Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A yerba mate koffeintartalma - mi stimulálja leginkább?

2023-02-22
A yerba mate koffeintartalma - mi stimulálja leginkább?

Az ablakon kívül borús időjárás vagy hideg reggel, és ennek következtében az energia és a vágy hiánya, hogy felkeljen az ágyból. Hogyan birkózik meg vele? Honnan szerzi az energiát? Nos, van néhány kipróbált és bevált módszerünk. Ihatsz yerba matét, és egész nap energikus maradsz. Vagy serkentheti magát teával, kávéval vagy energiaitalokkal. Mi a közös bennük? A koffein!

Koffein - mi az?

Az emberek évszázadok óta fogyasztanak koffeint, amelynek számos természetes forrása van. A legenda szerint az energiát növelő teát i. e. 3000 körül fedezte fel egy kínai császár. A kakaóbabot a maják már i. e. 600-ban használták. A kávét a Kr. u. 9. században fedezték fel a mai Etiópia területén. A guarani indiánok évszázadokkal ezelőtt fedezték fel a Dél-Amerikában termő paraguayi magyal és guarana élénkítő tulajdonságait. Akkoriban még senki sem tudta, hogy az élénkítő hatás az ezekben a növényekben található koffeinnek köszönhető, amelyet csak 1819-ben izolált a kávébabból Friedrich Ferdinand Runge német kémikus. A koffein kutatása teljes lendülettel indult, és kevesebb mint 20 évvel később a tudósok felfedezték, hogy ugyanez az anyag a teában is megtalálható. A 19. század végén a kakaóban is kimutatták. A kávé és a tea az egész világon népszerűvé vált, egyre nagyobb elismertségre tett szert. Minden nagy, tekintélyes városban kávéházak alakultak. Lehetett bennük találkozni, beszélgetni, újságot olvasni és forró, élénkítő italokat inni.

Hogyan működik a koffein?

A koffein egy alkaloid, amelynek kegyes, összefoglaló kémiai képlete C8H10N4O2. Pszichoaktív anyag, ami azt jelenti, hogy közvetlen hatással van az agyműködésre. Serkenti az elmét és az egész testet, energiát ad és ellensúlyozza a fáradtságérzetet, javítja a koncentrációt, élesíti az érzékeket és javítja a hangulatot. Az adenozin, a szervezet által természetesen termelt, alvást kiváltó anyag, az adenozin működésébe való beavatkozással függ össze. Hatásai különösen kívánatosak azok számára, akiknek nagy adag energiára van szükségük, és hosszú ideig kell koncentrálniuk. Szinte mindenki iszik reggel egy csésze kávét vagy teát, hogy felébredjen és kijózanítsa az elmét. Azok, akik éjszaka dolgoznak, hogy megszabaduljanak az álmosság érzésétől, illetve az irodai dolgozók vagy informatikusok, akiknek a munkája különösen intenzív koncentrációt igényel, koffeintartalmú italokhoz nyúlnak. A koffein kiegyensúlyozott, ésszerű mennyiségben gyógyír az energiavesztésre. A túladagolás kellemetlen következményekkel járhat.

Mi van a yerba mate-ban? Koffein, maté vagy tein?

A koffeinnek számos forrása van. A leggyakoribb a kávébab, de megtalálható a teában, a kakaóban, a guaranában és egyes magyalfélékben is. Koffein van a yerba mate-ban is. A forrástól függően egyesek a stimulánst teinnek, guaraninnak vagy maténak nevezik. Az igazság az, hogy ezek mind egy és ugyanaz a koffein, és a hatása a növényekben a koffeinnel együtt megtalálható más anyagok miatt némileg változik. És hol van a legnagyobb mennyiségben jelen?

Van koffein a yerba matéban? Mennyi van benne?

A koffeint leggyakrabban stimuláló infúziókban vagy italokban fogyasztják. A koffein intenzitása a kávé, tea vagy szárított yerba mate típusától és mennyiségétől függ. A koffein mennyisége függ a főzési időtől, néha a víz hőmérsékletétől vagy a víz és a termék arányától, így a főanyag hígulásától is. Átlagosítva érdekesnek tűnik, és az alábbiakban példákat hozunk:

    A koffein mennyisége milligrammban/liter:

  • egy eszpresszó literenként körülbelül 1691-2254 mg koffeint tartalmaz
  • a filteres kávéfőzőből készült kávé 550-850 mg-ot tartalmaz
  • a főzött kávé 386-652 mg koffeint tartalmaz literenként
  • az energiaitalok 320 mg-ot tartalmaznak
  • tea: 100-450 mg/liter
  • a szénsavas italok 96-185 mg koffeint tartalmaznak literenként

Összehasonlításképpen a yerba mate koffeintartalma literenként körülbelül 358 mg, ami kevesebb, mint a főzött kávéé, és egy kicsivel több, mint az átlagos energiaitaloké.

Yerba mate vs. koffein. Hogyan működik a yerba mate infúzió?

Mint már említettük, a yerba matéban kevesebb koffein van, mint a kávéban, mégis jobban és hosszabb ideig stimulál. Akkor miért ilyen erős, hosszan tartó hatása van a yerba maténak, amelyet sokan magasabbra értékelnek, mint a kávé stimuláló hatását? Egy közismert mondásra hivatkozva elmondható, hogy az ember nem csak a koffeintől "alszik". A yerba matéban számos olyan anyag van, amely a kávéban találhatóaktól eltérően a koffein (vagy a matein, megközelítéstől függően) kissé más, jobb és hatékonyabb módon fejti ki hatását. A koffein mellett a yerba mate antioxidánsokat, riboflavint, pantoténsavat, krómot, káliumot, B-vitaminokat, cinket és C-vitamint tartalmaz. A yerba matéban lévő koffein mennyisége háttérbe szorul. Környezete és az összetevők megfelelő egyensúlya kerül előtérbe. A koffein mellett más xantinok - teofillin és teobromin - is jelen vannak a paraguayi magyal infúzióban. A koffeinhez hasonlóan ezek is az alkaloidok, vagyis a nitrogéntartalmú bázikus szerves vegyületek csoportjába tartoznak. Közös bennük az is, hogy mindkét anyag energetikai tulajdonságokkal rendelkezik. Igaz, a xantinok nem stimulálnak olyan erősen, mint a koffein. A szervezetet serkentő hatásukat azonban aligha lehet tagadni. Nyugtató hatásuk van - az erek tágításával csökkentik a vérnyomást. Egyes yerba mate-termelők szívesen hangsúlyozzák a xantinok jelenlétét termékeikben. Ezt teszi például a híres argentin Las Marías cég a Taragui Energia nevű zászlóshajójával. Amint arról a honlapján beszámol, a magyalt, amelyből ezt készítik, nyáron, a növény fejlődésének csúcsán szedik le. Ekkor különösen magas a xantin-tartalma, akár 30%-kal több, mint amikor más évszakokban szedik.

Yerba mate vs. kávé és más koffeintartalmú italok. Melyik ital nyer?

A Yerba mate hosszabb ideig tart, hatása pedig stabilabb és kiegyensúlyozottabb, mint a kávéé. Míg a kávéfogyasztás után körülbelül 4 órával hirtelen "leereszkedés" és hirtelen energiacsökkenés következik be, addig a yerba mate élénkítő hatása finoman és fokozatosan csökken, és a szervezet nem érez ilyen sokkot. Ráadásul a kávé magnéziumot és tápanyagokat von ki. A tea egészségesebb, mint a kávé, de hatása korlátozott, gyengébb - nem elegendő koffeinforrás azok számára, akiknek tisztességes adag energiára van szükségük. A népszerű szénsavas üdítők, bár tartalmaznak koffeint, kevés serkentő hatással és sok édesítőszerrel rendelkeznek. Még a light változatok is tartalmazzák az elemek teljes periódusos rendszerét. Az egyre népszerűbb energiaitalok, ha hosszú időn keresztül és meggondolatlanul fogyasztják őket, nagy terhet rónak a szervezetre, és egyszerűen veszélyeztetik a fogyasztó egészségét. Míg ezen italok mindegyikének megvannak a maga hátrányai, a yerba matéban gyakorlatilag csak előnyöket látunk. Jótékony hatással van az egész szervezetre. Nemcsak stimulál, hanem javítja az emésztőrendszer működését, javítja az anyagcserét, eltávolítja a káros anyagokat a szervezetből, sőt egyesek még a fogyásra is hatást tulajdonítanak neki.

A yerba matéban a koffein nem minden!

Egy hatékony és természetes italt keres, amely energiát ad a napra? Próbálja ki a yerba matét! Lehet, hogy elsőre kissé kesernyésnek, túl intenzívnek tűnik, de hamar hozzászokik az ízéhez. Garantáljuk, hogy nem fogja megbánni. A yerba matéban található koffein mennyisége elegendő és nem túlzott. Ráadásul ezzel együtt biztosítja a szervezeted számára azt, amire szüksége van - a vitaminok és ásványi anyagok erejét. Anélkül, hogy lassan megmérgeznéd a szervezetedet édesítőszerekkel, tartósítószerekkel és egyéb mesterséges anyagokkal. Ismét kiderül, hogy a legjobb választás az, ami természetes. És a természetes yerba mate a koffeinlöketek arany standardja.

Ajánlott

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

2 710,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 2 720,00 Ft/1tételNormál ár 3 380,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 420,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

3 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel