Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Ehető virágok - az infúziók ízletes és egészséges kiegészítője

2023-11-22
Ehető virágok - az infúziók ízletes és egészséges kiegészítője

A virágokhoz elsősorban a kertek, rétek vagy az otthoni ablakpárkányok szép, illatos díszítése társul. A nappali asztalára helyezett, frissen vágott virágokból álló csokor friss, pozitív hangulatot áraszt. És azt tudta, hogy sok virágot nyugodtan meg lehet enni? Ízletesek és gyönyörű az illatuk, ráadásul számos egészségügyi tulajdonsággal rendelkeznek. Készíthetünk belőlük főzetet, egészben adhatjuk az ételekhez, vagy fűszerként kezelhetjük őket. Ehető virágok - hol lehet megvásárolni? Mely virágok ehetők? Ezekre a kérdésekre adunk választ mai cikkünkben.

Összefoglaló:

  1. Már az ókorban is tudták, hogy bizonyos virágok fogyaszthatóak.
  2. Az ehető virágok tulajdonságai, vitamin- és ásványi anyag tartalma
  3. Mely virágok ehetők?
  4. Hol lehet ehető virágokat vásárolni?

Már az ókorban is tudták, hogy bizonyos virágok fogyaszthatók

Ehető virágok - frissen vagy szárítva fogyaszthatóak, és kandírozott, kristályosított vagy savanyított formában is megtalálhatóak. Felhasználják főzetek, szirupok, tinktúrák, borok, meleg ételek, levesek, desszertek készítéséhez, teához, fagylalthoz, süteményekhez és salátákhoz adják. Bár a virágok konyhai felhasználása az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált, ami - a nyilvánvaló esztétikai szempontok mellett - az egészséges, természetes ételek divatjával függ össze, a virágok valójában már ősidők óta jelen vannak a konyhaművészetben. Az első feljegyzések az ehető virágok használatáról a Közel-Keletről származó könyvekben találhatók, amelyek Kr. e. 140-ből származnak. Leggyakrabban a rózsa és a narancsfa virágait használták, és tulajdonságaikat a gyógynövénygyógyászatban hasznosították. Kínában és Japánban a krizantémot évszázadok óta használják ételekben és főzetekben, egészen napjainkig. Különösen a japánok kedvelik, akik a hosszú élet és a magas társadalmi rang jelképének tekintik. Előételekhez, levesekhez és salátákhoz adják. A teát szárított krizantémvirágból főzik. A felkelő nap országából ismerjük a jázminvirággal ízesített zöld tea ízét is, amely együtt frissítő, aromás és rendkívül éteri kombinációt alkot. Az ókori Rómában a katonák borához borágóvirágot és -levelet adtak, hogy növeljék harci erejüket a csaták előtt. Másrészt rózsaszirmot és ibolyát adtak az ételekhez, a levendula pedig a mártások egyik összetevője volt. A körömvirág virágait a középkori Franciaországban salátákhoz adták, míg Lengyelországban a rózsaszirmokat a középkor óta lekvárrá őrölték. Manapság a legtöbb otthonban népszerűek a hársfavirágból vagy kamillavirágból készült gyógyteák.

Az ehető virágok tulajdonságai, vitamin- és ásványi anyag tartalma

Az ehető virágokra jellemző a magas érzékszervi érték, amely formából, színből, ízből és illatból áll. Esztétikus megjelenésükkel, gyönyörű színeikkel, érdekes ízükkel és friss, egzotikus aromájukkal vonzzák a figyelmet. A fogyasztói attitűdökkel és viselkedéssel kapcsolatos kutatások alapján megállapították, hogy a sárga, narancssárga és kék virágok különösen vonzzák a fogyasztók figyelmét - kiemelkednek, és a velük készült főzet vagy a velük díszített ételek egyedi jelleget kapnak. Fontos, hogy az ehető virágok nem csak a csészében vagy a tányéron, a főzetek vagy ételek díszítéseként mutatnak szépen. Ami miatt egyre többen nyúlnak ehhez a szokatlan kiegészítőhöz, azok a diétás és egészségjavító tulajdonságok. Az ehető virágok az emberi szervezet számára fontos, biológiailag aktív vegyületek természetes forrása. Kalóriaszegények, és számos vitamint (A-, C- és E-vitamin), ásványi anyagot, illóolajat, rostot, nyálkaanyagokat, karotinoidokat és antociánokat, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaznak. A virágokat a gyógynövények gyógyászatában használják. A hársfavirágból készült főzeteket vagy szirupokat évszázadok óta széles körben használják megfázáskor melegítésre. Népszerű a bodzavirágszirup, amely tisztító és erősítő hatással van a szervezetre. Az édesköményvirágból készült főzet viszont enyhíti a csecsemők fájdalmas kólikáját.

Edible flowers

Mely virágok ehetők?

Mivel a virágok annyira egészségesek és annyi értékes összetevőt tartalmaznak, vajon megehetjük-e mindet? Mely virágok ehetők? Becslések szerint körülbelül nyolcvan virágfajtát használhatunk bátran táplálékként. Néhány a legnépszerűbbek közül: körömvirág, tökvirág, rózsa, begónia, bodzavirág, árvácska, búzavirág, bergamott, krizantém, levendula, százszorszép, jázminvirág, kamilla... Nagyon fontos megjegyezni, hogy bár az általunk fogyasztható virágfajok száma igen jelentős, nem minden virág ehető, sőt, némelyik veszélyes lehet az egészségünkre. A növények feladata a természetben az, hogy termést és magokat termeljenek, hogy meghosszabbítsák létüket. Valószínűleg emiatt sok virág olyan anyagokat termel, amelyekkel megvédi magát a virágvesztéstől. Ezen anyagok némelyike akár mérgező is lehet. Az is nagy jelentőséggel bír, hogy az ehető virágú növényeket milyen módon termesztik fogyasztásra. Egészen másképp termesztik őket, mint a dekorációs, csokorkészítési célokra szánt virágokat, amelyeket viszont gyakran vegyi anyagokkal kezelnek. Nagyon fontos, hogy a fogyasztásra szánt virágokat a megfelelő napszakban, a megfelelő hőmérsékleten szedjék, ne legyenek nedvesek vagy fonnyadtak, és ne legyenek rovaroktól és betegségekre utaló jelektől mentesek. Néhány virágnak keserű részei vannak - a porzók vagy a szárak -, ezért egészben fogyasztásra nem alkalmasak. Ha ehető virágot vásárol, mindenképpen ellenőrizze a forrásukat.

Hol lehet ehető virágot vásárolni?

Az ehető virágok nagyszerű és egészséges módja annak, hogy változatosabbá tegyük az ételeket és főzeteket. Népszerűek a yerba mate, a teák és a gyógynövényteák kedvelői körében, akik a konyhában kísérletezni szeretnének az ízekkel. Az ehető virágok jól használhatóak ételek és desszertek díszítésére. Hol lehet őket megvásárolni? Növekvő népszerűségüknek köszönhetően az ehető virágok egyre gyakrabban vásárolhatók meg a szupermarketekben, a bioélelmiszerek részlegén. Ebben az esetben azonban nehéz jó minőséget kapni, ha ömlesztve árulják őket. A gyógynövényboltok jelentenek alternatívát - ezek általában kis üzletek, amelyek választéka meglehetősen korlátozott lehet, és az ehető virágok nem mindig állnak rendelkezésre. Hol lehet a legjobban megvásárolni? A mi webáruházunkban! A Mary Rose márkával való partnerségünk révén a világ minden tájáról származó, kiváló minőségű szárított ehető virágokat kínáljuk. Megbízható, megbízható beszállítóktól szerzik be őket, akik biztosítják, hogy minden csomagba a legfinomabb növények kerüljenek. A Mary Rose kínálatában megtalálhatóak: búzavirágszirmok, körömvirág, rózsa, hibiszkusz, jázmin és tüskésvirág. Esztétikus, szépen megtervezett csomagolásban. Tökéletes yerba mate, guayusa, tea, ételek, saláták vagy desszertek mellé, de önálló főzetként is kiváló. Átalakítanak minden főzetet és ételt, amit velük készít!


Információk forrása: A termékhez tartozó termékek a következők:

  1. Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Edible_flower.
  2. M. Śmiechowska, Az ehető virágok vonzerejét befolyásoló tényezők, Mérnöki tudományok és technológiák, 2018.
  3. A. Stefaniak, M. Grzeszczuk, Characterisation of some ornamental plant species with edible flowers, Annales UMCS, 2015.
pixel