Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Sört öntöttem a yerba mate-ba, és... örömmel megismétlem

2023-04-18
Sört öntöttem a yerba mate-ba, és... örömmel megismétlem

Izgalmakkal teli forró nap. Egy jól megdolgozott péntek után érdemes kikapcsolódni. Semmi sem hasonlít a frissen öntött yerba mate-hoz a délutáni napsugarakban. Semmi sem hasonlítható egy hideg, frissítő sörhöz egy jó harapnivalóval. Mit szólnál, ha kombinálnád ezt a két nagyszerű ízt? Azt olvastam, hogy lehet. úgy döntöttem, hogy megpróbálom.

Egy ötlet Dél-Amerikából: yerba mate cerveza

A Yerba mate, egy dél-amerikai alternatív kávé, elsősorban a meleg főzethez kötődik – profilozott materóban készítik, és fém bombillán keresztül itatják. A yerbát hidegen, jeges vízzel elöntve is lehet inni. Opcionálisan hideg tereré is készíthető hűtött gyümölcslé hozzáadásával. Mi lenne, ha sört használna víz vagy gyümölcslé helyett…? Mint kiderült, a yerba mate sörrel való ötlete nem újdonság, mert a latinok, vagyis az eredeti yerbodrinkerek már előálltak vele. Spanyolul yerba mate cervezának hívják.

Felmerül itt egy fontos kérdés – vajon a yerba sörrel biztonságos kombináció? Amint arról a média beszámolt, az alkohol és a népszerű energiaitalok robbanásveszélyes keverékek, veszélyesek a szervezetre. A szintetikus energiaitalokkal teli italok kortyolásakor olyan kémiai reakciók mennek végbe, amelyek kellemetlen, extrém esetben akár veszélyes egészségügyi hatásokat is okozhatnak. Az energiaitalok koffeint tartalmaznak, akárcsak a yerba mate. Levezetésképpen felmerül a kérdés: lehet-e a paraguayi magyal és a sör kombinációja olyan veszélyes, mint az energiaital és a vodka kombinációja? Mint kiderült, maga a koffein nem lép reakcióba az alkohollal. Az alkohol és a koffein nem befolyásolja egymás hatását vagy anyagcseréjét. A yerba alkohollal való kombinálásakor azonban ne feledje a mértékletességet - a koffein által stimulált szervezetben késve tapasztalható a mérgezés, ami másnap kellemetlen másnapossághoz vezethet.

Sör és yerba mate kísérlet

Dél-Amerikából érkezett mateistok nyomdokaiba lépve úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam a sör és a yerba mate kombinációját. A yerba mate Rosamonte-t öntöttem a materbe - ez az egyik kedvenc párom. Mindig jónak tűnt nekem hidegen és melegen egyaránt. Amikor azt olvastam, hogy a szárazság narancslével, tejjel vagy sörrel kombinálható, azonnal elgondolkodtam, hogy az egyik legjobb argentin márka hogyan fog megjelenni a "kísérletben". Ízesített társakat nem akartam választani, mert ezek már kész keverékek. Kíváncsi voltam egy klasszikust egy másik klasszikussal kombinálni. Bűnt követtem volna el, ha egy közönséges sör „koncerniával” árasztom el Rosamontét. Inkább mate gourmet vagyok, mint sörivó, de meg tudom különböztetni egy jó, regionális vagy kézműves sör ízét egy átlagos, ipari termeléstől. Ezért úgy döntöttem, hogy jó társat választok Rosamonte-omnak. A választás egy lengyel márkájú, hagyományos, erősen komlós lágerre esett, amely a sör minőségéről ismert, nem pedig a gyártás nagyságáról.

Hogyan zajlott a "kísérlet"? A sör ízlett az én Rosamonte-omnak, mert mohón itta meg az első millilitereket. Az ital elég gyorsan és hatékonyan beszívódott. Azonnal erős hab jelent meg, a felszabaduló komló és yerba mate aromái pedig egy érdekes, átható egységet alkottak. Néhány levegővétel után tudtam, hogy két erős, érdekes íz fog összecsapni. Lassan feltöltöttem az edény térfogatát (a sört fokozatosan kellett adagolni, mert a levelek nagyobb, sörbuborékokra rakódtak) ideje volt kipróbálni. Nagyon keserű lett az egész. A malátaság, a sörkomló és a tradicionális mate keserűsége nagyon érdekesen, egymás elleni küzdelem nélkül hatolt át egymással. Úgy tűnt, hogy az íz ereje nem hagy helyet másnak. Viszont valahol köztük kényelmesen elhelyezkedett Rosamonte "rózsája". Az a benyomásom, hogy egy kezdőnek vagy a könnyedebb ízek hívének túl keserű lenne, de számomra a hatás rendkívüli volt. A szaglóérzékelések egyaránt érdekesek voltak. A keverék megivása után beszívtam a sörtárs frissítő aromáját.

Yerba mate cerveza könnyű változatban

A yerba mate és a sör kombinációja telitalálatnak bizonyult. Erő, energia, stimuláció, felfrissülés és tökéletes szomjoltó egyben. A szárított fűszernövények és az alkohol megfelelő arányának kiválasztásánál azonban óvatosságot javaslok, hogy ne legyen túl erős az ingerlés és a jellegzetes yerba-keserűség. A "Beerba"-nak egyetlen hátránya van - nyilvánvaló, "százalékos" okokból nem lehet túl sokat inni belőle, de úgy gondolom, hogy a paraguayi magyal alkoholmentes sörrel kombinálva is ugyanolyan jól működik. Érdekes lehetőség a yerba ízének megszerzésére sörrel alkoholmentes változatban a brazil Verde Mate Green márka javaslata, amely két "sör" kompozíciót kínál. A Verde Mate IPA-ban a zöld, levegőn szárított yerba mate mellett az aromás komló hozzáadása a főszerep, melynek keserűsége tökéletesen harmonizál a magyallal. A Verde Mate Radler egy kis citrusos adalékanyagokkal finomított változat. Kipróbáltam mindkettőt és ajánlom!

Sör yerba mate-vel – forradalom a piacon?

A kávé hozzáadásával nem jelentenek újdonságot a sör piacán. Kicsit keményebb, de teával is találsz kézműves söröket. Yerba Mate, mint a harmadik ösztönző testvér, szintén érdekes téma a sörgyártók számára. Nem vagyok meglepve, hogy az első yerba hozzáadásával készült sört egy brazil sörgyártó vezette be a piacra. Kis kutakodás után arra a következtetésre jutottam, hogy a yerba és a sör kombinációja különösen népszerű az Egyesült Államokból származó kézműves sörfőzdék körében, de sikerült találnom néhány niche terméket hazánkból is. Sőt, egyes termékek nagyon előkelő helyet foglalnak el az iparági rangsorban. Ez a sörforradalom érdekes iránya. Remélem, hogy a jövőben szélesebb körben felfedezhetik majd a hazai termelők. Ki tudja? Talán a különféle IPA-típusokhoz, a búza- vagy mézsörökhöz hasonlóan a mate-sör is széles körben elérhető lesz.

Hűtsük le egy meleg napon

A sörkombináció meglehetősen férfias, sajátos ízvilág. Főleg, ha egy nagyon komlós italt és egy klasszikus, nagy teljesítményű yerbát választasz. Ennek ellenére olyan sokféle sör és olyan sokféle mate létezik, hogy tetszés szerint kísérletezhetsz, kereshetsz saját ízlésed szerint, és minden keverék új élményt nyújt. A sör és a yerba frissítő kombinációja a tökéletes választás "felhő alatt" - a májusi hétvégére vagy a nyári fesztiválra. Gyakorlati okokból maradok a hagyományos sörfőzésnél, de ha hétvégén időnként felfrissülésre van szükségem, akkor egy érdekes, pihentető keveréket választok.

Ajánlott

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 365,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 1 950,00 Ft/1tételNormál ár 1 950,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 460,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 860,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel