Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A füstölő természetes varázsa. Hogyan működik a palo santo és a fehér zsálya?

2024-04-03
A füstölő természetes varázsa. Hogyan működik a palo santo és a fehér zsálya?

Afüstölők évszázadok óta velünk vannak, összekötve az emberi világot azzal a misztikus, elérhetetlen valósággal, amely a számunkra ismerős dolgok mögött rejlik. A füstölők illata és füstje olyan légkört teremt, amely segít a koncentrációban, a tér megtisztításában és az energiarezgések emelésében. Az utóbbi időben különösen két füstölőszer örvendett nagy népszerűségnek: a palo santo és a fehér zsálya. A yerba mate-hoz hasonlóan ezek is az indiai kultúrából származnak, ezért is érdeklődtünk irántuk. Mai bejegyzésünkben szeretnénk megosztani veletek történetüket, felhasználásukat és a belőlük származó előnyöket.

Összefoglalás:

  1. Egészséges lökést ad. A yerba mate koffeintartalma
  2. Tisztelgés a természet előtt. Indián füstölők
  3. A tisztító rituálé. Fehér zsálya és palo santo füstölő formájában - hogyan használjuk?
  4. Palo santo és fehér zsálya - az indiánok misztikus füstölője. Fedezze fel tulajdonságaikat

Füstölő - ősi, misztikus erő

A füstölőket évszázadok óta nemcsak az általuk terjesztett gyönyörű illatok, hanem értékes tulajdonságaik miatt is nagyra értékelik. Bizonyos gyógynövények, a növények virágai és levelei, a fák kérge, gallyai és gyantája gazdag aromás illóolajokban, amelyek gyógyító hatásúak, befolyásolják a fizikai és mentális állapotot, ellazítanak, serkentik a kreativitást, hatással vannak az érzelmekre és a körülöttünk lévő légkörre. A tömjénfüst évezredek óta része a vallási rituáléknak. Úgy vélték, hogy titokzatos erőkkel rendelkeznek - megvédhetnek a gonosz asztrális entitásoktól vagy megidézhetik a jó szellemeket. A temetési szertartásokat kísérték, összekötve az élők világát a holtak világával. A füstölőpálcikák aromás füstje nemcsak a meditációt segítette, hanem lehetővé tette, hogy az ember önmagába, a múltba és a jövőbe nézzen. A füstölőt már az ókori egyiptomiak és a babilóniaiak is használták. Az ókori Rómában a tömjén értékesebb volt, mint az arany. Kétezer évvel időszámításunk előtt a füstölőt a kínaiak használták a vallási szertartásokon. Japánban a buddhista szerzetesek szertartásainak is szerves részét képezte a tömjén. A természet szent varázsát az ősi inkák és az Amerikát több száz évvel ezelőtt benépesítő indiánok is használták. A "szent fának" és "szent fűszernek" nevezett palo santo és fehér zsálya füstjét használták a rituálék helyszíneinek megvilágítására. A természetes füstölőből felszálló illatos füstnek nagy ereje volt.

Tisztelgés a természet előtt. Az indián füstölők

Palo santo - "szent fa".

A spanyol nyelvből származó palo santo kifejezés valójában több, Dél- és Közép-Amerikában található fafajra utal, amelyek közül a leggyakrabban a Bursera graveolens és a Bulnesia sarmientoi (a közelmúltban Gonopterodendron sarmientoi néven újra besorolt) fafajokat említik. A Guaiacum officinale-t néha "szent faként" is emlegetik. Közös nevükön kívül mindezen fák közös jellemzője, hogy nagyon kemény, tartós fájuk van, amely rendkívül aromás gyantában gazdag, és amelynek évszázadok óta mágikus tulajdonságokat tulajdonítanak. A palo santo fának csodálatos illata van. Édes és enyhén citrusos jegyeket érezhetünk benne. Az izzó fadarabból füst száll fel, amelynek illata lenyűgöző; a teljes ellentéte annak, amit az égő fától várnánk. A parázsló palo santo füstölő illata nehéz, vaníliás és fűszeres, ugyanakkor könnyű, frissítő, mentás és citrusos. Az amazóniai dzsungel, a szabadság és a vadság illata. A szétáradó aroma egyedülálló, kissé furcsa, misztikus állapotba helyezi az embert. Segít összpontosítani és ellazulni.

A palo santo nem csak egy illatos füstölő. Értékes gyantában gazdag, a fa számos tulajdonsággal rendelkezik. Kemény és ellenálló a külső hatásokkal szemben, a fa ideális különféle tárgyak készítéséhez. Nekünk, mateistáknak elsőként a fából készült, jellegzetes illatú yerba mate csészék jutnak eszünkbe. Más használati tárgyak és használati eszközök, ékszerek, sőt bútorok is készülnek a "szent fából". Dél-Amerikában a palo Santót néha az "élet fájaként"(lignum vitae) is emlegetik, mivel úgy vélik, hogy gyógyító ereje van. A népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használják. A gyanta magas koncentrációban tartalmaz limonén és α-terpineol terpéneket, amelyek felelősek a jellegzetes intenzív illatért, de gyulladáscsökkentő hatásúak, szabályozzák az immunrendszert és enyhítik a stresszt. A palo santo gyantájából olajat készítettek, amelyet fájdalom és reuma ellen alkalmaztak. Néha az emésztőrendszer javítására zúzott fadarabokat adtak a főzethez.

Sajnos, tulajdonságaik és széleskörű felhasználásuk miatt, valamint a palo santo füstölő egyre növekvő népszerűsége miatt, amely messze túlmutat a dél-amerikai kultúrán, a "szent fák" kezdtek kihalófélben lenni. A Bursera graveolens, a Bulnesia sarmientoi és a Guaiacum officinale fák felkerültek a természetvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezet, az IUCN vörös listájára. A fák kereskedelmi és ipari célú kivágását betiltották, és a fakitermelés egyetlen módja a spontán földre hullott, elhalt ágak összegyűjtése lett. Napjainkban a Bursera graveolens fajt nem fenyegeti a kihalás veszélye, de az "élő" fákat továbbra sem vágják ki, hanem a természetes úton lehullott ágakat gyűjtik. Ez a természet iránti tisztelet jele, de egyben a fa értékének növelését is szolgálja. Mielőtt az ágakat kitermelik, körülbelül hat évig érintetlenül hevernek a földön. Ez idő alatt számos kémiai reakció megy végbe bennük. A fa színe megváltozik, a gyanta pedig még intenzívebb aromát kap.

Natural palo santo and white sage incense

Fehér zsálya - a navajo indiánok szent füstölője

A fehér zsálya (latinul: Salvia apiana) olyan növény, amelynek gyökerei az ősi észak-amerikai indián kultúrákig vezethetők vissza, különösen a navajo, lakota, komancs, arapaho vagy cheyenne törzsekhez kötődő őslakosoknál. Az Egyesült Államok délnyugati részén elterülő száraz, jó napfényű területeken nő. Jellegzetes, szétterülő levelei vannak, amelyeket ezüstös-fehér mezquite borít. A levelek illóolajokban gazdagok, amelyek aromája az ujjakkal dörzsölve felerősödik. Füstölő formájában a fehér zsálya tisztító és védő tulajdonságairól ismert. Hagyományosan az indián sámánok tisztulási és imaszertartások alkalmával égették a zsályát. A zsályalevelekben áramló értékes nedvek azonban nemcsak illatanyagként találtak felhasználásra. A zsálya főzetét köhögés elleni gyógyszerként használták. A növény leveleit láz és különböző betegségek gyógyítására fogyasztották. A szárított, reszelt magokat liszttel és cukorral kombinálva ízletes kását vagy süteményt készítettek belőlük. A zsálya tisztító tulajdonságait higiéniai célokra is felhasználták - a növény összezúzott leveleit vízzel összekeverve hajsamponként használták.

A fehér zsálya füstölő formájában nagyon intenzív, kellemes, gyógynövényes illatot áraszt. A füst könnyű édesség, vanília és fűszerek illatát árasztja. Tisztító ereje van - terek, helyek, tárgyak, emberek, energiák megtisztítására. Oldja a feszültséget azáltal, hogy a testet és az elmét az ellazulás állapotába hozza. A fehér zsálya parázsló füstje felszabadítja a rossz energiát és a negatív érzéseket, megtisztítja a lelket és megkönnyíti a pozitívumok elfogadását. A palo santóhoz hasonlóan az indiai sámánok úgy hitték, hogy a füstölőként használt fehér zsálya képes megvédeni a gonosz entitásoktól és vonzza a jó szellemeket.

A tisztító rituálé. Fehér zsálya és palo santo füstölő formájában - hogyan kell használni?

A megtisztulás, vagyis a maszatolás rituáléja évezredek óta jelen van számos kultúrában. Vallási és spirituális jelentősége van, és a meditációt és az imát kíséri. Bár a különböző füstölők manapság már elég széles körben elérhetőek, és gyakorlatilag bárki elvégezheti a rituálét a saját otthonában, érdemes megjegyezni, hogy bizonyos közösségek szimbóluma, és számukra sokkal mélyebb jelentéssel bír. A fehér zsálya és a palo santo a természetből származik, és az ősi indiánok úgy hitték, hogy a növényeknek, akárcsak az állatoknak és az embereknek, lelke van. Úgy hitték, hogy a füstölő égetésével kapcsolatba lépnek a természet szellemével, egyesülnek a körülöttük lévő természettel, és így teljes harmóniát érnek el. Az égetés rituáléját ezért kellő tisztelettel kell megközelíteni.

A fehér zsálya és a palo santo füstölő formájában bizonyítottan tisztító hatású. Segítenek az összpontosításban és az ellazulásban, ezért érdemes beépíteni őket a tudatossági gyakorlatok, például a relaxációs gyakorlatok, a meditáció vagy a jóga részeként. A füstölő illatos füstje megtisztítja a teret, a tárgyakat és az embereket a rossz energiáktól, ezért érdemes alkalmazni a rituálét például egy nehéz életszakasz lezárásakor, egy szerettünkkel való veszekedés után vagy új helyre költözéskor. Hogyan használjuk a természetes füstölőt? A tisztító rituálét érdemes rendrakással kezdeni, hogy elkerüljük az energetikai káoszt. Gyújtson meg egy csokor zsályát vagy egy darab palo santo fát úgy, hogy a tűz lángja fölé tartja. Várja meg, amíg a füstölő izzani kezd. Fújja el a lángot, vagy rázza meg erőteljesen a füstölőt, és az sűrű, illatos füsttel kezd el parázslani. Ahogy a láng kialszik, hasznos, ha a füstölő rituálét kísérő szándékra gondolunk. A tisztítás önmagunkkal kezdődik, a füstölőt tetőtől talpig irányítva, majd lassan füstöljük meg a lakást, tárgyakat vagy személyeket a füsttel. A még izzó füstölőt biztonságos, hőálló helyre, például kerámiaedénybe kell tenni.

Palo santo és fehér zsálya - az indiánok misztikus füstölője. Fedezze fel tulajdonságaikat

Ha érdeklik a palo santo és fehér zsályából készült természetes, "szent" füstölők, és szeretne egy kis ősi indián varázslatot vinni az életébe, várjuk, hogy látogasson el üzletünkbe. Nemrégiben eredeti, természetes füstölőkkel bővítettük kínálatunkat - palo santo egyenesen Ecuadorból és fehér zsálya Arizonából, Utah-ból és Új-Mexikóból. Ne feledje, hogy ezeket tisztelettel és érzékenységgel használja, tisztelve azt a hagyományt és kultúrát, ahonnan származnak. Legyetek tudatában és értékeljétek a misztikus füstölők erejét a spirituális gyakorlatok és a személyes növekedési utak támogatásában.


Az információ forrása:

  1. Wikipédia: Füstölő, Bulnesia sarmientoi, Bursera graveolens, Guaiacum officinale, Salvia apiana.
  2. Az IUCN Vörös listája a veszélyeztetett fajokról.
  3. L. Monzote és mások, Chemical Composition and Anti-proliferative Properties of Bursera graveolens Essential Oil, Natural Product Communications, 2012.

Ajánlott

Palo Santo – Füstölő 1 kg

Palo Santo – Füstölő 1 kg

14 770,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(14 770,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Palo Santo – Füstölő 200 g

Palo Santo – Füstölő 200 g

3 980,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(19 900,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Fehér zsálya – Füstölő 15-20 g (fáklya)

Fehér zsálya – Füstölő 15-20 g (fáklya)

2 420,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(121 000,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Palo santo füstölő 50g fehér zsálya nagy készlet

Palo santo füstölő 50g fehér zsálya nagy készlet

3 610,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel
pixel