Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate - egészségügyi elixír vagy rákkeltő csapda?

2024-06-20
Yerba mate - egészségügyi elixír vagy rákkeltő csapda?

A Yerba mate-t élénkítő tulajdonságai és gazdag íze miatt tartják nagyra. Az egészségtudatos emberek és a kávé alternatíváját keresők egyaránt egyre gyakrabban használják. Minél többen érdeklődnek iránta, annál több kérdés, pletyka és ellentmondás merül fel. Az egyik leggyakoribb aggály a potenciális rákkeltő hatása. Helyesek ezek az aggodalmak? Rákkeltő-e a yerba mate? Itt az ideje, hogy elválasszuk a tényeket a mítoszoktól, és közelebbről megvizsgáljuk a kérdést!

Összefoglalás:

 1. Dél-Amerika "zöld kincse"?
 2. Rákkeltő-e a mate tea? Az ellentmondás forrásai
 3. Mit mondanak a kutatások? Ideje a tudományos tényeknek
 4. Mi lehet aggályos a yerba matéban?
 5. Igyon yerba matét bölcsen és biztonságosan!

Dél-Amerika "zöld kincse"?

A yerba mate évszázadok óta rendkívül népszerű a dél-amerikai országokban, például Argentínában, Brazíliában, Paraguayban és Uruguayban. Az Ilex paraguariensis leveléből készített főzet számos egészségügyi tulajdonságáról ismert. Koffeint, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek együttesen támogatják az immunrendszert, javítják a koncentrációt és energiát adnak. A dél-amerikai országok kultúrájának is szerves részét képezi. A mate tea nem csak az élénkítés egyik módja, hanem fontos társadalmi rituálé is. A mate közös ivása egyetlen edényből a barátság és a vendégszeretet jelképe. Nem csoda, hogy a yerba mate a "zöld arany" néven vált ismertté a guarani indiánoknál, akik elsőként fedezték fel jótékony hatásait. Számos egészségügyi előnye és Dél-Amerikán kívül is növekvő népszerűsége ellenére azonban a yerba mate témája néha ellentmondásos. Az utóbbi években olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint a yerba mate rákkeltő lehet. Az internetet és a közösségi médiát időről időre elárasztják a yerba mate és a rák kialakulása közötti kapcsolatot sugalló kommentek és cikkek. Igazak ezek a jelentések? Rákkeltő-e a yerba mate? Ezt a kérdést az ital sok kedvelője teszi fel magának. Ebben a blogbejegyzésben megpróbáljuk eloszlatni a kételyeket, és közelebbről megvizsgáljuk, honnan erednek a pletykák és a rettegett viták.

Rákkeltő-e a mate tea? A viták forrásai

A többi élénkítő italhoz - kávéhoz, teához vagy energiaitalhoz - hasonlóan a yerba maténak is vannak támogatói és ellenzői. Tény, hogy a fent említett koffein- és stimuláló források közül a yerba mate a legkevésbé ismert számunkra, és minden ismeretlent egy adag bizalmatlansággal kezelünk. Ilyen az emberi természet. Az évek során számos pletyka és spekuláció született a yerba matéval kapcsolatban, és az egyik leggyakrabban ismételt híresztelés az, hogy potenciálisan rákkeltő. De honnan ered valójában ez az ellentmondás? Rákkeltő-e a yerba mate, vagy csak egy mítosz? Ez az aggodalom egy, a 20. század fordulóján végzett tanulmányban gyökerezik, amely kimutatta a yerba mate fogyasztása és a nyelőcsőrák fokozott kockázata közötti lehetséges kapcsolatot a dél-amerikaiak körében. E tanulmányok eredményeinek közzétételét követően a sajtót és az internetet elárasztották a yerba mate állítólagos ártalmasságáról szóló jelentések hullámai. Az egyik első egy 2009-ben a nagy amerikai napilapban, az LA Times-ban megjelent írás volt, "Yerba mate: Sip, don't gulp". A cikk szerzője a tudományos publikációkban szereplő információkat kiragadva a kontextusból, óvatos megközelítést sürgetett a marketingkampányokban széles körben a kávé egészségesebb alternatívájaként reklámozott yerba mate témájában. E szöveg alapján a médiában további viták kezdődtek arról, hogy a yerba mate káros-e - alapos kutatás nélkül és ismét a kontextusból kiragadva. Az ilyen jelentések a mai napig gombamód szaporodnak. És mennyi az igazságtartalma? Vessünk egy pillantást a tényekre.

Mit mondanak a kutatások? Ideje a tudományos tényeknek

A yerba mate káros voltáról szóló, fent említett tanulmányokat 1990 és 2004 között Eduardo De Stefani uruguayi kutató végezte szakemberekből álló csapatával. A kutatók közel 15 év alatt több tucatnyi vizsgálatot végeztek több ezer beteg bevonásával. Céljuk az volt, hogy a yerba mate és a nyelőcsőrák közötti kapcsolatot vizsgálják. A betegekkel interjúkat készítettek, és kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben többek között rákérdeztek az életkorra, a nemre, az iskolai végzettségre, a jövedelemre, a magasságra és a testsúlyra, az alkoholhoz és a cigarettához való viszonyra, valamint a yerba mate fogyasztására. Az egyik ilyen vizsgálat 1996-ban közzétett eredményei azt mutatták, hogy a rendszeres yerba mate-ivók körében a rák kockázata akár 60%-kal is megnövekedett. 1991-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) monográfiájában is rámutatott a yerba mate (valamint a tea és a kávé) és a rák közötti kapcsolatra. A Yerba mate infúzió a 2A csoportba sorolták, mint az emberre valószínűleg rákkeltő. Ez komolyan és fenyegetően hangzik. Nem csoda, hogy a téma szenzációt és számos gyanút keltett.

Az IARC ügynökség csak 2016-ban derített új fényt az ügyre. A yerba mate és a rák közötti kapcsolatról korábban közzétett tanulmányokat újra áttekintették. Kiderült, hogy több rendkívül fontos tényezőt nem vettek figyelembe, amikor De Stefani elemzéséből következtetéseket vontak le. A vizsgált betegcsoport beteg emberek voltak, alacsony társadalmi-gazdasági helyzetű férfiak, akik csak korlátozottan jutottak egészséges, teljes értékű táplálkozáshoz, és mindenekelőtt kényszeres dohányosok. Ezek a tényezők aláássák az egész tanulmány eredményeit, és sajnos csak néhány évvel később vették őket figyelembe. Az IARC cáfolta az általa közzétett monográfiában megfogalmazott következtetéseket. Arra a következtetésre jutott, hogy nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a yerba mate önmagában rákkeltő lenne, és a legfeljebb 65°C-os hőmérsékleten fogyasztott főzetet a 3. csoportba sorolta, mint az emberre nézve rákkeltő hatása szempontjából nem besorolható terméket. Mindazonáltal továbbra is számos olyan kérdés marad, amely a mate teát rákkeltő hatással hozhatja összefüggésbe. Ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban továbbra is szenzációs cikkek akadnak. De van-e valójában bármi félnivaló?

Mi az, ami a yerba matéban aggodalomra adhat okot?

Az egyik fő aggodalomra okot adó tényező a policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) jelenléte a yerba matéban. Ezek a káros vegyületek többek között szerves anyagok nem teljes égése során keletkeznek. Ezért a levelek hagyományos, füsttel és tűzzel történő szárítása következtében jelenhetnek meg a yerba matéban. A PAH-ok hozzájárulhatnak a rák kialakulásához, és ez olyan találgatásokat váltott ki, hogy a yerba mate rákkeltő lehet. A száraz információ, hogy a mate-ban káros, rákkeltő anyagok lehetnek, bárkit elborzaszthat. Érdemes azonban rámutatni, hogy a yerba mate főzetben lévő PAH-ok mennyisége egyáltalán nem nagyobb, mint más közönséges élelmiszerekben. Még a friss gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatóak! És ez az információ gyakran hiányzik a médiabeszámolókból. Tanulmányok szerint a hagyományos yerba mate-ban a PAH-k koncentrációja 30 μg/kg körül van. Ehhez képest a tealevelekben körülbelül 21 μg/kg, a pörkölt kávéban 13 μg/kg, a salátában 3-12 μg/kg, az almában 30-60 μg/kg, a füstölt húsban 50 μg/kg, a grillezett húsban pedig akár 320 μg/kg koncentráció is lehet. Csak ebben az összehasonlításban lehet objektív következtetést levonni - a yerba matéban ugyanúgy jelen vannak káros anyagok, mint más élelmiszerekben, amelyekhez nap mint nap nyúlunk, de mennyiségük nem veszélyezteti az egészségünket. Ha ez így lenne, akkor sok termék fogyasztását tiltanák az illetékes, az élelmiszereket alaposan vizsgáló intézmények.

A kutatók által említett második tényező, amely befolyásolhatja a rák kockázatát, a főzet hőmérséklete. A nagyon forró, 65 °C feletti italok fogyasztása, legyen szó yerba matéról, kávéról vagy teáról, irritálhatja a torkot és a nyelőcsövet, növelve a rák kockázatát. A hő hatására kitágult erek sokkal jobban felszívják az anyagokat - a jó és a káros anyagokat egyaránt. A forró italok fogyasztása például cigarettázással kombinálva robbanásveszélyes keverék lehet. De lényegében a yerba mate fogyasztásakor a rák kialakulásának kockázata pontosan ugyanolyan, mint bármilyen magas hőmérsékletű ital, akár tiszta forró víz fogyasztásakor. Nem maguk az italok rákkeltőek, hanem a fogyasztásuk módja növelheti a megbetegedés kockázatát! Ezért akár yerba matét, akár kávét vagy teát iszunk, fontos, hogy mérsékelt, nem túl magas hőmérsékleten fogyasszuk őket. Végső bizonyítékként arra, hogy - a sok szenzációhajhász híresztelés ellenére - a yerba mate biztonságos ital, hadd idézzük az egyik legfrissebb, 2023-as tudományos publikációt. Ez arra a következtetésre jut, hogy nemcsak arra nincs bizonyíték, hogy a yerba mate-ban található anyagok önmagukban (más tényezők figyelembevétele nélkül) növelnék a nyelőcsőrák kockázatát, hanem ráadásul vannak arra utaló jelek, hogy antioxidáns tulajdonságait a jövőben a rákellenes terápiában is fel lehetne használni.

Igyon yerba matét bölcsen és biztonságosan!

Foglaljuk össze az összes információt, és próbáljuk meg véglegesen megválaszolni a kérdést: rákkeltő-e a yerba mate? A legújabb tanulmányok egyértelműen azt mutatják, hogy a főzet önmagában nem káros, de mint minden más élelmiszerhez, ehhez is tudatos és bölcs hozzáállást igényel. Azok számára, akik értékelik a yerba mate ízét és tulajdonságait, íme két praktikus tipp, hogy egészségügyi aggályok nélkül élvezhessék a finom főzetet:

 • A yerba mate megfelelő hőmérsékleten történő fogyasztása. Blogunkon sokszor elismételjük, hogy mennyire fontos a yerba mate megfelelő hőmérsékleten - maximum 70-80°C-on - főzni. Mint láthatod, nem csak a magyal értékes tulajdonságait "öli meg" a túl forró víz. A víz hőmérséklete az egészségünk szempontjából is nagyon jelentős. Ne öntsünk forró vizet a yerba matéra! A forró mate fogyasztása helyett pedig közvetlenül a víz felöntése után hagyjuk egy kicsit lehűlni. A meleg, de nem forró főzet ugyanolyan ízletes és kevésbé káros.
 • Minőségi termékek kiválasztása. Vásároljon yerba matét olyan jó hírű gyártóktól, akik olyan modern szárítási módszereket alkalmaznak, amelyek csökkentik a PAH-ok képződését. Ezek az anyagok, bár nem megfelelő mennyiségben, de előfordulhatnak a hagyományos módszerrel - tűzzel és füsttel szárított - előállított mate-ban. Ez egy természetes folyamat, de azok számára, akiknek kétségeik vannak, szerencsére van egy alternatíva - a brazil yerba mate zöld, vagy nem füstölt, forró levegővel szárított mate. A zöld yerba matét a Verde Mate Green márka kínálja, amelynek termékeit megtalálja üzletünkben.

A yerba mate a természet igazi csodája, amely vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban bővelkedik. A főzet rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriát és a koncentrációt, energiát biztosít, segíti a fogyást és erősíti az immunrendszert. Természetes koffeintartalmának köszönhetően a yerba mate kiváló alternatívája a kávénak, miközben számos további egészségügyi előnnyel jár. Kár lemondani róla olyan információk miatt, amelyek nem teljesen igazak és pontatlanul igazoltak - pontosan ezt teszik az interneten időről időre megjelenő szenzációhajhász hírek. Mint minden terméket, a yerba matét is tudatosan kell fogyasztani, olyan szabályokkal, mint például a nagyon forró italok kerülése. Élvezze ezt az egyedülálló főzetet, miközben vigyáz az egészségére és jólétére. Egészségünkre!


Az információ forrása:

 1. Wikipedia: Mate, Polycyclic aromatic hydrocarbon.
 2. A. Gawron-Gzella i inni, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
 3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
 4. Coffee, Tea, Mate, Methylxanthines and Methylglyoxal, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 1991.
 5. E. De Stefani et al., Mate drinking and risk of lung cancer in males: a case-control study from Uruguay, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 1996.
 6. Drinking Coffee, Mate, and Very Hot Beverages, IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, 2018.
 7. K. Wróblewska et al., The correlation between Yerba Mate and cancer - a review, Quality in Sport, 2023.
 8. E. Conis, Yerba mate: Sip, don’t gulp, Los Angeles Times, 2009.

Ajánlott

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Soul Mate Organica Menta Limon 0,5kg (tanúsított)

Soul Mate Organica Menta Limon 0,5kg (tanúsított)

3 990,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 980,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel