Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A terhes nők és a szoptatós anyák ihatnak yerba mate-ot? Elmagyarázzuk!

2024-01-17
A terhes nők és a szoptatós anyák ihatnak yerba mate-ot? Elmagyarázzuk!

Ma egy olyan kérdést próbálunk megválaszolni, amelyet elég gyakran tesznek fel a yerba mate vitafórumokon, e-mailekben és telefonhívásokban a tanácsadóinknak. Biztonságos a yerba mate fogyasztása terhesség és szoptatás alatt? Új cikkünkben elemezzük a "pro" és "kontra" érveket!

Összefoglaló:

  1. Yerba mate - a dél-amerikai csodanövény
  2. Biztonságos a yerba mate fogyasztása terhesség alatt?
  3. Yerba mate és a szoptatás. Egészséges kombináció?
  4. Yerba mate terhesség és szoptatás alatt - milyen előnyei vannak?
  5. Yerba mate, szoptatás és terhesség - vannak-e ellenjavallatok?
  6. Hogyan igyunk yerba matét a terhesség alatt és közvetlenül utána?

Yerba mate - egy csodanövény Dél-Amerikából

A yerba mate egy Brazília, Paraguay, Argentína és Uruguay határvidékén található növény, az Ilex paraguariensis szárított leveleiből és gallyaiból készült főzet. Meglehetősen sok koffeint tartalmaz, ami miatt egyre többen helyettesítik vele a kávét. A yerba matét több száz évvel ezelőtt a guarani indiánok fedezték fel. Észrevették, hogy az addig ismeretlen növény fogyasztása után több energiájuk van, jobban tudtak koncentrálni, és nem érezték magukat fáradtnak vagy éhesnek. Mint kiderült, a koffein mellett a yerba mate számos vitamint, ásványi anyagot és egyéb szerves vegyületet is tartalmaz, amelyek kiváló hatással vannak az emberi szervezetre. Többek között A-, B-, C- és E-vitamin, cink, kálium, kalcium, szilícium és magnézium forrása, valamint xantinokat, szaponinokat és polifenolokat is tartalmaz. Egy adag yerba mate tehát nyugodtan nevezhető "egészségügyi elixírnek". De vajon tényleg ihatja-e valaki? Hogyan hat a terhes nőkre? Szoptatás alatt iható-e a yerba mate? Nézzük meg közelebbről.

Biztonságos a yerba mate fogyasztása terhesség alatt?

A mai bejegyzésben először a yerba mate fogyasztásával foglalkozunk, ha a nők gyermeket várnak. Biztonságos a yerba mate fogyasztása terhesség alatt? Mint köztudott, a terhesség olyan időszak, amikor egy nőnek különösen óvatosnak kell lennie a különböző termékek fogyasztásával kapcsolatban. A kérdés elsősorban a yerba mate magas koffeintartalma miatt némileg ellentmondásos. A terhes nőkön és a magzatokon végzett tudományos vizsgálatok tilosak, ezért nehéz a témát részletesen kutatni. A rendelkezésre álló tudományos publikációk csak leendő és újdonsült anyák körében végzett felméréseken alapulnak. A szakértők óvatosak, de adnak néhány ajánlást, amelyeket bátran lehet követni. A szakértők szerint a biztonságos napi koffeinadag a terhesség alatt legfeljebb 200 milligramm. Ha ezt túllépjük, számos veszélyes tünet léphet fel, amelyek közül a legjelentősebb a vérnyomás emelkedése a méhlepény rendellenes érésének kockázatával. A lehetséges következményeket szem előtt tartva emlékezzünk arra, hogy egy 250 ml-es adag yerba mate legfeljebb 70-90 mg koffeint tartalmaz. Ez nagyjából kétszerese a felső határértéknek. A következtetés? A terhes nők nyugodtan nyúlhatnak a mate teához, de ezt mértékkel tegyék. Az óvatosság kifizetődő. Ésszerű mennyiségben a mate kiváló gyógyír lehet a krónikus fáradtság és a letargia érzésére. Sok leendő kismama értékelni fogja a főzetnek a bélperisztaltikára gyakorolt pozitív hatását és magas antioxidáns potenciálját is, ami az immunrendszer megerősödését jelenti. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy az étrenddel és annak egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos minden döntést az orvossal konzultálva kell meghozni! Az ő véleménye döntő fontosságú ebben a helyzetben.

Yerba mate and breastfeeding

Yerba mate és a szoptatás. Egészséges kombináció?

Van egy másik kérdés is, amely közvetlenül kapcsolódik a szövegben korábban tárgyaltakhoz, és amely nem kevesebb kérdést és kétséget vet fel: szülés után lehet-e szoptatás közben yerba matét inni? Itt is, akárcsak a korábban tárgyalt témában, a tudományos forrásokhoz való hozzáférés korlátozott a kutatásvégzés etikája miatt. Van azonban néhány megalapozott tény és az ezeken alapuló szakértői ajánlások. A tudósok szerint a koffein, akár kávéból, akár energiaitalokból, akár yerba matéból származik, átmegy az anyatejbe. Ennek következtében az azt fogyasztó csecsemő hiperaktívvá válhat, alvászavarokkal és fokozott bélmozgással küzdhet. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az ilyen tünetek nem gyakoriak, és főként az extrém túladagolási helyzetekre vonatkoznak, de óvatosságra intenek. A felső határértékként körülbelül napi 200 milligramm koffeint említenek, ami átlagosan 2-3 adag főzetnek felel meg. A nemkívánatos hatások azonban a legtöbb anyát arra késztetik, hogy a szoptatási időszak alatt egyszerűen lemondjon a kávéról vagy a yerba matéról. A végső döntést erről természetesen maguk az anyák hozzák meg, és ha valakinek ezt befolyásolnia kell, az ideális esetben egy orvos. A szakemberrel való konzultáció mindig jó ötlet!

Yerba mate terhesség és szoptatás alatt - milyen előnyei vannak?

Ha már tudjuk, hogy a yerba mate fogyasztása terhesség és szoptatás alatt nem tilos, akkor az óvatosságot és bizonyos korlátozásokat szem előtt tartva vizsgáljuk meg az előnyöket, és azt, hogy érdemes-e egyáltalán egy adagért nyúlni. A benne lévő koffeinnek köszönhetően a yerba mate energizáló hatású, ami előnyös lehet a nők számára a terhesség alatt és közvetlenül utána. A várandós és fiatal kismamák gyakran érzik magukat fáradtnak és lomhának. A fáradtság érzése különösen a terhesség korai szakaszában jelentkezik, később pedig az éjszakai gyakori felkelés a síró baba miatt sem segíti a pihenést. A Yerba mate, amely egy adag koffeint tartalmaz, energiát ad, és segít visszanyerni a vitalitást és az akaraterőt. Az is előfordulhat, hogy a terhes nők szórakozottak és nehezen tudnak koncentrálni. Ez a szervezetben végbemenő hormonális változásokkal függ össze. Egy adag mate javítja a koncentrációt, és segít jobban összpontosítani. Vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően a yerba mate az emésztőrendszerre is jótékony hatással van - enyhíti a kellemetlen érzést, javítja a bélperisztaltikát és támogatja az emésztési folyamatot. A terhes nők gyakran szenvednek hányingertől, puffadástól vagy székrekedéstől. Egy adag yerba mate ebben az esetben üdvösnek bizonyulhat. Másrészt a yerba mate gátolja az éhségérzetet, így hatékonyan fékezheti a várandós nők mohó étvágyának rohamait, a baba születése után pedig tökéletesen kiegészíti a fogyókúrát. A yerba mate infúzió másik előnye a magas antioxidáns tartalma. Ezeknek a vegyületeknek a fő feladata a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelem, ami rákellenes hatásukban nyilvánul meg. Emellett az antioxidánsok javítják a szervezet immunitását, ami különösen fontos a terhesség alatt - minél kevésbé fogékony a leendő anya a fertőzésekre, annál kisebb a kockázat a baba számára.

Yerba mate, szoptatás és terhesség - vannak-e ellenjavallatok?

A Yerba mate, akárcsak a kávé, a tea vagy más koffeintartalmú italok, mindenkire másképp hathat. Számos pozitív előnye ellenére fogyasztása után előfordulhatnak bizonyos mellékhatások, például vérnyomás-emelkedés vagy gyomor-bélrendszeri panaszok. A yerba mate vízhajtó hatású, ami bizonyos helyzetekben szintén nemkívánatosnak bizonyulhat. Mindezek a tünetek bárkinél előfordulhatnak - nem csak terhes és szoptató nőknél, de éppen ezeknek a hölgyeknek kell különösen óvatosnak lenniük, mivel ezek a tünetek negatívan befolyásolhatják a baba növekedését. Ha egy adag yerba mate elfogyasztása után rosszul érzi magát, vagy káros hatást észlel magán, akkor leendő anyaként vagy fiatal kismamaként a lehető leghamarabb hagyja abba a főzet fogyasztását, és forduljon orvosához.

Hogyan fogyasszon yerba matét a terhesség alatt és közvetlenül utána?

A főzet készítésének tényleges módjában semmi sem változik. Mint mindig, most is szükséged lesz egy mate tökre - egy edényre, amelyben a yerba mate-ot készíted, és egy bombillára, amelyet a főzet leszűrésére használsz. A száraz levelekre forró, de nem forró, körülbelül 70-80 °C-os vizet öntünk. Javasoljuk azonban, hogy a száraz termék adagját kissé csökkentse, körülbelül 1-2 teáskanálra, és válasszon enyhébb yerba mate fajtákat, mint például a zöld brazil Verde Mate Green. Ismét emlékeztetünk a mértékletességre és óvatosságra, hogy ne vigyük túlzásba a koffeint!


Az információ forrása: A bátorság és a jótékonysági célokra való törekvés:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
  3. Nemzeti Egészségügyi Szolgálat.

Ajánlott

Yerba Verde Mate Zöld Despalada 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Despalada 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Rosa 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Rosa 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Mary Rose - Yunnan zöld tea - 50g Okazja

Mary Rose - Yunnan zöld tea - 50g

2 536,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 2 496,00 Ft/1tétel+1% Normál ár: 3 170,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-20%(50 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Mary Rose - Gunpowder Zöld Tea - 50g

Mary Rose - Gunpowder Zöld Tea - 50g

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(63 600,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel