Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate teafilterekben: előnyök és hátrányok

2024-02-21
Yerba mate teafilterekben: előnyök és hátrányok

A vélemények megoszlanak. Egyesek úgy vélik, hogy ha yerba matét iszunk, akkor csak a hagyományos elkészítési módot szabad használni. Mások viszont az időmegtakarítást és az egyszerű elkészítést értékelik. Milyen az ízvilága? Melyik lehetőség a jobb - a yerba mate teászacskóban vagy a hagyományos? A tasakos yerba mate ugyanolyan értékes, mint a hagyományosan elkészített mate?

Summary:

  1. Honnan jött a tasakos yerba mate ötlete?
  2. Yerba mate teászacskóban - tulajdonságok
  3. Yerba mate teászacskóban - négy lépésben történő elkészítés
  4. Gyorsabb és kényelmesebb! A tasakos yerba mate előnyei
  5. Mate tea tasakokban. Mik a vélemények? A yerba mate melyik változata a jobb?
  6. Yerba mate tasakokban - hol lehet megvásárolni és mit válasszunk?

Honnan jött a tasakos yerba mate ötlete?

A guarani indiánok voltak az elsők, akik yerba matét ittak. Több száz évvel ezelőtt fedezték fel az Amazonas dzsungelében növő növény - Ilex paraguariensis - csodálatos tulajdonságait. Ettől kezdve rágták a frissen szedett leveleket, mert úgy hitték, hogy energiát ad nekik, és segít nekik jobban koncentrálni. Később a szárított és összezúzott levelekből főzetet kezdtek készíteni. A yerba mate fogyasztása mindennapi rutinjukká vált. Amikor a 17. században a jezsuiták a távoli Európából Dél-Amerikába érkeztek, elragadta őket az indián kultúra, és különösen a növény iránt érdeklődtek, amelyet a bennszülöttek szinte egyedülálló kultuszban tartottak.

A tengerentúli misszionáriusok próbálkozások és hibák útján kezdték kidolgozni az Ilex paraguariensis termesztésének és a yerba mate előállításának technikáját. A kiváló élénkítő és egészségjavító tulajdonságokkal rendelkező főzetet szerették volna népszerűsíteni Európában, hogy a yerba mate szinte egyenrangú legyen a világhírű teával. Keresték a módját, hogy a yerba mate olyan formát kapjon, amely barátságosabb a hagyományos tea fogyasztásához szokott európaiak számára. Így találták ki a yerba mate cocido-t, azaz a speciálisan elkészített mate leveleket, amelyeket vízben főznek, leszűrnek, majd őrlemény nélkül isszák.

300 évvel később szabadalmaztatták a tasakos teát - amelyet papírzacskóba csomagoltak, és amely lehetővé tette a kényelmes főzést és a teaföld gyors kidobását. 1988-ban a paraguayi Pajarito márka átvette a teászacskókkal foglalkozó céget, és azzal az ötlettel állt elő, hogy létrehozza a piacon az első tasakos yerba matét. Bár a zacskós mate teát általában nem forró vízzel, hanem lehűtött vízzel főzik, ezt a fajta mate-t ma már mate cocido néven is emlegetik, akárcsak a forralt mate-ot régen. Számos yerba mate márka a mai napig árulja a szárított, teászacskóba csomagolt mate teát a hagyományosan laza csomagolású termékek mellett. Ez a módszer igen népszerű a mate kedvelői körében, mivel számos előnye van. Egy kutatás szerint az argentinok több mint 9%-a kedveli a yerba mate fogyasztásának ezt a módját.

Yerba mate teászacskóban - tulajdonságok

A yerba mate cocido tasakok jellemzően körülbelül 2-3 gramm szárított terméket tartalmaznak - magukat a leveleket, por és pálcika nélkül. A papírzacskókat, amelyeket rendszerint madzaggal látnak el, hogy a zacskó könnyebben meríthető legyen a vízbe, gyakran emellett papírból vagy más anyagból készült kis borítékokba is csomagolják. Egy tucat yerba mate tasakot egy kartondobozba csomagolnak. A márkától függően a teászacskós mate számos változatban és típusban kapható - klasszikus, adalékanyagok nélküli vagy gyógynövényekkel és ízesítőkkel dúsított formában. Hozzá kell tennünk, hogy a tasakos yerba mate tulajdonságait tekintve nem különbözik a hagyományosan csomagolt mate-tól. Ugyanúgy tartalmaz koffeint, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb értékes összetevőket. Az egyetlen különbség az, hogy a hagyományos yerba mate nagyobb mennyiségű szárított levélből készül, és ezért valamivel erősebb a hatása, mint a teafilterekben lévő mate-nak.

Yerba mate in teabags

Yerba mate teafilterekben - elkészítés négy lépésben

A tasakos yerba mate, ideális termék azok számára, akiknek nincs idejük a főzet elkészítésére. Aki a gyengébb és enyhébb italt kedveli, annak érdemes kipróbálnia a tasakos mate-ot. Ezzel a változattal sok időt, de pénzt is megtakaríthat. Tehát hogyan kell főzni a yerba mate-ot teafilterekben? Mindössze egy csészére és egy vízforralóra van szükséged. Nem kell beruházni egy speciális mate tökbe, bombillába vagy más, a hagyományos yerba mate főzéshez szükséges kiegészítőkbe. A tasakos yerba mate elkészítésének folyamata triviálisan egyszerű, szinte ugyanaz, mint a hagyományos tea esetében. Mindössze annyit kell tennie, hogy vizet forral, a yerba matéval teli zacskót egy csészébe teszi, ráönti a forró vizet, és vár néhány percet. Egyes márkák úgy állítják elő a szárított mate-ot, hogy gond nélkül önthetünk rá forró vizet. A legtöbb termék esetében azonban fontos megjegyezni, hogy a tasakos yerba matét ugyanúgy kell főzni, mint a hagyományos matét - 70-80 °C körüli hőmérsékletű vízzel kell felönteni.

Gyorsabb és kényelmesebb! A tasakos yerba mate előnyei

Atasakból főzött yerba maténak számos előnye van - ezek közül néhányat már említettünk. Először is ott van az értékes idő megtakarítása. A tasakos mate főzése gyakorlatilag ugyanúgy történik, mint a hagyományos teaé, és az egész folyamat, beleértve a nem kevés időt is, körülbelül 7-10 percet vesz igénybe. Másodszor, pénzt takarít meg. Maga a zacskóba csomagolt szárított termék ára valószínűleg nem sokban különbözik a hagyományos módon csomagolt termékétől. De ha a mate cocido mellett döntünk, nem kell megvásárolnunk a kiegészítő tartozékokat - a mate tököt és a bombillát. Egy másik előnye a mate teászacskóban való elkészítésének kényelme. Nincs esély arra, hogy a zacskóba csomagolt szárított mate véletlenül a konyhapultra folyjon. A főzetben nem úszik a teaföld, amely a szájba kerül. Miután megitta a főzetet, egyszerűen vegye ki a beáztatott tasakot, és dobja a szemetesbe. A tasakos Yerba mate a házon kívüli - munkahelyen, iskolában vagy utazáskor történő - főzés sokkal kényelmesebb formája.

Mate tea tasakokban. Mik a vélemények? A yerba mate melyik változata a jobb?

Sokan úgy vélik, hogy az igazi yerba matét hagyományosan kell főzni - egy speciális mate tökkel, és bombillán keresztül kell inni. Azok, akik naponta nagy mennyiségű főzetet isznak, úgy vélik, hogy a tasakos yerba mate alig hasonlít az igazi mate-ra. Sem ízében, sem illatában, de még kevésbé hatásában. Ráadásul a mate normál teaként való főzése - speciális csésze, bombilla nélkül, egy halom készítésével és a magyallevelek fokozatos átnedvesedésének figyelésével - elveszi a varázslatot. A yerba mate zacskóban való főzése racionalizálja az elkészítés és az ivás folyamatát, és időt takarít meg, ezért remek választás azoknak, akiknek kevés a teájuk. A zacskóban lévő kisebb termékmennyiség miatt a tasakos yerba mate íze és hatása is enyhébb, mint a hagyományos, laza formában lévő mate-é. Ez a változat ezért kezdő mate-rajongóknak ajánlott, de az intenzív és kifejezetten stimuláló mate hívei válasszák a hagyományos főzési lehetőséget. Az igazság az, hogy mindenkinek ki kell próbálnia mindkét változatot, és el kell döntenie, melyik a jobb számára. Nem mindenkire hat ugyanis ugyanúgy a yerba mate. Érdemes tehát kideríteni, melyik változat bizonyul jobbnak. Vagy az időmegtakarítás és az egyszerű elkészítés fontosabb tényező? Ez egyéni kérdés, és ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia.

Yerba mate tasakokban - hol lehet megvásárolni és mit válasszunk?

Ha a yerba mate teászacskókban történő vásárlása mellett dönt - meghívjuk Önt, hogy látogasson el speciális üzletkategóriánkba, ahol számos érdekes típust talál, a yerba mate legismertebb és legelismertebb gyártóitól. Különösen ajánljuk a Selecta által gyártott mate teászacskókban. Ez a paraguayi márka, amely világszerte ismertté vált, többek között egy stimulálóbb yerba mate Energy-t kínál guarana hozzáadásával és yerba mate Silueta-t aromás gyógynövények hozzáadásával - az alakjukra vigyázó embereknek szánva. A Pajarito - a mate cocido gyártásának úttörője - Yerba mate-ja tasakok formájában kapható többféle, gyümölcsaromákkal kiegészített változatban. Üzletünkben megtalálható az argentin Taragüi márka yerba mate-ja is.


Információk forrása: B:

  1. Wikipedia: Mate cocido.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate-A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. A. Samoggia, P. Landuzzi, C. E. Vicién, A koffeintartalmú termékek piaci terjeszkedése: Italian and Argentinian Yerba Mate Consumer Behavior and Health Perception, Environmental Reseearch and Public Health, 2021.
  4. pajarito.com.py.

Ajánlott

Selecta Energy teás zacskóban 25x3g

Selecta Energy teás zacskóban 25x3g

2 060,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(27 466,67 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Te Guarani Energizate 20 x 2,5 g Különleges ajánlat

Te Guarani Energizate 20 x 2,5 g

1 358,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 1 365,00 Ft/1tétel-1% Normál ár: 1 940,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-30%(27 160,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Kurupi Cocido 20x3g teászacskó

Kurupi Cocido 20x3g teászacskó

2 190,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(36 500,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel