Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A yerba mate fajtái és ízei

2023-08-02
A yerba mate fajtái és ízei

Elaborada, despalada, saborizada, tostada és mások... Látszólag egy yerba mate, de milliónyi változata létezik. Mi a különbség a különböző yerba mate fajták között, és mit jelentenek a csomagoláson található egzotikus hangzású kifejezések? Milyen íze van a brazil yerba maténak, és milyen íze van a paraguayinak? Melyek a yerba mate legjobb ízei? Hadd magyarázzuk el!

Összefoglaló:

  1. Despalada vagy elaborada?
  2. A yerba mate különböző ízei - mit találsz egy csomagban?
  3. A yerba mate különböző fajtái az előállítási módtól függően
  4. Minden országban más és más yerba mate van

Despalada vagy elaborada?

A yerba mate piaca hatalmas. Ezt bizonyítja például az üzletünkben található széles termékkínálat, ahol a legismertebb márkák és a niche-ek termékei egyaránt megtalálhatók. Folyamatosan születnek új márkák és formatervek, új ötletekkel és friss megközelítésekkel. Bár az egyes termékek kissé eltérnek egymástól, egy dolog közös bennük: az alapjuk egy száraz termék, amely egyetlen növényből, az Ilex paraguariensisből származik. Az előállítás módjától, a származási országtól vagy a csomagban lévő tiszta szárított terméket kiegészítő adalékanyagoktól függően számos fajta yerba mate létezik, amelyeket a legegyszerűbben despalada és elaborada típusokra lehet osztani. A különbség a csomagban lévő levelek és pálcikák számának arányában rejlik. A yerba mate despalada 90%-ban leveleket és legfeljebb 10%-ban pálcikákat tartalmaz, míg az elaborada akár 35%-ban is tartalmazhat pálcikákat. Ezeket a határértékeket az INYM - a Yerba Mate Nemzeti Intézete - argentin szervezet pontosan meghatározza. Miért olyan fontos ez? A látszólag jelentéktelen levelek és gallyak koffeintartalmukban különböznek. Míg a levelekben elég sok koffein van, addig a gallyakban gyakorlatilag nincs, ezért inkább "tölteléknek" számítanak, a sok pálcikát tartalmazó mate pedig gyengébb hatásúnak. A pálcikákat teljesen nélkülöző yerba matét sin palónak, míg a gallyak nagy arányát tartalmazó száraz terméket con palónak nevezik.

A yerba mate különböző ízei - mit talál egy csomagban?

Por

A levelek és a parókák egy dolog. A yerba mate egyes fajtáiban por is található. Egyesek szerint a porban rejlik az igazi erő. A yerba mate porát intenzívebb ízűnek és illatúnak és erősebb hatásúnak tartják. A por jellegzetes és erős ízt ad a főzetnek. Az erősen poros yerba mate jellemző Paraguayban, míg a kevés vagy szinte egyáltalán nem poros termékeket néha a "con bajo contenido de polvo " felirattal jelölik a csomagoláson.

Verde Mate Green Frutos Tropicales

Adalékanyagok

A yerba mate intenzív íze ellenére, amely általában jellegzetes keserűséggel bír, jól kombinálható különféle adalékanyagokkal, amelyek lehetőleg természetesek, akárcsak maga a mate. Gyógynövények, gyümölcsök minden formában, ehető virágok vagy a konyhában naponta megtalálható fűszerek tökéletesen illenek hozzá. Az adalékanyagok némileg lágyítják a yerba mate ízét, és olyan egyedi, ízzel és aromával teli kompozíciókat hoznak létre, amelyek vonzzák és arra ösztönzik Önt, hogy megkóstolja. Az adalékanyagokkal dúsított, ízesített yerba matét általában compuesta (spanyolul) vagy composto (portugálul) jelöléssel látják el, ami "kompozíciót, keveréket" jelent. Szinte minden yerba mate márka kínál adalékanyagokkal dúsított kompozíciókat a klasszikus termékek mellett. A legnépszerűbb, és sokak által a yerba mate ízek legjobb enyhe kombinációjának tartott "menta limon", a menta és a citrom keveréke. Egy másik, ugyancsak népszerű és az egyik legjobb mate tea ízesítésű termék a stimuláló guaranával való kombináció. Sok gyártó felülmúlja egymást az eredeti ízkombinációk kitalálásában. Két brazil márka - a Verde Mate Green és a Yaguar - vezet az ízesített yerba maték között nálunk, és a legjobban ajánlott yerba mate ízek a következők: Verde Mate Green Frutos Tropicales, Verde Mate Green Más IQ, Yaguar Energía Guaraná és Yaguar Frutas Dulces.

Aromas

Senki sem szereti a mesterséges színezékeket vagy ízeket. Hajlamosak vagyunk az egészségtelen ételekhez társítani őket. Ha tudjuk, hogy ezek benne vannak a megvásárolni kívánt termékben, alternatívákat keresünk - aromáktól és színezékektől menteseket. Sajnos nagyon gyakran találkozunk velük a mindennapokban. A gyümölcs- vagy gyógynövényadalékok mellett a yerba mate-gyártók gyümölcskivonatokat, olajokat vagy aromákat is adnak termékeikhez, az ízesített mate-ot pedig a spanyol saborizada szóval emlegetik. Sajnos a gyártók ritkán adnak tájékoztatást az aromák pontos tartalmáról. Hogy elkerülje a mesterséges aromákat tartalmazó yerba mate vásárlását, figyeljen a leírásokra. Ha az "aroma" szót vagy a "természetes aromával megegyező aroma" kifejezést találja, kétszer is gondolja meg, hogy ilyen terméket vásároljon. Ez azt jelenti, hogy mesterséges aromákat tartalmaz. Az ilyen típusú yerba mate nagyon intenzív aromával rendelkezik. Az olyan yerba mate, amelynek összetételében sok gyümölcs vagy gyógynövény van, de nincs benne mesterséges aroma, nem olyan intenzív illatú és ízű.

Verde Mate Green Menta Limon

A yerba mate különböző típusai az előállítási módtól függően

A yerba mate különböző ízét nemcsak a száraz termékkel együtt a csomagba kerülő adalékanyagok befolyásolják, hanem maga a yerba mate előállítási módja is. Hagyományosan a yerba matét pörkölt tűzhely füstjével szárítják és több hónapig fűszerezik, ami intenzív, jellegzetes, füstös jegyeket tartalmazó ízt eredményez. Ilyen például a paraguayi (pl. yerba mate Pajarito) vagy az argentin (pl. yerba mate Rio Parana) yerba mate. Ez az intenzitás nem mindenkinek tetszik, ezért néhány termelő eltért a hagyományoktól, és fejlesztéseket hajtott végre a termelésben, lehetővé téve, hogy az Ilex paraguariensis leveleit füst helyett forró levegővel szárítsák. Az ilyen szárított yerba mate a csomagoláson a sin humo, azaz spanyolul "füst nélkül" jelölést kapja. A levegőn szárított yerba mate egyik legjobb fajtája a brazil bio Soul Mate, és a guayusa hozzáadásával dúsított változat - Soul Mate Orgánica Guayusa - különösen elnyerte tetszésünket. Egyes márkák termékei között egy bizonyos szokatlan yerba mate-típust is találunk, tostada hozzáadásával - ez a "pörkölt" yerba. Az Ilex paraguariensis zöld levelei pörkölve sötétbarnává válnak, és a yerba mate teljesen új ízjegyeket kap. A tostada a gabonakávéra vagy a kakaóra emlékeztet, és még jobb íze van, ha víz helyett tejbe öntjük. Személy szerint a Verde Mate Green Dulcessa-t csokoládéval, kókuszreszelékkel és mandulával gazdagítva ajánljuk. Finom!

Minden országnak más a yerba mate fajtája

Az utolsó tényező, amely befolyásolja a yerba mate ízek sokszínűségét, a származási ország. Bár a "yerba mate-országok" lakói ugyanazt isszák - az Ilex paraguariensis leveléből készült főzetet -, a yerba mate minden fajtája, származásától függően, némileg eltér.

Argentin yerba mate

Argentína, amely vezető a yerba mate előállításában és exportjában. Az ország ad otthont a legnagyobb yerba mate-termelőknek, akik világszerte hírnevet szereztek maguknak. A tipikus argentin yerba matét viszonylag alacsony por- és pálcikatartalom jellemzi - körülbelül 30%-ig. Leggyakrabban hagyományos módszerrel, rövid ideig tartó tűzön való égetéssel állítják elő. Néha füstölik is, és általában hosszú érlelésnek vetik alá.

Argentinian yerba mate

Brazil yerba mate

A termelés és az export rangsorában közvetlenül Argentína mögött Brazília áll. Ez Dél-Amerika legnagyobb országa, és nagy változatosság jellemzi. Érdekes módon a yerba mate gyakorlatilag csak az ország déli részén népszerű. Brazília északi részén a kávé a király. Amilyen sokszínű Brazília, olyan sokfélék a brazil mateivók preferenciái is, ezért itt többféle yerba mate alakult ki. A legnépszerűbb a chimarrão, amely finom, lisztszerű porrá őrölt yerba mate. Ennek a matefajtának a feldolgozása során az érlelési folyamatot kihagyják, így a száraz termék megőrzi lédús zöld színét. Íze és illata a tavaszi rét friss füvére emlékeztet. Ha a tábortűz füstjével szárítják, akkor ráadásul enyhén füstös jegyeket is mutat. Brazíliában nagyon meleg van, ezért a brazilok szívesen isznak hideg yerba matét - jéghideg vízzel vagy jégkockákkal. A yerba mate hűvös, frissítő változatát tererének nevezik. Így hívják azt a brazil matefajtát is, amelyet a gyártás során úgy készítenek el, hogy hidegen is nagyszerű íze legyen. A brazil mate teának van egy másik fajtája is, amely a főzet európai kedvelői körében különös népszerűségre tett szert: a mate green, azaz a zöld yerba mate. A chimarrãóhoz hasonlóan az érlelési fázist kihagyják a gyártás során, így a száraz termék megőrzi buja zöld színét, és a füst helyett a levegőn történő szárítás hozzájárul a nagyon enyhe ízhez. A csomagba azonban nem finom por kerül, hanem közepesre vágott levelek, általában pálcika nélkül.

Brazilian yerba mate

Paraguayi yerba mate

Paraguayban, akárcsak Brazíliában, a yerba mate hideg változatát isszák a legszívesebben. Jéghideg vízbe áztatva a száraz termék ugyanolyan jól adja le értékes tulajdonságait, mint forró vízben, de ez egy kicsit lassabban történik, és az íze is kevésbé intenzív. Ezért erős és kifejező a paraguayi yerba mate, amelyet a hagyományoknak megfelelően, azaz tűzön szárítással és füst felhasználásával állítanak elő. Általában nagyon poros, ami szintén hozzájárul az intenzitáshoz.

Paraguayan yerba mate

Uruguayi yerba mate

Bár az Ilex paraguariensis Uruguayban is nő, a yerba mate termesztése gazdasági és üzleti okokból nem folyik ebben az országban. Ennek ellenére az uruguayiak egyenesen imádják a guarani indiánok zöld főzetét! Az uruguayi yerba mate-piacon kapható termékek túlnyomó többsége Brazíliából származik, de az "uruguayi-brasíliai" típusú mate nagyon különbözik attól, amit a szamba országában isznak. Az uruguayi yerba mate íze intenzívebb, kesernyésebb, de nem olyan intenzív, mint a paraguayi fajtaé. A csomagban a leveleken kívül gallyak és meglehetősen sok por is található.

Uruguayan yerba mate

A yerba mate fajtái bőségesek. Mindenki biztosan talál magának valót. A legjobb módja annak, hogy megismerje csodálatos hatásaikat, ha saját maga tapasztalja meg őket. Nehéz leírni rendkívüli ízüket, illatukat és hatásukat. Ahhoz, hogy megtaláljuk a saját ízlésünket, érdemes kipróbálni különböző változatokat. Az enyhébbtől az erősebbig. Az ízesítettől a porosig. Élvezd!


Az információ forrása: A szeszes italok és a szeszes italok..:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. oec.world.

Ajánlott

Kurupi Clasica 0,5kg

Kurupi Clasica 0,5kg

3 000,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 000,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

3 360,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 850,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 700,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Selecta Silueta 0,5kg Különleges ajánlat

Selecta Silueta 0,5kg

1 953,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 1 960,00 Ft/1tétel-1% Normál ár: 2 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-30%(3 906,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Taragui Naranja de Oriente 0,5kg

Taragui Naranja de Oriente 0,5kg

4 070,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(8 140,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel