Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate lével. Ismerje meg Terere Ruso-t

2023-04-19
Yerba mate lével. Ismerje meg Terere Ruso-t

Május vége általában nagyon magas hőmérséklettel lep meg minket. A hűvösség és a felfrissülés jegyében a legénységünk tagjai közül sokan tértek át a tereré szurkolásra. A hideg yerba bevált módja a hőhatások elleni küzdelemnek. Egy adag szárított gyümölcs, jól lehűtött víz, és opcionálisan néhány jégkocka. Klasszikus. Mit szólnál, ha a jó öreg H2O-t gyümölcslével cserélnéd le? Különösen az Ön számára döntöttünk úgy, hogy tesztelünk egy olyan megoldást, amelyet a dél-amerikaiak gyakran és szívesen használnak. Nem véletlen – ma ünnepeljük a Juice Világnapját! Olvasásra invitálunk.

Tereré - hideg yerba mate

A paraguayi magyal levelei és gallyai tele vannak koffeinnel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Felbecsülhetetlen tulajdonságaik a legjobban nem csak forró víz hatására szabadulnak fel, hanem nagyon alacsony hőmérsékleten is. A jéghideg magyal alapú italt tereré-nek hívják, ez a szó abból a csobogó hangból származik, amely akkor hallatszik, amikor a materóban kifogy a víz. A Tereré tökéletesen hűt és szomjat olt a forró napokon. A hideg víz mellett jégkocka, friss fűszernövények, a latinok által yuyos-nak nevezett fűszernövények - a legnépszerűbbek: menta, burrito, citromos verbéna, sarsaparilla, gyömbér... - vagy lédús gyümölcsdarabkák, pl. citrom, narancs, görögdinnye, őszibarack vagy alma. Dél-Amerika országaiban, ahol nyáron a levegő hőmérséklete elérheti az 50 ° C-ot is, egy hűvös ital igazi áldás. Csillapítja a mindenütt jelenlévő hő hatásait, hűsít, felfrissít, oltja a szomjat, és hozzáadja a cselekvéshez szükséges energiát. 2020-ban a hideg yerba fogyasztásának paraguayi hagyománya felkerült a szellemi kulturális örökség listájára, így a tereré főként Paraguayhoz kapcsolódik. A hideg yerbát Argentínában, Brazíliában és még Bolíviában is isszák. Eredetileg a tererét egy speciális edényben – guampában – isszák, amely szarvasmarha szarvból vagy patából készül. A paraguayiak vagy az argentinok általában egy nagy, igen tágas, jéghideg vízzel töltött termoszt is visznek magukkal, aminek köszönhetően bármikor ihatnak hideg yerbát.

Néhány tény a történelemből. Ki találta fel a teret?

A hideg kiadásban megjelent yerba-ivás hagyományához számos történet kapcsolódik. Az első hátterében a paraguayi háború, Dél-Amerika történetének legvéresebb konfliktusa áll, amely 1864-1870 között zajlott. Paraguay, illetve a másik oldalon Brazília, Argentína és Uruguay seregei egyenlőtlen küzdelemben csaptak össze. A legenda szerint a trópusi hőségbe belefáradt katonák mindkét oldalon gyakran szünetet tartottak a hadműveletekben, hogy megigyák szeretett yerbájukat és erőre kapjanak. A yerba elkészítéséhez forró vízre volt szükségük, amihez tüzet kellett gyújtani, és ez gyakran elárulta a dzsungelben elfoglalt helyüket. Ezért elkezdték hideg vízzel önteni a magyalra, ami nemcsak csökkentette annak kockázatát, hogy az ellenség észlelje őket, hanem nagyszerű módja annak, hogy megbirkózzon a tikkasztó hőséggel.

Hasonló stratégiát alkalmaztak évtizedekkel később a Paraguay és Bolívia közötti Gran Chaco-háborúban, az 1930-as években. Ez a terület állítólag gazdag olajban, ami végül hamisnak bizonyult. Az összecsapás során a katonák, akik nem tudtak tüzet gyújtani, hogy vizet melegítsenek, kénytelenek voltak hideg yerbát készíteni. Nyilvánvalóan ettől a pillanattól kezdve Dél-Amerikában nagy mennyiségben fogyasztották a tererét, amelyről tévesen azt hitték, hogy ez a hagyomány eredete. Az azonban igaz, hogy a yerba hideg változatát több száz évvel korábban itták a guarani indiánok, a szárított és összezúzott magyalleveleket és gallyakat jéghideg vízzel öntve, közvetlenül a forrásból.

A Chaco-háború idején született meg a yerba mate gyümölcslével való ivásának hagyománya. Sok orosz katona harcolt a paraguayi oldalon. Többségük menekült volt, akik az októberi forradalom után szöktek meg. Mint tudják, akkoriban a mate Dél-Amerikán kívül nem volt ismert. Az óceán túloldaláról érkezők, akik nem voltak hozzászokva a főzet keserűségéhez, nehezen tudtak megszokni az idegen ízt. Víz helyett hideg gyümölcslevekkel kezdték önteni a yerbát, melynek édessége hatékonyan semlegesítette az ital száraz jellegét. Idővel a paraguayiak körében is népszerűvé vált a tereré de jugo gyümölcsváltozata, ami spanyolul "tereré with juice"-t jelent. A mate e szokatlan módosulatának úttörői előtt tisztelegve kezdték tereré rusoként, vagy "orosz tereréként" emlegetni.

Tereré ruso – saját yerba mate-t készítünk lével

Egy rövid történelmi bevezető után áttérhetünk matematikai kísérletünkre. Először is emlékeztessük, hogy bejegyzésünk dátuma nem véletlen. Ma ünnepeljük a gyümölcslé világnapját. Május 30-a a tökéletes alkalom arra, hogy emlékeztessük, mindannyiunknak naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kell ennie. A zöldség-, gyümölcs- vagy vegyes gyümölcslé gyors, egészséges és ízletes módja a napi szükségletek kielégítésének. Ez nem csak egy tisztességes adag vitaminok és ásványi anyagok a szervezet számára. A jó összetételű gyümölcs- és zöldséglevek segítenek megőrizni a karcsú alakot, az egészséges bőrt és a szép hajat.

Térjünk végre bejegyzésünk legfontosabb részére, vagyis az édes-gyümölcs kísérletre. Az édes yerba mate alapjául a zöld, brazil Verde Mate Green Tererét választottuk. Ahogy a neve is sugallja, a szárított fajtát hidegen fogyasztják. Irodánkban egyetértünk abban, hogy ez az egyik legjobb lehetőség a lehűtésre. Jellemzője az egész komplex, de kellemesen kiegyensúlyozott kompozíciója. Goji bogyót, ananászkockát, citromfüvet, narancshéjat és mentát tartalmaz. Úgy döntöttünk, hogy megnézzük, hogyan működik egy ilyen keverék édes italokkal kombinálva. Készítettünk: almalevet, narancslevet, epernektárt és maracuja-nektárt. A tereré "főzési" hőmérsékletnek nagyon alacsonynak kell lennie, ezért nem feledkeztünk meg a jégellátásról sem. Mind a négy tök félig tele volt szárazsággal. Mindegyiket négy különböző lével és néhány jégkockával egészítettük ki. Vártunk néhány percet, amíg elhúzódik a szárazság, és próbálkozhattunk. Az egész elkészítése kicsit tovább tartott, mint a forró sör esetében. A yerba tulajdonságai sokkal lassabban szabadulnak fel hideg folyadék hatására.

Milyen ízű a hideg yerba gyümölcslével? A kísérlet hatásai

Pár perc türelem és végre kóstolhatunk! A narancsleves yerba ment az első helyre. Közvetlenül préselt gyümölcslevet használtunk, hozzáadott cukrot nem. Az enyhe édesség jól megfelel a szárazabb egésznek. Ő kedves! Aztán volt egy alma, szintén 100%-ban nem koncentrátumból. És ismét egy pozitív meglepetés. A mate keserűsége tökéletesen párosul ennek a gyümölcsnek a frissítő ízével! Igazán remek kombináció. A kísérlethez vásárolt passiógyümölcs italban volt egy csipetnyi édesség és némi jellegzetes savanyúság. Kiöntés után a mate finom volt. Azonban az a benyomásunk támadt, hogy a passiógyümölcs kifejezőképessége határozottan uralta az egészet. Végül ettünk epret. A sűrű és édes nektár kiválónak bizonyult yerba mate-vel és jéggel kombinálva. A későbbi áradásoknál kicsit felvizeztük, és így is remek íze volt. A legjobb gyümölcslé kiválasztása a tereré számára nehéz feladat. A gyümölcsök mindegyike másként komponál a yerbával, és a maga módján újraértelmezi annak száraz jellegét. Érdemes tehát különféle ízekkel és adalékanyagokkal kísérletezni, hogy a legfinomabb, leghidegebb és legédesebb yerba mate-t készítsd el, ami megfelel az ízlésednek.

Amint látja, csak egy kis képzelőerő kell ahhoz, hogy megfűszerezze a matematikai tapasztalatait. Ahelyett, hogy kihirdetné ennek a konfrontációnak a győztesét, javasoljuk, hogy tartson le egy hasonló kóstolót saját otthonában. Ne habozzon, tájékoztasson minket kísérletei hatásairól!

Egészségére!

Ajánlott

Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

2 780,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 2 700,00 Ft/1tétel+2% Normál ár: 3 480,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-20%(5 560,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 280,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 560,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 280,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 560,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

4 020,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(8 040,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel