetes

A yerba matéval és a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatások

A tudósok vizsgálták a yerba mate vércukorszintre gyakorolt hatását, és bebizonyították, hogy az infúzió fogyasztása segíthet a cukorbetegség szabályozásában. Elhízott egereken végeztek klinikai vizsgálatokat, és az eredményeket 2011-ben publikálták. Megfigyelték, hogy a glükóztolerancia javult azoknál az állatoknál, amelyek yerba matét ittak. 2013-ban egy másik kutatócsoport a yerba mate vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálta. Ezúttal 29, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteggel végezték el a vizsgálatot. A páciensek 60 napon keresztül napi háromszor 330 ml yerba matét kaptak, majd megvizsgálták vérük glikált hemoglobin tartalmát. A glikált hemoglobinszint a vizsgálat után 0,85%-kal csökkent. Egy másik, 2018-ban az argentin Instituto de Efectividad Clínica y Sanitaria (IECS) kutatója által végzett tanulmány szerint a yerba mate fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A vizsgálatban 2615 különböző nemű, 35-74 év közötti ember vett részt. 26 hónap elteltével megfigyelték, hogy azoknál, akik naponta több mint 550 ml yerba matét ittak, alacsonyabb volt a cukorbetegség kockázata, mint azoknál, akik naponta kevesebb mint 100 ml matét ittak, vagy egyáltalán nem fogyasztották a főzetet.

Yerba mate - tényleg olyan egészséges?

Yerba mate kontra inzulin és a vércukorszintre gyakorolt hatás - ezt a témát a tudósok már több éve sokszor vizsgálták, de még mindig nyitott, és mélyebb elemzésre szorul. Ezért folyamatosan újabb és újabb tanulmányokat végeznek, és újabb eredmények születnek. Ez megerősíti, hogy a yerba mate nagy potenciállal rendelkezik az egészségügyi tulajdonságok tekintetében. A kérdésre - ihat-e cukorbeteg yerba matét, illetve jó-e a yerba mate a cukorbetegeknek - a válasz egyértelműen igen. A tiszta, cukrozatlan yerba mate, esetleg természetes gyógynövények, gyümölcsök vagy ízesítők hozzáadásával nem árt a cukorbetegeknek. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy számos pozitív tulajdonsága ellenére nem gyógyszer, hanem csak egy kiegyensúlyozott étrend kiegészítése, amelyet szakorvossal kell megállapítani.


Az információ forrása: Az információ forrása:

 1. Wikipedia: Cukorbetegség, klorogénsav.
 2. Egészségügyi Világszervezet.
 3. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate tea (Ilex paraguariensis): Journal of Food Science, 2007. október, 72. kötet, 9. szám, R138-R151 oldalak.
 4. G. M. E. Hussein és mások, Mate Tea (Ilex paraguariensis) Promotes Satiety and Body Weight Lowering in Mice: Involvement of Glucagon-Like Peptide-1, Biological & Pharmaceutical Bulletin, December 2011, 35 (12), sites 1849-55.
 5. G. A. Klein és mások, Mate Tea (Ilex paraguariensis) Improves Glycemic and Lipid Profiles of Type 2 Diabetes and Pre-Diabetes Individuals: A Pilot Study, Journal of the American College of Nutrition, 2013. június, 30. kötet, 5. szám, 320-332. oldalak.
 6. El consumo de mate puede ayudar a frenar la diabetes, Diario Popular, August 2018, site 18.
 7. A. Alkhatib és mások, Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management, Nutrients, 2017. december, 9. kötet, 12. oldal.
 8. B. Sarriá és társai, Yerba mate may prevent diabetes according to a crossover, randomized, controlled study in humans, Proceedings of The Nutrition Society, June 2020, 79 (OCE2), E245.

Ajánlott

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg Különleges ajánlat

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 358,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 1 365,00 Ft/1tétel-1% Normál ár: 1 940,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-30%(5 432,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 850,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 700,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel