Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Mi a yerba mate?

2024-06-28
Mi a yerba mate?

Van egy ital, amelynek rendkívüli élénkítő és egészségjavító tulajdonságait már az ősi indiánok is felfedezték. A Yerba mate az Ilex paraguariensis leveléből és gallyaiból készült főzet. A guarani indiánok számára ez olyan volt, mint a tea a modern ember számára. Ma a yerba mate tulajdonságai és íze az egész világon ismertek. Az európaiak is egyre inkább megszeretik ezt a Dél-Amerikából származó rendkívüli italt. Mi az a yerba mate? Hogyan kell elkészíteni és hogyan kell inni? Milyen íze van a yerba maténak? Mai cikkünkben összegyűjtöttük a mate teával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Összefoglaló:

 1. Mi az a yerba mate? Honnan származik a yerba mate?
 2. Guarani indiánoktól. A yerba mate úttörői
 3. A yerba mate és a jezsuiták
 4. Yerba mate. A latin-amerikai élet szerves része
 5. Hogyan működik a yerba mate?
 6. Yerba mate. Egészségesebb, mint a kávé
 7. Yerba mate a fogyáshoz
 8. Milyen a yerba mate íze?
 9. Yerba mate. Hogyan kezdjünk hozzá?

Mi a yerba mate? Honnan származik a yerba mate?

Ayerba mate az Ilex paraguariensis, a magyalfélék közé tartozó növényszárított levelei, amelyekből egy koffeinben, tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, aromás főzetet készítenek. A növény Paraguayban, valamint Argentína és Brazília szubtrópusi területein található. Ebben a három országban és a szomszédos Uruguayban a legnépszerűbb a yerba mate, amelyet a lakosság jelentős része naponta fogyaszt. A magyal termesztésével szemben a magyalnak magasak az igényei. A növény a magas páratartalmú, síkvidéki fekvést kedveli. Évente 2500 mm csapadék és 20 °C körüli átlaghőmérséklet az előfeltétele. Nem kevésbé fontosak a megfelelő talajtani feltételek sem. Feltételezhető, hogy a talaj, amelyen az Ilex paraguariensis nő, agyagot és homokot tartalmazzon, enyhén savas reakciójú és káliumban gazdag legyen. Ez az oka annak, hogy többszöri próbálkozás ellenére a világ más régióiban a mai napig nem sikerült a yerba mate-ot meghonosítani.

Guarani indiánok. A yerba mate úttörői

Az Ilex paraguariensis rendkívüli tulajdonságait a guarani indiánok már jóval az európai gyarmatosítás előtt felfedezték. A növény leveleinek rágásával enyhítették az éhséget, javították a koncentrációt és fokozták az energiát. A yerba mate különösen jótékony hatásúnak bizonyult vadászat vagy törzsek közötti csetepaték során. Nem meglepő, hogy szinte isteni kultusz kezdte körülvenni, és fogyasztása vallási szertartás jelleget öltött. A yerba mate földi megjelenésének eredete még a guarani mitológia részévé is vált. Úgy hitték, hogy a csodás növényt Yari és Arai istennők ajándéka volt. Állítólag emberi alakban jelentek meg a földön, ahol a dzsungelben járva egy jaguár támadta meg őket. Megmentőjükről kiderült, hogy egy Guarani nevű vadász volt. A megmentés jutalma egy magyalfa volt, amely másnap váratlanul pont a kunyhója alatt nőtt ki. Ettől kezdve a növény és annak életet adó levelei a barátság és a testvériség jelképévé váltak az indiánok körében.

A yerba mate és a jezsuiták

Az európai gyarmatosítók érkezését általában az őslakosok kultúrájának tömeges elpusztításával hozták összefüggésbe. A guarani indiánok azonban nagyon szerencsések voltak. Mindez a jezsuiták érkezésének köszönhető. A spanyol koronával ellentétben a misszionáriusok békés evangelizációs tevékenységet folytattak. Tevékenységük középpontjában az úgynevezett redukciók létrehozása és működtetése állt. A megközelíthetetlen trópusok közepén fekvő településeken a közösségi munkán és a javak igazságos elosztásán alapuló politikai rendszert hirdettek. A szerzetesek a yerba mate iránt is érdeklődtek. Jótékony tulajdonságait értékelve számos fejlesztést vezettek be a termesztési technikában. Ez lehetővé tette számukra, hogy növeljék a terméshozamot, és ennek eredményeként a yerba mate feleslegét más tartományokba exportálják. A főzet híre gyorsan elterjedt a hódítók körében. Az Ilex paraguariensis népszerűsége folyamatosan nőtt, és fokozatosan gyökeret vert a helyi kultúrában. A 19. század hajnalán, a függetlenségi küzdelmek időszakában a yerba mate a feltörekvő országok nemzeti identitásának szimbólumává vált. Ezt fejezi ki például a gaucho archetípusa, amely az argentin hagyományok középpontjában áll. Az ország déli határvidékéről származó, szabadságszerető nomád marhapásztor alakját ma is elválaszthatatlanul egy életet adó yerba matéval teli edénnyel ábrázolják.

Yerba mate. A latin-amerikai élet szerves része

A yerba mate a mai napig szerves része a latin-amerikaiak identitásának és mindennapi életének. Nem csoda, hogy olyan sok ültetvény van azon a viszonylag szűk területen, ahol a növény megtalálható. Számuk ma már eléri a több ezret. A statisztikák szerint a mate tea fogyasztásában Uruguay vezet. Ott az egy főre jutó éves yerba mate-fogyasztás közel 9 kilogramm! Közvetlenül mögöttük van Argentína, körülbelül 6,5 kilogrammal fejenként és évente. A dobogót Paraguay zárja, körülbelül 2,5 kilogrammal fejenként. A brazilok is kedvelik a yerba matét, de nem az egész országban népszerű. A matétermelés Brazília déli részén négy tartományban összpontosul: Parana, Rio Grande, Santa Catarina és legkevésbé Mato Grosso do Sul tartományban. Az ország északi részét a kávétermesztés vette át, és az északi régiókban sokan azt sem tudják , mi az a yerba mate. Nem csoda tehát, hogy az ottani vállalkozók az alapanyag külföldi értékesítésére összpontosítanak. Brazília sok éven át Argentínával kéz a kézben világelső volt a yerba mate exportjában. Mögöttük Paraguay következik. És hová szállítják leggyakrabban a matét? A lista élén Uruguay és a Közel-Kelet országai állnak: Szíria és Libanon. Az európai importban Spanyolország áll az élen, az ott élő latin-amerikai bevándorlók nagy száma miatt. Ezt követi Németország, Franciaország és Lengyelország. Ezek az országok könyvelik el a legnagyobb növekedést a yerba mate értékesítésében. Szerénytelenül bevalljuk, hogy ez az online boltunknak is köszönhető. Nem kétséges, hogy néhányan önök közül rajtunk keresztül fedezték fel a yerba matét!

Hogyan működik a yerba mate?

A yerba mate növekvő népszerűsége a hazai kontinensen kívül számos jótékony tulajdonságának köszönhető. A száraz terméket a kávéhoz hasonlóan magas koffeintartalom jellemzi. Számos további összetevő is fontos. A yerba mate fogyasztása egy sor vitamint, valamint többek között riboflavint, krómot, káliumot és cinket biztosít a szervezet számára. Az infúzió serkenti az izmok és a szív működését, támogatja az anyagcserét, növeli a szellemi teljesítményt és megszünteti a fáradtságot. A hatalmas antioxidáns-tartalom viszont az immunrendszer védekező mechanizmusainak serkentését jelenti. A mate ivók ritkábban betegszenek meg. A Yerba mate-t néha természetes stimulánsként is használják a sportolók számára. Az infúzió kitágítja az ereket és javítja a keringést, ezáltal növeli a szervezet teljesítményét fizikai megterhelés közben. Az utóbbi években végzett vizsgálatok szerint a yerba mate gátló hatással lehet az Alzheimer-kór kialakulására. Emellett a kutatók lehetséges összefüggést látnak a yerba mate fogyasztása és a glükóz emésztésének lassítása között. Ez az infúziók pozitív hatását jelezné a cukorbetegség elleni küzdelemben.

Yerba mate. Egészségesebb, mint a kávé

Mint fentebb említettük, a yerba mate koffeintartalma hasonló a kávééhoz. Ugyanakkor az utóbbi években egyre több kávéivó váltott át a mate infúzióra. Mi az oka ennek a jelenségnek? Az egészségügyi hatóságok nem kételkednek: a yerba mate egyszerűen egészségesebb! A benne lévő koffein lassabban, de kiegyensúlyozottabban szívódik fel. Ez kevésbé intenzív, de stabilabb és hosszabb ideig tartó stimuláló hatást eredményez. Ez kiküszöböli a kávéfogyasztás kellemetlen következményét, a hirtelen kirobbanó energiát és az azt követő gyengeségérzetet. Ez a yerba mate ásványi anyagokban és tápanyagokban való gazdagságával is összefügg. A növény több, az egészség szempontjából értékes és a szervezet számára könnyen felvehető összetevőt tartalmaz. Nem csoda, hogy akik kipróbálták a yerba matét, ritkán térnek vissza a "kis feketéhez".

Yerba mate a fogyáshoz

A yerba mate kétségtelen előnyei közé tartozik, hogy a főzet segít a fogyásban. Rendszeres fogyasztása támogatja az anyagcserét, és serkentő hatással van a szervezetünk anyagcsere-folyamataira. Ezenkívül az infúzió "becsapja" a szervezetet, hogy jóllakottnak érezze magát. A mate tea fogyasztásával biztosan könnyebben megtagadjuk magunktól az édességeket és más hizlaló nassolnivalókat. A fogyókúra támogatása érdekében érdemes érdeklődni a kifejezetten a kilók leadására szánt yerba mate termékek iránt. Ezeket a termékeket a spanyol silueta kifejezéssel jelölik, ami "sziluettet" jelent. Összetételükben a yerba mate mellett az anyagcserét támogató gyógynövények összetételét is megtalálhatjuk. Webáruházunk vásárlói leggyakrabban a Guarani Silueta, a Verde Mate Green Silueta és a Regulase termékeket választják.

Milyen a yerba mate íze?

"Milyen íze van a yerba maténak?" Ezt a kérdést azok teszik fel, akik először kívánják kipróbálni a mate ízét. Megfelel-e nekik az íze, vagy túl keserű és intenzív lesz? Leginkább az erőt és a keserűséget társítják hozzá, de az igazság az, hogy nincs két egyforma yerba mate. Minden egyes faj és márka íze más és más, amit számos különböző tényező befolyásol. Ezek közül az első a feldolgozási módszer. A hagyományos yerbát füsttel szárítják egy speciális pörkölő felett. Ennek eredményeként a főzetnek valójában intenzív, enyhén kesernyés íze van, ami a kezdő mate-rajongók számára túl erősnek tűnhet. Más a helyzet a yerba mate zölddel. Ennek a matefajtának a feldolgozásához forró levegőt használnak. A száraz termék megőrzi friss, füves színét és enyhe, organikus ízét. Pontosan a zöld yerba mate az, amit a mateista kaland kezdetére ajánlunk. Egy másik pont az adalékanyagok jelenléte. A yerba mate jól illik a gyógynövényekhez és gyümölcsökhöz, amelyek mérséklik az intenzív ízt, és érdekes, eredeti jegyeket hoznak be. A jól ismert márkák túlnyomó többsége változatos összetevőkben gazdag termékeket kínál.

Hogyan lehet javítani a yerba mate ízét?

Ha a mate ízét túl intenzívnek találta, amikor először próbálta, nincs veszve semmi! Számos alternatíva létezik. Válthat például finomabb yerba matéra, amelyet suave (a szó spanyolul azt jelenti, hogy "enyhe") vagy adalékanyagokkal ellátott yerba matéra. Nem szükséges kész keverékeket vásárolni. Ha már döntött a klasszikus, adalékanyagok nélküli mate mellett, de az túl keserű Önnek, akkor maga is adhat hozzá gyümölcsdarabokat vagy szárított és friss fűszernövényeket. A yerba mate tökéletes alap a kulináris kísérletekhez! A mate keserű és intenzív ízét édesítőszerek - méz, stevia, cukor vagy ezek egészségesebb helyettesítői, például xilit vagy eritrit - hozzáadásával is enyhíthetjük. Egy másik fontos kérdés a szárított termék mennyisége. A gyártók által ajánlott adagok túl soknak bizonyulhatnak a kezdő yerba mate-ivók számára. Nem bűn, ha kezdetben egy teáskanálnyi száraz levelet öntenek a mate csészébe, ahelyett, hogy a tartály térfogatának 1/4-ét töltenék bele, ahogyan azt általában javasolják. Az is fontos, hogy figyeljünk a víz hőmérsékletére, amellyel a yerba matét töltjük. Az optimális vízhőmérséklet 70-80 °C között van. A túl forró víz leforrázhatja a magyalleveleket, így a főzet nagyon keserű lesz, míg a hűvösebb víz enyhébb ízűvé teszi a yerba matét, de kevésbé adja ki a tulajdonságait.

Yerba mate. Hogyan kezdjünk hozzá?

A yerba mate megízleléséhez először is magára a száraz termékre van szükségünk. Eléggé porszerű, ezért sok őrlemény keletkezik, amikor vízzel érintkezik. Ennek orvoslására egy szitával ellátott szűrőcsőre - a bombillára - van szükség. Hasznos továbbá egy kerámiából, kivájt calabash-gyümölcsből (más néven calabaza) vagy fából (általában palo santo) készült speciális edény - mate gourd - is. Online yerba mate boltunkban mindent megtalál, ami a főzet elkortyolásához szükséges. Ha még csak most kezdi a yerba mate fogyasztását, akkor a legjobb, ha egy kezdő készletet vásárol, amely egy sor kiegészítőt tartalmaz. Ha többet szeretne megtudni a yerba matéról, feltétlenül olvassa el blogbejegyzéseinket:Az információ forrása: A yerbera bortól való fogyasztás és a bortól való fogyasztás:

 1. Wikipedia: Mate: Yerba mate, Mate.
 2. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
 3. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate-A Long but Current History, Nutrients, 2021.
 4. P. M. Bortoli et al., Ilex paraguariensis: Potential antioxidant on aluminium toxicity, in an experimental model of Alzheimer's disease, Journal of Inorganic Biochemistry, 2017.
 5. A. Alkhatib et al., Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management, Nutrients, 2017.
 6. B. Sarriá et al., Yerba mate may prevent diabetes according to a crossover, randomized, controlled study in humans, Proceedings of The Nutrition Society, 2020.
 7. statista.com.
 8. oec.world.

Ajánlott

Yerba Verde Mate Zöld Silueta 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Silueta 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Regulase 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Regulase 0,5kg

3 990,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 980,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Silueta 0,5kg

Guarani Silueta 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel