Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Muira puama - potencia fa

2023-10-18
Muira puama - potencia fa

Muira puama - egy feltűnésmentes fa érdekes névvel. Fehér virágai a jázminra emlékeztető illatúak. Az ember azt gondolná, hogy alkalmas lenne díszbokornak a kertben. A dél-amerikai indiánok azonban egészen más felhasználási módot találtak ennek a növénynek. Szárított kérgéből és gyökeréből egészséges főzetet készítettek - számos betegség "gyógymódját".

Summary:

 1. Muira puama - az Amazonas erőtől duzzadó fája
 2. Muira puama - egy természetes indiai afrodiziákum
 3. Mi található a muira puamában, ami annyira vonzóvá teszi?
 4. Muira puama - egyéb tulajdonságok
 5. Muira puama - tényleg működik? Kutatás
 6. Hogyan kell fogyasztani a muira puamát? Mennyi idő elteltével hat?
 7. Lehetnek-e mellékhatásai a muira puama használatának?
 8. Yerba mate hozzáadott muira puamával? Mi azt mondjuk, igen!

Muira puama - egy erőtől duzzadó amazóniai fa

A "muira puama" név valójában több növényre utal. Nem feltűnő és nem túl magas fák vagy bokrok, amelyek egy nemzetséghez, a Ptychopetalumhoz, és a kígyónövények családjához - latinul Olacaceae - tartoznak. Dél-Amerika esőerdeiben nőnek, három folyó - az Amazonas, a Rio Negro és az Orinoco - között húzódó területen. Főként Brazíliában, Guyanában és Suriname-ban találhatók. A helyiek marapuamának, muirapuamának vagy mirantã-nak is nevezik, ami szabad fordításban azt jelenti, hogy "az erő fája". Ez a név nem véletlen, hiszen a muira puama a dél-amerikai világban igen érdekes tulajdonságairól vált híressé, amelyekről mindjárt bővebben is olvashat. Térjünk vissza ahhoz, hogy mi is ez a növény. A muira puama kifejezéssel említett fák körülbelül 5 méter magasra nőnek. Rövid leveleik vannak, a felső felületük világosabb színű, az alsó részük pedig sötétbarna. Apró virágokkal virágoznak, amelyek virágzatba tömörülnek. Az Amazonas vidékén élő indiánok a növény gyakorlatilag minden részét - leveleit, szárát, gyökerét és kérgét - a hagyományos gyógyászatban használták. A mai természetgyógyászatban elsősorban a kéreg és a gyökerek használatosak.

Muira puama - egy természetes indiai afrodiziákum

A növényt már évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. A muira puama az indiaiak körében különösen népszerűvé vált afrodiziákum tulajdonságai miatt. Úgy vélték, hogy a növény üdvös hatással van a libidóra, gyógyítja a női frigiditást és javítja a férfiak szexuális teljesítményét. A gyökeret és a kérget a helyi sámánok az impotencia gyógyítására szolgáló főzetek készítésére használták. A növény csodálatos tulajdonságait a Dél-Amerikába vándorló európai telepesek fedezték fel. Ők hozták el a muira puamát az öreg kontinensre is. Különösen népszerű volt Nagy-Britanniában, ahol bekerült a Brit Gyógyszerkönyvbe. A Brit Gyógynövénytársaság listáin ma is szerepel. Ott többek között a vérhas és az impotencia egyik gyógymódjaként van feltüntetve. Európában meddőség, izomfájdalmak és menstruációs zavarok kezelésére használták. A muira puama az Egyesült Államokba is eljutott. Ott az európaiakhoz hasonló területeken használják, és még mindig egyre népszerűbb.

Mi található a muira puamában, ami annyira vonzóvá teszi?

A növény gyökere és kérge zsírsavakban, illóolajokban és növényi szterolokban gazdag. A muira puama lupeolt tartalmaz, amely fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Egy új alkaloidot is felfedeztek benne, amelyet a növényen kívül sehol máshol nem találtak, és amelyet muirapuaninnak neveztek el. Úgy vélik, hogy a muira puama a benne található béta-szitoszterinnek köszönheti afrodiziákum hatását. Ezen kívül a növény kávésavat, kámfort, kumarint, teobromint és vanillinsavat tartalmaz.

Muira puama

Muira puama - egyéb tulajdonságok

Mint kiderült, a fitokémiai anyagokban gazdag növény nemcsak a szexuális szférára van kiváló hatással, hanem számos más, széleskörű felhasználási lehetőséget is talál. Az indiánok évszázadok óta használják idegrendszeri panaszok, reuma, megfázás, keringési és emésztési problémák kezelésére. A beri-beri betegség, vagyis a B1-vitaminhiány ellenszereként használták. A gyökerek főzetét fürdőkhöz adták és masszázsokhoz használták. A kéreg és a gyökér főzetét nemcsak italként fogyasztották, hanem tonikusként is használták. A muira puama állítólag megakadályozza a kopaszodást. Úgy vélték, hogy a növénynek fájdalomcsillapító hatása van, segít szabályozni a vérnyomást, pozitívan hat a hangulatra és csökkenti a stresszérzetet. Bár nem tartalmaz koffeint, úgy vélték, hogy javítja a szervezet fizikai teljesítményét - energiát ad és ellensúlyozza a fáradtságérzetet. Emellett javítja a gondolkodást és növeli a koncentrációt, ami a tanulásban is előnyös.

Muira puama - tényleg működik? Kutatás

A növény már az 1920-as években tudományos kutatások tárgyává vált. A tudósok kíváncsiak voltak, honnan erednek a muira puama szokatlan tulajdonságai, és megpróbálták mélyrehatóan tanulmányozni a hatását. Bár a mai napig sok hatása még mindig rejtély számunkra, az évek során a kutatóknak sikerült jó néhány tényt megállapítaniuk róla. 1930-ban a muira puamát egy brazil tudós, Meiro Penna "Notas Sobre Plantas Brasilerias" című könyvében írta le. Ebben idézte Dr. Rebourgeon Franciaországban végzett kísérleteit - ezek állítólag a növény impotencia és emésztési zavarok kezelésében való hatékonyságáról szóltak. A felfedezések a háború után is folytatódtak, különösen az 1960-as és 1980-as években, és a kutatások eredményei meglepőek lehetnek. A párizsi Szexuális Kutatóintézetben Dr. Jacques Waynberg kísérleteket végzett a muira puama használatával, és az eredmények elképesztőek voltak. Az egyik vizsgálatban 262 páciens vett részt, akik vágyhiányt és merevedéshiányt tapasztaltak. Az alanyok 62%-a tapasztalta megnövekedett libidót mindössze két hét után, miután fogyasztotta a növényt, és a betegek 51%-a észlelt jelentős javulást. Egy másik tanulmány 100 szexuális zavarokkal küzdő betegből vett mintát. Mindegyikük naponta 1,5 gramm növényi kivonatot vett be. Ezúttal a kísérlet hosszabb ideig tartott. A befejezése után a résztvevők 66%-a számolt be a szexuális együttlétek gyakoribbá válásáról. A 46 résztvevőből álló, a vágy teljes hiányára panaszkodó csoportban az alanyok 70%-a megnövekedett libidót észlelt. A Muira puama hatékonyabb volt pszichoszomatikus problémák hiányában. A "szexuális gyengeségben" szenvedő 26 résztvevő közül a muira puama mindegyiküknél megszüntette a gyengeséget, 100%-os hatékonyságot mutatva. A zárójelentés megállapította, hogy a muira puama a vizsgálatban résztvevők 85%-ának segített növelni a libidót. Az évek során a növényt más tulajdonságai miatt is vizsgálták. A muira puama kivonatról megállapították, hogy jótékony hatással van a központi idegrendszerre, adaptogén, stressz- és fáradtságellenes hatásokat mutat. A beszámolók szerint a muira puama csökkenti a stresszt, ellazít, szabályozza az endokrin rendszert, javítja a memóriát, csökkenti a vérnyomást és fájdalomcsillapító hatású.

Hogyan kell fogyasztani a muira puamát? Mennyi idő elteltével fejti ki hatását?

Érdekes megjegyezni, hogy a muira puama nem vízzel, hanem alkohollal reagál a legjobban. Az alkoholban szabadítja fel leghatékonyabban a tulajdonságait. Ha tehát a lehető legjobban ki akarja használni ennek a dél-amerikai növénynek az előnyeit, a legjobb fogyasztási forma a tinktúra. A tinktúra úgy készíthető el, hogy 20-25%-os alkoholt öntünk a kéregre és a gyökerekre. Az egészet néhány napig sötét helyen hagyjuk állni, naponta felrázva és megkeverve. Ez idő elteltével szűrje le a tinktúrát. Ha túl keserű, tetszés szerint édesíthetjük. A muira puama csodálatos tulajdonságainak élvezetére jó módszer a főzet elkészítése is. Forraljuk a főzetet körülbelül 15 percig. Egy teáskanálnyi aprított muira puama kéreg vagy gyökér elegendő egy pohár vízhez (250 milliliter). Miután kihűlt, a maradék főzetet le lehet szűrni. A muira puama főzete enyhe sárga színű és kellemes, enyhén fanyar ízű.

Muira puama

Lehetnek-e mellékhatásai a muira puama használatának?

Csodanövény? Lehet, hogy mindenkinél másképp hat, de értékes tulajdonságai miatt érdemes kipróbálni. A mai napig a vizsgálatok nem mutatták ki a muira puama mellékhatásait, de a terhesség, a szoptatás és a növényre való túlérzékenység ellenjavalltként van feltüntetve. Fontos, hogy bölcsen és mértékkel használjuk. Ha súlyos egészségügyi állapota van, célszerű először orvosával konzultálni. A muira puama tinktúra adagja maximum napi 2-3 teáskanál. Ami az infúziót illeti, napi 1-2 pohárnál többet nem szabad inni. Egyesek azon tűnődnek, hogy a muira puama gyökerek vagy kéreg tinktúráját vagy infúzióját mikor kell használni - reggel vagy este? Valójában ez nem igazán számít, bár fontos megjegyezni, hogy serkentő hatása van. Bár nem tartalmaz koffeint, a növény stimulánsként hathat, ezért közvetlenül lefekvés előtt fogyasztása nem mindig jó ötlet.

Yerba mate hozzáadott muira puamával? Mi igent mondunk!

A muira puama, más sokoldalúan felhasználható dél-amerikai csodanövényekkel együtt, egyre népszerűbb. Bár tulajdonságait leghatékonyabban alkohollal kölcsönhatásban, és kevésbé infúzióként fogyasztva szabadítja fel, teához vagy yerba matéhoz adva is jól működik. Enyhén csípős, gyógynövényes íze tökéletesen keveredik az Ilex paraguariensis növényi ízével. Különösen jól működik az afrodiziákum hatásúnak szánt funkcionális készítményekben. Gyakran párosítják egy másik nagy potenciállal rendelkező növénnyel. A catuaba és a muira puama tökéletesen együttműködik, és megtalálható a brazil mate teákban Verde Mate Green La Potente és Katuava, valamint a Yaguar Amore. Nagyon ajánlott!


Információk forrása: A Cataatuatát az alábbiakban ismertetjük:

 1. Wikipedia: Ptychopetalum.
 2. rain-tree.com.
 3. tropical.theferns.info.
 4. P. Martinez, Muira Puama, Micronutrición, 2016.

Ajánlott

Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

2 700,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 2 700,00 Ft/1tétel0% Normál ár: 3 370,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-20%(5 400,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

3 770,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 540,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel