Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Bombilla! Valami több, mint egy cső egy szűrővel

2023-06-07
Bombilla! Valami több, mint egy cső egy szűrővel

Úgy tűnik, nincs filozófia. A bombilla elméletileg csak egy egyszerű cső, amely egy szűrővel végződik, hogy a yerba mate őrleményt távol tartsa. Fából vagy fémből készül, egyenes vagy ívelt alakú. A gyakorlatban ez az egyszerű eszköz hatással van a főzet ízére és tisztaságára, valamint a yerba mate fogyasztásának általános érzésére. Egy jó bombilla kincs és nélkülözhetetlen társ a yerba mate utazásán.

Összegzés:

 1. Mi az a bombilla? Valamiféle furcsa kanál?
 2. Egy bombilla mindenkinek. Melyiket válasszuk?
 3. "Jaj, ne... A bombillám eltömődött. Mit csináljak?"
 4. Bombilla - az egyszerűség ereje

Mi az a bombilla? Valamiféle furcsa kanál?

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már kapcsolatba kerültél a yerba matéval, vagy legalábbis hallottál róla valahol. Bizonyára azt is tudja, hogy a mate teát egy fém "szívószálon", az úgynevezett bombillán keresztül isszák. Most elképzeltük ezt a jelenetet: amikor egy, a guarani főzetet nem ismerő ember először lát egy yerba mate-rajongót, kezében egy nagy mate-tökkel, amelyből egy cső áll ki, és ezen keresztül szürcsöli a sáros zöld italt. Az ilyen ember arcán megdöbbenést, ugyanakkor némi érdeklődést is látunk. Aztán az ilyen gólya megtudja, hogy ez a furcsa cső egy bombilla. "Egy bawm-bee-yah? Az meg mi? Ez valami furcsa teáskanál?" Nem, a bombillát arra használják, hogy leszűrjék a főzetet, hogy a magyal finom leveleit elválasszák az italtól, nem pedig arra, hogy belekeverjék!

Hogyan kezdődött az egész...

A yerba matét a guarani indiánok fedezték fel. Ők a vadon növő Ilex paraguariensis fák leveleit gyűjtötték, amelyeket egyszerűen megrágtak. A levelek energiát adtak nekik és javították a koncentrációjukat, ami nagyon hasznos volt a vadászat során. Később az indiánok észrevették, hogy a szárított és összezúzott levelek főzete ugyanilyen hatással bír. A főzet fogyasztása azonban nagyon kellemetlen volt - a levelek és gallyak apró darabjai a fogak közé kerültek és csiklandozták a torkot. Az indiánok kitaláltak egy okos megoldást erre a problémára. Egy bambuszcsövön keresztül kezdték inni a főzetet, amelynek egyik végét bedugaszolták, és apró lyukakat ütöttek bele, így egy rögtönzött szűrőt készítettek. Évszázadokon át ilyen bombilla prototípust használtak a yerba mate szűrésére. A bambuszból készült csövek a mai napig kaphatók a piacon, a hagyomány részeként. A bambuszcső azonban nem volt tökéletes - átengedte a száraz terméket. Gyenge volt; a nedves yerba mate-maradékban hagyva elrohadt, így a szalma már nem volt alkalmas a használatra. Eredetileg nem is volt hajlított, így a főzet ivása rajta keresztül nem volt olyan kényelmes, mint manapság. A jezsuiták Dél-Amerikába érkezése után a yerba mate ivószál kialakítását továbbfejlesztették. A guarani indiánok kultúrájától elragadtatva megismerkedtek kedvenc italukkal, a yerba matéval. Nagyra értékelték előnyeit, és megpróbálták elterjeszteni a mate ivását Európában. Az ideiglenes szűrővel ellátott bambuszcső már nem volt megfelelő eszköz a főzet fogyasztásához, ezért felváltotta egy fémcső, amelyet bombillának neveztek el - a szó a spanyol "bomba" kicsinyítőképzős változata, amely szó szerint "kis szivattyúnak" fordítható. Az El Mate: Bebida Nacional Argentina című könyv szerzője, Francisco N. Scutellá szerint a hajlított bombilla ötlete egy olasz bevándorlótól, Annio Silvio Pizzonitól származik, aki az első világháború után érkezett Buenos Airesbe, hogy kezdetben taxisofőrként dolgozzon. Később megnyitotta az enyhén ívelt formájú bombillák gyártását, és hamarosan számos utánzóra talált.

Bombillas for yerba mate

Egy bombilla mindenkinek. Melyiket válasszuk?

Manapság már többféle bombilla közül választhatunk, igazodva a mate tök méretéhez, a szárított termék típusához és az ivó preferenciájához. Melyik bombilla lesz a legjobb? Mire kell figyelnie? Nézzük meg közelebbről, hogy jelenleg milyen bombillák kaphatók a yerba mate kiegészítők piacán.

Szűrő

 • A legelterjedtebb, legsokoldalúbb és a legtöbb mate-rajongó által kedvelt bombilla típus a "kanál" szűrővel ellátott egyenes cső. Ez egy perforált teáskanálra hasonlít. Ilyen bombillák például a boltunkban kaphatók: Mercedes, Gringo vagy Grande. Ez egy kompromisszum, amely lehetőséget ad a vonzó megjelenésre, a jó szűrésre és az eltömődéssel szembeni ellenállásra, köszönhetően a nagy felszívó felületnek. A yerba mate különböző fajtáit ihatja, de a "kanál" bombilla a legoptimálisabb választás.
 • A "kanál" bombillához hasonló a " bomba " nevű - nagyobb, lapított és kerek szűrővel ellátott, sok apró lyukkal ellátott, amely tökéletesen megszűri még a legfinomabb yerba matét is. Ez az ideális bombilla a poros matefajtákhoz - különösen népszerű a brazilok körében, akik szeretik a finom porrá őrölt yerba mate chimarrão-t inni.
 • Érdekes alternatíva a rugós szűrővel ellátott "tekercses" bombilla - lyukak helyett egy rugószerű szűrő van az egyik végén elhelyezve. Ez a fajta bombilla inkább a durvára vágott mate-hoz ajánlott, mivel nem szűr olyan jól a poros mate-hoz. Sokkal gyakrabban eltömődik, mint a "kanalas" bombillák. Érdemes azonban beszerezni egyet, mivel a megfelelő típusú yerba matéval tökéletesen működik.
 • Egészen szokatlan felépítésű a "legyezett" bombilla. Lyukak vagy rugó helyett az egyik végén rovátkák vannak, amelyeknek az a funkciójuk, hogy elválasszák az őrleményt a yerba mate főzetétől. A rugós szűrővel ellátott bombillához hasonlóan ez sem működik jól a finomra vágott, szárított yerba matéhoz, amely könnyen áteshet a rovátkákon.
 • Jó választás, ha "többfunkciós" bombillát választunk - dupla vagy akár tripla szűrővel. Az ilyen bombillák általában rovátkolt vagy perforált csövek, amelyekhez egy rugó is csatlakozik.

Anyag

A szűrési mód mellett a bombilla anyaga is nagy jelentőséggel bír. A piacon kapható csövek a bambusztól a nikkelezett acélból vagy rozsdamentes acélból készülteken át az alpakkából vagy ezüstből készült exkluzív bombillákig terjednek. A jó minőséget legtöbbször magasabb ár követi. Minél nemesebb az anyag, annál tartósabb és annál jobban néz ki a bombilla. Érdemes beruházni valami jobbba. Melyik bombillát válassza? Melyik bombilla a legolcsóbb és melyik a legdrágább?

 • Ár-érték arány szempontjából a rozsdamentes acélból és alpakkából készült bombillák a legoptimálisabbak. A rozsdamentes acél viszonylag olcsó, nem oxidálódik, ezért nem rozsdásodik, így megfelelő ápolással és rendszeres tisztítással hosszú évekig használható.
 • Az alpaka egy speciális fémötvözet (réz, nikkel és cink különböző arányban). Gyakran nevezik "nikkelezüstnek" vagy "német ezüstnek". Utánozza az ezüstöt és hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik. A rozsdamentes acélhoz hasonlóan az alpaka is nagyon erős és korrózióálló. Nem sötétedik és szépen mutat. Az alpakából készült bombillák drágábbak, mint a rozsdamentes acélból készültek, de mindenképpen megéri az árát.
 • A legolcsóbb bombillák a fából vagy bambuszból készültek. Ez egy érdekes utalás a hagyományokra. Ráadásul a palo santóból készült bombillák a yerba mate ízéhez és aromájához finom, aromás faillatot adhatnak. A szerves anyagból készült bombillák hátránya a mulandóságuk. Ha a maradék főzetben maradnak, rothadhatnak, és némi használat után repedések keletkezhetnek.
 • A legdrágább bombillák ezüstből készülnek. Ezek exkluzív, gyakran művészien díszített, csúcskategóriás kiegészítők, amelyeket inkább ékszerként, mint használati tárgyként kezelnek. Érdekes tény - az ezüst antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amint azt Hippokratész már évszázadokkal ezelőtt leírta.

A speciális, hűtőgyűrűvel ellátott bombillák szintén érdekes megoldásnak számítanak, amely megakadályozza, hogy a száj égjen, amikor forró yerba matét iszunk. A gyűrű funkciója, hogy elnyelje a főzet hőjét közvetlenül a bombilla szájnyílása előtt. Így finoman hűtött ital kerül a szájba. Egy látszólag egyszerű és apró mechanizmus, de mindent megváltoztat! Maguk a hűtőgyűrűk nem nagyok, és nem változtatnak sokat a bombilla kialakításán vagy megjelenésén, bár gyakran a tartozék esztétikája érdekében a csőtől eltérő színben készülnek. Gyakran a gyűrűvel együtt díszítések - színes, díszítőkövek vagy a gyártó logója - is felkerülnek a bombillára. Amikor mérlegeljük, hogy melyik bombillát válasszuk a yerba mate-hoz, érdemes figyelni a lecsavarozás lehetőségére, az egyes részek csatlakozóinak szilárdságára, a bombilla hosszára és a hűtőgyűrűk súlyára, hogy azok ne döntsék fel a kisebb mate tökeket.

"Jaj, ne... A bombillám eltömődött. Mit tegyek?"

Még a legjobb és legdrágább felszerelés sem segít sokat, ha nem tartjuk be a yerba mate ivás alapvető szabályait. A mate tea ivása borzalmas élménnyé válhat, ha por és apró szárított termékdarabkák kerülnek a szádba. Bár igaz, hogy a föld nem mérgező, a túl sok részecske megzavarhatja a mate ivásának élményét. A bombilla könnyen eltömődhet, de a tisztítása sokkal nehezebb lehet. Mit tehet, hogy elkerülje a bombilla eltömődését? Hogyan issza a yerba matét, hogy a lehető legnagyobb élvezetet kapja belőle?

A yerba mate ivásakor követendő szabályok:

 1. Válassza ki az ivásra szánt yerba mate típushoz megfelelő bombilla-típust. Melyik bombilla lesz a legjobb? Egy gyors emlékeztető a fentebb írtakra: a leguniverzálisabb bombilla a "kanalas" szűrővel ellátott, a nagyon finom yerba matéhoz a "bomba" lesz a legjobb, a durvára vágott yerba matét pedig a "rugós" és "legyezős" bombillák szűrik jól, amelyek ugyanakkor a finomabb szárított termékek szűrésére egyáltalán nem működnek jól. Ha ez nem győzi meg Önt, akkor a dupla vagy tripla szűrésű bombillák a biztos megoldás.
 2. Próbáld meg, hogy a yerba mate legcsonkját ne hagyd a csomagban. Ha a csomag végéhez közeledik, keverje meg a száraz terméket, hogy az aljára hullott finom por összekeveredjen a nagyobb levéldarabokkal.
 3. Készítse el a főzetet a következő sorrendben: öntse a száraz terméket a mate tökbe, tegye bele a bombillát, és öntse fel a vízzel. Így nagyobb az esélye annak, hogy a föld nem jut át a bombilla szűrőjén.
 4. Ha a száraz mate-t már kiöntötte a vízzel, mielőtt a bombillát az edénybe helyezte volna, helyezze be a bombillát úgy, hogy hüvelykujjával bedugja a szájkosarat. A csőben kialakuló nyomás biztosítja, hogy a szárított részecskék ne kerüljenek a szűrőbe.
 5. Ne keverje a bombillát a mátétökben! A yerba mate ivásakor minden ellenőrizetlen mozdulat hatására az apró levelek és gallyak elkezdenek mozogni a vízben, és bejuthatnak a bombilla belsejébe. A yerba mate nem olyan, mint a tea, amelyben kanállal kevergetünk!
 6. Lassan igyuk. A nagy, erős kortyok miatt a főzet mellett földet is húzhat be, amely a szűrőn keresztül a csőbe, majd a szájába kerül.
 7. Gondoskodjon a bombilláról úgy, hogy minden használat után tisztítsa meg. Ivás közben üledék gyűlik össze a csőben és a szűrőben, és eltömíti a bombilla lyukait, így lehetetlenné teszi, hogy a főzetet azon keresztül igya meg. Lehet, hogy az egyszerű vízzel való öblítés nem elegendő, ezért érdemes beszerezni egy speciális tisztítószert.

Bombilla - az egyszerűség ereje

A Bombilla egy egyszerű, feltűnésmentes eszköz, amely teljesen megváltoztatja a yerba mate ivás élményét. Egy egyszerű cső egy szűrővel, amely biztosítja, hogy a tiszta főzet egyenesen a szájba kerüljön, a levelek, por és gallyak részecskéi nélkül, amelyek irritálják a torkot és megtelepednek a fogakon. Minden yerba mate kedvelő számára nélkülözhetetlen eszköz, és a yerba mate ivási rituálé szerves része. Hogy melyik bombillát választja - ez már az Ön preferenciáitól függ. Egy biztos: egy jól megválasztott bombilla minden mateivó számára életbevágóan fontos kütyü!

Ajánlott

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 365,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 1 950,00 Ft/1tételNormál ár 1 950,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 460,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

2 710,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 2 720,00 Ft/1tételNormál ár 3 380,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 420,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel