Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A yerba mate hatékonysága. Hányszor önthetem a mate teát?

2023-11-08
A yerba mate hatékonysága. Hányszor önthetem a mate teát?

A yerba mate szerelmesei jól tudják, hogy a yerba mate első kiöntése csak a bevezetője egy rendkívüli ivási rituálénak. A mate tea értékes tulajdonságainak igazi mélységét akkor érjük el, ha újra és újra és újra és újra öntjük... Hányszor önthetsz yerba matét? Hányszor tölthetjük újra a vizet? Milyen tényezők befolyásolják ezt? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk mai blogbejegyzésünkben.

Összefoglalás:

  1. Hogyan kell helyesen főzni a yerba matét?
  2. Hányszor önthetünk yerba matét? Mitől függ ez?
  3. Melyik a leghatékonyabb yerba mate, amelyik a webáruházunkban kapható?
  4. Mikor nem alkalmas már a yerba mate újratöltésre?

Hogyan kell helyesen elkészíteni a yerba matét?

Az igazság az, hogy nincs egyetlen helyes módja a yerba mate főzésének. Mindenki úgy készíti el, ahogyan szereti, és ez senkire sem tartozik. Van azonban néhány szabály, amelyet be kell tartani ahhoz, hogy teljes mértékben élvezhessük a Guarani főzetének előnyeit. Először is fontosak a megfelelő eszközök - kalabasz és bombilla. Nemcsak a yerba mate elkészítését és fogyasztását könnyítik meg, hanem évszázadok óta szerves részét képezik a misztikus mate rituálénak. Másodszor, fontos a szárított termék megfelelő elrendezése az edényben. Minden mateivó legfőbb parancsa kell, hogy legyen a megfelelő hőmérsékletű víz használata is. Ez semmiképpen sem haladhatja meg a 80 °C-ot, ami tudományosan bizonyított. A magasabb hőmérsékletnél az infúzió kellemetlenül intenzív lesz, és azonnal elveszíti ízét és funkcionális tulajdonságait. Ezenkívül kevésbé lesz stimuláló. Ennek oka, hogy a koffein sokkal lassabban szabadul fel a forró vízben, mint alacsonyabb hőmérsékleten.

Hányszor lehet yerba matét önteni? Mitől függ ez?

A szárított yerba mate-nak az a különlegessége, hogy egyszerre nagyon hatékony és gazdaságos. Ebben különbözik a közönséges teától, amelynek őrleményét általában egyetlen adag elfogyasztása után kidobjuk. Néha a jobb minőségű teát 1-3 alkalommal is ki lehet önteni, de az ízkülönbség minden egyes további utántöltésnél egyértelműen érezhető. A yerba matéval ez másképp van. Hányszor lehet egy adag szárított yerba mate teát kiönteni? Elméletileg néhány alkalomtól akár egy tucatig is; a gyakorlatban addig, amíg el nem veszíti az ízét és az aromáját. A mate tea minden egyes felöntése egy teljesen új íz- és aromaélményt jelent. Másrészt minden egyes víz hozzáadása a szárított termék egy részéhez kioldja az ízét és az aromáját, valamint a koffeint, a vitaminokat, az ásványi anyagokat és más összetevőket. A hatékonyság tekintetében a legtöbb a yerba mate márkájától és típusától függ. Például a yerba mate chimarrão - nagyon finomra őrölt, szinte lisztre emlékeztető - sokkal többször önthető, mint a hagyományos mate. A főzési technika is befolyásolja a szárított termék teljesítményét. Az előző bekezdésben említettük a száraz megfelelő elhelyezését az edényben, mielőtt a vizet ráöntjük. Ez alatt egy ferde dombot értünk, amelyet a máté tök egyik falára helyezünk. Egyesek úgy gondolják, hogy a halom készítése felesleges, és elég, ha egyszerűen csak vizet öntünk az edénybe anélkül, hogy bármi felesleges dolgot tennénk. Mint kiderült, ez nem mindegy. A dombra lassan, fokozatosan, alulról felfelé haladva kell vizet önteni. Így a magasabban lévő szárított levelek nem szívják fel azonnal a vizet, és később adják le tulajdonságaikat. A yerba mate hatékonyságának növelésére az Uruguayban népszerű főzési módszer alkalmazható. Ott a kalabász első kiöntését általában hideg vízzel végzik. A yerba mate ekkor lassabban adja le tulajdonságait. Csak ezután használnak forró vizet.

How many times can you pour yerba mate?

Melyik a leghatékonyabb yerba mate, ami webáruházunkban kapható?

A szárított termék típusától függ, hogy a yerba mate mennyi idő alatt szabadítja fel a benne lévő értékes vegyületeket és ízminőségeket. Általánosan elfogadott, hogy minél finomabbra őrölt, annál tovább adja ki tulajdonságait. Ezért a leghatékonyabb yerba mate-nak az tekinthető, amelyik erősen porított állagú. Erről meggyőződhetsz, ha például a Guarani márkához nyúlsz. A számos ízvariációban kapható paraguayi yerba nagyon finomra őrölt. Ennek köszönhetően az íze még a negyedik-ötödik víz hozzáadása után is kifejezett marad!

Az sem elhanyagolható, hogy egy adott szárított termékfajtábanmennyi gally van jelen. Ezek nem tartalmaznak koffeint, és nem rendelkeznek különösen kifejezett ízzel. Sok mateivó úgy véli, hogy a gallyak felesleges töltőanyagot jelentenek a yerba matéban. Ebből arra lehet következtetni, hogy a gallyakat nem tartalmazó yerba mate hatékonyabb. E tézis kiváló megerősítése a Verde Mate Green márkájú yerba mate. E brazil gyártó zöld, pálcikamentes mate teáit enyhe jelleg jellemzi. Finom, ropogós ízük azonban meglepően sokáig kitart! Egyes ízváltozatok, mint például a gyógynövényes Verde Mate Katuava vagy a zamatos zöld Chimarrão még a hatodik vagy hetedik felöntés után is megőrzik ízüket!

Mikor nem alkalmas már a yerba mate újratöltésre?

Azt már tudjuk, hogy hányszor lehet egy adag yerba matét lefőzni. De honnan tudjuk, hogy mikor nem iható már a mate? Itt két helyzetet kell megkülönböztetnünk. Az első az, amikor elkészítünk egy adag főzetet, megisszuk, majd rövid idő elteltével ismét vizet öntünk rá. Ezt többször megismételjük, de az egész folyamat néhány órán belül befejeződik. Néhány vagy több vízzel való felöntés után a yerba mate íze és aromája elveszik, és a levelek az aljára süllyednek. A többször leöblített, leöntött yerba maténak még saját neve is van. Latin-Amerikában "lavado"-nak hívják, ami szó szerint annyit jelent, hogy "kimosott". A második helyzetben egy adag yerba matét készítünk, esetleg 2-3 alkalommal leöntjük, de különböző okokból a maradék mate-ot hosszabb ideig, vagy akár egy éjszakán át a fazékban hagyjuk. Az ilyen yerba mate iható másnap? Igen, de fontos, hogy óvatosak és körültekintőek legyünk. A nedves mate-ban gyorsan megjelenhet a penész, ezért fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk és megszagoljuk. Ha nincs nyoma penésznek, a szárazat fel lehet tölteni vízzel - kissé melegebb víz ajánlott.

Igya meg a mátét, egészségére!

Összefoglaljuk az összegyűjtött információkat. A yerba mate nagyon hatékony - sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos tea. Egy adag yerba mate ezért félelem nélkül többször is felönthető vízzel - minden egyes víz hozzáadásával a főzet íze és aromája kissé gyengülni fog. A koffein, a vitaminok és az ásványi anyagok mennyisége minden egyes újratöltéssel csökken. A hatékonyság számos tényezőtől függ: a mate fajtájától, a por és a pálcikák mennyiségétől, valamint a főzési módszertől. Az ihatatlan yerba matét akár másnap is újra lehet önteni, de ezt nem javasoljuk - a több órán át hagyott nedves matéban káros penész képződhet.


Információk forrása: A bátorság és a jótékony hatású mateerát az alábbiakban ismertetjük:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek i D. Niemczuk, Influence of brewing parameters on caffeine content in Yerba Mate infusions, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2012.
pixel