Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Kalabász - a természet ajándéka, sokoldalúan felhasználható

2023-12-27
Kalabász - a természet ajándéka, sokoldalúan felhasználható

A calabash a Cucurbitaceae családba tartozó kúszónövény, amely a trópusi, szubekvatoriális övezetben található. Egyes fajtái fogyasztásra alkalmasak. Az ókor óta értékes alapanyag, egészen más okból. A növény érett termését kemény és robusztus héj jellemzi. A yerba mate rajongói nagyra értékelik a belőle készült mate tököt. Azonban még sok más felhasználási módja is van. A szárított és kivájt gyümölcsből edény, tárolóedény, sőt még hangszer is lehet!

Summary:

  1. Kalabász - mi is ez?
  2. Kalabász, mint yerba mate edény
  3. Mit lehet még készíteni a calabash gyümölcsből?

Kalabász - mi is ez?

A "calabash" szó mögött több jelentés rejlik. A szó mindenekelőtt az uborkafélék családjába tartozó, eredetileg Afrikából származó trópusi kúszónövények egy csoportját írja le. Ma már gyakorlatilag minden kontinensen megtalálhatóak. A kalotaszegi gyümölcsök valószínűleg az óceánon át sodródva érkeztek Dél-Amerikába. Hogyan néz ki a kaláka? Természetes körülmények között a kálvária akár a 9 méteres magasságot is elérheti. A növény zöld indái fákat, sziklákat vagy épületeket vesznek körül. Nagy, kerek levelei finoman fogazott szélűek, felületüket finom pelyhek borítják. Szélességük elérheti a 40 cm-t is. A kálvária a szezonban gyönyörű fehér virágokat hoz. Idővel lédús, zöld, "szőrös", körtéhez hasonló alakú gyümölcsök születnek. A fiatal gyümölcsök ehetőek, és ízükben a cukkinire hasonlítanak. Gyakran használják a főzésben, és különösen Ázsiában, többek között az indiai, kínai, koreai és japán konyhában nagyon népszerűek. Ott számos étel gyakori összetevője. A kálvária gyorsan érik. A gyümölcs térfogata intenzíven növekszik, és jellegzetes zöld színe idővel elhalványul. Ahogy érik, elveszíti moháját, megkeményedik és sárgásbarna színt vesz fel. A kalászos termés hossza elérheti a 80 cm-t, szélessége pedig a 20 cm-t is. Szárításkor a gyümölcs külseje vastagabb, kemény héjjá válik, míg a belseje üreges marad. Ez a kemény, vastag héj az oka annak, hogy a kálvária számos felhasználási módot talált, nem csak a konyhai felhasználás területén. A héj feldolgozásának módja az évszázadok során alig változott. A gyümölcshúst eltávolítják, az egészet megszárítják és zsírral tartósítják. Az így elkészített növény számos funkciót talált.

Calabash fruit

Kalabász, mint yerba mate edény

Nekünk, mateistáknak a kalabász elsősorban a yerba mate edényhez kapcsolódik. A "calabash" szó tehát nemcsak a gyümölcsre, hanem a belőle készült edényekre is utal, amelyekben kedvenc dél-amerikai italunkat készítjük és fogyasztjuk. Milyen típusú kalabászt használnak a mate tea fogyasztásához? Dél-Amerikában a legnépszerűbb a Lagenaria siceraria szárított, üreges és fás terméséből készült edényekből inni a yerba matét, amelyet a spanyol szóból származó calabash töknek, palackos töknek vagy calabazának is neveznek. A calabazát jól ismerték a guarani indiánok, és számos felhasználási módot találtak rá. A mate tea ivóedényeit az indiánok "caiguá"-nak nevezték. A nádból vagy bambuszból készült bombillákkal együtt minden indián mateista nélkülözhetetlen felszerelését képezték. Valójában azt lehet mondani, hogy a kalápa a legprimitívebb edény a yerba mate főzet tálalására. Alkalmanként találkozhatunk olyan információkkal, hogy a yerba mate ivóedényeket egy másik növényből is készítik, amelynek latin neve Crescentia cujete, közismert nevén "calabash fa". Ennek a növénynek a termése, amikor megérik, szintén kemény, némileg hasonlít a Lagenaria siceraria termésére, de nagyobb és kerekebb. A fás kagylóhéjakat például edények vagy hangszerek készítésére használják.

A calabash előkészítése a yerba mate - curado - ivásához.

Amikor a yerba mate témájában elmélyedünk, úgy akarjuk elkészíteni és inni, ahogyan első, eredeti használói - a dél-amerikaiak - készítették. Veszünk egy kalabászos edényt, elkészítjük benne az első főzetet, és néhány perc múlva kiderül, hogy valami elromlott. Egy igazi, természetes, kalabász szárított terméséből készült mate tök elég igényes edény, de rendszeres, megfelelő gondozása kifizetődik - a benne készült főzet sokkal jobb ízű. Mielőtt először használnánk egy kalabászt yerba mate ivására, megfelelően elő kell készíteni. Ezt a folyamatot curadónak nevezik - a maradék pépet eltávolítják a kalibából, és kisimítják a falát. Ehhez a yerba matét a calabashban kell főzni, úgy, hogy az edényt körülbelül 2/3-ig megtöltjük a szárított termékkel, forró vizet öntünk rá, és körülbelül 12 órán át hagyjuk állni. Ezt a főzetet semmiképpen sem ajánljuk fogyasztani! Pépszemcsék lesznek benne, amelyek kellemetlen keserűséget kölcsönözhetnek az íznek. Miután kiürült a kalácsa, ki kell öblíteni, és a maradék pépet és magokat óvatosan ki kell kaparni, ügyelve arra, hogy a falakat ne tegyük tönkre. Ezt követően a kálisót jól meg kell szárítani - a szellőzőnyílással felfelé hagyva. A curadót egyszer kell elvégezni, de a yerba mate kalabászt rendszeresen ápolni kell. A calabash fás, szárított gyümölcse szerves anyag, és ha nedvességnek van kitéve, megpenészedhet, ami alkalmatlanná teszi a főzet fogyasztására. Ezért nem szabad elfelejtenie, hogy a megmaradt mate teát kidobja, minden használat után alaposan kiöblítse és jól megszárítsa. Nem javasoljuk, hogy a természetes kalábrát mosószerrel mossuk, mivel átveheti a mosogatószer kellemetlen ízét és illatát.

Melyik a legjobb calabash a yerba mate teához?

Attól függően, hogy a gyümölcs melyik részéből készülnek a yerba mate ivására szolgáló kalabászok, különböző formákat és neveket kaphatnak. A legnépszerűbbek az argentin calabashák, amelyeket a gyümölcs alsó részéből készítenek, és amelyek egy gömbölyű, alul gömbölyű, a száj felé keskenyedő gömbhöz hasonlítanak. A yerba mate nagyméretű, vastag lábra helyezett és széles gallérral befejezett kalácsa a cuia. Ilyen edényben isszák a friss, világoszöld, erősen porított yerba mate chimarrão Brazíliában. A cuia-hoz hasonlóan a porongo nevű calabashák is a gyümölcs tetejéből készülnek - ezeket ráadásul jellegzetes fémlábakkal látják el. A lapos gyümölcs vágott oldalát viszont galleták - Brazíliában és Argentínában népszerű kis edények - készítésére használják.

Szembenézés a hagyományokkal - kerámia kalácsa a yerba mate számára

A természetes kalábrából készült yerba mate edénynek megvan a maga varázsa, és varázslatossá teszi a főzet fogyasztását benne. A tapasztalt mateivók nagyra értékelik a természetes mate-tökök organikus jellegét és rusztikus stílusát. Ez a fajta edény azonban egy kis elkötelezettséget igényel. Nem valószínű, hogy ez a megfelelő edénytípus a feledékeny emberek számára, akik szeretik a yerba mate maradékát másnapra, sőt néha még hosszabb időre is otthagyni. A megoldással együtt jön a kerámia calabash! Sokkal könnyebben karbantartható - a mosogatógépben a többi edénnyel együtt, mosószerrel, gond nélkül elmosható. Nem penészedik meg, ha nedvességnek van kitéve, így nem történik semmi baj, ha néhány napig benne hagyja a mate maradványait (bár ezt nem javasoljuk!), és az első használat előtt nem kell curado-t készíteni. Ráadásul sokkal olcsóbb, és sokféle kivitelben és színben kapható. Különösen a yerba mate kezdőknek remek választás!

Calabash as a vessel

Mit lehet még készíteni a calabash gyümölcsből?

Ahogy már említettük, a kalabász fiatal gyümölcsét sok országban használják a főzésben, az ételek összetevőjévé válva. A hagyományos gyógyászatban a gyümölcsöt, a leveleket és a magokat hashajtóként, férgek ellen vagy a migrén elleni gyógyszerként használták. A szárított, fás kalabászból kialakuló vastag héj szintén széles körben felhasználhatóvá teszi a gyümölcsöt. A kemény, kivájt calabasát használjuk használati tárgyként - tálak, tányérok, csészék, kanalak vagy edények a víz és az étel tárolására és szállítására. A kalabászból készült hangszerek számos országban elterjedtek. Az Afrikából származó marimba esetében az ovális kagylók rezonanciadobozként szolgálnak. Hasonlóképpen, a nagy kalabászokat használják az Indiából származó veena nevű hangszerben is. A kalabasz kerek kagylóhéjai az Afrikában és Indiában egyaránt népszerű különböző típusú húros vagy lantszerű hangszerek részeként is jól működnek. A calabash fás termését néha a berimbau részeként használják, amely a brazil harcművészet - a capoeira - szerves részét képező hangszer. Az apró kövekkel vagy magvakkal töltött kalabaszák csörgőként vagy marakasként is jól használhatóak. Ezek a tipikus latin-amerikai csörgők a kolumbiai és kubai zene zászlóshajó hangszerei közé tartoznak. A calabash az egyik hagyományos anyag, amelyből a Fülöp-szigeteken a jellegzetes széles kalapokat készítik. A kínai orvosok a kalibaszból készült jellegzetes edényekben hordták a gyógyszereket. A fából készült gyümölcsöt a Dél-Afrikában népszerű pipák készítésére is használták. Végül pedig egy talán kevésbé praktikus, de a népi kultúra számára nagyon fontos felhasználási mód: a művészet. A bennszülöttek által gazdagon díszített kalotaszegek a trópusokon élő népek gazdag folklórjáról tanúskodnak.


Az információ forrása:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Gourd
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash
pixel