Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Mi a legerősebb yerba mate? Utánanézünk!

2023-02-21
Mi a legerősebb yerba mate? Utánanézünk!

A Yerba mate továbbra is vonzza az új rajongókat. Rajongói nagyra értékelik a főzet növényi aromáját és a figyelemre méltó, sokoldalú ízét. Sokak számára azonban a legfontosabb a magas természetes koffeintartalomból eredő élénkítő hatás. Gyakran kérdezik tőlünk, hogy melyik a legerősebb yerba mate. Nehéz egyértelmű választ adni, mivel több kedvenc is van. Fedezze fel őket legújabb írásunkban!

Mit stimulál a yerba mate?

Kezdjük néhány tény felidézésével. Mi stimulál a yerbában? Mitől jó a yerba mate stimuláló hatású? A yerba mate élénkítő tulajdonságai elsősorban a benne lévő koffeinnek köszönhetőek. Ez egy szerves kémiai vegyület, egy purin alkaloid, amely stimuláló hatású. Energiát ad, serkenti az elmét, megszünteti a fáradtságérzetet, élesíti az érzékeket és javítja a koncentrációt. A források szerint egy liter yerba mate átlagosan 358 mg koffeint tartalmaz. Ez nem pontos adat, mivel a yerba koffeintartalma számos tényezőtől függően változik. Valamivel kevesebb, mint a kávéban, és több, mint a teában vagy az energiaitalokban. A koffeinről és a yerba mate koffeintartalmáról itt írtunk bővebben. A yerba matéban két további stimuláló hatású vegyület is található: a teofillin és a teobromin. Ezeknek az anyagoknak köszönhetően a yerba mate a kávétól eltérő hatású - erősen stimuláló, de nem olyan hirtelen.

Minek köszönhető a yerba mate élénkítő tulajdonsága?

A különböző típusú yerba mate koffeintartalmát különböző tényezők határozzák meg. A különböző márkájú és gyártású yerba különböző mértékben stimulálhat. Valójában még ugyanazon yerba különböző tételei is különbözhetnek a koffeintartalom tekintetében. Mi ennek az oka?

A yerba mate koffeintartalmát befolyásoló tényezők - áttekintés:

  • a magyal termesztésének éghajlati feltételei,
  • a yerba mate feldolgozásának technológiája,
  • a yerba mate főzéséhez használt víz hőmérséklete,
  • a yerba mate főzésének időtartama.

A konszenzus szerint a legjobb szárított, legerősebb yerba mate a változatos ökoszisztémákban termesztett magyalból készül. A yerba stimuláló tulajdonságait az ültetvény éghajlati viszonyai befolyásolják. Ezek az elhelyezkedéséből, így a napsütés mértékéből, az átlagos hőmérsékletből és páratartalomból, valamint a talaj típusából és minőségéből adódnak. A növény termesztéséhez a legjobb feltételeket a vasban és foszforban gazdag ásványi anyagokban gazdag hegyvidéki talaj, valamint az évi 1500 mm körüli csapadékmennyiség jelenti, amely szeptember és február között fokozódik.

A magyal betakarításának időzítése is fontos. Az érett bokrok körülbelül 4-6 év után állnak készen a szüretre, majd a leveleket és a gallyakat körülbelül 2-3 évente szedik le egy-egy bokorról. A március és szeptember között betakarított magyalt tartják a legértékesebbnek, mind íz és illat, mind pedig élénkítő tulajdonságok tekintetében.

Az üzem feldolgozási technológiája nem kevésbé fontos. Ez alatt értjük a szárítási módját, az érlelési időt, a pálcikák, a por és az adalékanyagok jelenlétét. A szárítás módjától függően - tűz és füst vagy forró levegő alkalmazásával - a paraguayi magyal különböző íz- és illatminőséget kap. Az ízt és az aromát nagyban befolyásolja az érlelési idő is - minél hosszabb, annál intenzívebb a yerba mate, mélységet és jellegzetes keserűséget kap. A hosszabb érlelési idő erősebb élénkítő hatást is jelent. A több port tartalmazó yerba mate szintén erősebb stimuláló hatásúnak számít - ebben rejlik az erő. A száraz teában található pálcikák az úgynevezett "rögök", amelyeknek nincs élénkítő hatásuk. A gyógynövények vagy gyümölcsök formájában lévő adalékanyagok szintén enyhítik a yerba mate élénkítő hatását. A klasszikus yerbában több koffein található, adalékanyagok nélkül.

Végül, a yerba mate élénkítő tulajdonságait mi magunk is befolyásolhatjuk. A főzet koffeintartalmát a víz hőmérséklete és a főzési idő befolyásolja, amit mi magunk is befolyásolhatunk. A legtöbb koffeint akkor szabadítja fel a paraguayi magyal, ha 70-80 °C körüli hőmérsékletű vízzel főzzük. A forró vagy túl hideg vízzel öntött yerba mate rosszul főz, és nem olyan élénkítő hatású. Az erős yerba mate főzése hosszabb ideig tart. Ha a szárított tea egy adagját többször leöntjük, minden egyes utántöltés gyengébb lesz az élénkítő tulajdonságait tekintve - a víz kimossa a koffeint. Ráadásul még a legerősebb yerba mate sem lesz különösebben élénkítő hatású, ha egyszerűen túl keveset öntünk belőle a maceszba. Érdemes tehát a szárított tea mennyiségét az elérni kívánt hatáshoz igazítani.

A legerősebb stimuláló yerba mate. Mi tartalmazza a legtöbb koffeint és a legjobb stimuláns?

Az adalékanyag-mentes "klasszikusok" között számos rendkívül energizáló terméket találunk. Érdemes megragadni az alkalmat, hogy eloszlassuk azt a széles körben elterjedt mítoszt, miszerint az erősen keserű yerba koffeintartalma a legmagasabb. A kettőnek egyáltalán semmi köze egymáshoz. A híres Pajarito például alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik, mint például a zöld és világos ízű Verde Mate Green. Statisztikailag a legerősebb yerba mate termékek főként Argentínából és Brazíliából származnak. Külön említést érdemel a Yaguar Wild Energy és a Rosamonte Suave yerba. Így van! A "suave" megnevezést gyakran félreértelmezik "kevésbé stimulálónak". Eközben ez pusztán ízlés kérdése. A fent említett Rosamonte Suave az egyik legkoffeintartalmasabb a yerba matekok közül, és ezért a legélénkítőbb.

Guarana - extra adag koffein a yerba mate-ban

Még ha a yerba mate típusa nem is a legélénkítőbbek közé tartozik, egy kis extra energiát "adhatunk" hozzá. A yerbával tökéletesen harmonizáló ideális energiakiegészítő a guarana, az Amazonas-medencéből származó gyümölcs, amelyet az egyik leggazdagabb természetes koffeinforrásnak tartanak. A guaranát önmagában is hozzá lehet adni a yerbához, vagy számos gyártótól vásárolható kész keverék. A hozzáadott guaranát tartalmazó yerba mate-kompozíciókat a legerősebbek között tartják számon a stimuláló potenciál szempontjából. Ha erős adag energiára vágyik, mindenképpen érdemes érdeklődnie e termékek iránt. Üzletünkben a legstimulálóbb guarana hozzáadásával készült yerba mate-készítmények széles választékát kínáljuk, köztük a Verde Mate Green - Energía Guaraná brazil zöld yerbát. Melyek még a legerősebb guaranával kiegészített yerba mate-ek, és ajánljuk, hogy ezekre figyelj? A kedvencek közé tartozik: az argentin CBSé Energía Guaraná, a brazil eredetű, de argentin gyártású Yaguar Energía Guaraná és az intenzív, füstös paraguayi Guarani Energia con Guarana. Mindegyikre nagyon magas koffeintartalom jellemző. A paraguayi El Fuego a piacon kapható legerősebb yerba mate-nak számít. Tűzzel és füsttel szárítva, a hagyományos barbacuá módszerrel, intenzíven és hosszú ideig stimulál. Az El Fuego Energy Guarana itt különösen figyelemre méltó, mivel nemcsak az élénkítő guaranát tartalmazza, hanem guayusát is - a yerba mate ecuadori "unokatestvérét", amely egy harmadik adag koffeint ad a készítményhez.

Melyek a legerősebb yerba mate a piacon?

Nagy adag energiára van szüksége, és azon gondolkodik, hogy melyik yerba mate a legélénkítőbb? A legerősebb yerba mate-ok között találsz hagyományos yerbát és olyanokat is, amelyek speciális stimuláló összetevőket tartalmaznak. A fent említett márkák mellett például a bio Soul Mate Despalada például kiváló stimulációt biztosít. A Taragui márkájú yerba mate (különösen a Taragüi Energia) magas koffeintartalommal rendelkezik. A legstimulálóbb paraguayi yerba mate a Selecta, a Guarani és az El Fuego. Javasoljuk, hogy próbálja ki őket, és győződjön meg róla, milyen csodálatosan stimuláló hatásúak!

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 860,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel