Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Catuaba - természetes afrodiziákum

2023-08-23
Catuaba - természetes afrodiziákum

A "Catuaba" a Brazíliában őshonos több fa kérgéből készült főzet neve. A leggyakrabban a Trichilia catigua és az Erythroxylum vaccinifolium nevű fák kérgét használják. E fák kérgét, valamint magukat a fákat is "catuabának" nevezik. Értékes tulajdonságai miatt a catuaba fakérget gyakran adják a yerba mate-hoz. Ma megpróbálunk átfogóan összegyűjteni minden információt erről a fantasztikus összetevőről.

Összefoglaló: A catuaba bogyó, amely az alábbiakban ismertetésre kerül:

  1. Mi az a catuaba? Mi az eredete?
  2. Catuaba vagy katuaba?
  3. Catuaba - hatások és tulajdonságok
  4. Catuaba - mellékhatások
  5. Milyen termékeket válasszon a catuaba kéreggel?

Mi a catuaba? Mi az eredete?

Ahogy az elején említettük, a catuaba egy olyan infúzió, amelyet több olyan fafaj kéregéből készítenek, amelyek Dél-Amerika trópusi erdeiben és mindenekelőtt Brazíliában nőnek. Helyileg más szinonimákat is használnak, mint például: Chuchuhuasha, Tatuaba, Pau de Reposta, Piratancara és Caramuru. A növények között, amelyek kérgét az infúzió elkészítéséhez használják, az Anemopaegma, Ilex, Micropholis, Phyllanthus, Secondatia, Tetragastris és Myrtaceae fajok és családok közé tartoznak. Az infúzió leggyakoribb összetevői közé tartozik a Trichilia catigua és az Erythroxylum vaccinifolium fák kérge, ezért röviden csak e fák kérgét, valamint magukat a fákat "catuaba" néven is emlegetik. Ez a két növény örökzöld fa, amely legfeljebb 3-6 méter magasra nő. A Trichilia catiguára jellemző a nagyon sűrű korona és az erősen fényes, sötétzöld színű levelek. Az Erythroxylum vaccinifolium levelei kisebbek és szabálytalanabb alakúak. A catuaba fákról levett kérget összezúzzák, így könnyen főzetet lehet készíteni belőle, vagy teához, yerba matéhoz vagy gyógynövényekhez adják, amelyben értékes tulajdonságait szabadítja fel.

Catuaba vagy katuaba?

Ha a catuabáról keresünk információt, vagy az ezt az összetevőt tartalmazó yerba mate címkéket nézegetjük, akkor egy nagyon hasonló kifejezéssel - "katuaba" - ellátott összetevőt is találhatunk. Bár ugyanazokat a tulajdonságokat mutatja, mint a catuaba (kéreg), a katuaba valójában valami más. Ez a latin nevén Psidium cinereum nevű, a mirtuszfélék családjába(Myrtaceae) tartozó kis növény megnevezése. Csak Brazíliában található meg, és valóban, a catuabához hasonlóan a yerba mate keverékek gyakori összetevője, de ennek a növénynek a szárított részeit használják, nem pedig a kérgét.

Catuaba - hatások és tulajdonságok

A catuabában található kémiai vegyületek

Acatuaba kéreg egy három alkaloidból álló csoportot tartalmaz, amelyet catuabinnak neveznek. Vannak még tanninok, amelyek hozzájárulnak az enyhén kesernyés ízhez, és szaponinok, amelyek felelősek az ebből az összetevőből készült főzet enyhe habzásáért. A catuabában megtalálhatók még a flavonoidok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki, a fitoszterolok, amelyek a nemi szteroidokhoz hasonlóan hatnak, és számos illóolaj.

Tulajdonságok és hatások

A catuabát Dél-Amerika őslakosai évszázadok óta használják a természetes gyógyászatban. Népszerűségét a potenciára gyakorolt hatásának köszönhetően nyerte el. A catuaba fákat nem véletlenül nevezik "potenciafáknak". Dél-Amerikában egy humoros mondás is híres: "60 éves korig a gyerekek az apáé, 60 éves kor után a catuabáé", ami annyit jelent, hogy annak az apának, aki 60 éves kora után gyereket nemzett, catuabával kellett eltartania magát. A kéreg, amelyet főzetként készítenek, vagy yerba mate-hez, teához vagy gyógynövényekhez adnak hozzá, afrodiziákumként használják, amelynek a szexuális élet javulását tulajdonítják, erejét a szintetikus viagrához hasonlítják. Javítja a libidót, erőt és energiát ad. A catuaba szabályozza az izomfeszültséget és befolyásolja az idegrendszer megfelelő működését. Enyhíti a stresszt és pozitív hatással van a hangulatra. A vizsgálatok alapján a catuaba antidepresszáns hatásúnak is bizonyult. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. 1992-ben egereken végeztek egy vizsgálatot. A kutatás alapján megállapították, hogy a catuaba hatással van a halálos kimenetelű bakteriális fertőzések és a HIV-fertőzés megelőzésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tudósok eddig még nem vizsgálták alaposan a catuaba fa kérgének tulajdonságait.

Catuaba - hogyan készítsünk infúziót?

A catuaba csodás tulajdonságain felbuzdulva azon gondolkodik, hogyan kell főzni? A catuaba kéreg önálló főzetként is elkészíthető. Öntsön 5 gramm zúzott kéregből 250 ml vízzel, és kis lángon forralja 5 percig. Miután felforrt, a főzetet 15 percig félretesszük, majd leszűrjük. Egy másik lehetőség, hogy teához vagy yerba mate-hez adjuk, vagy vásároljunk kész terméket, amelyhez catuabát adunk. A főzés ezután nagyon egyszerű - úgy készítjük el a főzetet, ahogyan szeretjük.

Leaves of catuaba tree

Catuaba mellékhatások

Acatuaba természetes termék, így használatának nincsenek káros mellékhatásai. Eddig semmilyen vizsgálat nem mutatott ki semmilyen negatív hatást a catuaba emberi szervezetre gyakorolt hatásairól sem. Azonban vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba a mennyiséget. A catuaba infúziót csak felnőtteknek ajánlott használni. Az érzékeny embereknek és a különböző típusú gyógyszereket szedőknek azt tanácsoljuk, hogy a catuaba használata előtt konzultáljanak orvosukkal vagy gyógyszerészükkel. Ellenjavallatok közé tartozik a szoptató vagy terhes nők általi használata. Hatással van a libidóra és stimuláló hatású, ami méhösszehúzódásokat okozhat, és végül vetéléshez vezethet.

Milyen catuaba kéreg tartalmú termékeket válasszon?

Üzletünkben elég nagy választékban találhatók yerba mate termékek catuaba (vagy katuaba) hozzáadásával. Kezdőknek a Verde Mate Green márka két brazil zöld yerba mate gyógynövényekkel készült keverékét ajánljuk: Katuava - catuaba kéreggel, gyógynövényekkel és egzotikus gyümölcsök természetes aromájával, és La Potente - természetes málnaízzel. Mindkettő tartalmaz továbbá a muira puama fa kérgét, amelyet a catuabához hasonlóan Dél-Amerikában a "potencia fájának" neveznek tulajdonságai miatt. A gyümölcsízek kedvelőinek a brazil Yaguar márka Amore nevű csábító kínálatát ajánljuk. A Verde Mate mate-hez hasonlóan a catuaba itt is muira puama kéreggel, valamint édes epergyümölccsel, aromás rózsaszirmokkal és gyümölcsös ízekkel egészül ki. Az erős, poros paraguayi mate tea rajongói kipróbálhatják a Guarani Katuava-t, ahol a yerba mate természetes ízére és a gyógynövényes adalékokra helyezik a hangsúlyt, felesleges ízesítők nélkül. A Fede Rico Katuava viszont egy paraguayi termelő teljesen organikus kínálata, ahol a katuaba (a növény, nem a kéreg) az összetétel 15%-át teszi ki. Ha paraguayi yerba mate-ról van szó, amelyhez catuaba kéreg vagy szárított katuaba levelek is hozzáadódnak, akkor ezeket a termékeket is ajánljuk: Selecta Katuava, Campesino Katuava con Ginseng, Kurupi Katuava Especial, Colon Moringa-Katuava-Burrito és Indega Kuña Guapa.


Az információ forrása: Katuava Katawa:

  1. R. Longhini, A. A. S. G. Lonni, A. L. Sereia, L. M. Krzyzaniak, G. C. Lopes, J. C. P. de Mello, Trichilia catigua: therapeutic and cosmetic values, w: Revista Brasileira de Farmacognosia, vol. 27, 2017, s. 254-271. Link
  2. N. O. Martins, I. M. de Brito, S. S. O. Araújo, G. Negri, E. de Araújo Carlini, F. R. Mendes, Antioxidant, anticholinesterase and antifatigue effects of Trichilia catigua (catuaba), w: BMC Complementary and Alternative Medicine 18, nr 172, 2018. Link
  3. Globális biodiverzitási információs eszköz: Juss.
  4. Hasznos trópusi növények adatbázisa: Trichilia catigua
  5. Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Catuaba, https://en.wikipedia.org/wiki/Trichilia_catigua, https://en.wikipedia.org/wiki/Erythroxylum_vaccinifolium, https://en.wikipedia.org/wiki/Psidium_cinereum.

Ajánlott

Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

2 700,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 2 700,00 Ft/1tétel0% Normál ár: 3 370,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-20%(5 400,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

3 770,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 540,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel