Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Laza tealevél vagy teafilter? Melyiket válasszam?

2024-03-20
Laza tealevél vagy teafilter? Melyiket válasszam?

A teát évezredekkel ezelőtt a kínaiak fedezték fel. Ízében gyönyörködtek, és ma már az egész világon isszák. Egyesek a napi rutin részeként kezelik, étkezéshez, munkaszünetben vagy délutáni lazítás közben isszák. Mások számára a hagyományos szertartások és rituálék fontos részét képezi. Miért olyan népszerű a tea? Melyik a legjobb formája - a zacskós vagy a laza levél? Egészséges? Olvasson tovább!

Összefoglaló: A teát a teafogyasztásról és a teázásról, a teázásról és a teázásról:

 1. Kezdjük az elején... A tea története
 2. Hat szín, ugyanaz a növény
 3. Ömlesztett tea vagy teafilter - melyik fajta a legjobb?
 4. Laza levelű tea - hogyan kell elkészíteni?
 5. Vásárolja meg a legjobb teákat webáruházunkban!

Kezdjük az elején... A tea története

A legendák szerint a teát évezredekkel ezelőtt a mitikus kínai császár, Shennong teljesen véletlenül fedezte fel. Ő minden nap forró, forralt vizet ivott. Egy nap, amikor a kertben sétálgatott, és szokásához híven forró vizet kortyolgatott egy kannából, úgy döntött, hogy megpihen az egyik közelben növő bokor árnyékában. Miközben a körülötte lévő buja fák és virágok között ült és pihent, az egyik közeli bokor néhány levele véletlenül beleesett a kezében tartott csészébe. Egy idő után a levelek borostyánszínűre színezték a vizet. Shennong kíváncsi lett, és úgy döntött, megkóstolja az italt. Kiderült, hogy nem csak érdekes külseje és gyönyörű illata volt, hanem nagyon finom is. Az elragadtatott császár ettől kezdve tiszta forró víz helyett a kertjében növő bokorról szedett levelek főzetét kezdte inni. A felfedezésétől elbűvölve úgy döntött, hogy az egész országban elterjeszti a főzet fogyasztásának szokását.

Még ha van is benne némi igazságmag, a kínai császár és a tea felfedezésének története csupán legenda. A teáról szóló első feljegyzések a Kr. e. 10. századból származnak. Kr. u. 800 körül kerültek az első teamagvak Japánba. A 16. században a tea a Kínával való diplomáciai kapcsolatok révén került az oroszokhoz. A 17. század második felében a Kínából kereskedők által hozott tea megérkezett Londonba. 1826-ban a britek felfedezték az indiai Assamban vadon termő teanövényeket. Számos ültetvényt létesítettek ott, amelyek olyannyira fejlődtek, hogy India ma a második legnagyobb teatermelő - Kína mögött.

Tea plantation

Hat szín, ugyanaz a növény

A tea messze legnépszerűbb fajtája a fekete fajta. A zöld tea közvetlenül mögötte áll. Ezen a színpalettán fehér, sárga, vörös és kék teák is vannak. Ezen felül becslések szerint világszerte mintegy 1500 különböző teafajta létezik. És most jöjjön a meglepetés: mindezek a fajták egyetlen növényből származnak - a Camellia sinensisből, vagy egyszerűen: "kínai teából". Egy adott teafajta "színes" elnevezése a belőle készült főzet színére vagy a feldolgozott levelek színére utal.

 • Fekete tea - a legnépszerűbb az összes tea közül. Nevét a levelek színéről kapta, amelyek a fermentációs folyamat során sötétednek. Erős, intenzív és kellemesen fanyar íze jellemzi, főzete pedig rézbarna árnyalatú. A világ minden táján fogyasztják, bár Kínában és Japánban kissé alulmarad a zöld teával szemben. A legnépszerűbb fajták, amelyeket a teatermő vidékről neveztek el, az assam, a darjeeling, a ceyloni és a yunnan. Számos népszerű keverék is létezik, mint például az Earl Grey, egy bergamottolajjal ízesített fekete tea, vagy az English Breakfast Tea, amely több fajta intenzív kompozíciója.
 • zöld tea - a fekete teával ellentétben minimális feldolgozáson megy keresztül. A leszedett levelek elszáradnak és megszáradnak. Röviddel a szedés után magas hőmérsékletnek teszik ki őket (gőzzel - Japánban vagy pörköléssel - Kínában), ami megállítja a fermentációs folyamatot. Ezeknek a műveleteknek az eredménye a főzet finom, finom íze. A levelek megőrzik zöld színüket és a bennük lévő értékes vitaminokat és ásványi anyagokat. A zöld teát a legegészségesebbnek tartják az összes teafajta közül. Az oxidációs folyamat megállításával a zöld tea megőrzi friss, füves, üdítő ízét is. Bár világszerte egyre népszerűbb, a legtöbb zöld teát az ázsiai országokban isszák. Ott nemcsak élelmiszerként kezelik, hanem kulturális jelentősége is van. A legnépszerűbb fajták a sencha, a genmaicha, a puskapor és a matcha, amelyek mind Kínából és Japánból származnak.
 • fehér tea - a zöld teához hasonlóan nem fermentálják. Fiatal tearügyekből és -levelekből készül, főzete világos szalmaszínű. Íze nagyon enyhe - az összes típus közül a leglágyabb. Enyhe jellege ellenére meglehetősen sok koffeint tartalmaz. A fekete és a zöld tea termesztésének mértékét összehasonlítva, a fehér fajtát Kínában és Indiában található kevés számú ültetvényen termesztik. Ez az egyik legdrágább tea, ami miatt nem olyan népszerű, mint a többi fajta.
 • Avörös tea vagy tulajdonképpen pu-erh tea - egy utófermentált tea. További oxidációs folyamaton megy keresztül, így a feldolgozott levelek színe még sötétebb lesz, mint a fekete teáé. Nevét a dél-kínai Pu'er régióról kapta, ahonnan származik. Kétféle vörös tea létezik, amelyek előállítási módjukban különböznek egymástól: a Sheng és a Shu. A Pu-erh Sheng-et akár több évtizedig tartó érlelésnek vetik alá. Természetes módon érik és öregszik. A Pu-erh Shu olyan vörös tea, amelyet gőznek és hőnek vetnek alá, ami felgyorsítja a fermentációs folyamatot.
 • kék tea - más néven türkiz vagy smaragd tea. A megfelelő neve oolong, ami kínaiul "fekete sárkányt" jelent. A szárított tea enyhén kék színű. A levélfermentáció szintje a fekete és a zöld tea közé esik. A feldolgozás több lépést foglal magában: a tealevelek fonnyasztása a napon vagy a szélben, lehűtés árnyékos helyen, a levelek bambuszkosárba vagy speciális gépekbe dobálása, hogy a szélek ropogósra törjenek, pirítás - ez a fermentáció megállítására szolgál, a levelek összecsavarása és golyóvá formálása, alacsony hőmérsékleten történő pörkölés a levelek szárítása érdekében. A főzet színe a zöld teáéhoz hasonlít. Íze és illata édes, virágos és gyümölcsös jegyeket mutat.
 • sárga tea - ez a legritkább teafajta, és a legnemesebbnek tartják. A "császár teájának" is nevezik. A legenda szerint a kínai Csing-dinasztia uralkodása idején kizárólag a császárnak volt fenntartva, és halál várt mindenkire, aki meg merte inni. Mintha ez nem lenne elég, a tea előállításának és elkészítésének eredeti receptje az évszázadok során elveszett. Az 1980-as években rekonstruálták, de nem lehet ellenőrizni, hogy mennyire hűen reprodukálták. A pu-erh teához hasonlóan a sárga tea is kettős fermentációs folyamaton megy keresztül. A szüret után a tealeveleket felmelegítik, lehűtik, megszárítják, majd újra felmelegítik. Ezt a folyamatot többször megismétlik. A főzet színe hasonlít a zöld teáéhoz, bár sárgásabb. Íze enyhén fanyar, de hagy egy kis édes utóízt.

Ömlesztett tea vagy teafilter - melyik típus a legjobb?

A teáknak olyan sokféle típusa és fajtája van, és olyan sokfélék, hogy nehéz eldönteni, melyik a legjobb. Ízben, illatban, színben, előállításban és főzési módban különböznek. Mindegyik kissé eltérő tulajdonságokkal is rendelkezik. Sok múlik azon, hogy mit várunk a teától. Van azonban egy nagyon fontos szabály. A laza levelű tea a legjobb! A legnépszerűbb teafajták a laza levél, a piramis alakú tasakokban és a teafilterekben. Az összehasonlíthatatlanul legjobb minőségű tea a laza levél formájában van. Ezek egész (vagy tört), szárított tealevelek, amelyek meleg vízzel érintkezve kibontakoznak, így könnyen láthatjuk az alakjukat. Hátránya, hogy a bögrén kívül egy főzőgép is szükséges az elkészítéséhez. Enélkül a szájba kerülő levelek elvehetik a teázás minden élvezetét. Ha az elkészítés kényelméről van szó, az expressz teafilterek egyértelmű győztesek. A főzet elkészítése annyi, hogy vizet forralunk, a tasakot egy csészébe tesszük, és forró vizet öntünk rá. A két forma árban is különbözik - a laza tea általában drágább. A helyzet az, hogy a teafilterekben általában őrölt teát találunk. Gyakran még a laza tea előállítása után megmaradt maradékot is kis tasakokba teszik. Az egyik kompromisszum a környezetbarát anyagból készült piramisokba csomagolt tea. A piramis alakú tasakok nem egész leveleket tartalmaznak, hanem nagyobb darabokat, amelyeknek van helyük a fejlődéshez.

Loose leaf tea

Laza levelű tea - hogyan kell főzni?

A jó minőségű leveles tea beszerzése nem minden. Nagyon fontos az is, hogy hogyan főzzük, ami több tényezőt is magában foglal: a víz hőmérsékletét, az áztatási időt, a felhasznált szárított tea mennyiségét és a tea fedő alatt történő áztatását. Bármilyen változás befolyásolhatja a főzet ízét és aromáját. Például a tealevelek túl hosszú ideig történő áztatásának hatása intenzív és keserű íz lesz. Hasonló hatást vált ki, ha túl sok szárított teát öntünk a csészébe vagy bögrébe. A túl hideg vízbe öntött tea viszont nagyon gyenge és íztelen lesz. Dióhéjban összefoglalva a különböző teafajtákat a következőképpen lehet elkészíteni:

 • Fekete tea: a víz hőmérséklete körülbelül 100 °C (legjobb: 98 °C), a főzési idő 3-4 perc;
 • zöld tea: vízhőmérséklet - 60-80°C, főzési idő - 2-3 perc. A zöld tealeveleket többször is fel lehet áztatni. Úgy tartják, hogy a második felöntés a legértékesebb;
 • fehér tea: vízhőmérséklet - 80-90°C, főzési idő - 3-5 perc. A zöld teához hasonlóan többször is fel lehet áztatni - növelve az áztatási időt;
 • sárga tea: vízhőmérséklet - 80-85°C, főzési idő - kb. 3 perc. Érdemes üvegedényben főzni - látványosan változtatja a színét. A zöld és a fehér teához hasonlóan többször is felönthető, és az áztatási időt minden egyes felöntésnél növelni kell;
 • kék tea - oolong: vízhőmérséklet - 90°C, főzési idő - legfeljebb 5 perc;
 • vörös tea - pu-erh: vízhőmérséklet - 90-96°C, főzési idő - 3 perc. A vörös tea többször is felönthető.

Vásárolja meg a legjobb teákat webáruházunkban!

Mint már észrevette, üzletünkben nem csak Dél-Amerika "zöld aranyát", azaz a yerba matét áruljuk. Érdeklődünk az egészséges élelmiszerek és más természetes és finom főzetek iránt is, beleértve a kávét és természetesen a teát is. A Mary Rose márkával való együttműködésünknek köszönhetően már elég nagy választékkal rendelkezünk a világ minden tájáról származó, kiváló minőségű teákból. Különböző típusú, adalékanyagok nélküli, tiszta teáink vannak, mint például: yunnan fekete tea vagy zöld sencha tea. Emellett csodálatos, aromás és nagyon ízletes teakeverékeket is ajánlunk gyógynövény- és gyümölcsadalékokkal. A szívünket a Magic Forest fekete tea lopja el, a melegebb napokon pedig szívesen kortyolgatjuk a Fresca zöld tea gyógynövényes, frissítő kompozícióját. Mostanában pedig a Tropicana édes és aromás vörös pu-erh teáját is nagyon élvezzük. A teák között van egy olyan gyógynövény is, amely nem egészen tea - a rooibos. Ez abból a fajta vörös bokorból készül, amelyet Dél-Afrikában termesztenek. A teával - Camellia sinensis - ellentétben nem tartalmaz koffeint, így a rooibos a nap bármely szakában aggályok nélkül fogyasztható.


Információk forrása: A bibircsók a bibircsókból készült:

 1. "Tea" a Wikipédiában.
 2. Az országok listája az egy főre jutó teafogyasztás szerint.
pixel