Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Currado - hogyan kell elkészíteni a yerba mate tököt?

2023-06-21
Currado - hogyan kell elkészíteni a yerba mate tököt?

Vannak olyan yerba mate edények, amelyek határozottan kiemelkednek a többi közül. A palo santo vagy algarrobo fából készült mate tök büszkén áll a polcon a természetes és kerámia kalábrák társaságában. Szépségük igazi titka a gondozásukban rejlik. Mi az a curado (vagy currado), és hogyan kell ápolni a yerba mate edényt? Olvasson tovább!

Hogyan kell inni a yerba matét?

A yerba mate egy varázslatos ital, és hogy még titokzatosabbá tegye az ital auráját, a megfelelő edényben kell inni. A mate-tök különböző anyagokból készül. A kerámiából készültek a legnépszerűbbek - kényelmes a használatuk és könnyen karbantarthatók. Ezek azonban nem hasonlíthatók a természetes anyagokból készült edényekhez. A leghagyományosabbak a kálvária üreges és szárított terméséből készült mátétök. Másrészt a fából készült edények (például a palo santo) csodálatos tulajdonságokkal rendelkeznek.

Hogyan készítsünk curradót yerba mate tökből?

Mielőtt először használnánk egy yerba mate edényt, függetlenül az anyagától, érdemes azt megfelelően előkészíteni és tartósítani. Ez különösen fontos a szerves anyagokból készült matyó tök esetében, de a kerámia kalabászt is elő kell készíteni az első használat előtt. A yerba mate edény előkészítésének és tartósításának folyamatát curado (néha a currado elnevezést is használják). Ez egy spanyol szó arra, amit speciálisan kezeltek, hogy keményebbé és ellenállóbbá tegyék. Ez a curado lényege - a yerba mate ivóedény megerősítése, megkeményítése és ellenállóbbá tétele az időjárás viszontagságaival szemben. Ezt a folyamatot egyszer végzik el. A következő szövegben lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogyan kell elvégezni a curradót.

Természetes calabash currado

A calabash gyümölcs a yerba mate ivóedények készítéséhez használt különleges anyag. A sütőtökre emlékeztető gyümölcs gyorsan nő, hossza elérheti a 80 centimétert, szélessége pedig a 20 centimétert. Amikor kiszárad, a külseje vastag, kemény héjjá válik, míg a belseje üreges marad. A calabash vagy calebasa fás héja számos felhasználási módot talál, amelyek közül az egyik a yerba mate ivóedény. Ahhoz azonban, hogy a természetes calabash jól betöltse a funkcióját, jól el kell készíteni.

Hogyan kell elkészíteni a calabasát a yerba mate ivásához?

A calabaza egy valódi, természetes gyümölcs. Frissen vásárolt calabazából készült edény megvásárlása után előfordulhat, hogy szárított gyümölcshús-részecskéket talál benne, amelyeket a yerba mate első alkalommal történő elkészítése és fogyasztása előtt el kell távolítani. A calabaza gyümölcsből származó pép kellemetlen keserűséget adhat a yerba maténak, vagy emésztési nehézségeket okozhat. A calabash-edény curradója ezért elsősorban a gyümölcshús eltávolítására és az edény falának kisimítására szolgál. Hogyan készítsük el a calabash-t a yerba mate-hez? Nem nehéz, de kissé időigényes. Csak öntse a szárított yerba matét a calabashba - az edény térfogatának 1/4-3/4 részét, vagy töltse meg használt yerbával, és öntsön rá 75-80 °C körüli hőmérsékletű vizet. Ezt a főzetet ne igyuk meg! Lehet, hogy a calabash gyümölcsének maradványai maradnak benne, ami keserű és kellemetlen ízű lesz. A vízben áztatott aszalt gyümölcsöt tegyük félre körülbelül 12-24 órára, lehetőleg egy éjszakára. Ez idő elteltével távolítsa el a maradék yerba matét a kalabászból, és kaparja le az edény faláról a maradék gyümölcsöt (a gyümölcshúst és a magokat). A legjobb, ha ezt egy kanállal (akár egy hagyományos kanállal, akár egy speciális, a gyümölcsök lecsepegtetésére szolgáló kanállal) vagy egyszerűen egy bombillával teszi. Ne feledje, hogy ezt óvatosan kell tennie - nehogy kilyukassza a kalácsa falát, vagy tönkretegye a fémgyűrűt. Arra is ügyeljünk, hogy ne lyukasszuk ki a kalabasz belső "farkát", különben az edény szivárogni fog. Ezután ismételje meg az eljárást a megszárított anyaggal, majd öblítse le a kalabászt hideg vízzel, és hagyja megszáradni - a kiöntővel felfelé. Készen áll az Ön párját ritkító tökje! Nemcsak nagyon könnyű és kézreálló, de igazán jól mutat a polcon. A természetes főzet egy természetes tökben a yerba mate lényege.

A calabash előkészítése a yerba mate-hez - röviden a curado folyamat:

 1. Töltse meg a kalabászt szárított yerba matéval - körülbelül a térfogat 1/4-3/4-ével.
 2. Öntsünk rá forró vizet - körülbelül 75-80 °C-os hőmérsékletű.
 3. Tegye félre a kalabászt körülbelül 12-24 órára.
 4. Ürítse ki a kalibát a nedves szárított termékből.
 5. Egy kanállal kaparja ki a maradék pépet és magokat - tegye ezt alaposan, de óvatosan.
 6. Ismételje meg a curado folyamat 1-2. pontját. Tegye félre a kalabászt a vízzel átitatott szárazsággal együtt, de ezúttal rövidebb időre.
 7. Öblítse le a kalabászt hideg vízzel.
 8. Tegye félre a kalabászt száradni - a kivezető nyílással felfelé.
Curado

A palo santo curado a yerba mate-hoz

A palo santo vagy algarrobo fából készült mate tök egyedülálló és egyedi. Szokatlan tulajdonságokkal rendelkeznek - a fában áramló aromás gyanta adja ízét és aromáját az edényben lévő főzetnek. A fa, akárcsak a calabash gyümölcs, szerves anyag, és megfelelően kell ápolni, hogy a belőle készült edény minél tovább megmaradjon. A palo santo fából készült mate tököt az első használat előtt megfelelően át kell impregnálni. A "szent fa" a varázslatával viszonozni fogja a szívességet.

Hogyan kell elkészíteni a palo santo vagy algarrobo fából készült mate tököt?

A palo santo vagy algarrobo fából készült edények esetében a curado fő célja a falak megerősítése. Hogyan kell elkészíteni őket? Egyesek azt gondolják, hogy egy palo santóból készült máté tököt elég leöblíteni, és máris használható, de a megfelelő előkészítés fontos - a védtelen fa nagyon könnyen megrepedhet és szivároghat. A curado különösen fontos a kovácsolatlan yerba mate edények esetében. A repedések miatt a folyadékok kifolyhatnak. Hogyan kell előkészíteni a palo santo fából készült edényt? Az első használat előtt alaposan öblítse le a mate tököt hideg vízzel, hogy megszabaduljon a faforgácsoktól, és hagyja megszáradni. Ezután óvatosan kenje be a falakat jó minőségű olívaolajjal vagy kókuszolajjal, és igyekezzen alaposan bedörzsölni a zsiradékot a fába. Hagyja a mate tököt körülbelül 1-2 napig, hogy a zsír jól beszívódjon - így megvédi a csodálatos fát a kiszáradástól. Ez idő elteltével az edény belsejében összegyűlt zsírt egy rongy vagy papírtörlő segítségével dörzsölje vissza a falakba. A jobb eredmény érdekében 2-3 alkalommal megismételheti a folyamatot. Ha a zsír felszívódott, öblítse le az edényt meleg vízzel, és hagyja megszáradni. Az így elkészített yerba mate mate tök tovább tart, és ellenállóbb lesz a külső tényezőkkel szemben.

Curado a fa mate tökből röviden:

 1. Öblítse ki az edényt hideg vízzel, hogy megszabaduljon a visszamaradt faforgácsoktól, és hagyja alaposan megszáradni.
 2. A matero falát kenje be olívaolajjal.
 3. Tegyük félre a mate tököt 1-2 napra, hogy a zsír jól felszívódjon.
 4. Az edény alján összegyűlt zsiradékot dörzsölje újra a falakba - egy rongy vagy papírtörlő segítségével.
 5. A jobb eredmény érdekében megismételheti a curado 2-4. pontját.
 6. Öblítse le az edényt meleg vízzel, és hagyja alaposan megszáradni.

A kerámia kálvária curado

A legpraktikusabb választás a máté tökfajták közül a kerámia calabash. Kényelmes a használata, könnyen mosható, és nem igényel különösebb gondoskodást - olyan, mint egy hagyományos kerámiapohár. Azonban ebben az esetben is érdemes curadót végezni. A kerámia currado lesz a legegyszerűbb. A kerámiakalabászt egyszerűen forró vízzel leforrázza, mielőtt először használná, és az egész procedúra után vízzel és mosogatószerrel mossa el. Kész!

Hogyan ápoljuk a calabash-t a curado után?

A curado csak a kezdete az edény ápolásának. Függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült, minden edényt megfelelően kell ápolni. A legfontosabb szabály, hogy ne hagyjuk túl sokáig a yerba mate maradékát, mert a nedvesség rothadást okozhat, és kellemetlen ízt adhat az edénynek. Míg egy kerámia mate tök alaposan kimosható mosószerrel egy ilyen eset után, egy szerves anyagból készült, rothadt edény valószínűleg nem használható. A természetes kalábrából készült mate-tököket minden használat után alaposan meg kell szárítani - lehetőleg úgy, hogy a kiöntőcső felfelé nézzen. A fából készült tököket viszont mindig kissé nedvesen kell tartani - a túlságosan kiszáradt palo santo könnyen eltörhet. Egy jól "befogadott" edény a yerba mate csodálatos tulajdonságainak fokozásával viszonozza a szívességet. Szép, hasznos, sőt a palo santo és az algarrobo esetében még az ízt és az aromát is fokozza. Minden csak rajtad múlik. A curado egyfajta "megkeresztelése" egy lélekkel rendelkező edénynek.

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 365,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 1 950,00 Ft/1tételNormál ár 1 950,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 460,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel