Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Galagonya – egy szuperétel, amit még nem ismertél

2023-03-22
Galagonya – egy szuperétel, amit még nem ismertél

A galagonya egy egyedülálló fa, titokzatos legendák és mítoszok övezte, amit nem lehet kihagyni. Tavasszal gyönyörű fehér virágok tengere borítja, ősszel pedig érett, piros gyümölcsök csokrok lógnak ágairól. Mint kiderült, a galagonya nem csak a rétek, parkok és utcák bájos dísze. Egyben igazi egészségkincs. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a galagonya és miben segít? A galagonya csökkenti a vérnyomást? Nézzük meg!

Hawthorn - olyan növény, amelyet mindenki ismer, de nem mindenki értékeli

A galagonya egy festői cserje vagy egy kis fa, amelynek megjelenése minden bizonnyal mindenkihez kapcsolódik. Sötétzöld, fogazott levelei vannak, amelyek formájukban a petrezselyemlevélre emlékeztetnek. A gallyakat éles tövis borítja. A legjellemzőbbek azonban a középen sárga porzós fehér vagy rózsaszín virágok és a skarlátvörös, kerek gyümölcsök, amelyek tavasszal és ősszel díszítik a városok, falvak tájait. A galagonya a rózsafélék családjába tartozik - közeli rokonságban áll többek között a rózsával, aróniával, szederrel vagy erdei szamócával. Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában található, és ennek a növénynek akár ezer faja ismert világszerte. A galagonya díszértékén kívül számos más felhasználási területtel is rendelkezik. Értékes a belőle nyert fa, ami nagyon kemény és tartós. Szerszámok, fogantyúk és sétapálcák készítésére szolgálnak. Nagyon jó tüzelőanyag is - égés közben magas hőmérsékletet termel. A galagonya ágai, termései, kérge, levelei és gyökerei tele vannak festékkel, amelyet különféle célokra használnak fel. Sőt, gyümölcsök, virágok, sőt levelek is fogyaszthatók – infúziók, tinktúrák vagy konzervek formájában, sőt nyersen is. Nemcsak ízletesek és lenyűgözőek, hanem egészségesek is!

Varázslatok és varázslatok galagonyával a főszerepben

A növények mindig is felkeltették az emberek figyelmét. A mélyreható tanulmányozásukhoz szükséges eszközök nélkül felfedezték tulajdonságaikat, vagy nem teljesen igazat tulajdonítottak nekik. Egyes növények szinte szimbolikussá váltak, sőt titokzatos és varázslatos aurát kaptak. A galagonya egyértelműen az egyik ilyen növény volt. Azt hitték, hogy nagy ereje és ereje van. Az ágait fedő töviseknek démonok, boszorkányok, strigoi és vámpírok ellen kellett védekezniük. A csecsemőket, hogy megvédjék a bűbáj hatásaitól, a növény leveleiből és terméséből készült főzetben fürdették. A galagonya a halál és a szerelem szimbóluma is volt. Úgy tartották, hogy képes elválasztani az élők világát a holtak világától, ezért ültették a sírok közelébe, hogy a halál után kóbor lelkek ne kerüljenek az emberekhez. A galagonyabokor Trisztán és Izolda legendájában jelent meg - összefonódott és csatlakozott a szerelmesek sírjához, és a halálnál erősebb szerelem szimbólumává vált. A galagonya a remény szimbóluma is volt, úgy tartották, hogy a megtört szív ellen gyógyír, Nagy-Britanniában és Írországban pedig az a néphit él, hogy balszerencse a galagonyabokrokat kitépni és elpusztítani. A galagonya sokszor megjelent az ókori mitológiában, valamint az irodalomban. Adam Mickiewicz a galagonyát az "erdő gyermekei" között említette Pan Tadeuszban. A növény Maria Konopnicka, Edmund Wasilewski és Leopold Staff verseiben is megjelenik.

Miért olyan értékes növény a galagonya?

A galagonya termései, virágai és levelei hasonló kémiai összetételűek, ezért hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Értékes szerves anyagok és ásványi anyagok valódi kincstárát rejtik magukban. Egészséges szénhidrátokban, rostokban, fehérjékben és szerves savakban gazdagok. A legfontosabb ásványi anyagok a kalcium, foszfor, kálium, magnézium és nátrium, kisebb mennyiségben pedig a króm és a vas. A galagonya C-vitaminban is gazdag. A legfontosabbak azonban a polifenolok és flavonoidok, amelyek támogatják a szervezetet a szabad gyökök és az oxidatív stressz hatásai elleni küzdelemben. Azt már tudjuk, mi van benne, és mire jó a galagonya?

Hawthorn - tulajdonságai és alkalmazása

A galagonya szokatlan növény – nem csak szimbolika és varázslat szempontjából. Amint azt számos tudományos tanulmány bizonyítja, a galagonya valójában számos értékes tulajdonsággal rendelkezik. Kedvezően támogatja a szív- és érrendszer munkáját, csökkenti a vérnyomást. Nem ok nélkül a galagonya kivonat gyakori összetevője a vérnyomáscsökkentő készítményeknek. A benne található vegyületek hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez és antioxidáns hatásúak is. A galagonya gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik, valamint támogatja az immunrendszer működését. A hagyományos kínai orvoslásban a galagonyát emésztési zavarok és egyéb, az emésztőrendszerrel összefüggő betegségek gyógyírjának tekintik. A galagonya bogyója tápláló és laktató. Egyes jelentések szerint a télen az ágakon maradó galagonyabogyók megmenthetik az embereket az éhezéstől.

Hogyan kell használni a galagonyát? Tea vagy tinktúra?

A galagonyát széles körben használják a konyhában – nem csak értékes tulajdonságai, hanem egyedi íze és aromája miatt is. Mint korábban említettük, a galagonya gyümölcseit, virágait és leveleit egyaránt fogyaszthatja. Sötétzöld, szaggatott leveleket adhatunk például salátákhoz. Szárított levelek és virágok alapján aromás infúziót is készíthet. Az ilyen galagonya gyógytea íze elég kesernyés tud lenni, fogyasztása pedig kellemetlen, ezért érdemes egy kis mézzel édesíteni. A galagonya bogyója kellemes, édes ízű. Némileg a vadrózsa vagy a berkenye bogyóira emlékeztetnek. A szárított gyümölcsök a virágokhoz és a levelekhez hasonlóan hozzáadhatók gyógynövény-, tea- vagy yerba mate-főzetekhez. Nyers gyümölcsből készíthet befőtteket - lekvárokat, püréket és zseléket, tinktúrákat és még bort is. Friss és nagyon egészséges gyümölcslevet is facsarhatsz belőlük.

A galagonyanak vannak mellékhatásai?

A tudományos irodalom nem utal a galagonya súlyos mellékhatásaira, de érdemes betartani egy egyszerű szabályt - ami túl sok, az egészségtelen. Ha túl sok galagonyavirágot és -levelet fogyaszt, vagy gyümölcséből lekvárt fogyaszt, emésztési zavarokat okozhat. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tea és a galagonyakészítmények túlzott fogyasztása szédülést és fejfájást, álmosságot és szívdobogásérzést okozhat. A növény keringési rendszerre gyakorolt hatása miatt a szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvedőknek óvatosan kell megközelíteniük ezt a témát, és először konzultálniuk kell orvosukkal.

Yerba mate galagonya hozzáadásával

Szárított virágokat vagy galagonyaleveleket adhatunk teához vagy yerba mate-hez – minden kompozícióba érdekes jegyeket kölcsönöznek. Mint kiderült, a galagonya jól kombinálható a jellegzetes, intenzív és keserű paraguayi magyallal, és különösen jó a gyógynövényes és gyógynövényes-gyümölcsös kompozíciókban. Üzletünkben több kész variációt is találhat ennek a rendkívüli növénynek a hozzáadásával. Kifejezetten ajánljuk a Verde Mate Green - IPA és Radler "sör" yerbait, melyekben a komlóé a főszerep, a finom galagonya pedig a kellemes keserűségét hangsúlyozza. Különösen érdekes kompozíció a paraguayi guarani vaddzsungel, amelyben galagonyavirágok kísérik olyan kiegészítéseket, mint a berkenye, a ginkgo biloba, a csipkebogyó és a máriatövis szemek. Ezzel szemben a Yaguar Kiwi és a Verde Mate Green Pineapple variációkban a galagonya virága kellemes háttere a gyümölcsös ízeknek. Javasoljuk, hogy próbálja ki mindegyik javaslatot!

Ajánlott

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 365,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 1 950,00 Ft/1tételNormál ár 1 950,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 460,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

2 710,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 2 720,00 Ft/1tételNormál ár 3 380,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 420,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel