Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Guarana - a yerba mate gyümölcsös barátja

2024-04-24
Guarana - a yerba mate gyümölcsös barátja

Gyönyörűek, ízletesek, legendásak, erőteljes rúgást adnak, és Dél-Amerikában őshonosak. A guarana és a yerba mate két csodálatos növény. A magyal és a gyümölcs szerelmi kapcsolata pedig még szebb ízt és még erősebb löketet eredményez. Sok yerba mate márka kínál guaranával készült kompozíciókat. Hatásai miatt áradoznak róla, és egyre népszerűbbé válik. Ismerkedjünk meg tehát részletesebben a magyaltársával.

Összefoglalva:

  1. Mi az a guarana?
  2. Guarana. Egy gyümölcs, amely lenyűgöző kinézettel rendelkezik
  3. A guarana eredetének legendája
  4. Energialökés. A guarana serkentő hatása
  5. Guarana - a titokzatos gyümölcs egészségügyi előnyei
  6. Milyen íze van a guaranának és hol lehet megvásárolni?
  7. Guarana - vannak mellékhatásai?
  8. A legjobb yerba mate guaranával

Mi a guarana?

És a neve volt... Paullinia!!! Vagy inkább Paullinia guarana vagy Paullinia cupana. Nem meglepő, hogy a leggyakrabban hangzó név a guarana. A növény Brazíliában, az Amazonas és a Rio Pará medencéjében fordul elő a természetben. Tulajdonságait a területen élő Sateré-Maué indiánok fedezték fel több száz évvel ezelőtt. Ők waranának nevezték, ami szó szerint annyit jelentett a nyelvükön, hogy "olyan gyümölcs, mint az emberek szeme" vagy "az istenek szeme". A növény gyümölcse valóban úgy néz ki, mint az emberi szemek. Később a guarani indián törzs a guarana finom porrá reszelt magjaiból kesernyés-savanyú és erősen élénkítő italt készített. A guarani indiánok a waranát saját szavukkal, "guara-ná"-nak nevezték. Ezt a nevet a mai napig ismerjük a magokból készült italra, valamint az egész növényre. Így van! A guarana a guarani indiánok másik ajándéka, akárcsak a yerba mate és a stevia. A guarana erőt és egészséget adott az indiánoknak. Rendkívül értékes!

Guarana. Érdekes megjelenésű gyümölcs

És hogy néz ki? A Paullinia guarana magas, vagy inkább hosszú - akár a 10 métert is elérheti. Nem mászik felfelé, inkább fák és más növények köré tekeredik, vagy a földön fekszik. Hosszú, ovális levelei fogazott szélűek. Fehér, sűrűn fürtözött virágai aprók és intenzív illatúak, de a legszebbek, legpompásabbak és legértékesebbek a termései. Ezek akkorák, mint a szőlő, és azokhoz hasonlóan fürtökben nőnek. A guarana termése élénk narancssárga vagy vörös színű, és kinyílik, felfedve fehér belsejét és sötétbarna magját. Ha a guarana termésére nézel, úgy érezheted, mintha egy tucatnyi sötét szem figyelné a vörös szemhéjjal. És milyen hatásai vannak a guaranának? Erről fogunk a továbbiakban beszélni...

Guarana fruit

A guarana eredetének legendája

...de előbb egy kis fantázia. Dél-Amerika őslakosai sok fontos eseményt és felfedezést tulajdonítottak misztikus erőknek és természetfeletti, isteni erőknek. A törzsi kultúrában a guaranát mágikus növénynek tartották. Élénkítőszerként vagy számos betegség gyógyítására használták. "Isten ajándékaként" vagy "a fiatalság elixírjeként" emlegették. A nyitott gyümölcsök, amelyek úgy néztek ki, mint a bokrokból az embereket figyelő szemek, szintén megmozgatták az indiánok fantáziáját. A legenda szerint a guarana egy fiatal fiú testéből nőtt ki, akit megfojtott egy kígyó, amelyben egy gonosz isten testesült meg. A fiatalembert az összes falubeli imádta. Jó szíve volt, nagyon segítőkész és a legerősebb az indiánok között. A legenda egyes változatai szerint a fiú varázslatos képességekkel is rendelkezett - tudott beszélni az állatokkal, és gyógyítani is tudott másokat. Egy nap a falutól távol eső erdőben a fiatalembert megtámadta a gonosz démon, Jurupari, aki kígyó alakot öltött. A fiú meghalt, mindenki nagy bánatára. Miközben a törzs lakói gyászolták és gyászolták a fiú halálát, megjelent közöttük a jó isten, Tupã. Az indiánok az ő ösztönzésére mélyen a földbe temették a halott fiú szemét. Másnap egy növény nőtt ott, amelynek termése emberi szemekre hasonlított. A guarana erőt, energiát adott az indiánoknak, és évszázadokon át elkísérte őket.

Energialökés. A guarana serkentő hatása

A szakértők a mai napig vitatkoznak arról, hogy a guarana valójában mit stimulál bennünket. De valóban igazi lökést ad nekünk. Milyen hatása van a guaranának és honnan származik? Egyesek szerint ereje és energiája annak köszönhető, hogy háromszor annyi koffeint tartalmaz, mint a hagyományos kávé. Egyesek úgy vélik, hogy négyszeres az adagja. Mások úgy vélik, hogy a guaranában guaranin, a tein a teában és a matein a yerba matéban van, és mindegyik anyagnak teljesen más a kémiai szerkezete, ezért különálló összetevőnek kell tekinteni őket, és nem szabad a koffeinnel egyenlővé tenni. Az igazság az, hogy a "matein", a "tein" vagy a "guaranin" marketingcélokból kitalált kifejezések, és a kávé, a tea, a mate, valamint a guarana pontosan ugyanazt a koffeint tartalmazza. A koffeinen kívül a guarana termése rengeteg fokozó anyagot tartalmaz: adenint és kolint és még többet - katechineket, polifenolokat, hipoxantint, szaponinokat, teofillint, teobromint, keményítőt és illóolajokat. A magvak viszont körülbelül 11% zsírt, rostot és fehérjét tartalmaznak. A guarana egy tápanyagokban gazdag szuperélelmiszer.

Guarana - a titokzatos gyümölcs egészségügyi előnyei

Egészséges a guarana? Természetesen! Leginkább energizáló hatása miatt értékelik - hosszú ideig stimulál, és nem okoz függőséget. Tudományos vizsgálatok szerint a guarana serkenti az idegrendszert, befolyásolja a kognitív képességeket és javítja a hangulatot. Emellett csökkentheti a fáradtságot, támogathatja a koncentrációt és a memóriát, valamint erősítheti az immunitást. Antioxidáns, véralvadásgátló, vizelethajtó, sőt afrodiziákum tulajdonságokat is tulajdonítanak neki, bár tudományosan nem mindezek a hatások bizonyítottak. Egyesek úgy vélik, hogy a guarana az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően elősegítheti a zsírégetést, és így segíthet a fogyásban. Tanulmányok szerint potenciális alternatívát jelent a rákbetegek fizikai és érzelmi fáradtságának leküzdésére.

Milyen a guarana íze és hol lehet megvásárolni?

A guarana gyümölcs keserű és savanyú ízű. Érdekes és frissítő íze arra hívogat, hogy kipróbáljuk. A guarana általában gyógyszertárakban vagy gyógynövényboltokban vásárolható meg, porított formában. Energetizáló főzetet készíthetünk belőle, ha a porra vizet öntünk. Hozzáadhatjuk valamilyen gyógynövényes főzethez, yerba matéhoz, teához vagy joghurthoz is. Ily módon fokozza azok élénkítő hatását. A guaranát széles körben használják energiaitalok előállításához is. Tabletta formájában - étrend-kiegészítőként - is megvásárolható. Különböző ételek, fogyókúrás készítmények vagy sporttáplálékkiegészítők ízesítőjeként is használják. Még guarana sört is készítenek e gyümölcs hozzáadásával. Nemcsak élelmiszerekben, hanem kozmetikumokban is használják. Mi több, a guarana gyümölcskivonat feszesítő hatású, ezért a narancsbőr elleni küzdelemre és a testalkat karcsúsítására tervezett kozmetikumokban is használják. A guarana ránctalanító és antibakteriális tulajdonságait is nagyra értékelik. Ez egy igazi csodanövény!

Guarana - vannak mellékhatásai?

Mivel a guarana olyan csodálatos, vannak-e ellenjavallatai a használatának? A benne lévő koffein és stimuláló hatása miatt terhes nők, szoptatós anyák és gyermekek nem használhatják. A guaranát lefekvés előtt szintén nem szabad fogyasztani. A túlzott koffeinfogyasztás ingerlékenységet, fejfájást okozhat, valamint hozzájárulhat az álmatlansághoz és a gyomorproblémákhoz. A guarana maximális napi adagja körülbelül 50-75 milligramm. Emeli a guarana a vérnyomást? Igen, akárcsak a kávé vagy a yerba mate. Ez egy nagyon enyhe hatás, és ha a guaranát, mint más koffeinforrásokat, óvatosan fogyasztjuk, használata nem vezet magas vérnyomáshoz. A szívbetegséggel küzdő embereknek azonban először konzultálniuk kell orvosukkal a guarana használatáról.

A legjobb yerba mate guaranával

Az Ilex paraguariensis gyógynövényes jellegének köszönhetően tökéletesen kombinálható olyan adalékanyagokkal, mint a gyógynövények, gyümölcsök vagy aromák. A legsikeresebbek az erősen kontrasztos kombinációk. A yerba mate tökéletesen kombinálódik a savanykás- kesernyés guaranával! És milyen tulajdonságokkal rendelkezik ez a kombináció? A Yerba mate önmagában is stimulál, de a guarana hozzáadásával ez a hatás még erősebb. A yerba mate gyártói gyakran készítenek ízesített készítményeket hozzáadott guaranával, és azokat azoknak az embereknek szánják, akik különösen erős löketet keresnek. Informatikusok, gépjárművezetők és diákok - olyan emberek, akiknek meg kell erőltetniük az elméjüket, és hosszú időn keresztül teljesen koncentrálniuk kell. A guaranával ízesített Yerba mate-kompozíciók szintén kaphatók üzletünkben. Kezdő mateivóknak a Verde Mate Green - Energia Guarana brazil zöld yerba mate-et ajánljuk. Azok, akik kicsit jobban beavatottak a yerba mate világában, értékelni fogják a Yaguar Energia Guarana-t. Az intenzív, füstös yerba mate kedvelőinek a paraguayi márka - Guarani Energia con Guarana vagy Guarani Energia Caffeine+ termékeit ajánljuk, dupla adag guaranával. A legmerészebbek és legigényesebbek számára a piacon kapható egyik legerősebb stimuláló yerba matét, a paraguayi El Fuego Energia Guarana-t ajánljuk. Erősen javasoljuk, hogy tesztelje a hozzáadott guaranával készült stimuláló yerba mate-kompozíciókat!


Source of information:

  1. Wikipedia: Guarana, Yerba mate.
  2. F.C. Schimpl et al, Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon, Journal of Ethnopharmacology, 2013.

Ajánlott

Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

2 700,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 2 700,00 Ft/1tétel0% Normál ár: 3 370,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-20%(5 400,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

3 770,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 540,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel