Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Guayusa vs. yerba mate - mit válasszunk?

2023-12-13
Guayusa vs. yerba mate - mit válasszunk?

A guayusát nem véletlenül nevezik gyakran a yerba mate unokatestvérének. Sok közös vonásuk van, de vannak különbségek is. Ha többet szeretnél megtudni a yerba mate-ról és a guayusáról - mi az, mi a hasonlóság és mi a különbség köztük, melyik a jobb -, arra biztatunk, hogy olvasd el a cikket!

Összefoglalás:

  1. Guayusa és yerba mate - két testvér Dél-Amerikából
  2. Mi a közös a yerba mate és az Ilex guayusa között? Serkentő tulajdonságok
  3. A yerba mate és a guayusa közötti különbségek
  4. Guayusa versus yerba mate - mit válasszunk?

Guayusa és yerba mate - két testvér Dél-Amerikában

A yerba mate és a guayusa egyaránt Dél-Amerikában őshonos. Az Ilex paraguariensis, amelyből a yerba mate készül, Brazíliában, Paraguayban és Argentínában található meg természetes módon, míg az Ilex guayusa Ecuadorban honos. Bár ugyanabba a magyalfélék családjába tartoznak, a yerba mate világszerte sokkal népszerűbb. Ennek az az oka, hogy a Conquista idején a yerba mate volt Paraguay fő exportcikke, míg Ecuador a guayusánál jobban fizető árucikkekkel kereskedett, többek között gyapottal és banánnal. Napjainkban a guayusa egyre népszerűbb a világpiacon, és nagy örömünkre egyre több vásárlónk nyúl hozzá! Guayusa - mi az és miben különbözik a yerba mate-tól? Olvasson tovább!

Mi a közös a yerba mate és az Ilex guayusa között? Serkentő tulajdonságok

A yerba mate és a guayusa egyik legfontosabb hasonlósága a stimuláló potenciál. Mindkét termék nagy mennyiségű természetes koffeint tartalmaz, amely a stimuláló hatásért felelős. A források szerint a guayusa infúzió körülbelül 3-4% koffeint tartalmaz, míg a yerba mate körülbelül 1-1,2% koffeint. E két ital közös jellemzője, hogy a kávéval ellentétben nem okoznak hirtelen vérnyomás-emelkedést, és a hatás megszűnésekor nem adnak energiavesztés érzetet. Az élénkítő hatás hosszan tartó. Mind a yerba mate, mind a guayusa egészségesebb és ugyanolyan hatékony helyettesítője lehet a kávénak és az energiaitaloknak. Mindkét növényt az indián törzsek használták élénkítő italként vadászat, nappali túrák vagy éjszakai őrség előtt. A dél-amerikai kultúrában a guayusát néha még "éjjeliőr teának" is nevezik. Mindkét növény az indián rituálék része volt. Szinte vallási kultusz övezte őket, és fontos részét képezték a dél-amerikai őslakosok életének és kultúrájának. Tápanyagtartalmuk is hasonló. A yerba mate egy olyan ital, amely tele van jótékony anyagokkal; kiváló A- és B-vitamin-, valamint C- és E-vitaminforrás. A yerba mate számos olyan elemet is tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak a szervezet megfelelő működéséhez, mint például a foszfor, a magnézium, a kalcium, a cink, a kálium és mások. A guayusa hasonló ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a növényből készült főzetet a napi étrend értékes részévé teszik. Mindkét növény tartalmaz egy komoly adag antioxidánst is - az ő feladatuk a szabad gyökök elleni küzdelem, amelyek többek között a rák bizonyos típusainak kialakulásáért felelősek. És mi a különbség a yerba mate és a guayusa között?

Guayusa – what is it?

A yerba mate és a guayusa közötti különbségek - milyen az ízük és hogyan kell elkészíteni őket?

Kezdjük az ízzel. A yerba mate jellegzetes tulajdonsága a kesernyés íz, ami sokakat már az elején elriaszt az Ilex paraguariensisből készült főzet fogyasztásától. Ebből a szempontból a guayusa kiváló helyettesítője - alacsonyabb csersavtartalma miatt, amely a jellegzetes keserűségért felelős anyagok, sokkal enyhébb, vegetálisabb íze van. A dél-amerikai testvérek a főzés módját tekintve is különböznek egymástól. Míg a yerba mate főzésénél fontos odafigyelni a megfelelő vízhőmérsékletre, addig a guayusa főzésénél ez sokkal egyszerűbb. Hogyan kell elkészíteni? Egyszerűen öntsd a száraz terméket egy edénybe, öntsd bele a forró vizet, várj néhány percet, és kész! És hogy a főzés még egyszerűbb legyen, a guayusa a yerba mate-hoz hasonlóan egy bombillán keresztül is iható. Miben különbözik még? Bár a yerba mate és a guayusa főzete az indián rituálék része volt, a guayusának ráadásul egy másik mágikus tulajdonságot is tulajdonítottak - úgy vélték, hogy segít a testet a tudatos alvás állapotába helyezni, ami viszont úgy vélték, hogy megkönnyíti a jövőre vonatkozó jóslatokat.

Foglaljuk össze, mi a közös a yerba matéban és a guayusában, és mi az, ami elválasztja őket:


Yerba mate Guayusa
A növény, amelyből származik Ilex paraguariensis Ilex guayusa
Honnan származik Paraguay, Argentína, Brazília és Uruguay Ecuador és Peru
A főzet íze és aromája intenzív, kifejező, érezhető kesernyésséggel gyógynövényes, finom, kissé csalánfőzetre emlékeztető.
Koffeintartalom a főzet egy adagjában körülbelül 1-1,2% kb. 3-4%
Vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalom antioxidánsokban gazdag, A-, B- (B1, B2 és B6), C- és E-vitaminokat, valamint ásványi anyagokat, többek között káliumot, vasat, magnéziumot, kalciumot, cinket, foszfort és szilíciumot tartalmaz. gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban, többek között káliumban, foszforban, magnéziumban, nátriumban, vasban és cinkben.
Az infúzió elkészítése kb. 70-80 °C-os maximális hőmérsékletű vízzel öntjük fel. forrásban lévő vízzel (100 °C) felöntve.

Guayusa kontra yerba mate - mit válasszunk?

A dél-amerikai infúziókkal frissen ismerkedők nehéz dilemma előtt állhatnak: mit válasszanak - yerba mate vagy guayusa? Mindkét infúzió remek alternatívája a kávénak és az egészségtelen energiaitaloknak, ráadásul a szervezet számára értékes összetevőkben gazdag, ezért a puszta stimulálásnál sokkal több tulajdonsággal rendelkeznek. Természetesen a guayusa jó választás azoknak, akik nem kedvelik a yerba mate intenzív jellegét, vagy aggódnak a keserű íze miatt. Azok számára is jó alternatíva, akik szeretik a mate teát és rendszeresen isszák, de néha le szeretnék cserélni valamivel enyhébb ízűre. Arra biztatjuk, hogy tesztelje mindkét italt - mindkettőnek megvannak a maga előnyei mind az íz, mind a tulajdonságok tekintetében!


Az információ forrása: A mate mate és a mate mate mate:

  1. Wikipedia: Ilex guayusa.
  2. G. Wise, A. Negrin, A critical review of the composition and history of safe use of guayusa: a stimulant and antioxidant novel food, Food Science and Nutrition, 2019.
  3. M. Radice, N. Cossio, L. Scalvenzi, Ilex guayusa: A systematic review of its Traditional Uses, Chemical Constituents, Biological Activities and Biotrade Opportunities, Mol2Net, 2016.

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 780,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 560,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guayusa Pachamama 100g Bio minősített

Guayusa Pachamama 100g Bio minősített

4 360,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(43 600,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel