Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

Az Amanda márka története: Jan Szychowski, yerba mate és Lengyelország

2023-03-01
Az Amanda márka története: Jan Szychowski, yerba mate és Lengyelország

Az Amanda az egyik leghíresebb argentin yerba mate márka. A világ minden tájára exportálják - Észak-Amerikától a Közel-Keletig. Hazánkban is népszerű. De tudtad, hogy argentin eredete ellenére az Amanda "lengyel" márka? Sikerei mögött egy lengyel, Jan Szychowski áll.

Jan Szychowski – a lengyel-argentin yerba mate megalkotója

Az argentin yerba mate Amanda márka fennállásának kezdete hazánk történetének egy szomorú pontjához kötődik, vagyis a lengyel parasztok Latin-Amerikába való nagy emigrációs hullámához, amely a 19. és 20. század fordulóján ment végbe. Borszczówból (ma Ukrajnában található) érkezett a 11 éves Jan Szychowski családja, aki néhány évvel később jelentős szerepet játszott a yerba mate történetében. A Szychowski család Argentína északi részén, Misiones tartományban, Apóstolesben telepedett le. A fiatal Jan kezdetben kovácsmesterséggel foglalkozott. Megnősült, majd 1914-ben apjával Buenos Airesbe indultak, hogy jobb állást keressenek, pénzt keressenek és Észak-Amerikába költözzenek, vagy – ami nagy álmuk volt – visszatérjenek szülőföldjükre. Ekkor Európában háború tört ki, amely meghiúsította Szychowskiék terveit. A fővárosi utazás azonban nem volt hiábavaló, mert Jan külföldről behozott esztergagépeket látott.

Tehetségét és találékonyságát felhasználva, miután visszatért Apóstolesbe, a fiatal Jan Szychowski személyesen tervezett és épített egy többfunkciós esztergagépet - kezdetben kissé primitív fa, majd továbbfejlesztett, fémből készült változatban. Ez volt az első ilyen típusú készülék, amelyet a semmiből építettek meg Argentínában, ami segített Szychowskinak innovatívabb gépek létrehozásában. Épített többek között egy gépet a rizs és a kukorica tisztítására és válogatására, malmot manióka feldolgozására, gépet a magyal leveleinek és gallyainak vágására, valamint egy gépet a yerba mate csomagolására. Szychowski emellett telefonvonalat fektetett le Apóstoles városából, amely 20 km-re van az estanciától, és hozzájárult a közeli Chimiray folyón egy gát megépítéséhez, amely lehetővé tette az elektromos áram termelését gazdaságában.

Minden találmány eszközzé vált a fejlődő "La Cachuera" vállalat működéséhez és fejlesztéséhez, amely élelmiszerek, köztük a Dél-Amerikában népszerű yerba mate előállítására szakosodott. A makacsság és a szorgalom hírnevet és vagyont hozott a helyiek körében "Don Juannak" nevezett Szychowskinak. Így jött létre a világhírű yerba mate Amanda márka - argentin eredetű, de lengyel gyökerekkel. Az 1920-as években Szychowski ültetvényén 30 000 magyalfa volt!

Yerba mate Amanda - a minőség és a jó ízlés kvintesszenciája. A vélemények nem tévedhetnek!

Amanda Szychowski gyorsan elnyerte az argentinok szívét, és az évek során a yerba szerelmeseit is világszerte. Don Juan azonban nem feledkezett meg származásáról, és kemény munkája "munkájába" belevitte a lengyel akcentust - az első, klasszikus Amanda Elaborada fehér és piros motívumú papírba volt csomagolva - akárcsak a lengyelek színei. zászló. A második klasszikus, az Amanda Despalada csomagolása fehér és kék színben van megtartva, ami Szychowski „örökbefogadott” hazájának, Argentínának a színeire utal. A cég fejlődésével új termékekkel bővült a márka kínálata, amelyek olyan érdekes összetevőkkel gazdagodtak, mint a citromos Amanda Limón, a narancsos Amanda Naranja vagy egy gyógynövényes kompozíció - Amanda Compuesta con Hierbas. Jelenleg a gyártó eredeti boltjában körülbelül 12 féle változatban lehet yerba mate-t vásárolni, van még tasakos yerba és rengeteg, az infúzió elkészítéséhez és elfogyasztásához szükséges kiegészítő, a márka logójával aláírva. Vannak még yerbery italok is, amelyek motívuma egyenesen a lengyel folklórból származik! Amanda mindegyik yerbája sok pozitív véleményt gyűjt. És egyáltalán nem csodálkozunk! Ez az argentin ízlés igazi klasszikusa. A csomagban közepesen vágott leveleket találunk, sok pálcikával és porral, vízöntés után pedig kellemes keserűség és enyhén érezhető füstös jegy jellemzi a főzetet. A Yerba Amanda nem túl fanyar, és messze van az intenzívtől, paraguayi fejsze, amely energikus lökést ad az első néhány korty után. Ezért jól működik mind a "mindennapi" yerba a tapasztalt mateistok és azok számára, akik csak most lépnek be a yerba mate világába. A több mint 100 éves viharos múlttal rendelkező Amanda kultikus yerba lett, amelyhez érdemes legalább egyszer hozzányúlni a matematikai kalandok során. Ha még nem próbáltad még Amanda egyik yerbáját sem, támaszkodj több száz pozitív véleményre – rájössz, hogy megéri!

Jan Szychowski hagyatéka

Hogyan alakult a kiváló látnok, Jan Szychowski és teabirodalma sorsa? A Szychowski család óriási sikert aratott, és ennek híre gyorsan eljutott az óceánon túlra a második Lengyel Köztársaság kormányához, amely 1936-ban az egész családot Bronz Érdemkereszttel tüntette ki. 1956-ban Franc Shor, a tekintélyes National Geographic Magazine újságírója ellátogatott Don Juan gyárába, akinek köszönhetően Jan Szychowskit nem sokkal később a "National Geographic Society" tiszteletbeli tagjává nevezték ki. Az argentin mezőgazdasági minisztérium posztumusz a Yerba Mate rendjével tüntette ki, 1999-ben pedig az Apóstoles-i hatóságok "Andresito" díjjal tisztelték a nagy feltaláló emlékét.

Jan Szychowski 1960-ban halt meg. Szinte élete végéig dolgozott. Végrendeletének megfelelően egy domb tetején temették el, amely az általa létrehozott "La Cachuera" farmra néz - egy völgyre, egy gátra, egy vízesésre és a paraguayi magyal örökzöld ültetvényeire. A céget fiai vették át, a Szychowski család által létrehozott yerba mate márka pedig az egyik legnépszerűbb lett a világon. "Don Juan" hatalmas örökséget hagyott hátra, nagyon fontos a régió számára, ahol élete nagy részét töltötte. Tiszteletére az első lengyel és ukrán telepesek Misionesbe érkezésének 100. évfordulóján múzeumot nyitottak a "La Cachuera"-ban, ahol még mindig meghallgatható Szychowski leszármazottainak történetei, megtekinthetők az általa készített gépek, a kitüntetéseket kapott . 2021-ben Argentína elnöke, Alberto Fernandez rendeletet adott ki a Történeti Múzeum elismeréséről. Jan Szychowski Apóstolesben egy történelmi emlékműért.

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

3 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel