Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Matcha - egy titokzatos por, amely forradalmasította a zöld tea világát

2023-03-21
Matcha - egy titokzatos por, amely forradalmasította a zöld tea világát

A japánok több ezer évvel ezelőtt ismerték és szerették. Mostanra a világ más részein is egyre népszerűbb. Bár a dél-amerikai yerba mate témájára specializálódtunk, ma a zöld tea egy egyedülálló fajtáját fogjuk megvizsgálni. Matcha – mi ez, mitől tűnik ki, és fel tudja-e venni a versenyt a yerbával? Nézzük meg!

Matcha - egyedi porított tea

A tea a víz után az egyik legtöbbet fogyasztott ital világszerte. Becslések szerint körülbelül 1500 fajta tea létezik – mindegyik egyetlen növényből, a Camellia sinensis latin nevén származik. A levelek ízében, aromájában, színében és a belőlük származó forrázatban, valamint az általuk kifejtett tulajdonságokban tapasztalható különbségek a termesztés módjából, a feldolgozási módból és az oxidáció mértékéből adódnak. Az egyik legnépszerűbb fajta a zöld tea, és egyik fajtája különösen kiemelkedik - a matcha.

Varázszöld por - matcha. Mi az?

A Matcha egy kiváló minőségű zöld tea a tencha fajtából, amelyet szárítás után nagyon finom porrá őrölnek. Feldolgozásának folyamata egyedülálló. A teacserje fiatal, friss leveleiből készül. Körülbelül egy hónappal a tervezett betakarítás előtt a bokrokat speciális bambuszszőnyegekkel védik a napsugárzástól. Ez lelassítja a növekedési folyamatot, és fokozza az aminosavak, a klorofill és az l-teanin termelődését. Hosszú távon ez nagy hatással van a főzet ízére, illatára és tulajdonságaira. A levelek színe is megváltozik - világosabbá, intenzív zölddé válnak. A betakarítás és a gondos szelekció után a tealeveleket gőznek vetik alá, amely gátolja az oxidációs folyamatot, majd a leveleket megszárítják és kőmalmok segítségével nagyon finom, selymes szerkezetű porrá őrlik. A matcha por élénkzöld lisztnek tűnik.

Zöld matcha - a japán kultúra fontos eleme

Bár eredetileg Kínából származik, különleges helyet foglalt el Japán kultúrájában és hagyományaiban. A kínaiak már az első században feltalálták a zöld tea feldolgozásának módszerét, amely abból állt, hogy a leveleket megpörkölték, majd őrölték, és a kapott port kockákra formálták. Ez nagyban megkönnyítette a tea tárolását, szállítását és kereskedelmét. A 12. század elején a buddhista szerzetesek kidolgozták a teaszertartás szabályait, majd ugyanezen évezred végén porított zöld teát és főzési kódját vitték Japánba. A matcha megnyerte a japánok szívét. A japánul cha-no-yu-nak (szó szerint "forró víz a teához") nevezett teaszertartásnak társadalmi és filozófiai dimenziója van a Felkelő Nap országában. Kezdetben a meditációhoz kapcsolták, később pedig a pazar partik elemévé vált. a legfontosabb személyek. Végül a teaszertartást a lehető legnagyobb mértékben leegyszerűsítették. Sztoikus egyszerűség és nyugalom jellemzi, a zen filozófia szellemében. Minden felesleges elem, gazdag dekoráció, drága edények és fergeteges lakomák kiselejtezve A teafőzési rituálé ma alkalom a találkozásra, a műveltség elmélyítésére és a hagyományőrzésre A szertartás során nagyon fontos a szigorú szabályok betartása. A helyszín, az épület környezete és a a belsőépítészet fontos.A főzést és ivást kísérő ruhák, gesztusok, zene, beszélgetési témák és ételek A matcha főzéséhez speciális eszközöket használnak, aminek az alapja a chawan, vagyis egy kis csésze, amelyben tea előkészítik, és chasen - bambusz habverővel "keverik" a teát a csészében.

A zöld tea legegészségesebb fajtája. Matcha – milyen tulajdonságai vannak?

Bár a matcha a zöld tea egyik fajtája, határozottan kiemelkedik a többi típus közül. Nagyon gazdag értékes összetevőkben – tudományos kutatások bizonyították, hogy több van belőlük, mint más teafajtákban. A Matcha nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek harcolnak a szabad gyökök ellen, ezáltal hozzájárulnak az oxidatív stressz csökkentéséhez, lassítják a szervezet öregedési folyamatait és a rákos sejtek képződését. A matcha-ban található katechinek, fenolsavak és egyéb polifenolok gyulladáscsökkentő és szívvédő hatásúak, emellett hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez, felvidítják az elmét és javítják a kognitív funkciókat. A porított zöld tea koffeint tartalmaz, ráadásul több van benne, mint a kávéban! Ezért a matcha stimuláló tulajdonságokkal rendelkezik, támogatja a koncentrációt és megszünteti a fáradtság érzését. A hatása azonban eltér a kávéétól. A matcha a koffein mellett l-teanint is tartalmaz, amely támogatja az agyműködést, csökkenti a stresszt és segíti az ellazulást. Ezért az L-teanin enyhíti a koffein hatásait, kevésbé heves és harmonikusabbá teszi a stimuláció hatását. A Matcha gazdag E-vitamin-forrás, amely erős antioxidáns, és C-vitamin, amely támogatja a szervezet immunrendszerét. A matcha rendszeres fogyasztása nagy hatással van a szervezet állapotára és a közérzetre!

Matcha tea - vannak ellenjavallatok?

Ahogy a mondás tartja, a túl sok nem jó. A matcha önmagában nem káros és nem okoz mellékhatásokat, de tartalmaz koffeint, melynek túlzott mennyiségben történő fogyasztása ingerlékenységet, álmatlanságot vagy túlzott ingerlést okozhat. Terhes és szoptató nők, kisgyermekek és szívbetegségben szenvedők nem fogyaszthatnak koffeintartalmú italokat. A vérszegénységben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük a matcha fogyasztása során – a zöld tea megzavarhatja a vas felszívódását.

Milyen íze van a matchának?

Az elmúlt évtizedben a matcha nemcsak Japánban, hanem az egész világon elnyerte a tea szerelmeseinek szívét. Igazi teajelenség, népszerűségét pedig számos egészségügyi tulajdonsága, széleskörű felhasználási lehetősége és egyedi ízvilága adja. A Matcha íze olyan, mint a közönséges zöld tea, de intenzívebb és kifejezőbb, többdimenziós és kétértelmű. Földes, növényi és tengeri jegyek jelennek meg, néha enyhén diós, édeskés utóíz érződik, sőt fűszeres lecsengés, amit umamiként emlegetnek. Annak érdekében, hogy a matcha tulajdonságait és tulajdonságait a lehető legtovább megőrizzük, fontos a megfelelő tárolás. Sötét és hűvös helyen (akár hűtőszekrényben is) kell tárolni, légmentesen záródó csomagolásban, amely megvédi a zöld port az időjárástól és a nedvességtől. Jó lehetőség a matchát konzervdobozban tárolni.

Ami a minőséget illeti, a matcha teának két fajtája létezik – szertartásos és kulináris. A ceremoniális matcha kiváló minőségű, ezért tulajdonságait és ízét tekintve értékesebb. Ahogy a neve is sugallja, a teaszertartás során használják. A kulináris matcha valamivel gyengébb minőségű, és a konyhában színezékként és ételek alapanyagaként használatos, egyedi, eredeti ízjegyekkel. Különösen Ázsiában népszerűek a matcha hozzáadásával készült ételek - soba tészta, sütemény és fagylalt. A matcha latte ital, azaz a tej hozzáadásával készült matcha az egész világon szenzációt kelt. A porított zöldteát pékárukhoz, sajttortákhoz, turmixokhoz, édességekhez és sós ételekhez adják – a lehetőségek végtelenek!

Matcha - hogyan kell elkészíteni "otthoni" körülmények között?

Ahogy azt a bejegyzés elején említettük, a matcha a japán hagyomány és kultúra eleme, szigorú szertartási szabályok szerint készül és fogyasztják. Ismeretes, hogy otthoni elkészítésekor nem viselünk ünnepélyes kimonót, és nem iszunk teát hagyományos tatamin ülve. Ha törődünk legalább egy kis hagyományőrzéssel, vásárolhatunk különleges csészét és habverőt, de ezek nélkül is lehet finom és értékes főzetet készíteni.

Hogyan főzzük a matchát?

  1. Öntsön egy lapos teáskanál porított teát egy edénybe (egy speciális csészébe vagy egy közönséges csészébe).
  2. Öntsön körülbelül 150 ml forró vizet - az optimális hőmérséklet körülbelül 70-80 ° C.
  3. Körülbelül 30 másodpercig erőteljesen "habosítsa" a teát bambusz habverővel, amíg egyenletes, habos állagot nem kap. Ha nincs habverőnk, helyettesíthetjük tejhabosítóval vagy villával.

Matcha és yerba. Mit válasszunk?

A Yerba mate és a matcha sok közös vonásban van, de sok tekintetben különböznek is. Kezdve azzal, hogy két teljesen különböző növényről származnak, amelyek a világ teljesen különböző pontjain fordulnak elő, a termesztés és a feldolgozás módja, a főzés módja, az ivás módja, az állaga, az íze és az aromás tulajdonságai különböznek. Másrészt mindkét forrázat nagyon ízletes és egészséges, számos pozitív tulajdonságot mutat, amelyek részben átfedik egymást, és koffeint tartalmaznak, ami a yerbát és a matchát is a kávé alternatívájává teszi.

Bár formailag és ízérzetükben határozottan különböznek egymástól, valójában a matcha és a yerba mate hasonló előnyökkel jár, ezért nehéz lehet választani az egyik és a másik ital között. A Matcha jó megoldás lehet azoknak, akik nincsenek hozzászokva a yerba jellegzetes karakteréhez - keserű ízhez és erős stimulációhoz. Javasoljuk, hogy mindkét infúziót próbálja ki, hogy kialakítsa saját véleményét - üzletünkben vásárolhat yerbát és matchát!

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 850,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 700,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 260,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 520,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

3 990,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 980,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel