Hogyan igyunk yerba mate-t? 7 hasznos tipp
A yerba mate nagy előnye, hogy sokféleképpen fogyaszthatod. Tökéletesen stimulál, egyedi íze és illata van. Eszenciája fokozatosan szabadul fel, aminek köszönhetően többszöri elöntés után is élvezhetjük a megszáradt anyag csodálatos tulajdonságait. Hogyan készítsünk és igyunk meg yerbát, hogy a matematikai rituálé a lehető legszórakoztatóbb legyen? Néhány fontos szabályt emlékezni kell. Készítettünk egy kis útmutatót minden yerba rajongó számára. Olvasásra invitálunk!
Mit ad neked a yerba mate fogyasztása?
Évszázadokkal ezelőtt a yerba mate-t először a Dél-Amerikában élő guarani indiánok fedezték fel. Azt hitték, hogy a csodanövény az istenek ajándéka. A belőle készített forrázat energiát adott, amelyre a hosszú vadászatok és a kimerítő barangolások során volt szükség. A Yerba mate hagyományuk és kultúrájuk fontos elemévé vált, bár nem voltak teljesen tudatában annak hatalmas gazdagságának. Ma, több száz évvel később, számos tanulmány, publikált tudományos közlemény és kimerítő cikk után tudjuk, hogy pontosan mi is van a yerbában és hogyan működik. Tudjuk, hogy majdnem annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, így remek alternatíva lehet. Azt is tudjuk, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb vegyületek valódi erejét tartalmazza, amelyek csodálatos hatással vannak az egész szervezet működésére. A Yerba mate tiszta természet, és érdemes beiktatni az étrendedbe! És hogyan kell elkészíteni és inni a yerbát, hogy még kellemesebb és hatékonyabb legyen? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet minden mateista számára, függetlenül a beavatás szintjétől.
Hogyan igyunk yerba mate-t? Egy maroknyi hasznos tipp
Az interneten sok útmutatót talál a yerba mate elkészítéséhez és innivalójához. Gyakran kiderül, hogy az elmélet egy dolog, a gyakorlat pedig egészen más, és a weboldalakon közzétett utasításoknak semmi közük a valósághoz. Vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudunk előre megjósolni, amelyeket saját magunknak kell megtapasztalnunk, hogy tudjuk, hogyan oldjuk meg őket a jövőben. Mint profi "evők" a yerba mate világában, szívesen megosztunk néhány tippet, amelyek sok esetben megmentettek minket attól, hogy a materót és a bombillát a sarokba dobjuk.
1. Öntsön annyit, amennyit akar, és igyon annyit, amennyit akar
Különösen a yerba mate-vel való kaland elején sok az ismeretlen. Hogyan igyunk, mennyi szárított gyógynövényt használjunk, mennyi vizet öntsünk és milyen hőmérsékleten? A legtöbb útmutatóban és kézikönyvben le van írva, hogy a yerbát materóban, speciális bombillán keresztül isszák, és a szárazságot az edény térfogatának 1/4-3/4-ébe kell önteni. Tehát bűncselekmény-e, ha egy közönséges csészében, egy közönséges teaforrázattal, kevesebb gyógynövényből készítünk infúziót? NEM! Ha jól esik - igyál annyit, amennyit akarsz és szeretsz!
2. Fokozatosan nedvesítse meg a szárított anyagot
Ne öntse színültig a materót, és hagyja, hogy a nedves yerba lebegjen a felületen. A későbbi víz hozzáadásával a matero tartalma végül teljesen nedves lesz. Azonban jobb ezt a folyamatot idővel elosztani. Ennek köszönhetően az íze kiegyensúlyozottabb lesz, és az ital nem veszít gyorsan minőségéből. Hasznos lehet létrehozni a egy halom a gyékényben. A megszáradt anyag edénybe öntése után elég ferdén megdönteni, hogy a megszáradt anyag az egyik falára kerüljön. Vannak, akik azt gondolják, hogy ez felesleges – igen, ha egy elöntés után ki akarja dobni a kávézaccot, akkor nincs sok értelme a halom építésének. Ha azonban a magyalban rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki akarjuk használni, érdemes tartózkodni attól, hogy a kiszáradt anyagot teljesen átnedvesítsük, ameddig csak lehet.
3. Ne pazarold a yerba mate-t
A Yerba mate nem egy közönséges tea, amelynek zacca az első vízzel való felöntés után általában elveszti ízét és illatát. A yerba egy részének kidobása az első elöntés után közönséges pazarlás, ráadásul gyakran a következő elöntések során mutatkozik meg teljesen a magyal tulajdonságai. Természetesen, ha a nedves maradványokat egész éjszakára a materóban hagyta, akkor nagy a veszélye, hogy penész képződik bennük, és abszolút nem alkalmasak újraöntésre, de napközben, több óra leforgása alatt , a megszáradt anyag egy-egy adagját nyugodtan önthetjük fel többször is, amíg ki nem mossuk az ízt, az aromát és az értékes tulajdonságokat.
4. Ne mozgassa a bombillát
Egyszerű és nagyon fontos! A cső mozgatása a materóban nem csak az egész infúzió szerkezetét zavarja meg, és a zacc elmozdul a vízben, ami a szűrő eltömődéséhez vezethet. A felszínen úszó szárazságot is sokkal könnyebb átnedvesíteni, amire fentebb is figyelmeztettünk.
5. Ne hagyja a yerba hegyét a csomag alján
Semmi sem rontja el úgy az ivás örömét, mint egy eltömődött bombilla, és néha még a legjobb, legprecízebb szűrővel ellátott tubusból is nehéz elválasztani az infúziót a nagyon finomra tört levelektől, rudaktól és portól, amelyek a yerba-csomagok alján maradnak. Kár kidobni ezt a yerbamaradványt, ugyanakkor már a gondolattól is rosszul esik, hogy infúziót készítsünk belőle. Szabadalmunk az, hogy erőteljesen rázza meg a csomagot, mielőtt a szárított anyagot a materóba önti, amikor azt látjuk, hogy a yerba készlet lassan elfogy. Ily módon az alulról származó apró maradványok nagyobb levél- és pálcikadarabokkal keverednek, és nem maradnak meg a legvégén.
6. A hüvelykujjával zárja be a bombilla szájrészét
Ez egy nagyon egyszerű trükk, amellyel elkerülhető a bombilla eltömődése yerba mate fogyasztása közben. Csak csukja be a hüvelykujjával a tubus szájrészét, amikor vízzel töltött csészébe helyezi – és engedje el, ha víz alá kerül. Ily módon a bombillában enyhe nyomás keletkezik, ami "lökdösi" a gyógynövény részecskéit, amelyek esetleg a szűrőbe kerülhetnek.
7. Igyál lassan
Nem csak arról van szó, hogy élvezzük a yerba ízét – bár természetesen ez is fontos. Nagy, erősen beszívott kortyok hatására a kávézacc a bombillába, majd a szájba kerülhet.
Bombilla a kézben! Ideje elkészíteni a yerba mate infúziót
Reméljük, hogy a cikk elolvasása után gyakorlati ismeretekkel gazdagodhat a yerba mate elkészítésével és ivásával kapcsolatban, és a mateisztikus rituálé még több örömet okoz. Ha vannak saját trükkjeid és ötleteid, amelyeket még nem említettünk, és amelyeket szeretnél megosztani más yerba rajongókkal - jelezd!