Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Guayusa vs yerba mate - mit válasszunk?

2023-03-08
Guayusa vs yerba mate - mit válasszunk?

Guayusát gyakran yerba mate unokatestvérének nevezik – jó okkal. Sok közös van bennük, de vannak különbségek is. Ha többet szeretne megtudni a yerba mate-ről és a guayusáról - mi ez, mi a hasonlóság és különbség közöttük, melyik a jobb -, akkor javasoljuk, hogy olvassa el a cikket!

Guayusa és yerba mate – két nővér Dél-Amerikából

A yerba mate és a guayusa is Dél-Amerikából származik. A paraguayi magyal, amelyből a yerba mate készül, természetesen Brazíliában, Paraguayban és Argentínában fordul elő, míg a Guyana magyal, amelyet latin Ilex guayusa néven ismernek, Ecuadorból származik. Bár ugyanahhoz a magyalcsaládhoz tartoznak, a yerba mate sokkal népszerűbb a világon. Ugyanis a hódítás időszakában a yerba mate volt Paraguay fő exportcikkje, míg Ecuador olyan árukkal kereskedett, amelyek guayusánál jobban fizettek, pl. pamut és banán. Jelenleg a guayusa egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világpiacon, és örömünkre egyre több vásárló nyúl hozzá! Guayusa - mi ez, és miben különbözik a yerba mate-től? Olvass tovább!

Mi köti össze yerba mate-t és guayusát? Stimuláló tulajdonságok

Az egyik legfontosabb hasonlóság a yerba mate és a guayusa között a stimuláló potenciál. Mindkét termék nagy mennyiségben tartalmaz természetes koffeint, amely felelős a stimuláló hatásért. A források szerint a guayusa infúzió körülbelül 3-4% koffeint tartalmaz, míg a yerba mate körülbelül 1-1,2%. Ebben a két italban az a közös, hogy a kávéval ellentétben nem okoznak vérnyomás-ugrást, és nem okoznak energiacsökkenést a hatás megszűnése után. A stimuláló hatás hosszan tartó. A yerba mate és a guayusa is egészségesebb és ugyanolyan hatékony helyettesítője lehet a kávénak és az energiaitaloknak. Mindkét növényt az indián törzsek serkentő italként használták vadászat, egész napos túrázás vagy éjszakai őrzés előtt. A dél-amerikai kultúrában a guayusát néha "éjszakai őr teájának" is nevezik. Mindkét növény az indiai rituálék része volt. Szinte vallási kultusz vette körül őket, és fontos részét képezték Dél-Amerika őslakosai életének és kultúrájának. A tápanyagtartalom is hasonló. A Yerba mate jótékony anyagokkal teli ital; kiváló forrása az A- és B-, valamint a C- és E-vitaminnak. A Yerba mate számos olyan elemet is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, mint pl. foszfor, magnézium, kalcium, cink, kálium és mások. A Guayusa hasonló ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a növény infúzióját a napi étrend értékes összetevőjévé teszik. Mindkét növény szilárd adag antioxidánst is tartalmaz – feladatuk a szabad gyökök elleni küzdelem, amelyek többek között a bizonyos típusú rák kialakulásához. Mi a különbség a yerba és a guayusa között?

A yerba mate és a guayusa közötti különbségek – hogyan ízlik és hogyan kell főzni?

Kezdjük az ízével. A yerba mate jellegzetessége a kesernyés íze, ami miatt sokan már az elején elkedvetlenítik a paraguayi magyalfőzet fogyasztását. Ebből a szempontból a guayusa tökéletes helyettesítő - az alacsonyabb tannin, azaz a jellegzetes keserűségért felelős anyagok tartalma miatt sokkal finomabb, növényibb ízű. A dél-amerikai nővérek a főzés módjában is különböznek egymástól. Míg a yerba mate infúzió elkészítésekor fontos figyelni a víz megfelelő hőmérsékletét, addig a guayusa infúzió esetében ez sokkal egyszerűbb. Hogyan kell főzni? Csak öntsd az edénybe a megszáradt anyagot, öntsd fel forrásban lévő vízzel, várj pár percet és kész is! És hogy még könnyebb legyen az infúzió megivása, a guayusát bombillán keresztül is meg lehet inni, akárcsak a yerbát. Mitől különböznek még? Bár a yerba mate és a guayusa infúziója az indiai rituálék egyik eleme volt, a guayusának még egy varázslatos tulajdonságot tulajdonítottak – úgy gondolták, hogy elősegíti a test tiszta alvási állapotba való bejutását, és ennek pedig az volt a célja, hogy megkönnyítse az alvást. Jóslás.

Guayusa vs yerba mate - mit válasszunk?

A dél-amerikai infúzió témájában újoncok számára nehéz dilemmával kell szembenézniük: mit válasszanak - yerba mate-t vagy guayusát? Mindkét forrázat remek alternatívája a kávénak és az egészségtelen energiaitaloknak, ráadásul gazdag a szervezet számára értékes összetevőkben, így sokkal több tulajdonságuk van, mint pusztán serkentő. A guayusa természetesen jó ajánlat azoknak, akik nem szeretik a yerba mate intenzív természetét, vagy félnek a keserű ízétől. Azoknak is jó alternatíva, akik szeretik a yerbát és rendszeresen isszák, de néha szeretnék valami finomabbra cserélni. Javasoljuk, hogy tesztelje mindkét italt – mindegyiknek megvannak a maga előnyei mind ízben, mind tulajdonságaiban!

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

2 860,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Green Mas IQ 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel