Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Sarsaparilla - egy csodálatos növény

2023-10-11
Sarsaparilla - egy csodálatos növény

Az elmúlt néhány évben a természetes termékek egyre népszerűbbé váltak. Szeretnénk jobban enni, jobban kinézni, jobban érezni magunkat és egészséges életmódot folytatni. A szintetikus étrend-kiegészítők egészséges helyettesítőit keressük. Az egyik ilyen egészséges összetevő, amely nagyon értékes tulajdonságokkal és széleskörű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik, a sarsaparilla.

Összefoglalva:

  1. Sarsaparilla - mi az és honnan származik?
  2. Sarsaparilla - tulajdonságok és kémiai összetétel
  3. Sarsaparilla - hol lehet megtalálni?

Sarsaparilla - mi az és honnan származik?

A sarsaparilla a Smilax, egy trópusi növények nemzetségének közös neve, amely Mexikóban, Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben található meg. Évelő kúszónövények - fás indák, amelyek magasan nőnek az esőerdők fáinak tetején. Akár az 50 méteres hosszúságot is elérhetik. A sarsaparilla tüskékkel borított szárai más növényekhez kapcsolódnak. A sarsaparilla levelei sötétzöldek - szív alakúak vagy könnycsepp alakúak. Apró fehér virágai vannak, amelyek beporzás után sötétvörös vagy kék termésekké fejlődnek. A spanyol "zarzaparilla" elnevezés két szó összekapcsolásával jött létre: "zarza" és "parra", amelyek jelentése: "szeder" és "szőlő". A "-illa" utótagot kicsinyítőképzőként adták hozzá ezekhez a szavakhoz. A természetes gyógyászatban vagy konyhai célokra általában a sarsaparilla gyökerét használják, amelyet kellemes illat és fűszeres-édes íz jellemez.

Asarsaparillát Dél- és Közép-Amerika őslakosai már évszázadokkal ezelőtt is használták a természetgyógyászatban. Különösen Mexikóban volt és ma is népszerű, ahol értékes tulajdonságai miatt nagyra értékelik. A középkor végén a sarsaparillát kereskedők hozták Európába, és a gyógyászatban szifilisz és reuma ellenszereként kezdték használni. A sarsaparillát 1820 és 1920 között még az USA-ban is hivatalos szifilisz elleni gyógyszerként jegyezték be. Régebben az Egyesült Államokban népszerű volt a "sarsaparilla" nevű, a gyömbérsörhöz hasonló ízű üdítőital. Ennek azonban valójában semmi köze nem volt hozzá. Az ital összetevője egy sassafras nevű növény volt, nem pedig a sarsaparilla. Az ital ma is népszerű, de már nem az Egyesült Államokban - a délkelet-ázsiai országokban népszerű. Ezek a termékek nem tartalmaznak sem sarsaparillát, sem sassafras-t, helyette természetes vagy mesterséges aromákat, amelyek a növény fűszeres ízét utánozzák. Napjainkban a sarsaparilla egyre gyakrabban kapszula formájában - étrend-kiegészítőként - található meg.

Sarsaparilla

Sarsaparilla - tulajdonságok és kémiai összetétel

A "sarsaparillaként" emlegetett növényfajok sokfélesége miatt nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen kémiai vegyületek találhatóak bennük. A kutatásban a sarsaparilla rizómáit és gyökereit veszik figyelembe. Az ásványi anyagok közül, amelyeknek a sarsaparilla forrása, a leggyakoribbak a cink, az alumínium, a króm, a vas, a magnézium, a szelén, a kalcium és sok más. A, B, C és D vitaminok forrása is. A smilax növény számos szteroid szaponin található benne, amelyek hozzájárulnak a sarsaparilla enyhén kesernyés ízéhez és vízzel való habzó reakciójához. A növényben található szaponinok segítenek elriasztani a gombákat és rovarokat attól, hogy a leveleit elfogyasszák - így ez az egyik oka annak, hogy a sarsaparilla gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A szaponinok emellett megkönnyítik a gyógyszerek és a fitokemikáliák felszívódását a szervezetben. A sarsaparilla fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, valamint flavonoidokat, amelyek a növényben a pigmentáló anyagot alkotják, és a levelek színéért felelősek. Ezeket gyulladások és autoimmun betegségek kezelésére használják. Modulálják az immunitást és védik a májat. A sarsaparillában kemferol, kvercetin, keményítő, gyanta, cetil-alkohol, illóolajok és számos sav is található.

Sarsaparilla - hatások és felhasználások

A sarsaparillát már évszázadok óta értékelik gyógyhatásai miatt. Hagyományosan impotencia, nemi betegségek és reuma ellen, valamint a szervezet erősítésére és a vitalitás növelésére használták. Peru és Honduras őslakosai megfázás és ízületi fájdalmak kezelésére használták tulajdonságait, míg az amazóniai sámánok bőrbetegségek gyógyítására főzeteket készítettek belőle. Méregtelenítőként is nagyra értékelték - vízhajtó és izzadásra késztető tulajdonságait használták. A vér tisztítására is használták. 1942-ben végeztek egy tanulmányt, amely megerősítette a sarsaparilla hatékonyságát olyan bőrbetegségek kezelésében, mint a pikkelysömör, a lepra, az ekcéma és a pattanások. A tanulmány eredményeit a New England Journal of Medicine című folyóiratban tették közzé. Kilencvenkét beteg vett részt a vizsgálatban - 62%-uknál javulás mutatkozott a pikkelysömörös elváltozásokban, 18%-uknál pedig teljesen eltűntek az elváltozások. A sarsaparilla tisztító tulajdonságait itt fontosnak tartották. A pikkelysömörben szenvedő embereknél kimutatták, hogy a véráramban magas endotoxinszint kering, és a sarsaponin - a sarsaparillában található szteroidok egyike - megköti és eltávolítja az endotoxinokat, javítva a beteg bőrének állapotát. A sarsaparilla hatását a lepra és más bőrbetegségek kezelésében további vizsgálatok igazolták, amelyeket 1959-ben végeztek. A sarsaparilla használatát a szifilisz kezelésében klinikai megfigyelések igazolták Kínában, ahol az akut esetek 90%-ában és a krónikus esetek 50%-ában bizonyult hatékonynak.

A szaponinok és a növényi szteroidok, amelyeket a sarsaparilla tartalmaz, olyan szteroidokká szintetizálhatók, mint az ösztrogén és a tesztoszteron. Ezt a tényt az étrend-kiegészítők gyártói marketingcélokra használták ki, hamis állításokat kreálva arról, hogy a sarsaparilla hatására az edzés során megnő az izomtömeg és ezzel egyidejűleg csökken a testzsír, és hogy ez pozitív hatással van a testalkat javulására. A tudomány cáfolja ezeket az állításokat. A szteroidok szintézisét az emberi testben soha nem dokumentálták, csak laboratóriumban. A Sarsaparilla anabolikus hatása nem bizonyított.

Sarsaparilla - ellenjavallatok és mellékhatások

A Sarsaparillának nincsenek mellékhatásai. Ez egy olyan termék, amely közvetlenül a természetből származik, így egészséges az emberi szervezet számára. Meg kell azonban jegyezni, hogy túl nagy mennyiségben történő használata gyomorirritációt okozhat. Mint korábban említettük, a sarsaparilla növeli a szervezet gyógyszerfelszívó képességét, ezért tanácsos orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni. Terhes vagy szoptató nők számára ellenjavallt a használata. Még nem végeztek olyan vizsgálatokat, amelyek megerősítették volna, hogy a sarsaparilla biztonságosan alkalmazható ilyen esetekben, ezért tanácsos az óvatosság.

Sarsaparilla - hol lehet megtalálni?

Bár tulajdonságait már régóta használják a természetgyógyászatban, mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Történelmileg az Egyesült Államokban a "Sarsaparilla" mint alkoholmentes ital volt népszerű, kellemes, fűszeres ízű és illatú. Egyre gyakrabban kapható a bioboltokban, étrend-kiegészítők - kapszulák és tabletták - formájában. Tinktúrák is kaphatók belőle, és önálló összetevőként is megvásárolható, amelyből főzet készíthető, vagy yerba mate, tea vagy más gyógynövényekhez adható. A szárított sarsaparillát megvásárolhatja webáruházunkban. Létezik egy yerba mate és sarsaparilla keverék is - Verde Mate Green Sarsaparilla. Itt a sarsaparilla finom zöld yerba matéval, gyógynövényes adalékokkal, mint a citromfű, a menta és a körömvirág szirmaival kombinálva, valamint szárított alma hozzáadásával kellemes kompozíciót alkot édes és fűszeres jegyekkel. Ajánlatos palo santo fából készült edényben főzni, ami még érdekesebb ízeket hoz ki belőle.


A felhasznált grafikák forrása:


Információ forrása: A forrás a következő:

  1. Trópusi növények adatbázisa.
  2. Hasznos trópusi növények adatbázisa.
  3. Drugs.com.
  4. Növények a jövőért.
  5. Herbwisdom.com.
  6. Wiktionary.
  7. Wikipédia.
pixel