Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Stevia - édes és... egészséges!

2024-05-24
Stevia - édes és... egészséges!

Zöld, szép, feltűnésmentes levél. A tapasztalat azt sugallja, hogy keserű és furcsa ízű, mint a legtöbb szép, zöld, feltűnésmentes levél. Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól! A Stevia egy alacsony kalóriatartalmú, természetes édesítőszer, amely csökkenti a vérnyomást. Nagyon jó alternatívája a hagyományos cukornak és más édesítőszereknek. A Stevia figyelemre méltó tulajdonságainak köszönhetően meghódítja a világot. Ismerd meg őket mai blogbejegyzésünkben!

Összefoglaló:

  1. Egy titokzatos növény Dél-Amerikából. Stevia - mi is ez?
  2. A stevia édes titka. Mi van benne?
  3. Az egészség édes szövetségese. Milyen tulajdonságai vannak a steviának?
  4. Stevia - egészséges? Biztonságosan fogyasztható?
  5. Stevia a yerba mate-ban - édes élvezet lelkiismeret-furdalás nélkül

Egy titokzatos növény Dél-Amerikából. Stevia - mi is ez?

Körülbelül 270 növényfaj létezik az egységes "stevia" köznév alatt, de csak egy közülük egyedi. Stevia rebaudiana - ez a botanikai neve. Stevia - kicsi és feltűnésmentes növény, de hatalmas erővel bír! Olyan, mint egy Dél-Amerika szívében elrejtett kincs. Manapság a világ számos pontján termesztik, de eredetileg Paraguayból és Brazíliából származik. Onnan terjedt el az egész kontinensen, majd a tengerentúlra is eljutott, és meghódította az egészséges ételek kedvelőinek szívét és ízlését. De először több száz évvel korábban a guarani indiánok fedezték fel, akik - egyedülálló íze miatt - "édes gyógynövénynek" nevezték, ami nyelvükön ka'a he'ẽ hangzott. A sztevia hamarosan a gyógyteák megbecsült kiegészítőjévé vált, nemcsak az általa beléjük vitt édesség, hanem nagyon érdekes gyógyászati tulajdonságai miatt is.

A stevia neve Pedro Jaime Esteve spanyol botanikusnak és orvosnak állít emléket, aki a 16. században elsőként írta le a növényt. 400 évvel később a sztívia első kémiai elemzését Ovidio Rebaudi paraguayi kémikus végezte el és tette közzé. Ő fedezte fel, hogy a zöld levelek egy addig ismeretlen szteviol-glikozidot tartalmaznak, amely az édes utóízért felelős. Rebaudi tiszteletére a sztívia a Stevia rebaudiana hivatalos botanikai nevet kapta. Érdekes módon a guarani indiánok által szinte naponta használt sztívia kezdetben nem keltette fel a Dél-Amerikába a 17. században érkezett gyarmatosítók érdeklődését. Csak az 1970-es években vált szélesebb körben ismertté, amikor a japánok közelebbről is megismerkedtek vele. Szó szerint beleszerettek a növénybe! A japánok kifejlesztették a stevia levelek termesztésének és kinyerésének módját, és a világon elsőként állítottak elő rajta alapuló édesítőszert - a cukor egészségesebb alternatíváját. Ma Japán az egyik legnagyobb piaca ennek a terméknek, Kína pedig a stevia fő exportőre.

Stevia

A stevia édes titka. Mi van benne?

Bár a stevia, ez a kis bokor az Asteraceae családból, feltűnésmentesnek tűnhet, hihetetlen erőt rejt. Édes titka a leveleiben rejlik, amelyek a már említett szteviol-glikozidokat tartalmazzák, amelyek akár 300-szor édesebbé teszik a hagyományos cukornál. Ráadásul a glikozidokat a szervezetünk nem metabolizálja, ami azt jelenti, hogy a stevia szinte semmilyen kalóriát nem tartalmaz! Ezért ideális választás mindazok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket anélkül, hogy feláldoznák kedvenc ételeik és italaik édes ízét.

A stevia nemcsak a cukor egészségesebb alternatívája. Igazi kincsesbánya az egészségnek, bővelkedik számos tápértékben. Összetételében rengeteg vitamint találunk , mint például B2, B9, C, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez. Ásványi anyagok? Természetesen vannak! Kálium, magnézium, vas, cink - hogy csak néhányat említsünk. Ezek a tápanyagok támogatják szívünket, csontjainkat és általános immunitásunkat. És nem feledkezhetünk meg az antioxidánsokról sem, amelyekből a stevia sem hiányzik. Nekik köszönhetően a stevia segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, lassítja az öregedési folyamatot és védi a sejteket a károsodástól. A sztíviát széles körben használják a konyhában természetes édesítőszerként. A friss vagy szárított stevia levelek, por vagy pasztillák hozzáadhatók kávéhoz, teához, desszertekhez, sőt sütemények sütéséhez is felhasználhatók. Értékes és egészséges kiegészítője az étrendnek!

Az egészség édes szövetségese. Milyen tulajdonságai vannak a steviának?

Tanulmányok igazolják, hogy a stevia lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkezik, különösen a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás kapcsán. Olyan, mint egy balzsam a cukorbetegséggel küzdő emberek számára. Természetes összetevőinek köszönhetően segít szabályozni a vércukorszintet, ami a cukorbetegek számára létfontosságú. Ha a hagyományos cukor helyett steviát fogyaszt, szabályozhatja a glikémiát, ami segíthet a hirtelen vércukorszint-emelkedések megelőzésében. Ez még nem minden. A sztevia a szív- és érrendszerre is pozitív hatással van. Hipotenzív tulajdonságainak köszönhetően segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, ami fontos a magas vérnyomásban szenvedők számára. A stevia rendszeres fogyasztása segíthet javítani az erek egészségét, ami viszont csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Az elhízás egy másik probléma, amelyet a dél-amerikai növény kezel. Természetes, kalóriamentes édesítőszerként a stevia remek cukoralternatívát jelent azoknak, akik fogyni szeretnének, vagy egyszerűen csak a karcsú alakjukra ügyelnek. A cukorból származó üres kalóriák helyett a stevia extra kalóriák nélkül biztosítja az édességet, ami segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

Stevia - egészséges? Biztonságos a fogyasztása?

A válasz igen! Bár a stevia kezdetben bizalmatlanságot keltett Európában és az Egyesült Államokban, mivel a múlt században végzett első tanulmányok azt sugallták, hogy káros lehet, a későbbi, alaposabb vizsgálatok megcáfolták ezeket az elméleteket, és feltárták a növény számos előnyét. Végül 2011-ben a stevia teljesen meghódította Európát. Az Európai Unió biztonságosnak nyilvánította, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) pedig 1 testsúlykilogrammonként 4 mg-ban határozta meg az elfogadható napi adagot. Ma már ismert, hogy a növény édes összetevőinek, a szteviol-glikozidoknak nincsenek mellékhatásai, nem allergizálnak, és még csak nem is rákkeltőek! A sztevia használatának nincs ellenjavallata. Mindenki számára biztonságos - gyermekek, felnőttek és idősek számára egyaránt. Ez egy édes történet egy csipetnyi keserűséggel, amely megmutatja, hogy néha érdemes esélyt adni a természetnek!

Stevia a yerba mate-ban - édes élvezet lelkiismeret-furdalás nélkül

Stevia többféle formában is kapható - leveles, porított vagy pasztillás formában. Mindenhol felhasználásra talál, ahol cukrot lehet használni. Mit szólna az édes yerba matéhoz? Furcsán hangzik? Cseppenthet steviát a mate csészébe, hogy a főzetének enyhén édes utóízt adjon, vagy egyszerűen vásárolhat kész terméket steviával. Próbálja ki az argentin CBSé Endulife con Stevia-t vagy a paraguayi Colón Compuesta con Stevia-t. Ez a tökéletes módja annak, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül édesítse a keserű főzetet.

Minden édes egészségtelen, kalóriadús és hizlal? Steviával - soha többé!


Információ forrása:

  1. Wikipedia: Stevia rebaudiana.
  2. S. K. Goyal, Samsher, R. K. Goyal, Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2010.
  3. S. D. Singh, G. P. Rao, Stevia: Century, Sugar Tech, 2005.

Ajánlott

Colon Compuesta con Stevia 0,5kg

Colon Compuesta con Stevia 0,5kg

3 540,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 080,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel