Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A yerba mate fajtái - mit isznak az igazi mate szerelmesei?

2023-07-05
A yerba mate fajtái - mit isznak az igazi mate szerelmesei?

A yerba mate nagyon népszerű Brazília déli részén, Argentínában, Paraguayban és Uruguayban. Az ivási módszerek és a mate fajtái általában különböznek ezekben a régiókban. Szeretne többet tudni róla? Olvasson tovább!

  1. Néhány szó a yerba mate különböző fajtáiról
  2. Brazília. Zöld arany az Amazonas esőerdő szívéből.
  3. Argentína. A yerba mate legnagyobb termelője
  4. Paraguay. A yerba mate szülőhelye?
  5. Uruguay. A yerba mate legnagyobb kedvelői itt élnek

Néhány szó a yerba mate különböző fajtáiról

Bár minden "mate-ország" polgárai ugyanabból a növényből, az Ilex paraguariensisből készült főzetet isznak, a különböző országokból származó yerba mate fajták között egyértelműen érezhető a különbség. A Brazíliából származó mate tea például általában enyhébb és "barátságosabb" a kezdők számára, míg a paraguayi mate erős stimulációval és kesernyés, füstös ízzel társul. Pontosan mi a különbség a különböző yerba mate típusok között?

Brazília. Zöld arany az Amazonas esőerdő szívéből.

Brazília Dél-Amerika legnagyobb és legnépesebb országa, és a yerba mate ivási kultúra szempontjából is nagyon érdekes ország. A többi "yerba mate-ország" közül már maga az elnevezésével is kitűnik. Brazília hivatalos nyelve a portugál, ezért a yerba matét itt "erva mate"-ként emlegetik. Az "erva" portugálul "gyógynövényt" jelent. Az Ilex paraguariensis leveléből készült zöld, élénkítő hatású ital tökéletesen illeszkedik a brazil kultúrába és hagyományba. Ráadásul a zöld a két nemzeti szín egyike (a másik a sárga). A zöld szín szimbolizálja az Amazonas kiterjedt esőerdőit is Brazíliában, ahol az Ilex paraguariensis vadon nő. Argentína után Brazília az egyik legnagyobb yerba mate-termelő. Az ültetvényeken évente több mint 500 000 tonna szárított mate készül. Érdekes módon a mate teát csak az ország déli részén isszák. Északon a kávé áll az élen a termelésben és a népszerűségben, és az ország ezen részén az emberek gyakran azt sem tudják, mi az a yerba mate. Ennek ellenére a "déliek" számára a zöld, élénkítő hatású ital identitásuk fontos részét képezi. Olyannyira fontos, hogy ott többféle yerba mate fajtát is kifejlesztettek:

  • A matefajták közül a legjellegzetesebb a chimarrão. Ez egy porszerű, finomra őrölt, élénkzöld színű yerba mate. Általában forró levegővel szárítják és nem érlelik, ami hozzájárul jellegzetes zöld árnyalatához, friss, fűnyírásra emlékeztető aromájához és enyhén édes ízéhez. A brazilok a chimarrão-t egy "cuia" nevű edényben isszák, amelyet vastag falak és széles gallér jellemez. A chimarrão nagyon finom textúrája miatt a brazilok egy speciális, nagy, lapos és kerek szűrővel ellátott bombillát is használnak, amelyet "bomba"-nak neveznek.
  • Yerba mate zöld - a chimarrãóhoz hasonlóan ezt is forró levegővel szárítják, és nem érlelik, így az Ilex paraguariensis levelek megőrzik élénk zöld színüket. A zöld yerba matét azonban nem őrlik finom porrá - minden csomag durvára vágott levéldarabokat tartalmaz, por és gallyak nélkül. Az érlelési szakasz kihagyása a mate tea ízére is hatással van, amely enyhébbé válik, és nem lesz érezhetően keserű. Ez viszont a zöld yerba matét nagyon alkalmassá teszi a kezdők számára.
  • Az"uruguayi" yerba mate a legnagyobb jelenség a brazil matefajták között. Brazíliában állítják elő, de teljes egészében az uruguayi piacra kerül. Miért van ez így? Erről a cikkben bővebben is szót ejtünk!

Argentína. A yerba mate legnagyobb termelője

Argentína a legnagyobb yerba mate-termelő, a legnépszerűbb ültetvények az ország északkeleti részén - Misiones tartományban - találhatók. Az argentinok kedvenc főzetüket legszívesebben kis kalibából isszák. Cukrot, citrom- vagy narancshéjat adnak hozzá. Miután vizet öntenek a levelekre, azonnal ízletesen megisszák a mate-ot. Gyakran van kéznél egy termosz meleg vízzel, hogy újra tölthessék a kalabászt. A mate teát társaságban isszák - barátokkal vagy családtagokkal. A yerba mate közös ivása olyan rituálévá fejlődött, amelyben a résztvevők egy edényből isszák a mate-t, kézről kézre adva azt. Mi a kedvenc matefajtájuk? A tűzön szárított és néha füstölt mate, amely gallyakat, közepesen vágott leveleket és port tartalmaz. A gallyak lágyítják az ízt, míg a por fokozza az intenzitást a főzés kezdetén.

Paraguay. A yerba mate szülőhazája

Sokan úgy vélik, hogy a yerba mate eredetileg Paraguayból származik. Itt él a guarani indiánok legnagyobb hányada, akik elsőként fedezték fel az Ilex paraguariensis tulajdonságait. Az ő hagyományaik és kultúrájuk még mindig élénken él a modern paraguayiak tudatában. A guarani nyelv a spanyol mellett hivatalos státusszal rendelkezik. Guarani a Paraguayban használt pénznem neve is. Végül a paraguayi elem már az Ilex paraguariensis növény nevében is jelen van. Az igazság az, hogy a guarani indiánok egy olyan nagy területen éltek, amely mind a négy ma ismert országból tartalmazott egy keveset. Ezért mondhatjuk, hogy ezen országok mindegyike egy kicsit a yerba mate hazája. A paraguayiak többsége hidegen szereti főzni a matét - ezt nevezik "tereré"-nek. A tökhöz citromot vagy lime-ot adnak, majd jéghideg vizet vagy hűtött gyümölcslevet, és az így elkészített főzetet egy kortyban isszák meg. Egy nagy termoszt tartanak kéznél, hogy újratöltsék a kalabászt - általában egy speciálisan kialakított guampa. A mate fajtája hasonló az argentinok által fogyasztotthoz - levelekkel, pálcikákkal és porral -, de az argentin és a paraguayi mate jellegzetes ízjegyei különböznek. A paraguayi fajtát tartják a legerősebbnek a yerba mate fajták közül.

Uruguay. Itt élnek a legnagyobb yerba mate-rajongók

Míg Argentínában termelik a legtöbb yerba matét, addig Uruguayban a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztása ennek az italnak, annak ellenére, hogy a rossz gazdasági és üzleti háttér miatt ott alig termelnek yerba matét. Az uruguayiak által fogyasztott yerba mate túlnyomó többsége Brazíliából származik. Az ország lakosságának több mint fele a nagyon erős mate-ot kedveli. Ők nagyobb kalibákat használnak - általában a kalibák tetejéből készülteket, amelyeket porongónak neveznek -, és hosszabb ideig hagyják főni a főzetet, mielőtt meginnák. Milyen fajta mate-t szeretnek? A nagyon finomra vágott levelű, pálcika nélküli és jelentős mennyiségű port tartalmazó mate-ot. Uruguayban a legnépszerűbb márka a Canarias.

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 860,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 720,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 280,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 560,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 280,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 560,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

4 020,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(8 040,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel