Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Kézműves kávé - mi az és miért jobb, mint a közönséges, széles körben kapható kávé?

2024-04-10
Kézműves kávé - mi az és miért jobb, mint a közönséges, széles körben kapható kávé?

Akávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Emberek milliói isszák minden reggel, hogy energiát adjanak maguknak a napra. A legtöbben nem gondolnak arra, hogy valójában mi van a csészéjükben. Mit isznak, és vajon egészséges-e számukra? Vajon egy népszerű kávémárka magas bolti ára garancia a magas minőségre? Miért érdemes elolvasni a kávé címkéjét és kézműves kávékat - hiánypótló, kevésbé ismert kávékat - választani? Ma megpróbálunk választ adni mindezekre a kérdésekre.

Összefoglaló: A kávéfogyasztás és a kávéfogyasztás a kávéfogyasztás és a kávéfogyasztás között:

  1. Miért jobbak a kézműves termékek, mint a tömegtermelésben előállítottak?
  2. Kézműves kávé - mi is ez?
  3. A kézműves és a tömeggyártott kávé közötti különbségek
  4. Hogyan ismerhető fel a kiváló minőségű kávé?
  5. Kézműves Mary Rose kávé

Miért jobbak a kézműves termékek, mint a tömegtermeltek?

Az információkhoz való széleskörű hozzáférés - könyvek, szaksajtó, blogok és szakemberek által működtetett weboldalak - révén a tudatosságunk még mindig növekszik. Egyre többet gondolkodunk azon, hogy mit eszünk és iszunk, mit viselünk, mit vásárolunk és mit választunk. Gyakrabban olvassuk el a termékek címkéit és címkéit, keresünk információkat az interneten, képezzük magunkat. Kezdjük megkérdőjelezni a népszerű gyártók színes, gazdag szókinccsel variált reklámjaiból felénk kiabált meggyőző szlogeneket. Többé már nem dőlünk be a marketingfogásoknak. Olyan termékeket akarunk vásárolni, amelyek valóban a legjobb minőségűek, nem pedig olyanokat, amelyeket csupán így címkéznek. Még akkor is, ha ez lényegesen magasabb árat jelent. Olyan termékeket választunk, amelyeket szenvedéllyel, a részletekre való odafigyeléssel készítettek, amelyek egyediek. Ezt megerősíti az a kutatás is, amely szerint a legtöbb fogyasztó nagyobb valószínűséggel választja a kézzel készített termékeket. A fogyasztók a kézműves termékeket a kipróbált és bevált receptek és az átlátható gyártási folyamat miatt értékelik. A legtöbben szeretik tudni, hogy a megvásárolt termékek mögött valódi emberek állnak, nem csak lelketlen gépek.

Kézműves kávé - mi ez?

A kézműves termékek azok, amelyeket kis léptékben, helyi manufaktúrák készítenek. A termelés mögött hús-vér emberek állnak, és a vásárlókhoz eljutó termékek az ő kemény munkájuk eredményei. A kézműves termékek gyakran hagyományos módszerekkel, kézzel, gépek és vegyszerek használata nélkül készülnek - az élelmiszerek esetében. Természetes alapanyagokból készülnek - nem pedig megkérdőjelezhető forrásokból importáltak. Ezeket a termékeket nem találja meg a népszerű szupermarketek polcain, és mennyiségük erősen korlátozott. Kézműves vagy kézműves termékek lehetnek mindennapi termékek, de élelmiszerek is - méz, lekvár, savanyúság, szeszes italok vagy kávé - a világ egyik legnépszerűbb itala. A kávépiac hatalmas. Évente több milliárd kilogramm kávét termelnek. Ezt a piacot óhatatlanul nagyvállalatok uralják, olyan márkák, amelyeket mindenki ismer, és amelyek a lehető legnagyobb profitra törekednek. Bár gyakran úgy reklámozzák termékeiket, hogy azok a legmagasabb minőségűek, prémium minőségűek, a valóságban a minőség egyáltalán nem számít. A pénz az, ami számít. Ezen óriások mellett vannak hiánypótló, helyi cégek, amelyek termékei nagyon szűk közönséghez jutnak el. Az ő termékeik drágábbak, de a magasabb árral együtt jár a valóban magas minőség és a gyártási folyamat minden részletére való odafigyelés is. Egészen a közelmúltig az ilyen típusú termékeket - a kis ültetvényeken termelt, kis, szinte ismeretlen pörkölőkben pörkölt niche kávékat - csak az ínyencek számára elérhető termékekkel hozták összefüggésbe. Az átlagos kávéfogyasztó azt ivott, ami kéznél volt, a legközelebbi boltban. Gyorsan és olcsón. Ma, az online vásárlás és a legkülönfélébb termékekhez való széleskörű hozzáférés korában szó szerint bármit könnyedén megvásárolhatunk. Egyre több kézműves kávépörkölő bukkan fel, hogy termékeiket az interneten keresztül értékesítsék, és ily módon szélesebb közönséget érjenek el. A közönség pedig egyre inkább érdeklődik a jó kávé iránt, amely valóban kiváló minőségű, és nem csak a címkén szerepel. Tisztázzuk tehát végérvényesen: kézműves kávé - mi az? Miért érdemes többet fizetni a jó minőségű kávéért? Honnan lehet felismerni a minőségi kávét?

Artisan Brazilian coffee beans

A kézműves és a tömeggyártott kávé közötti különbségek

A kávé ízét és aromáját számos tényező befolyásolja. Valójában az elkészítés minden egyes fázisa rendkívül fontos, és bármilyen apró változtatás drámaian megváltoztathatja a főzet íz- és illatminőségét. Miben különböznek a kézműves és a tömeggyártott kávék a gyártás szempontjából, és hogyan befolyásolja ez a termék végső jellegét? Kezdjük az elején.

A kávénövény termesztése

A Coffea nagyon érzékeny növény az éghajlati és domborzati tényezőkre. Ahhoz, hogy a kávénövény értékes termést hozzon, amelyből a kávébabot hántolják, megfelelően termékeny talajban, hőmérsékleten és páratartalomban kell növekednie. A megfelelő napfény is fontos, ezért a kávénövényeket hegyvidéki területeken termesztik - minél magasabb a tengerszint feletti magasság, annál jobb minőségű a gyümölcs. A helyzet az, hogy a hegyvidéki, magasan fekvő területek megközelíthetetlenek a gépek számára. A nagy kávéipari vállalatoknak, amelyek arra összpontosítanak, hogy minél több profitot termeljenek minél gyorsabban, nem éri meg befektetni a kávéfa kézi művelésébe, ami időigényesebb és több munkaerőt igényel. Az ipari kávé már a kezdetektől fogva alulmarad a kézműves kávéval szemben, mivel azt alacsonyabban fekvő - kevésbé értékes - földeken termesztik, ahová azonban a kávétermesztést javító gépek eljuthatnak. Ráadásul a talaj, amelyen a növények nőnek, terméketlen, értéktelen, de tele van vegyszerekkel és növényvédő szerekkel.

A kávécseresznye betakarítása

A kis, magasan fekvő ültetvényeken a termelők kézzel szedik a kávécseresznyéket, gondosan válogatva, és csak a legjobb és legértékesebbeket választva. Van idejük és lehetőségük arra, hogy minden egyes kávécseresznyét alaposan megvizsgáljanak. Azokon az ültetvényeken, ahol a termést tömegtermelésre szánják, a kávécseresznyét ömlesztve szedik le - a jó cseresznyék mellett az éretlen, romlott vagy kártevők által elpusztított cseresznyéket is begyűjtik. Az ezekből kivájt babok sokkal gyengébb minőségűek. A szüret után a szemek minőségét a Q osztályozók értékelik - ellenőrzik, hogy nem rothadt, erjedt, repedezett, rovarok által megrágott vagy éretlen szemekről van-e szó. A színt és az aromát is értékelik. A hibákat megszámolják, és ennek alapján a kávébabokat több szegmensre osztják: specialty (legmagasabb minőség), prémium, exchange, standard alatti vagy off (legalacsonyabb minőség, "hulladék"). Érdekes módon a selejtes kávébabokat egyáltalán nem dobják ki. Ezek a tömegtermelésbe kerülnek, majd a szupermarketek polcaira.

A kávébabok szállítása

A szárított, előfeldolgozott, nyers kávébabok a kis ültetvényről egyenesen a pörkölőbe vagy a nagykereskedőhöz kerülnek, általában közvetítők nélkül. A kávébabokat juta zsákokba csomagolják és nagy tengeri konténerekbe rakják. A tengeri szállítás általában körülbelül egy hónapig tart. A nagy kávéipari vállalatoknak gyakran nincsenek saját ültetvényeik, hanem közvetítőket vesznek igénybe - az így nyert kávébabok nemcsak hosszú utat tesznek meg az ipari pörkölőig, hanem gyakran előbb tárolják őket, akár több évig is, így elveszítik értékes tulajdonságaikat.

Kávébab pörkölés

A nagy kávéipari cégek, mivel "el akarják rejteni" a kávébabok gyenge minőségét, sötétre pörkölnek. A nagyon sötétre pörkölt kávé erősebb ízű, kesernyésebb, ugyanakkor íze és aromája nem olyan gazdag, nem érezni mélységet. A babok egyszerűen megégnek. Ráadásul a nagyvállalatok, amelyek minél többet akarnak spórolni a kávépörkölésen, lerövidítik a kávébabok pörkölési folyamatát azzal, hogy nagyon magas hőmérsékleten pörkölnek. A kávébabok a bennük megmaradó illóolajoktól olajossá válnak, és egy idő után megrothadnak. Emellett elveszítik a régióra jellemző ízjegyeket is, amelyek a származási helyükre jellemzőek. A valódi brazil kávébaboknak például érezhető dió- és csokoládéjegyeket kell tartalmazniuk. Azonban bármelyik tömeggyártott kávébabnak, még ha a csomagoláson a "Brasil" felirat szerepel is, ugyanolyan íze van. A tömegesen pörkölt kávékat ismét raktárakban tárolják, akár több hónapig is várva az eladásra, és így teljesen elveszítik értéküket. A kis, kézműves kávépörkölők sokkal több időt fordítanak a kávébabok pörkölési fázisára. A tapasztalt pörkölők a pörkölési időt és a hőmérsékletet az általuk elérni kívánt érzékszervi profilhoz igazítják. Ezt szenvedéllyel és elkötelezettséggel közelítik meg. A legjobbat hozzák ki a babból.

Hogyan ismeri fel a kiváló minőségű kávét?

Az első dolog, ami eszünkbe jut, ha különbséget akarunk tenni a kereskedelmi és a kézműves kávé között, az az ár. Valóban, egy kiváló minőségű kávé, amelyet egy kis ültetvényről szereznek be, és egy kis kézműves pörkölőben pörkölnek, nem lehet olcsó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy rossz minőségű terméket olcsóbban vásárolnánk. A tömegtermelők gyakran túlárazzák termékeiket. A rossz minőségű babokból készült kávét gyönyörű, aranyszínű csomagolásba öltöztetik, amely a csúcskategóriás termékeket idézi. Úgy reklámozzák őket, mint a legjobbat a piacon, és így sok fogyasztót érnek el, akiket a dörzsölt marketing és a megtévesztően magas ár megtéveszt. Az átlagos vásárló nem figyel oda arra, hogy a kávé címkéjéről hiányoznak azok az alapvető információk, amelyek a tényleges magas minőségről tanúskodnának. Az a jó kávé, amelynek címkéje átlátható, és tájékoztatást ad a kávébabok pontos eredetéről (ország, régió, ültetvény neve), a tengerszint feletti magasságról (minél magasabb a tengerszint feletti magasság, annál jobb a babok minősége), a botanikai fajtáról vagy az érzékszervi profilról. Nagyon fontos információ, amelynek egy kiváló minőségű kávé címkéjén szerepelnie kell, az is, hogy a kávébabokat milyen módon és mikor pörkölték. A legjobb, ha a kávét a pörköléstől számított 7-90 napon belül fogyasztjuk. Ennyi idő elteltével a kávé időjárásfüggő lesz, és elveszíti értékes tulajdonságait. Ha nem találja ezeket az alapvető információkat a kávé címkéjén, még akkor sem, ha a "világ legjobb minőségű kávéjaként" reklámozzák, ne hagyja magát becsapni.

Kézműves Mary Rose kávé

Sok kávérajongó, aki napi rendszerességgel iszik közönséges, boltban vásárolt kávét, nincs tisztában azzal, hogy valójában mi van a csészéjében. Ez aligha meglepő. Ők egy ízhez vannak szokva. Aki még sosem kóstolta az igazi, kézműves kávét, az nem tudja, mit hagy ki. Az egészséges életmód és az egészséges élelmiszerek választásának divathullámában érdemes a magasabb minőségű - ellenőrzött forrásból származó, friss, egyedi megközelítéssel készült - termékekhez nyúlni. A kézműves kávék garantálják az egyediséget, a gazdag ízeket és aromákat, valamint a jó terméket és a friss pörkölést. Ha meggyőztük Önt, nem kell messze keresnie egy jó kézműves kávét - ajánljuk a Mary Rose kávékat, amelyeket üzletünkben kínálunk, egy Lengyelországban található kis kávépörkölőből. Finom brazil kávébabok három régióból - Cerrado, Guaxupé és Mogiana - állnak rendelkezésre. A Mary Rose kávépörkölő szintén kínál egy hihetetlenül finom kávébabot Kolumbiából, a Medellín régióból - csokoládés, karamellás és gyümölcsös jegyekkel, valamint egy csodálatos kávébabot Mexikóból, amely a két mexikói város, Jaltenango és Villa Corzo környékéről származik, könnyű, kellemes ízzel és lágy testtel.

Van egy mondás: az vagy, amit megeszel (és megiszol). Ezért van értelme megbízható forrásból származó egészséges termékeket választani - még akkor is, ha azok egy kicsit drágábbak. Ez egy befektetés a saját egészségedbe!


Source of information:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee.
pixel