Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Yerba mate calabash: hogyan kell karbantartani, hogy sokáig kitartson?

2024-04-17
Yerba mate calabash: hogyan kell karbantartani, hogy sokáig kitartson?

A yerba mate calabash gyakori használata megfelelő karbantartást igényel. Célja a tartozék élettartamának meghosszabbítása. A különböző típusú mate gurigák különböző tisztítási és karbantartási módszereket igényelnek. Ha szeretné megtudni, hogyan kell megfelelően ápolni a yerba mate kalabászt, feltétlenül olvassa el ezt a cikket!

Összefoglalás:

  1. Kalabászból készült mate tök
  2. Curado - a yerba mate kalabász elkészítésének hagyományos módja
  3. "A yerba mate kalabászom megpenészedik! Hogyan tisztítsam meg?"
  4. A calabashból való yerba mate ivás előnyei és hátrányai
  5. Melyik a legjobb calabash a yerba mate ivásához?

Kalabászból készült mate-tök

Az első yerba mate ivók egy különleges tökfajtából készítették edényeiket, amely nagyon kemény héjának és megfelelő formájának köszönhetően tökéletesen ellátta feladatát. A hagyományos yerba mate-kalabászt a spanyolul calabazának nevezett tök fás és üreges terméséből készítik. Országtól függően a yerba mate-kalabászok különböző formájúak és a gyümölcs különböző részeiből készülnek. Az argentin calabashák - a legnépszerűbbek - kerekded formájúak és vékony falúak. A gyümölcs alsó részéből készülnek. Brazíliában a yerba mate tök legelterjedtebb típusa a cuia - egy vastag falú, széles gallérral ellátott calabash. Jellegzetes alakja nagyon hasznos a chimarrão elkészítésénél. Ezt a gyümölcs felső részéből készítik. Uruguayban és Argentínában elterjedt a porongo nevű kalácsa is, amely hasonló a cuia-hoz, de kisebb és vékonyabb falú. Ezek is a gyümölcs felső részéből készülnek, ráadásul gyakran fémlábakkal vannak ellátva - így a kerek kalábrát szilárdan lehet sík felületre helyezni. Brazíliában és néha Argentínában a galleta nevű kalábrák is előfordulnak. A szó szó szerint spanyolul "süteményt" jelent. Ezek lapos alakú edények, amelyeket úgy készítenek, hogy levágják a lapos kaliba egyik oldalát. Sok mate tea kedvelő ma is használ természetes kalabászt - és nem csak Dél-Amerikában! Ez a yerba mate fogyasztásának legklasszikusabb módja, és egyben a legnehezebben tartósítható is. Először is, a kalabászt megfelelően elő kell készíteni, ezért ha magadnak szeretnéd elkészíteni, ügyelj arra, hogy a belsejét szolidan megtisztítsd a gyümölcshústól és a magoktól. A calabash belsejét hagyományosan olajjal tartósítják.

Curado - a yerba mate kalácsa hagyományos elkészítési módja

Ha yerba mate ivóedénynek természetes kalabászt választ, először is megfelelően elő kell készítenie, tartósítva azt, hogy ne szivárogjon, ne rothadjon el túl gyorsan, és minél tovább tartson. A calabash előkészítése abban is segít, hogy eltávolítsa a gyümölcs jellegzetes aromáját, amely kellemetlen hatással lehet az edényben készített főzetre. A calabash előkészítését a yerba mate készítéséhez curadónak nevezik. A curado kezdeti lépése a kaliba megtöltése yerba matéval. A calabash kivájt termésébe helyezzük a yerba mate nedves leveleit - körülbelül a magasság 2/3-át. Öntsünk forró (kb. 70-80 Celsius-fokos) vizet a mate-ra, és hagyjuk állni kb. 12-24 órán át - lehetőleg 24 órán át. A curado következő lépése az edény kiürítése és alapos öblítése folyó víz alatt. A következő nagyon fontos lépés, hogy megtisztítsuk a kalabászt a pépektől és a magoktól, lehetőleg egy kanál segítségével. Ezt óvatosan, érzékenyen tegye, hogy ne sértse meg a gyümölcs falát. Most meg kell ismételni az első lépéseket - készítsük el újra az "infúziót", és hagyjuk a kalabászt 24 órán át, mielőtt a maradék pépet és magokat eltávolítjuk. Végül hagyja a kalabászt alaposan megszáradni - feltétlenül a nyílással felfelé!

Yerba mate calabash

"Az én yerba mate kalabászom megpenészedik! Hogyan tisztítsam meg?"

A yerba mate kalácsa karbantartásának egyik legfontosabb része a rendszeres tisztítás. A főzet elfogyasztása után nem hagyhatod a nedves maradékot a kalabasban. Ellenkező esetben megpenészedhet. Minden használat után dobja ki a törkölyt, öblítse ki az edényt hideg vízzel, majd alaposan szárítsa meg. Nagyon fontos, hogy a kalabászt felfelé hagyja száradni, lehetőleg egy radiátor közelében vagy a napon, hogy ne legyen túl sokáig kitéve a nedvességnek. Időről időre érdemes egy teáskanál szódabikarbónát is önteni a kalotaszegi edénybe, és forró vízzel felönteni - ez a keverék segít megszabadulni a szennyeződésektől. Ha azonban azt veszi észre, hogy a tökje penészes, mindenképpen szabaduljon meg tőle! Függetlenül attól, hogy milyen típusú kalácsa van, érdemes betartani a már említett alapszabályt - a yerba mate maradékát ne hagyd a kalácssütőben éjszakára! Ez tökéletes feltételeket teremt a penész elszaporodásához.

A calabashban történő yerba mate ivás előnyei és hátrányai

A calabash használatának kétségtelen előnye a yerba mate elkészítéséhez az, hogy természetes, valódi gyümölcsből készült, egyedi és utánozhatatlan. Ha ilyen edényt választ, biztos lehet benne, hogy senkinek sem lesz még egy ilyen mate-tökje. A természetből származik, így használatakor - nem szennyezi a környezetet. A kalabászok - legyenek azok sima, kerek, cuias vagy brazil porongók - általában gyönyörűen díszítettek, etnikai, egyedi mintákkal. Olyan erősítő szerelvényekkel vannak ellátva, amelyek néha kis műalkotások. Szemet gyönyörködtetőek, és nemcsak tökéletesen illeszkednek a kézbe, hanem a polcon is jól mutatnak a yerba mate csomagok mellett. Kézzel készülnek - nem tömeggyártásról van szó. A palo santo fából készült edényekhez hasonlóan a natúr calabasháknak is megvan a maguk egyedi hangulata és varázsa, befolyásolják a bennük készített főzet ízét, ráadásul a hagyományra is utalnak - a guarani indiánok először a calabashák kivájt terméseiből itták a yerba matét. A kalabasz edények könnyűek, ugyanakkor nagyon stabilak és masszívak. Míg egy üvegből vagy kerámiából készült mate-tök összetörhet, ha a földre ejtik, egy természetes kalabász általában túlél egy ilyen esést. Mindezen előnyökkel szemben a természetes kalácsa egyetlen hátránya valójában az, hogy gyorsan ki kell üríteni a maradékot, és alaposan meg kell szárítani, mivel rothadhat.

Melyik a legjobb calabash a yerba mate ivásához?

Webáruházunkban különböző típusú - kerámiából, alumíniumból, palo santo fából, sőt üvegből készült - mate-kalácsokat talál. Mindegyik típus más és más gondoskodást igényel. A calabashból vagy palo santo fából készült yerba mate tököket általában kívülről fémmel vagy bőrrel borítják. Fontos, hogy minden használat után alaposan kiöblítsük az edényt, de legyünk óvatosak: nem tanácsos semmilyen tisztítószert használni, mert a fa vagy a kalabászgyümölcs felszívhatja azokat, és megváltoztathatja a főzet ízét. Ha olyan yerba mate tököt keres, amelyet könnyű használni és tisztítani, vegye fontolóra a kerámiából vagy alumíniumból készült kalabászt. Mielőtt először használná őket, érdemes leforrázni őket, hogy megszabaduljon a csomagolás szagától vagy szennyeződéseitől. A későbbi használat után a többi edénnyel együtt elmoshatja őket.

Az információ forrása:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Mate_(ital).
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash.
pixel