Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate - milyen gyakran ihatjuk? Vannak ellenjavallatok?

2024-02-14
Yerba mate - milyen gyakran ihatjuk? Vannak ellenjavallatok?

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mi a yerba mate optimális napi adagja, és mennyit lehet inni, hogy ne vigyük túlzásba? Vannak-e ellenjavallatai a yerba mate fogyasztásának? Sajnos ezekre a kérdésekre nincsenek egyértelmű válaszok. Ennek oka, hogy elég sok kondicionáló tényező van, amelyek közül a legfontosabb mindannyiunk egyéni hajlamai.

Összefoglalva:

  1. Yerba mate - mindenki úgy issza, ahogyan szereti
  2. Hogyan működik a yerba mate és mennyi koffeint tartalmaz?
  3. Naponta hányszor ihatok yerba matét?
  4. Ellenjavallatok. Kinek nem szabad yerba matét innia?

Yerba mate - mindenki úgy issza, ahogyan szereti

Ayerba maténak, akárcsak a teának vagy a kávénak, megvan az a tulajdonsága, hogy millióféleképpen iható, és mindenki úgy issza, ahogyan szereti - a saját preferenciái és ízlése szerint. Ez a nagy előnye és hátránya is egyben. Egyrészt az Ilex paraguariensis kiváló alapanyag a yerba mate-kompozíciókhoz. Jól kombinálható adalékanyagokkal - gyógynövényekkel, gyümölcsökkel és aromákkal, hálás alapanyagot biztosítva a különféle ízekkel való kísérletezéshez. A yerba mate gyártók igyekeznek új, eredeti fúziókat kitalálni, de mi is szabadon engedhetjük a fantáziánkat a saját konyhánkban, és felfedezhetünk új kombinációkat. Kísérletezhetünk a hőmérséklettel és az áztatási idővel is, víz helyett más folyadékot használhatunk, vagy a száraz tea egy adagját újra és újra felönthetjük, minden egyes adaggal új ízeket fedezve fel. Másrészt ez a sokszínűség megnehezíti a yerba mate tesztelését és meghatározott paraméterekkel való meghatározását. Lehetetlen pontosan megmérni egy adag főzet koffein-, vitamin- vagy ásványianyag-tartalmát, pontosan tudni, hogy mennyit kell önteni, vagy mennyi ideig kell áztatni a matét, és pontosan milyen hőmérsékleten. Nem tudjuk pontosan megválaszolni a kérdést: mennyi yerba mate fogyasztható maximum? Megpróbálhatjuk azonban nagyjából meghatározni a yerba mate ajánlott adagját, tisztázhatjuk , hogy mi a helyes adagolás, és átgondolhatjuk, milyen gyakran lehet yerba matét inni.

Hogyan működik a yerba mate és mennyi koffeint tartalmaz?

Azoknak, akik újak a yerba világában - egy kis emlékeztető. A yerba mate az Ilex paraguariensis nevű növényből készült főzet, amely természetes módon Dél-Amerikában, Paraguay, Argentína, Brazília és Uruguay területén található. A növény tulajdonságainak első felfedezői a guarani indiánok voltak, akik észrevették, hogy a belőle készült főzet energiát ad, serkenti a szervezetet és javítja a koncentrációt. Az indiánok még nem tudták, de több száz évvel később a tudósok felfedezték, hogy a yerba matéban koffein van, amit egyesek mateinnek neveznek, és ez áll a mate tea élénkítő hatása mögött. Számos tényező (a felhasznált szárított termék típusa és mennyisége, az előállítás módja, a főzési idő és a hőmérséklet) miatt nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi koffein van a yerba matéban, de tudományos források szerint egy adag főzetben körülbelül 70-650 milligramm koffein van - ez kevesebb, mint a kávéban, és több, mint a zöld teában. A tudósok azt is bebizonyították, hogy a yerba mate számos vitamin, ásványi anyag, polifenol és egyéb vegyület gazdag és 100%-ban természetes forrása, amelyek nagyszerű hatással vannak az egész emberi szervezet működésére. Koncentráljunk azonban a koffeinre. Az általa nyújtott energialöketet különösen szívesen fogadjuk reggelente vagy amikor az elménk keményen dolgozik, de vajon vannak-e mellékhatásai? Biztonságos-e a yerba mate főzet gyakori fogyasztása, és lehetséges-e túladagolni a yerba matét?

Naponta hányszor ihatok yerba matét?

Ahogy a bevezetőben említettük, mindenkinek másképp reagálhat a szervezete a koffeinre, ezért nagyobb vagy kisebb koncentrációban tolerálja azt. Mindannyian különbözőek vagyunk. Van, aki azonnal serkentőleg hat, van, aki egyáltalán nem érez semmit ugyanattól a mennyiségtől, és van, aki már egy kis adag koffein után is álmosnak érzi magát. Az élénkítő koffein hatását olyan tényezők befolyásolják, mint a testsúly, az egészségi állapot, az étrend vagy akár a napszak. Ráadásul, még ha yerba mate-függő is vagy, van egy határ, amit meg lehet inni, és ahogy a régi mondás tartja, a túl sok is elég. Bár a yerba mate a koffein mellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és nem oldja ki a magnéziumot, mint a kávé, ne feledje, hogy a túladagolásnak is lehetnek nemkívánatos következményei. Mennyi yerba matét lehet úgy meginni, hogy a természetes lökést ne szakítsa meg a rosszabbodó közérzet? Mennyit öntsünk és mennyi vizet adjunk hozzá? A tudományos publikációk szerint az optimális adag 1/4 és 3/4 csésze, pontosabban körülbelül 30 gramm szárított yerba mate naponta. Azok az emberek, akik még nem ismerik a yerba matét, fogékonyabbak lesznek a hatásaira. Még akkor is, ha eddig kávé vagy energiaitalok fogyasztásával pótolták a koffeint. A kezdők számára az optimális adag véleményünk szerint nem 30 gramm, hanem 15 gramm yerba mate lesz - egy nagy kanálnyi, lehetőleg legkésőbb délben felszolgálva. A mate típusától és minőségétől függően természetesen megengedhetünk magunknak néhány utántöltött vizet. A yerba mate-nak viszonylag hosszú időre van szüksége ahhoz, hogy felszabadítsa tulajdonságait. Egyetlen kiöntés után kidobni az őrleményt puszta pazarlás lenne! Egy tapasztalt mate-ivó számára 2-3 újratöltés nem lehet szokatlan. Természetesen mindig mértékletességre van szükség. Ne kényszerítse magát arra, hogy mindenáron és a lehetséges következmények mérlegelése nélkül igya meg a főzetet. Végül is minden az emberekért van, de a megfelelő mennyiségben!

Ellenjavallatok. Kinek nem szabad yerba matét inni?

Mint ismeretes, a koffeintartalmú termékek nem mindenki számára alkalmasak. A koffein ellenőrzött mennyiségben magában hordozza a sokak által kívánt előnyöket, de túl magas koncentrációban kellemetlen mellékhatásokat okozhat, mint például kézremegés, szívdobogás, hiperaktivitás vagy álmatlanság. Terhes nőknek mindenképpen kerülniük kell a yerba matét. Gyermekeknek általában szintén nem szabad adni. Mi a helyzet a magas vérnyomással küzdő emberekkel? Itt óvatosságra int. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondaniuk az italról. A legtöbb orvos szerint a vérnyomás-emelkedést elsősorban a hirtelen bejuttatott túl sok koffein okozza. Ha a szervezetünk hozzászokott, a yerba mate nem okozhat kárt. Ennek ellenére feltétlenül szükségesnek tartjuk, hogy orvoshoz forduljunk!


Az információ forrása:

  1. Wikipedia: Yerba mate, Caffeine.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate – A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. A. Smith, Effects of caffeine on human behaviour, Food and Chemical Toxicology, 2002.
pixel