Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Palo santo - hogyan segít a "szent fa"?

2023-10-04
Palo santo - hogyan segít a "szent fa"?

Palo santo... e varázslatos szavak mögött ugyanolyan varázslatos erő rejlik. A Dél- és Közép-Amerika partjainak őslakosai által "szent faként" emlegetett növény rendkívüli tulajdonságokkal rendelkezik. Mi, mateisták leginkább a yerba mate ivóedényhez kötjük, de nem ez az egyetlen felhasználási módja. Hogyan működik a palo santo, és honnan ered a varázsereje? Hadd magyarázzuk el!

Összefoglalva:

  1. Mágikus erő Amerikából. Mi az a palo santo?
  2. A szent fa használata
  3. Hogyan gondozzuk a palo santo máté tököt?

Mágikus erő Amerikából. Mi a palo santo?

Apalo santo spanyolul annyit jelent, hogy "szent fa". A kifejezés több fafajra utal, amelyek közül a legnépszerűbbek a botanikai rendszertanban a Bursera graveolens és a Bulnesia sarmientoi (vagy inkább Gonopterodendron sarmientoi) latin nevek alatt jelennek meg. Az előbbi trópusi erdőkben nő, a közép-amerikai Yucatán-félszigettől - Mexikó, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua és Costa Rica - Dél-Amerika északi területein át Dél-Amerika északi területein át húzódó területen: Kolumbia, Ecuador és a Galapagos-szigetek, egészen Argentína északi részéig. A Bulnesia sarmientoi viszont főként a Gran Chacóban fordul elő, amely a Bolívia, Paraguay és Argentína közötti határon húzódó terület. A "palo santo" kifejezést gyakran használják a Közép-Amerikában termő Guaiacum officinale fafajta megnevezésére is. Mindezen fák közös jellemzője, hogy nagyon kemény, tartós fát termelnek, amely erősen aromás gyantát tartalmaz, amely "mágikus" tulajdonságok forrása. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a palo santo évszázadok óta nagy jelentőséggel bír az őslakosok számára, és ma világszerte hatalmas népszerűségnek örvend.

A palo santo kihalófélben van?

A palo santo évszázadok óta ismert a történelemben. A csodafa tulajdonságait valószínűleg már az ősi inkák is használták. Az indiai sámánok mágikus rituálékhoz és misztikus szertartásokhoz használták a palo santo-t. A meggyújtott fák, amelyekből illatos füst szállt fel, a tisztító ayahuasca-szertartás részét képezték. A szent palo santo fa az évek során egyre népszerűbbé vált. Olyannyira, hogy a létezése veszélybe került. A túlzott kizsákmányolás nagymértékben csökkentette a palo santo erőforrásait, és egyes országok kormányait arra késztette, hogy a fát a veszélyeztetett fajok listájára helyezzék. Egy ideig szigorúan tilos volt a palo santo fák ipari célú kivágása. A faanyag beszerzésének egyetlen módja az elhalt, lehullott ágak összegyűjtése volt. Bár ma már a legtöbb palo santo fafajt nem fenyegeti a kihalás veszélye, a fakitermelésnek ez a módja megmaradt. Azok az ágak, amelyek emberi beavatkozás nélkül a földre hullanak és több évig száradnak, még értékesebbé válnak. Számos kémiai reakció megy végbe bennük, a fa színe megváltozik, és értékes nedvek szabadulnak fel, amelyek hozzájárulnak a még erősebb aromához. A fakitermelés a kivágás helyett a tisztelet jele e csodálatos fák szentsége iránt.

A szent fa használata

A palo santo néven emlegetett fák fája két jellegzetes tulajdonsággal rendelkezik. Először is, a benne lévő gyanta hihetetlen illatot áraszt, amelyet lehetetlen utánozni - fás, enyhén édes, vaníliás, ugyanakkor kellemesen frissítő és citrusos. A trópusi erdő illatát, a természetet a maga tiszta formájában érezhetjük. Másodszor, a palo santo a világ egyik legkeményebb, legkeményebb és legellenállóbb fája. A benne lévő gyanta nemcsak gyönyörű illatú, hanem számos olyan olajat is tartalmaz, amely a fát rendkívül ellenállóvá teszi a rothadással és a különböző külső tényezőkkel szemben. Keménységének és szilárdságának, valamint eredeti illatának köszönhetően a palo santo számos területen széleskörű alkalmazásra talált.

Palo santo

Palo santo - yerba mate hajó

A kemény és tartós palo santo fát számos termék előállítására használják. Többek között az építőiparban is használják - például hajóépítéshez kiválóan alkalmas. Emellett bútorok (pl. szekrények vagy asztalok) és kisebb használati tárgyak, például ékszerdarabok vagy használati eszközök (kancsók, tálak, mozsarak gyógynövények és magvak őrléséhez) készítéséhez is jó anyag. Az USA-ban "Palo Santo Marron" sört gyártanak, amelyet a szent fából készült hordókban érlelnek. A palo santo fontos helyet foglal el a mateisták világában. A szent fa minden bizonnyal nagyon jól ismert a yerba mate kedvelői számára, mivel gyakran készítenek belőle palo santo mate tököket - speciális edényeket az Ilex paraguariensis leveléből készült főzet elkészítéséhez. Ilyen edényben főzve a yerba mate sokkal jobb ízű, mint egy közönséges kerámia kalibában. Teljesen új, eredeti íz- és illatminőséget kap. A víz magas hőmérséklete hatására a fából gyanta vonódik ki, amely teljesen megváltoztatja a főzet ízét. A palo santóból készült matekkabarát kis művészeti alkotások. Nem tömegtermelés - minden egyes darab emberi kéz munkája. Egyedülállóak és bizonyos értelemben varázslatosak. A vastag falakból kiáramló gyanta nemcsak csodálatos illatú, hanem fertőtlenítő hatású is. A palo santo edényt rendkívül ellenállóvá teszi a penészedéssel szemben. A fa a hőmérséklet és a nedvesség hatására "dolgozik", és némi használat után repedések keletkezhetnek. A palo santo nedvének köszönhetően az edény "varázslatos módon" megjavul.

A yerba mate palo santo edényeknek számos típusa létezik - különböző formákkal és funkciókkal. Egyesek megerősítő fémszerelvényekkel rendelkeznek, mások kézzel díszítettek. Az egyik legérdekesebb mate-tök a"Pampeano". Vastag falú, egyenletes méretű csatornákkal. Ebben az edénytípusban a főzetet kissé másképp készítik el. A szárított mate a szokásos módon, a közepébe töltik, de a vizet nem közvetlenül a száraz levelekre, hanem a csatornákba öntik. Így a víz kívülről, fokozatosan áztatja be a szárított leveleket. A főzet lassan, kiegyensúlyozottabb módon válik erősebbé, és a szárított levelek egy adagja tovább tart. Hogy még jobban megtapasztaljuk a palo santo varázsát, érdemes beszerezni egy, a szent fából készült bombillát is. A palo santóból készült speciális yerba mate készleteket ajánljuk.

Szent fa - az élet fája

A szent fát nem csak tárgyak készítésére használják. A palo santo még számos más felhasználási módot is kínál. Nem véletlenül nevezik a szent fát az élet fájának(lignum vitae) is. A palo santo-t a népi gyógyászatban különböző betegségek gyógyítására használták. A gyantából olajat készítettek a fájdalom és a reuma ellen. A palo santo fadarabokat összetörve adták a főzethez - ez a főzet jótékony hatással volt az emésztőrendszerre. A palo santo termőterületeinek lakói biztosítják, hogy a növényt használhatjuk az elme tisztítására, energiát adhat, vagy segíthet meditatív állapotba kerülni. A sámánok a palo santo-t rituális imák és szertartások során használták. A szertartás helyszínét a meggyújtott palo santo fa füstjével díszítették, hogy megvédjék a gonosz szellemektől. Úgy hitték, hogy a szent fa illata nemcsak a gonosz szellemekre, hanem az emberekre is jótékony hatással van, szerencsét hozva nekik. A mai napig lehet kapni a gyógynövényboltokban füstölőként használt fát. Amikor meggyújtják, majd eloltják, a fa nemcsak csodálatos illatot áraszt a helyiségben, hanem mindenekelőtt a palo santo hatása miatt értékelik - megnyugtatja és megnyugtatja az érzékeket, valamint oldja a stresszt és a feszültséget. Kiválóan alkalmas aromaterápiára.

Hogyan kell gondozni a palo santo máté tököt?

A palo santóból készült mate tök egyedülálló edény, de megfelelő előkészítést és ápolást igényel, hogy minél tovább tartson. A fa szerves anyag, és bár a palo santo erős és ellenáll a rothadásnak, az első használat előtt megfelelően védeni kell. A mate gpurd előkészítésének folyamatát curadónak nevezik. Először hideg vízzel le kell öblíteni, és hagyni kell teljesen megszáradni. Ezután a belsejét olajjal kenik be. Az olajozott edényt körülbelül 48 órán át kell száradni hagyni. Ez idő alatt a zsír beszívódik a fa szerkezetébe, és tartósítja azt. Ezután a máté tököt ki kell öblíteni - ezúttal a víz lehet melegebb, de nem forró. Az így előkészített tökben már iható a yerba mate, ne feledje, hogy a szárított termék nedves maradványait ne hagyja benne túl sokáig. A curado és a yerba mate edény gondozásáról bővebben olvashat blogunkon.


Az információ forrása:

  1. Wikipedia: Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi, Guaiacum officinale.
  2. Az IUCN Vörös listája a veszélyeztetett fajokról.

Ajánlott

Palo Santo Mate Cup Diego

Palo Santo Mate Cup Diego

6 280,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
Guampa palo santo - dekoratív

Guampa palo santo - dekoratív

6 990,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
pixel