Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate tea főzése. Kezdő útmutató

2023-05-31
Yerba mate tea főzése. Kezdő útmutató

Sok vásárlónk kérdezi tőlünk, hogyan kell főzni a yerba matét? Mi a legjobb mate tea hőmérséklete? Különösen a dél-amerikai itallal való kalandozás kezdetén tűnhet kissé bonyolultnak. A látszat azonban csalóka, és mint kiderül, a yerba mate főzésének művészete nagyon egyszerű, és hamar mindennapi rutinná válik.

Összefoglalás:

  1. Yerba mate - hogyan kell főzni? A guarani indiánok hagyományai
  2. Mi kell a yerba mate főzéséhez?
  3. A yerba mate tea főzése lépésről lépésre
  4. A yerba mate főzése nagyon egyszerű!

Yerba mate - hogyan kell főzni? A guarani indiánok hagyományai

A yerba mate nagyon hasonlónak tűnik a teához. De ne hagyja, hogy a látszat megtévessze. A tea egy Ázsiából származó növény, a Camellia sinensis leveleiből készült főzet. A yerba mate az Ilex paraguariensis növényből készült főzet, amely négy dél-amerikai ország határvidékén nő: Paraguay, Brazília, Argentína és Uruguay. Bár a yerba mate és a tea nem ugyanaz, mégis sok közös van bennük - mindkét ital szárított és összezúzott növényi levelekből készült főzet, és általában melegen isszák. A tea elkészítése egyszerű. Két dologra van szükséged - egy csészére és egy vízforralóra. Csak tedd a teafüvet a csészébe, öntsd fel forró vízzel, és várj néhány percet, hogy áztassa. Használhatsz teafőzőt is, ha laza levelű teát iszol, bár erre nincs szükség, ha nem zavar, hogy a levelek a szádba kerülnek. A yerba matéval kicsit bonyolultabb a dolog, de sok mindent le lehet egyszerűsíteni. A bonyolultság egy rituáléból ered, amely a guarani indiánok hagyományaiból ered. Ők voltak az Ilex paraguariensis tulajdonságainak első felfedezői, és több száz évvel ezelőtt a szárított levelekből készült főzetet itták. A yerba mate fogyasztásánál fontos, hogy milyen eszközöket használunk az elkészítéséhez, és hogyan készítjük elő a szárított leveleket a főzés előtt. A víz hőmérséklete is fontos a yerba mate elkészítésében. Mindez a mate ivásának és főzésének kultúrája körül egyfajta titokzatosság auráját kelti, ami egy csipetnyi varázslatot ad hozzá. Ha tehát ragaszkodni szeretne a yerba mate főzésének hagyományos módszeréhez, van néhány szabály, amelyet be kell tartania.

Mire van szükség a yerba mate főzéséhez?

Barátaid történetein és a yerba matéról szóló számos cikken felbátorodva azon tűnődsz - hogyan kell főzni? Mielőtt elkészítenéd az első mate teádat, be kell szerezned néhány alapvető eszközt:

Mate tök - ez egy profilozott csésze, amelyben elkészítheti és megihatja a yerba matét. A guarani indiánok a kalabasz fából készült, szárított és kivájt gyümölcséből készült edényekben itták a főzetet. Ilyen tököket ma is lehet kapni. Lehet kapni fából készült mate-tököket is - palo santo vagy algarrobo. A calabashból vagy fából készült természetes edényeknek számos előnye van. Kézzel készítettek, egyediek, környezetbarátok, és a főzet ízét és illatát is befolyásolják, nagyon érdekes, egyedi jegyeket adva hozzá. Másrészt a szerves anyagból készült tökök kevésbé tartósak, és megfelelő ápolást igényelnek. Jelenleg a kerámiából készült mate tökök és kalabászok a legnépszerűbbek és könnyen hozzáférhetőek.

Abombilla egy szűrővel végződő fém szívószál, amely elválasztja a főzetet az őrleménytől. A szárított yerba mate sokkal finomabb, mint a klasszikus tea, ami kellemetlenné teszi a mate fogyasztását bombilla nélkül - a levelek és gallyak apró darabjai a fogakon maradnak, és irritálják a torkot. Ez volt az oka annak, hogy a guarani indiánok bambusz- vagy nádszálon keresztül kezdték inni a főzetet, amelyet később felváltott a fém bombilla. Ma már lehet kapni bambuszból, fából és különböző fémekből - rozsdamentes acélból, nikkelből, alpakkából vagy ezüstből - készült bombillákat. A mai bombillák különböző szűrőkkel is fel vannak szerelve - a yerba mate fajtájától, a főzés módjától és az ivók igényeitől függően.

A bombilla, akárcsak a mate tök, megfelelő gondozást igényel, hogy minél tovább bírja. Az alapos mosáshoz hasznos lehet egy speciális tisztítószer használata.

A yerba matét többször is fel lehet önteni, ezért érdemes termoszt is vásárolni, bár ez nem kötelező. Ezzel időt spórolhatsz meg a vízforralással minden egyes töltés előtt, és az italt könnyebben magaddal viheted útközben is - utazáshoz vagy iskolába/munkába. Üzletünkben különböző funkciójú termoszok széles választéka kapható - mindenképpen nézze meg a "Gadgetek és további kiegészítők a yerba mate-hez" kategóriát.

A yerba mate főzéséhez hasznos lehet egy hőmérő vagy egy beépített hőmérővel ellátott vízforraló is, amely segít a víz hőmérsékletének pontos mérésében.

Végül a legfontosabb pont: a megfelelő yerba mate típus kiválasztása. A magas portartalmú szárított mate erős ízű és hatású lesz, míg a gyakorlatilag csak levelekből álló mate sokkal enyhébb. A pálcikák a "töltőanyag", tehát minél kevesebb van belőlük, annál élénkítőbb lesz a főzet. A yerba mate ízét a növények szárításának módja is befolyásolja. A meleg levegővel szárított mate íze enyhe, és nem olyan keserű, mint a füstölt yerba mate.

Mate gourd and kettle with boiling water

A yerba mate tea elkészítése lépésről lépésre

A hagyományos módszer szerint a mate főzése több lépésből áll:

lépés: 1. lépés. Az első lépés az, hogy a szárított matét a mate tökbe öntjük. A mennyiség attól függ, hogy milyen erős főzetet szeretnénk készíteni. Általában a tök térfogatának körülbelül 1/4-3/4 részét kell beleönteni. De köztudott, hogy minél több szárított matéból készítünk, annál erősebb lesz a főzetünk, ezért az elején kezdhetjük azzal, hogy 2-3 teáskanálnyi őrölt levelet öntünk bele (ez kb. 15 g szárított maté).

2. lépés. A következő lépés a hagyomány szerint az, hogy a mate tököt a kezünkkel letakarjuk, és fejjel lefelé fordítjuk, majd megrázzuk. Így a por egy része a kezünkön marad, és később nem fogja eltömíteni a bombilla szűrőjét. Ha gallyak és por nélküli yerba matét választ, ezt a lépést kihagyhatja.

3. lépés. Miután a mate-tökét a kiindulási helyzetbe fordította, döntse ferdén, hogy a tök egyik falán egy "halom" képződjön a szárított mate-ból, és az edény alja szabaddá váljon.

4. lépés. Helyezze a bombillát a halomra, a szűrővel lefelé - úgy, hogy az érintse a mátétök alját.

5. lépés. Óvatosan döntse a mátét tököt függőleges helyzetbe, ügyelve arra, hogy a szárított máté ne takarja el az alját.

6. lépés. Öntsünk egy kis mennyiségű hideg vizet a yerba mate-ra, a mate-tök fedetlen aljára célozva, és várjuk meg, amíg a folyadék felszívja a szárított leveleket.

Egy kis kitérő: azt a jelenséget, hogy a víz titokzatos módon "eltűnik" a yerba mate szárított leveleiben, régebben "Szent Tamás kortyának" nevezték. A legenda a jezsuitáktól származik, akik a kontinens spanyol hódítók általi meghódítása után érkeztek Dél-Amerikába. A jezsuiták terjesztették a kereszténységet az indiánok között, amely egy bizonyos ponton elkezdett keveredni az őslakosok hitével. Elkezdtek hinni abban, hogy Szent Tamás volt az, aki az Ilex paraguariensis növényt a világra hozta, és megmutatta a guarani népnek. Az első korty yerba mate tehát Szent Tamás "ajándéka" volt, amelyet hálából adtak, amiért megmutatta a lakosságnak a csodanövényt.

7. lépés. A főzet elkészítésének utolsó lépése az, hogy a szárított mátét forró vízzel öntsük fel, amíg a mate tök meg nem telik. A yerba mate optimális főzési hőmérséklete 70-80 °C körül van. Minél hűvösebb a víz, annál tovább tart a yerba mate főzése. Annál enyhébb lesz az íze, és annál gyengébben adja le a tulajdonságait. Nagyon fontos, hogy a yerba matéhoz használt víz ne legyen túl forró. A túl magas hőmérséklet leforrázza az Ilex paraguariensis leveleit, és a főzet nagyon keserű lesz. Ha nincs hőmérője, és nem tudja pontosan ellenőrizni a yerba mate tea hőmérsékletét, egyszerűen várjon körülbelül 4-10 percet a víz felforralása után. Ha még nem tette bele a bombillát a mate tökbe - tegye meg most, a hegyét a hüvelykujjával bedugva. Így elkerülheti a szűrő eltömődését. A Yerba mate körülbelül 5 percig fog főni. Hosszabb áztatási idő esetén a főzet erősebb és keserűbb lesz.

Ne feledje: a szárított mate egy adagját többször is leöntheti, amíg meg nem érzi a főzet ízét. Minden egyes kiöntéssel a főzet gyengébb lesz. Érdekes a yerba mate alacsony hőmérsékletű vízben történő "főzése". A jeges mate főleg Paraguayban népszerű, ahol a nyári szezonban nagyon meleg van. A nagyon alacsony hőmérsékletű vízzel készített mate teát tererének nevezik.

A yerba mate főzése nagyon egyszerű!

A yerba mate elkészítésének fent leírt utasítása a hagyományokra utal. Valójában egy infúziót készítünk, és úgy isszuk, ahogyan szeretnénk - hagyományos csészében vagy pohárban, főzővel vagy francia sajtolóval elkészítve, bombilla használata nélkül fogyasztva. A yerba mate ilyen módon történő fogyasztásából azonban hiányzik minden titokzatossága és varázsa. Bár úgy tűnhet, hogy a yerba mate hagyományos módon történő elkészítése nehéz és időigényes, semmi sem áll távolabb az igazságtól. Meglátja, hogy hamar elsajátítja a szakmát, és a yerba mate főzésének rituáléja mindennapi rutinná válik. Most pedig ragadja meg kedvenc mate tökét és bombilláját, és főzze a világ legfinomabb yerba matéját!

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 860,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel