Tereré - hideg yerba mate a forró napokra!
Nincs is jobb, mint egy frissen öntött forró yerba mate.... élvezni. De mi van akkor, ha a tűző nap az idegeinkre megy, és nem szeretjük a forróságot? Hogyan éljük túl a magas hőmérsékletet a nyári napokon? A válasz egy három szótagos kifejezés mögött rejtőzik: tereré! Hogyan készítsünk hideg yerba matét? Tudj meg mindent erről a blogunkon!
Összefoglaló:
- Mi az a tereré?
- Tereré paraguayi stílusban
- Hogyan kell elkészíteni a tererét? A finom, hideg yerba mate receptje
- Tereré ruso - mi az?
- A legjobb yerba mate a tereréhez
- Kiegészítők a tereréhez
Mi az a tereré?
A tereré nem más, mint hidegen főzött yerba mate. Paraguayból származik, és ott a legnépszerűbb. Nem csoda. A kontinens szívében fekvő kis ország híres forró, trópusi éghajlatáról. Az ottani hőmérők a nyári szezon legforróbb napjain akár 47°C-ot is mutatnak! Argentína északkeleti részén és Brazília déli részén is népszerű a mate tea hideg vízzel való felöntése. Itt van a legmelegebb. A perzselő hőségben kevesen kedvelik a meleg főzeteket. Segítségül jön a tökéletes orvosság a jeges yerba mate formájában.
Tereré paraguayi stílusban
Az egyenesen a forrásból származó jéghideg vízzel átitatott yerba matét már évszázadokkal ezelőtt is itták a guarani indiánok. Az ilyen ital energiát adott nekik, felderítette elméjüket és csökkentette az éhségérzetet, ugyanakkor tökéletesen hűsítette testüket az elviselhetetlen hőségben. A hagyományt a modern paraguayiak is átvették, és olyan mélyen gyökerezett a kultúrájukban, hogy a tereré nemzeti itallá vált. Február utolsó szombatját még nemzeti tereré-nappá is nyilvánították! Sőt, 2020-ban az UNESCO nemzetközi szervezet felvette a tereré fogyasztásának paraguayi hagyományát az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. Paraguayban a jéghideg yerba matét mindenki issza - fiatal és idős egyaránt. Reggel isszák élénkítésként, napközben pedig hűsítésként. Egy nagy tereré termoszt a vállukon átvetve visznek magukkal a munkahelyükre vagy az iskolába, baráti találkozókra, sétákra vagy kirándulásokra. A hideg yerba matét guampa - egy speciális tereré edény - segítségével isszák. Ez hagyományosan bivalyszarvból vagy szarvból készült, bár manapság már ugyanilyen gyakran használnak kerámia, fém vagy palo santo fából készült guampákat is. A paraguayiak jégkockákat, friss gyümölcsdarabokat - általában citrusféléket - és friss fűszernövényeket adnak a hideg tereréjükhöz. A tereréhez használt fűszernövényeket ott "yuyos"-nak nevezik, amelyeket gyakorlatilag bármelyik piacon meg lehet vásárolni. A paraguayiak gyakran keverik a hideg vizet közvetlenül a gyümölcsből kipréselt lével, és néha teljesen helyettesítik azt fagyasztott lével.
Hogyan kell elkészíteni a tererét? A finom, hideg yerba mate receptje
Hogyan kell elkészíteni a tererét? Ez ugyanolyan egyszerű, mint a yerba mate hagyományos, forró formában történő elkészítése. Az Ilex paraguariensis levelei forró vízben, de alacsony hőmérsékleten is ragyogóan kiadják tulajdonságaikat. Ahhoz, hogy a nemes növény könnyebben "megossza" őket, a víznek nagyon hidegnek, sőt jegesnek kell lennie - 1-5 °C körül. A hideg yerba mate elkészítése hasonló a hagyományos sörfőzéshez. Csak töltse meg a kalabászt a szárított termékkel (javasoljuk, hogy a szokásosnál körülbelül 50%-kal több yerba matét használjon). Mielőtt vizet öntene a mate-tökbe, adjon hozzá néhány jégkockát, hogy az ital hőmérséklete hosszabb ideig alacsony maradjon. Az ital "áztatása" is tovább tart. A finom, jellegzetes íz élvezete érdekében hagyja a kalábrát kb. 5-10 percig állni. A hideg yerba mate jól illik a gyógynövényekhez és a gyümölcsökhöz. Érdemes citrusfélék darabkáival, frissítő görögdinnye- vagy lédús őszibarackdarabokkal, illetve friss mentalevelekkel gazdagítani. A hosszan tartó frissítő hatás garantált!
Tereré ruso - mi az?
Az 1930-as években a Gran Chaco régió véres fegyveres konfliktus színhelye volt Paraguay és Bolívia között. Sok szovjet önkéntes harcolt az előbbi ország oldalán. A trópusi éghajlathoz nem szokott katonák alig bírták a nyomasztó hőséget. A frissítő hideg yerba mate azonban túl keserű volt a képzetlen ízlésüknek. A kompromisszumos megoldás egy kis módosításnak bizonyult. Víz helyett az Ilex paraguariensis leveleit fagyasztott lével - általában narancslével - öntötték le. Az ital tetszett az oroszoknak. A helyi lakosság is hamar felismerte. Létrehozásának szokatlan körülményeinek emlékére a mai napig "orosz tereré"-ként vagy spanyolul "tereré ruso"-ként emlegetik. A hideg yerba mate-ot, amelyet víz helyett gyümölcslébe áztattak, a 20. század első felében a paraguayi Itapúa államban letelepedett ukrán bevándorlók is fogyasztották. Hogyan készíthetsz magadnak tereré rusót? Egyszerű! Öntsd a szárított yerba matét egy edénybe - a cikk későbbi részében javaslatot teszünk arra, hogy mely fajták a legjobbak. Dobjon bele néhány jégkockát, és öntsön rá egy kis előre lefagyasztott gyümölcslevet - narancs-, alma-, barack-, eper- vagy maracujalevet. Kísérletezzen, és találja meg a kedvenc ízét. Kész az orosz tereré! A recept triviálisan egyszerű, nem igaz?
A legjobb yerba mate a tereréhez
Gyakorlatilag bármilyen típusú szárított termék alkalmas hideg főzésre. A yerba mate durvább és finomabbra vágott fajtái egyaránt. Jól működik a poros paraguayi mate, de a zöld brazil erva mate is, amely gyakorlatilag por- és gallymentes. Érdemes kipróbálni a különböző fajtákat, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Sok gyártó kínál kész keverékeket, amelyek a hideg elkészítésre vannak szánva. Ezek általában gyógynövényes és gyümölcsös adalékanyagokon alapulnak, amelyek egyedi aromát és ízt kölcsönöznek a készítménynek. Számos ilyen keveréket volt alkalmunk kipróbálni. Kiválasztottunk Önnek néhányat a kedvenceink közül. Ezek mindegyike elérhető webáruházunkban. Melyik yerba mate a legjobb tereré? Próbálja ki a különböző lehetőségeket, és döntse el maga! Javasoljuk, hogy hol kezdje:
- Verde Mate Tereré
- Guarani Menta Limón
- CBSé Pomelo
- Rosamonte Tereré
Bár a brazilok nem rajonganak annyira a tereréért, mint a paraguayiak, a brazil Verde Mate márka kínálatában találsz egy olyan változatot, amelyet a hűsítő infúzióknak szenteltek. Érdemes figyelni rá, nem csak gazdag összetétele miatt, ami máshol nem található meg. A Verde Mate Tereré többek között goji bogyót, ananászkockát, narancshéjat, citromfüvet és mentalevelet tartalmaz. Ha hideg vizet adunk hozzá, az eredmény egy figyelemre méltó gyümölcsös keverék lesz!
A neves paraguayi gyártó nem feledkezett meg a hideg yerba mate kedvelőiről sem! A száraz termék füstös keserűsége tökéletesen párosul a citrom savanykás hangsúlyaival. A menta egy csipetnyi nyugtató frissességet ad. A Guarani Menta Limón tökéletes hűsítő a forró nyári napokon!
ACBSé Pomelo egy ízletes argentin yerba mate, amelyet a grapefruit természetes aromája egészít ki, és amely különösen jól illik a tereré hideg változataihoz. Nagyszerű keverék, ízben és illatban is érezhető egzotikus jegyekkel!
A jól ismert argentin márka a hőségre is tartogat valamit. A Rosamonte Tereré nem tartalmaz hozzáadott aromát. A száraz terméket azonban úgy készítik, hogy a yerba mate hideg vízzel vagy jeges lével érintkezve optimálisan szabadítja fel értékes tulajdonságait.
A tereré tartozékai
A yerba mate hideg változatának elkészítéséhez a megfelelő termék és adalékanyagok kiválasztásakor nem szabad megfeledkezni a megfelelő kiegészítőkről sem. A yerba mate forró változatához hasonlóan elengedhetetlen eszköz a bombilla, amely elválasztja a földet az italtól. Alternatívaként a hideg yerba mate elkészíthető hagyományos teafőzővel vagy kávéhoz használt french presszel is. Ami az edényt illeti, nem igazán számít, hogy milyen edényben készül a tereré. A hagyományos mate tök vagy guampa a dél-amerikaiak kultúrájára utal, de a hideg yerba mate elkészíthető hagyományos bögrében, pohárban vagy - igazi hipszter stílusban - befőttesüvegben is! Jó ötlet beszerezni egy tereré termoszt is, amelybe jéghideg vizet önthetünk, jégkockákat dobhatunk bele, és többször ráöntjük a mate-ra, amíg az el nem veszíti az ízét. Ez remek lehetőség nyaralásra - útravalónak! Különösen erősen ajánljuk a 3 az 1-ben terere "készletet", azaz a Yerbomos 5.0-t. Ez egy csodálatos kiegészítő, amely egyesíti a mate tök, a termosz és a bombilla funkcióit. Egy nagyszerű kütyü, amely megkönnyíti az életet!
Mint arról saját magad is meggyőződhetsz, a yerba mate forró időben is tökéletes! Reméljük, cikkünk sok ízletes inspirációt adott. Ajánljuk továbbá, hogy tekintse meg üzletünk kínálatát. Sok olyan terméket gyűjtöttünk össze, amelyek a legforróbb nyári napokon is felfrissítenek!
Információk forrása:
- Qué es el tereré, la bebida paraguaya reconocida como patrimonio inmaterial de la humanidad, BBC News, 2020.
- M. Sanz, Paraguay festeja el Día Nacional del Tereré, bebida símbolo de su identidad, Ultima Hora, 2015.
- Wikipedia: Tereré.