Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate és kávé. Két energia testvér

2023-11-29
Yerba mate és kávé. Két energia testvér

Yerba mate - hűvös és vidám. Akárcsak a kávé - tele erővel. "Mit válasszon, barátom?" - kérdezte a hölgy. Én a mate-t választottam, a guaraniak csodáját... Kávé és yerba mate. Mindkettő testvér, amely hatalmas energiabomba. Melyik a jobb és erősebb, egészségesebb és ízletesebb? Nézzük meg őket közelebbről, és döntsük el!

Összefoglaló:

 1. Alapvető információk a yerba mate-ról és a kávéról
 2. Yerba mate vs. kávé - egészségesek?
 3. A yerba mate és a kávé elkészítése
 4. Melyik ital íze a jobb?
 5. Yerba mate vagy kávé? Statisztikák
 6. Végső döntés. Mi a jobb? Yerba mate vagy kávé?

Alapinformációk a yerba matéról és a kávéról

Olyan fekete, mint a kávé

Kezdjük az elején. A kávé pörkölt kávébabból készül, egy olyan növényből, amelynek tulajdonságait eredetileg körülbelül 3000 évvel ezelőtt fedezték fel Etiópiában. Az afrikai ország ősi népe kezdetben csak a kávé gyümölcsét használta - vaj és só hozzáadásával fogyasztották. A 13. és 14. század között a kávébogyókat kereskedők hozták Jemenbe, ahol valószínűleg először fedezték fel a kávébab pörkölésének és a belőle készült főzetnek a módszerét.

Yerba mate - Dél-Amerika zöld aranya

A yerba mate sok mindenben különbözik a kávétól. Az Ilex paraguariensis szárított és összezúzott leveleiből és gallyaiból készül, amely négy dél-amerikai ország határvidékén nő: Paraguay, Brazília, Argentína és Uruguay. A yerba mate első "felfedezői" a guarani indiánok voltak. Ők először a növény nyers, frissen szedett leveleit rágták, és rájöttek, hogy ez energiát ad nekik, növeli a koncentrációt és csökkenti az éhséget. Később a szárított levelekből főzetet kezdtek készíteni, amelyet ma yerba mate néven ismerünk. Mindkét főzetnek van egy közös nevezője - erősen serkentő tulajdonságai. De melyik a jobb - a yerba mate vagy a kávé?

Koffeintartalom és hatások

A legfontosabb pont a koffein. Mind a yerba mate, mind a kávé tartalmaz koffeint, így stimuláló hatásúak, de hatásuk teljesen eltérő. Biztosan ismeri azt az érzést, amikor a reggeli csésze kávéval való hosszas stimulálás után jön egy pillanat, amikor "lejön"? Gyengének érzed magad, és legszívesebben lefeküdnél az ágyba, és csak itt maradnál egy fél napot, de mégsem tudsz elaludni? Egy újabb csésze kávé vagy bármi más, ami stimulál, segítene. De van ennek értelme? A kávé szinte azonnal kifejti hatását. Az élénkítőszerek legmagasabb koncentrációja a vérben körülbelül 20-30 perccel a fogyasztás után van. De ez a koncentráció ugyanilyen gyorsan csökken, és rosszabbul érzed magad, mint a kávéfogyasztás előtt. A másik oldalon ott van a yerba mate. Serkentő hatása stabil és hosszan tartó, nem érzed a hirtelen energiavesztést. A yerba mate az energialökés mellett relaxáló anyagokat (teofillin, teobromin) szabadít fel, amelyek tágítják az ereket, miközben csökkentik a vérnyomást. Ezek a központi idegrendszerre is serkentő hatással vannak. A yerba mate segít szabályozni a különböző testi funkciókat, ezért a száraz mate-re adott reakció sokkal természetesebb, mint a kávé esetében. Különösen, ha túl sokat fogyasztunk, a mate utáni erős stimuláció idővel egyszerűen elmúlik. A kávé esetében ez kevésbé kellemes módon múlik el.

Yerbata mate versus coffee

Yerba mate vs. kávé - egészségesek?

Mindkét ital rengeteg tápanyagot, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz. A kávé és a mate is tartalmaz riboflavint, pantoténsavat és káliumot, B-vitaminokat, amelyek javítják a hangulatot és a koncentrációt, cinket és C-vitamint, amely javítja az immunitást. A yerba mate emellett E-vitamint is tartalmaz, amely szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kávé szintén antioxidáns hatású. Mindkét ital tartalmaz magnéziumot, de a kávé ezt is kioldja a szervezetből. A sok kávé fogyasztásának mellékhatása ezért magnéziumhiány lehet. Szemhéjrándulás, izomgörcsök, szívdobogás, koncentrációs problémák az ingerültség ellenére? Ezek a túl sok kávé, de soha nem a yerba mate fogyasztásának hatásai. Akkor miért nem próbáljuk ki? A yerba maténak nincs sok negatív mellékhatása. A kávé esetében ezek általában gyakoribbak és intenzívebbek.

A yerba mate és a kávé elkészítése

Az igazság az, hogy a kávé elkészítése praktikusabb. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb elkészíteni egy csésze kávét, mint a yerba matét. Mindezek a dolgok, mint a víz lehűtése, a mate tök (különösen a calabas és a palo santo) és a bombilla megfelelő karbantartása, a legfinomabb por eltávolítása, a "Szent Tamás első kortyának" (a szárított mate vízzel való áztatása) kivárása - mindezek hozzák létre a yerba mate elkészítésének rituáléját. A maga módján varázslatos, de sok időt vesz igénybe. És sokkal egyszerűbb, ha egyszerűen beleöntjük a kávét a csészébe, és forró vizet öntünk rá. Ha nincs ideje, valószínűleg a kávét választja, de vajon tényleg megéri?

Melyik italnak van jobb íze?

Pontosan! Mi a helyzet az ízzel? Mindenki döntse el maga. Ez egy teljesen szubjektív kérdés. Szilárdan hiszem, hogy néhány kezdőt elriaszthat a yerba mate íze, mert rosszul választották ki a terméket. Ugyanez a helyzet a kávéval - nem mindenki szereti. Az, aki a yerba mate keserű ízére panaszkodik, próbálta már a keserű feketekávét adalékanyagok nélkül? Egyáltalán nem ízletes... Van, aki el sem tudja képzelni a napját nélküle, mások ki nem állhatják az ízét és az illatát. Ezekben az időkben nagy a választék a fajok, típusok, elkészítési módok között, mindenki találhat magának valót. Csak hajlandóságra és a javaslatokra való nyitottságra van szükség. Igen, ha megszoktuk, hogy három-négy teáskanál cukorral édesített és 50:50 arányban tejjel ízesített kávét iszunk, nehéz lesz lecserélni a yerba mate kesernyés, enyhén fűszeres ízére. Most valószínűleg sokakat meg fogok lepni - a yerba matét is lehet édesíteni! A gyümölcsös és gyógynövényes adalékokkal, mézzel vagy barna cukorral édesített mate tea íze hasonló az édesített gyógyteáéhoz. Így hozzászokhatsz az ízéhez, és zökkenőmentesen áttérhetsz az adalékanyagok nélküli "paraguayi tea" fogyasztására.

Yerba mate vagy kávé? Statisztikák

Mielőtt végleges ítéletet hoznánk, érdemes még megemlíteni a statisztikákat, amelyekben a két ital nagyon egyenlőtlenül teljesít. A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, és ezt nem lehet vitatni. Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne kóstolta volna legalább egyszer. Az emberek túlnyomó többségének van egy doboz kávé a konyhapolcán - még akkor is, ha nem iszik rendszeresen. A kávépiac hatalmas. A statisztikák szerint 2020-ban 10,5 milliárd kilogramm kávét termeltek. Ez valóban hatalmas mennyiség! A legtöbbet Dél-Amerikában termelik - az első helyen Brazília áll. Ázsiában, Közép-Amerikában és Afrikában is termelnek kávét. A yerba mate termelése lényegesen rosszabb összehasonlítást mutat, mint a kávé termelése, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az Ilex paraguariensis, amelyből készül, csak korlátozottan fordul elő - a növény csak Dél-Amerikában, négy ország határán nő. A 2021-es évben "csak" 283 millió kilogramm yerba mate-ot termeltek. Népszerűségét tekintve messze a kávé győz, de vajon tényleg jobb, mint a yerba mate?

Végső döntés. Mi a jobb? A yerba mate vagy a kávé?

Melyik ital nyeri a rangsort? Két élénkítő testvér közül melyik a jobb - a yerba mate vagy a kávé? Lehetetlen egyértelműen eldönteni ezt a vitát és megválaszolni a sokakat foglalkoztató kérdést. Ennek oka mindenekelőtt az, hogy - ahogy mondani szokták - valakinek az ízléséről nem szabad vitatkozni. Azt szereted, amit szeretsz, és senki nem mondhatja meg, hogy mit válassz, mit igyál és mit egyél. Ha valaki hozzászokott a kávéfogyasztáshoz, annak ízéhez és illatához, akkor nehéz lesz meggyőzni, hogy meggondolja magát, még akkor is, ha felsoroljuk a yerba mate fogyasztásának számos előnyét. Mind a kávé, mind a yerba mate kedvelői azt fogják állítani, hogy az ő italuk a legjobb, és nehéz lesz meggyőzni őket, hogy változtassanak a véleményükön. Valójában mindkettőjüknek igaza lesz. Én a mate mellett döntöttem, és nem cserélném el a kávéra. Valaki más a kávét fogja választani, és nem cserélné el a mate teára. A legjobb választás a szabad választás. Ezért visszatartok minden egyértelmű ítéletet, és mint mindig, most is Önökre bízom a döntést. Bár a yerba mate előnyeiről mindig beszélni fogok. A kémiai, testkárosító energiaitalok korában a természethez való visszatérés a yerba mate formájában egy lépés a jó irányba.


Az információ forrása:

 1. W. H. Ukers, All About Coffee, 1922.
 2. J. Hoffmann, A kávé világatlasza: A kávébabtól a kávéfőzésig - felfedezett, magyarázott és élvezhető kávék, 2018.
 3. R. Włosiak, M. Rudny, E. Skrobek, E. Worobiej, B. Drużyńska, The characteristic of aroma and antioxidant properties of selected infusions of stimulants and herbs, "ŻYWNOŚĆĆ. Nauka. Technologia. Jakość (ÉLELMISZER. Tudomány. Technológia. Minőség)", 2007, 3 (52), s. 109-118.
 4. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, November 2007, 72 (9).
 5. Nemzetközi Kávészervezet.
 6. Instituto Nacional de la Yerba Mate.
 7. Statista.com.
 8. Wikipedia.org: Yerba mate, Coffee, Theophylline, Theobromine.

Ajánlott

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg Különleges ajánlat

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 358,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 1 365,00 Ft/1tétel-1% Normál ár: 1 940,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-30%(5 432,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 850,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 700,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel