Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Mi a yerba mate zöld és miben különbözik a hagyományos fajtától?

2023-08-16
Mi a yerba mate zöld és miben különbözik a hagyományos fajtától?

A zöld yerba mate már jó ideje uralkodik az európai matepiacon. Yerba mate zöld - mi ez? Mik a jellemzői, és mitől lett ilyen sikeres? Miben különbözik a hagyományos fajtától? Ezekre a kérdésekre és még sok másra is válaszolunk mai cikkünkben.

Összefoglaló:

  1. Hogyan készül a yerba mate hagyományosan?
  2. Hogyan isszák a brazilok a yerba matét?
  3. Yerba mate zöld - brazil előállítási módszer
  4. Yerba mate zöld - tulajdonságok. Zöld, aromás, koffeinben és más értékes vegyületekben gazdag.
  5. Lédús zöld yerba mate - kinek?
  6. Verde Mate Green - a legkelendőbb a zöld yerba mate fajták között

Hogyan készül a yerba mate hagyományosan?

A zöld és a klasszikus yerba mate fajták közötti különbségek elsősorban az alapanyag szárításának módjával kapcsolatosak. Amint azt valószínűleg Ön is tudja, hagyományosan az Ilex paraguariensis rövid ideig tartó, speciális tűzhely fölé helyezésén alapul. Ennek eredményeképpen a yerba mate veszít nedvességet és felszívódik a száraz jegyekkel. Bár az egész folyamat csak néhány másodpercig tart, jelentős hatással van az ízre és az aromára. Ezenkívül a hagyományosan előállított mate-ot gyakran füstölik, ami szintén jelentős hatással van a szárított termék ízére és aromájára. A szárítás után az Ilex paraguariesnsis levelei és gallyai fűszerezésen mennek keresztül. Egyes yerba matét akár két évig is érlelik! Ez alatt az idő alatt intenzívebbé válik az ízük és az aromájuk. A hagyományosan feldolgozott levelekből készült főzetet keserűség és füstös akcentusok jellemzik. A paraguayi és argentin yerba mate túlnyomó többsége így készül.

Yerba mate green

Hogyan isszák a brazilok a yerba matét?

Brazília híres a yerba mate iránti szeretetéről. Az ország Argentína mellett a világ legnagyobb yerba mate-termelője. Az ország 2019-ben közel 520 000 tonna szárított terméket állított elő. A brazilok különösen szeretik a chimarrão - finom, lédús zöld lisztté őrölt yerba mate - fogyasztását. Brazília legnépszerűbb "chima" elkészítése kicsit több erőfeszítést igényel, mint a klasszikus yerba mate főzet elkészítése - sokkal több szárított terméket kell használni, és megfelelően kell elrendezni az edényben. Kicsit más eszközökre is szükség van a mate ezen fajtájának fogyasztásához. A chimarrão-t egy speciális, vastag falú és jellegzetes széles gallérral ellátott kalibából isszák. Ezt az edénytípust "cuia"-nak nevezik. A chimarrão nagyon finom állaga miatt a fogyasztásához egy speciális, finomabb szűrővel ellátott bombillát, úgynevezett "bomba"-t kell használni. Brazíliában szintén népszerű a yerba mate, amelyet kifejezetten hideg változatban - tereré- készítenek. Ez egy közepesen vágott levél, meglehetősen sok gallyal és kis mennyiségű porral. A "uruguayi" yerba mate típus, a TIPO PU1 szintén Brazíliában készül, és teljes egészében Uruguayba kerül - ebben az országban a szegényes gazdasági és üzleti háttér miatt gyakorlatilag nem termesztenek paraguayi magyalt és nem állítanak elő yerba matét. A szárított "uruguayi" yerba mate meglehetősen finomra őrölt levelekből és nagy mennyiségű porból áll, gallyak nélkül. A növényt tűzhely fölött szárítják, és általában füstölik, bár a rövid érlelési idő miatt az uruguayi yerba matéban a füstös jegyek nem annyira érezhetők, mint a paraguayi fajtában.

Yerba mate zöld - brazil előállítási módszer

A külföldi piac igényeit szem előtt tartva a brazilok kifejlesztettek egy különleges feldolgozási módszert az Ilex paraguariensis feldolgozására, ötvözve a lédús zöld és a frissesség iránti szeretetüket a yerba mate klasszikusaival és hagyományaival. Így jött létre a yerba mate zöld változata. A hagyományos tűzhely és füstölő pörkölő helyett forró levegőt használnak a szárításhoz. Azzal, hogy a magyalt így szárítják, az erjedési folyamatot leállítják. Az Ilex paraguariensis leveleit a szárítás után szinte azonnal csomagolják - az érlelési folyamat elmarad. Ennek eredményeképpen a yerba mate megőrzi buja zöld színét, valamint azt a növényi, gyógynövényes ízt és illatot, amelyet sokan a frissen vágott fűhöz társítanak - hasonlóan a chimarrãóhoz. A zöld mate azonban nincs finom porrá őrölve, így ugyanúgy főzhető, mint a klasszikus mate, bármilyen edényben, és gyakorlatilag bármilyen bombillán keresztül iható - a durvára vágott levelek nem tömítik el a szűrőt.

Yerba mate zöld - tulajdonságok. Zöld, aromás, koffeinben és más értékes vegyületekben gazdag.

Tűz és füst helyett forró levegővel feldolgozva, az alapanyag megőrzi a faj legértékesebb tulajdonságait. A zöld yerba mate gazdag klorofillban, A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- és B5-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban, többek között kalciumban, vasban, káliumban, foszforban, cinkben és szelénben. A klasszikus fajtához hasonlóan a zöld yerba mate is tartalmaz antioxidánsokat. A tulajdonságai is ugyanazok maradnak. Akik attól tartanak, hogy a zöld yerba mate gyengébb - megnyugtatjuk Önöket. Hatása megegyezik a klasszikus mate-éval. Hiszen pontosan ugyanabból a növényből készül, csak a feldolgozás módja különbözik. A zöld mate, akárcsak a tűzön és füstön szárított változat, serkenti, javítja a koncentrációt, erősíti az immunrendszert, támogatja az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a koleszterinszintet és lassítja a sejtek öregedését. A nem füstölt, hővel szárított yerba mate levelei megőrzik lédús zöld, élénk színüket. A zöld fajta szabad szemmel is megkülönböztethető a hagyományosan elkészített mate-tól. A főzet íze és illata is más - a yerba mate zöld nagyon enyhe. A hagyományos paraguayi vagy argentin fajtákból ismert jellegzetes keserűség átadja helyét a friss és növényi jegyeknek, amelyek enyhén száraz karakterrel rendelkeznek. Ráadásul ezek a tulajdonságok teszik a zöld mate-et tökéletesen illeszkedővé a természetes adalékanyagokkal.

Lédús zöld yerba mate - kinek?

Mint már említettük, a yerba mate zöld fajtáját enyhe jellege jellemzi - finom, vegetális íze és kellemes, friss aromája van. Majdnem teljesen mentes a keserűségtől, és az előállítás módja miatt nincsenek benne azok a füstös jegyek, amelyek sok tapasztalatlan mateivót elriasztanak. Sokan a zöld teához hasonlítják. Ezért kiváló választás a kezdő mateivók számára. Lehetővé teszi a "paraguayi tea" ízének finom megismerését és a yerba mate varázslatos világába való belépést. Mivel jól keveredik adalékanyagokkal, azoknak is ajánlott, akik szeretik az érdekes, gazdag kompozíciókat. Nem tartalmaz port vagy pálcikákat, így biztosan elnyeri azok tetszését, akik a gyakorlatilag csak levelekből álló szárított matét kedvelik.

Verde Mate Green

Verde Mate Green - a bestseller a yerba mate zöld fajtái között

A brazil Verde Mate Green a legkelendőbb yerba mate a zöld fajták között. Ennek a legnépszerűbb és legelismertebb yerba mate márkának a kínálatában több mint 40 variáció található, főként gyógynövények és gyümölcsök hozzáadásával. A legnépszerűbb keverék a Verde Mate Energía Guaraná - egy adag energia enyhe változatban, stimuláló guarana hozzáadásával. A gyümölcsös ízek kedvelőinek a Verde Mate Frutos Tropicales-t ajánljuk - egzotikus gyümölcsök hozzáadásával. Azoknak, akiknek extra stimulációra van szükségük - nemcsak energiára a munkához, hanem a szürke sejtek fellendítésére is - a Verde Mate Más IQ keveréket ajánljuk, ginzeng és ginkgo biloba hozzáadásával. A funkcionális keverékeket, amelyek kifejezetten a szervezet működését támogató aromás gyógynövényekből válogatott összetételűek, mint például a Verde Mate Silueta vagy a Verde Mate Detox, szintén érdemes megnézni. Érdekes ajánlat a brazil márka kínálatában a "tostada" változatok - a pirított yerba mate. A zöld yerba mate ráadásul egy speciálisan erre a célra kialakított kemencében pörkölési folyamaton megy keresztül, amelynek eredményeképpen lédús zöld színe csokoládébarna színűvé válik, íze és illata pedig a gabonakávéra emlékeztet. Itt különösen ajánljuk a Verde Mate Coffee változatot, őrölt kávé hozzáadásával, valamint a Verde Mate Carmella változatot - nagy darabos kókuszreszelékkel és természetes karamell aromával gazdagítva. A pörkölt yerba matét víz helyett tejjel ajánljuk fogyasztani! Bármelyik változatot is választja, garantáljuk, hogy kiváló minőségű terméket kap egy teljes 500 g-os kiszerelésben.


Információk forrása: A termékről a következő információk állnak rendelkezésre:

  1. Wikipedia: yerba mate.
  2. Statisztikák: oec.world, statista.com.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel