Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Ne igyátok többé azt a szart!

2023-12-06
Ne igyátok többé azt a szart!

Reggel felkelsz egy álmatlan éjszaka után. Szinte hajnalig a videojátékban őrlődsz exp, vagy magolsz a vizsgákra. A szemhéjad nehéz, és az agyad nem kapcsolódik. Mint egy zombi, úgy bolyongsz a lakásodban, keresve a kiutat ebből a kínlódásból. Egy színes doboz édes ital után nyúlsz. Gyorsan visszanyered az energiádat, megdörzsölöd a szemed, és elolvasod az éppen elfogyasztott energiaital összetételét. "Soha többé nem iszom meg ezt a szart!" - mondod elborzadva. Mit igyál az energiaitalok helyett, hogy hatékonyan stimuláld a tested és az elméd, anélkül, hogy teljesen tönkretennéd értékes egészségedet?

Összefoglalva:

  1. Öt teáskanál cukor, koffein és egy rakás vegyi anyag.
  2. Az energiaitalok mellékhatásai
  3. Egészséges energiaital? Létezik egyáltalán ilyen?
  4. Mi ad energiát a yerba matéban?
  5. Kétféle módon stimulál. Ön melyiket választja?

Öt teáskanál cukor, koffein és egy rakás vegyszer...

Az energiaitalok nagyon népszerűek. Szinte minden élelmiszerboltban megvásárolhatjuk őket. Ízükkel és viszonylag alacsony árukkal csábítóak. Gyártóik sok energiát és pénzt fektetnek a reklámozásba, a színes csomagolás pedig egyszerűen vonzza a tekintetet. Javítják a reakciósebességet és a koncentrációt, és csökkentik a fáradtságérzetet. Fizikai és szellemi dolgozóknak szánják őket - olyan embereknek, akiknek hosszú ideig teljes fizikai és szellemi készenlétben kell lenniük. Leggyakrabban gépjárművezetők, éjszaka dolgozó emberek vagy diákok használják őket vizsgákra való tanuláskor. Egyre inkább népszerűsítik a "játékosoknak szánt energiaitalokat" - az e-sportolóknak vagy streamelőknek szánt energiaitalokat, akik sok órát töltenek a virtuális világban. Nagy elterjedtségük miatt nemcsak a felnőttek, hanem a tinédzserek, sőt az iskolások is nyúlnak értük. Egy kutatás szerint az energiaital-fogyasztók 50%-a 25 év alatti. Az energiaital gyors energialöketet jelent - könnyen megvásárolható, gyorsan iható és ízletes. Ami a legfontosabb - szinte azonnali hatása van. A kérdés az: egészségesek-e az energiaitalok? Amikor vásárlás közben egy doboz energiaitalért nyúl, elolvasta-e valaha is figyelmesen a címkét, és átgondolta-e, hogy mit fog inni? Hogyan hat az ilyen típusú italok fogyasztása az egészségére?

Egészségesek az energiaitalok?

Megnéztük néhány legnépszerűbb energiaital címkéjét, és az összetételük szó szerint elborzasztott minket. A fő összetevő természetesen a koffein, amely az élénkítő hatásért felelős. Egy energiaital 250 ml-nyi elfogyasztása átlagosan 83 mg koffeint biztosít a szervezet számára. Gyakran az ital összetételét guaranával dúsítják, ami ráadásul növeli a koffeintartalmat. Az energiaitalok általában taurint tartalmaznak, amely csökkenti a vérnyomást, valamint nyugtató és stresszoldó hatású. A B-vitaminok is gyakran megjelennek az energiaitalok összetételében. Királyul hangzik? Lássuk tovább... Szénhidrátok, tartósítószerek, szintetikus színezékek. Plusz egy tonna cukor. Egy átlagos 250 ml-es doboz energiaital 5 teáskanál cukrot tartalmaz. A tiszta cukor mellett az összetevők között gyakran szerepel fruktóz vagy glükózszirup is. A "light" változatokban a cukrot olyan helyettesítő anyagokkal helyettesítik, amelyek egyáltalán nem egészségesebbek. Ez általában aszpartám vagy aceszulfám-kálium - olyan kémiai vegyületek, amelyek egészségkárosító hatása körül némi vita alakult ki. Képzeljük el, hogy naponta 1-3 csésze teát iszunk öt teáskanál cukorral édesítve. Tisztában van vele, hogy ez milyen hatással lenne a szervezetére?

Az energiaitalok mellékhatásai

Mint már említettük, egy energiaital gyors energialöketet jelent. Megiszod, és szinte azonnal érzed a hatását. A hatás ugyanolyan gyorsan elmúlik, ezért újabb dobozért nyúlsz. Éjszakai műszakod lesz, vizsgára magolsz, vagy egész éjjel videojátékozol? Akkor valószínűleg megiszol 3-4 energiaitalt, hogy ébren maradj. Az 500 mg koffein (kb. 5-6 250 ml-es doboz 5-6 adagja) mérgezést okozhat, ami gyomorproblémákat, fejfájást, hiperaktivitást, szívdobogást, álmatlanságot, sőt szorongást és hallucinációkat is okozhat. A "mesterséges energia" rendszeres fogyasztása csökkenti az alvás időtartamát, megzavarja a szervezet funkcióit és fáradtsághoz és gyengeséghez vezet. Pedig az energiaitalok állítólag megszüntetik a fáradtságot! Mi több, az energiaitalok nagyszámú kalóriát tartalmaznak, ami hosszú távon hozzájárulhat az elhízáshoz és a cukorbetegséghez. Az ilyen italokban található cukor szintén hozzájárul az elhízáshoz és a cukorbetegséghez, és árt a fogaknak, mivel a fogszuvasodás táptalaja. Az energiaitalokban található savak károsak a fogzománcra. Gondoljon csak bele! Tényleg édesített, vegyszerekkel terhelt energiaitalokat akarsz inni az egészséged rovására?

Yerba mate vs. energy drink

Egészséges energiaital? Létezik egyáltalán ilyen?

Most valószínűleg azt kérdezed: "Ha az energiaitalok a legrosszabb szarok, mit igyak helyette?". Létezik olyan, hogy"természetes energiaital"? Abszolút létezik! Úgy hívják, hogy yerba mate! Ez egy főzet, amelyet az Ilex paraguariensis - egy Dél-Amerikában, négy szomszédos országban található növény - szárított és összezúzott leveleiből és gallyaiból készítenek: Brazília, Argentína, Paraguay és Uruguay. A növény tulajdonságait évszázadokkal ezelőtt fedezték fel e területek őslakosai, a guarani indiánok, akik észrevették, hogy a növény nyers leveleit rágcsálva több energiájuk lesz, javul a koncentrációjuk és kevésbé érzik magukat éhesnek. Ez a hatás nagyban segítette az indiánokat a hosszú vadászatok vagy kimerítő utazások során. Később Dél-Amerika őslakosai az Ilex paraguariensis leveléből kezdtek főzetet készíteni, amely ma yerba mate néven lassan egyre népszerűbbé válik. Ez igaz, a yerba mate intenzív és általában meglehetősen keserű ízű. Ha az energiaitalokban lévő cukorhoz szoktunk hozzá, az első kortyok a mate teából elég kellemetlennek tűnhetnek, de csak hozzá kell szokni. A yerba mate ízét is sokféleképpen lehet javítani, ahogy arról már többször is írtunk blogunkon.

Mi az, ami a yerba matéban energiát ad?

A yerba mate egy természetes energiaital, amelynek fő stimuláló összetevője a koffein. Nehéz pontosan meghatározni a főzetben lévő koffein mennyiségét, mivel az sok tényezőtől függ: a yerba mate fajtájától, a felhasznált szárított termék mennyiségétől, a víz hőmérsékletétől és a főzési időtől. Feltételezhető, hogy egy liter főzet átlagosan körülbelül 360 mg koffeint tartalmaz. Egy 250 ml-es adag tehát körülbelül 90 mg koffeint tartalmaz - hasonlóan egy doboz energiaitalhoz. A koffein mellett a yerba matéban két olyan anyag van, amely stimuláló hatású: a teofillin és a teobromin. Ezek tágítják az ereket, ami megakadályozza a hirtelen vérnyomás-emelkedést. A yerba mate hatása fokozatos és enyhe, és egyetlen adag többször is elfogyasztható (minden egyes egymást követő adag valamivel kevesebb koffeint tartalmaz). Az élénkítő hatás sokkal tovább tart, és amikor elmúlik, nem érezzük az energia hirtelen "kicsúszását". Az Ilex paraguariensis emellett antioxidánsok forrása, amelyek felveszik a harcot a káros szabad gyökökkel, valamint számos vitamint (A-, B-, C- és E-vitamin) és ásványi anyagot (például cinket, szilíciumot, magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort) tartalmaz. Élénkítő hatása mellett támogatja az emésztőrendszert, növeli a szervezet immunitását és megtisztítja azt a méreganyagoktól, javítja a mentális jólétet és szabályozza a vérnyomást. A yerba mate rendszeres fogyasztása segítheti a fogyást, ha megfelelő étrenddel és testmozgással kombináljuk. A legjobb az egészben, hogy a yerba mate által nyújtott összes jótékony hatás teljesen természetes. Egy csepp mesterséges anyag sincs benne!

Kétféleképpen fokozható. Ön melyiket választja?

Most gondolja át újra. Képzeld el, hogy mennyi kárt okoztak a szervezetednek az energiaitalok, amelyeket eddig ittál. Még nem késő helyrehozni, csak változtatnod kell a szokásaidon. Attól félsz, hogy a yerba mate túl gyenge lesz? Mit tehet néhány indiai gyógynövény? Hidd el, nagyon is sokat tud. De ha még mindig nem vagy meggyőződve az erejéről, választhatsz erősebb yerba matét hozzáadott guaranával. Hosszú órákig tartó tanulás áll előtted, vagy természetes energiaitalt keresel játékosoknak? Próbálja ki a Más IQ ginzenggel és ginkgo bilobával kiegészített változatát, amely még jobban stimulálja szürke sejtjeit. Szóval, mit válasszon, egy mesterséges energiaitalt, amelynek összetételében rengeteg cukor és az egész periódusos rendszer szerepel, vagy a yerba mate - egy teljesen természetes energiaitalt? Melyik a legegészségesebb energiaital? Úgy gondoljuk, erre a kérdésre már nem kell válaszolnunk, mert a válasz egyértelmű. Ne vegyél több energiaitalt, válaszd a yerba matét, és vigyázz az egészségedre!


Source of information:

  1. Wikipedia: Energiaital, Mate, koffein.
  2. M. Cichocki, Energy drinks and their contribution to current health concerns for children and adolescents, Przegląd Lekarski, 2012.
  3. S. M. Seifert et al, Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults, Pediatrics, 2011.
  4. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate - Egy hosszú, de aktuális történet, Nutrients, 2021.
  5. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel