Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Szeretne leszokni a dohányzásról? Talán a yerba mate segíthet ebben!

2024-01-31
Szeretne leszokni a dohányzásról? Talán a yerba mate segíthet ebben!

A "hamutartó" kifejezést valószínűleg többször hallotta már az erősen keserű yerba mate, például a paraguayi Pajarito kapcsán. Mindezt a dohányra emlékeztető jellegzetes füstös aroma asszociációja miatt. A cigarettával ellentétben azonban a yerba mate nemcsak az egészségre van pozitív hatással, hanem segíthet a nikotinfüggőség leküzdésében is! Yerba mate és cigaretta - mi a közös bennük?

Összefoglalva:

  1. Hogyan működik a nikotinfüggőség mechanizmusa?
  2. Mi segíthet leszokni a dohányzásról? Népszerű módszerek
  3. Tea a dohányzásról való leszokáshoz?
  4. Mi a cigaretta helyett? Yerba mate!
  5. Yerba mate cigaretta helyett. Érdemes kipróbálni!

Hogyan működik a nikotinfüggőség mechanizmusa?

Azt, hogy a cigaretta károsítja az egészséget, mindenki tudja és felismeri, még azok is, akik rendszeresen szívják. Abszurdnak hangzik? A cigarettadohány fő összetevője a nikotin, amely erősen addiktív hatású. A nikotin hatásmechanizmusa az idegrendszer működését módosítja. A nikotin a nikotinreceptorokhoz kötődik, megzavarva azok anyagcseréjét, serkenti a dopamin felszabadulását az agyban, fokozza az adrenalin termelődését és emeli a vérnyomást. Közvetlenül a cigaretta meggyújtása után átmenetileg javul a közérzet, de ez az állapot gyorsan visszaáll a normálisra, és már két óra elteltével a dohányos szervezete utánpótlást követel. Bár a nikotin nagyon negatív hatással van az egészségre, és különösen a rák kialakulásához vezet, a függőknek nehéz csak úgy lemondaniuk a szokásukról. A statisztikák szerint világszerte mintegy 1 milliárd ember cigarettafüggő. A cigaretta egészségre gyakorolt káros hatásai évente több millió ember halálához járulnak hozzá. Az ezzel a szokással küzdő és leszokni vágyó emberek a népszerű módszerek sikertelen próbálkozásai után gyakran elkedvetlenednek, és akarva-akaratlanul is engednek a káros szokásnak. Gyakran folyamodnak alternatív módszerekhez, amelyek közül néhányat a mai bejegyzésben tárgyalunk. Hogyan lehet leszokni a dohányzásról és mit válasszunk a cigaretta helyett? Nézzük meg!

Yerba mate and cigarettes

Mi segíthet leszokni a dohányzásról? Népszerű módszerek

A nikotinos szokásukról való leszokásra elszánt emberek általában azzal kezdik, hogy az interneten kutatnak a téma után. Melyek a legnépszerűbb módszerek, amelyeket a Google bácsi jelez, miután beírta a keresőbe, hogy "mi segít leszokni a dohányzásról"? Először is vannak különböző formájú farmakológiai készítmények, mint például a tabletták, tapaszok, aeroszolok vagy rágógumik. A dohányzásról való leszokás másik népszerű módja a pszichoterápia vagy a csoportterápia. A témával foglalkozó portálokon említett alternatív, de szintén igen népszerű módszerek: a hipnózis, az akupunktúra és a biorezonancia. Kiderült azonban, hogy vannak más érdekes alternatívák is.

Tea a dohányzásról való leszokáshoz?

A tea egy olyan növény, amely évezredek óta gyönyörködteti az embereket csodálatos tulajdonságaival. Fenomenális íze és egyedülálló aromája, valamint gyengéd élénkítő hatása miatt értékeljük. Mint kiderült, a tea a dohányzás és a leszokási vágy kapcsán is hasznos lehet. Néhány évvel ezelőtt végeztek egy tanulmányt, amely szerint a napi zöld tea fogyasztása akár 13-szorosára is csökkentheti a tüdőrák kockázatát. A zöld tea emellett gazdag forrása a polifenoloknak - olyan antioxidánsoknak, amelyek feladata a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelem. A szabad gyökök hozzájárulnak a sejtek gyorsabb öregedéséhez, és a dohányosok különösen érzékenyek a szervezetben történő képződésükre, ezért a zöld tea beiktatása a napi étrendbe több mint jó ötlet. Mit szólna ahhoz, ha a cigarettázás helyett végleg elkezdene teát inni? A leszokás során a nikotin utáni sóvárgás ingerlékenységet, szorongást, depressziót, sőt fejfájást, stresszt és koncentrációs problémákat is okozhat. A citromfű, a komlótoboz vagy a valeriána alapú gyógyteák jó "gyógyír" lehetnek az ilyen panaszokra. Egyes gyógynövények a cigarettázás során felhalmozódó káros anyagoktól való méregtelenítésben is nagyon hasznosak. A szervezet megtisztításához érdemes kamilla- vagy mezei zsurló alapú gyógyteához nyúlni, cayenne-i bors vagy gyömbér hozzáadásával.

Yerba mate a rossz szokás kiváltására?

Ahogy néhány bekezdéssel fentebb említettük, a nikotin az az anyag, amely sokak számára egyszerűen élvezetessé teszi a dohányzást. Hatása a dopamin és az adrenalin felszabadításán alapul, és a szervezet rövid távú stimulációjához vezet, bár különböző módon nyilvánul meg. A cigarettafüggőség azonban több ennél. A dohányosok gyorsan hozzászoknak az egész "környezethez" és a dohányzás során végzett sajátos mozdulatokhoz. És többek között ebben segíthet a yerba mate, egyes internetezők szerint. Bizonyos értelemben a dohányzás nem olyan, mint a yerba mate ivás? A calabash, akárcsak a cigaretta, lehetővé teszi, hogy lefoglaljuk a kezünket valamivel. Egy iskolai vagy munkahelyi szünetben kiviheti magával a friss levegőre, és megengedhet magának néhány perc kikapcsolódást. Sőt, érdemes megjegyezni, hogy amikor a bombillán keresztül kortyolod a mate-ot, hasonló mozdulatot teszel, mint a dohányos, aki "szippant". A yerba mate elősegíti a relaxációt és a stressz csökkentését is. Sokan stresszes helyzetekben a megkönnyebbülés egy formájaként cigarettához nyúlnak. A Yerba mate az elkészítés és az ivás teljes rituáléja révén, amely egy pillanatnyi koncentrációt és elmélkedést igényel, relaxáló hatású, és segíthet a stressz csökkentésében. Ahelyett, hogy cigaretta után nyúlna, nyúlhat egy yerba mate tökért, és élvezheti a kellemes kikapcsolódás pillanatát. Még egy utolsó pont: az íz. A yerba mate intenzív, füstös íze sokakat a cigaretta ízére emlékeztet. Mindezen szempontok kombinálásával választ kaphatunk a kérdésre - mit válasszunk a szervezetre káros cigaretta helyett? Az egészséges yerba matét!

Yerba mate a cigaretta helyett. Egy próbát megér!

Jól tudjuk, hogy a dohányfüggőség elleni küzdelem hatalmas kihívás lehet. Ezért nem szeretnénk semmiképpen sem leegyszerűsíteni azzal, hogy állítólag "forradalmi" megoldásokat javasolunk. Azonban úgy tűnik számunkra, hogy ebben a helyzetben érdemes adni egy esélyt a yerba maténak. Igen, a mate tea nem fogja helyettesíteni az önmegtagadást és az akaraterőt, amelyek a dohányzásról való leszokás során elengedhetetlenek, de értékes kiegészítője lehet az egészségünkért folytatott küzdelemnek, mivel természetes energiát biztosít, enyhíti a nikotin utáni sóvárgást, segíti a szervezet tisztulását és segít a relaxációban. Ki tudja, talán az egészséges szokás, hogy a főzethez nyúlunk, segíthet végleg kiiktatni a cigarettát a mindennapokból?


Az információ forrása:

  1. Wikipedia: Yerba mate, nikotin, cigaretta.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
  3. N. L. Benowitz, Nikotinfüggőség, New England Journal of Medicine, 2010.
  4. J. Liu, A dohányzásról való leszokás forradalmi megközelítése. Science China. Life Sciences, 2010.
  5. Egészségügyi Világszervezet.
pixel