Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A yerba mate egészséges a gyerekeknek?

2024-01-24
A yerba mate egészséges a gyerekeknek?

Senkit sem kell meggyőzni a yerba mate számos jótékony tulajdonságáról. A kérdés azonban az, hogy a gyerekek ihatnak-e mate teát, mint a felnőttek? Hány éves kortól lehet yerba matét inni?

Summary:

  1. Egészséges löketet ad. A yerba mate koffeintartalma
  2. Hogyan hat a koffein az emberi szervezetre?
  3. A yerba mate fogyasztásának kultúrája Dél-Amerikában
  4. Ihatnak-e yerba matét gyerekek?

Egészséges lökést ad. A yerba mate koffeintartalma

A Dél-Amerikából származó yerba mate számos értékes tulajdonsággal rendelkezik az emberi szervezet számára. Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek javítják az immunitást. A yerba mate kiváló A-, B- és C-vitaminforrás. Kémiai összetétele olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kalcium, foszfor, vas, króm, mangán, cink és kálium. A yerba mate infúziója csökkenti a koleszterinszintet, javítja a koncentrációt és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A legfontosabb tulajdonság, amely hozzájárul a mate tea népszerűségéhez, az élénkítő hatása, amelyet az ital természetes koffeintartalma tesz lehetővé. A yerba mate koffeintartalmát nem könnyű pontosan megadni, mivel minden a főzés módjától és idejétől, a felhasznált szárított termék típusától és mennyiségétől, valamint attól függ, hogy hányszor öntötték le a mate-t. Megállapítható, hogy a yerba mate koffeintartalma literenként 70-360 milligramm között változik. Összehasonlításképpen egy liter eszpresszó körülbelül 1700-2250 mg koffeint tartalmaz, egy liter főzött kávé 380-650 mg, az energiaitalok körülbelül 320 mg, a tea 280 mg, a szénsavas italok, mint például a kóla pedig 96-185 mg koffeint. Összefoglalva, a yerba mate nagyjából a lista közepére esik. Nem tartalmaz annyi koffeint, mint a kávé, de erősebb is, mint a tea vagy a szénsavas italok. Mindenekelőtt sokkal egészségesebb, mint az összes említett ital. De vajon egészséges-e a yerba mate a gyermekek számára? Ihatnak-e a gyerekek mate teát, és nem árt-e nekik?

Hogyan hat a koffein az emberi szervezetre?

Mielőtt válaszolnánk a címben szereplő kérdésre - egészséges-e a yerba mate a gyerekeknek -, nézzük meg, hogyan hat a mate, a kávé, a tea, az energiaitalok és más italok koffeintartalma az emberi szervezetre. A koffein a pszichoaktív, pontosabban a stimulánsok közé sorolható. Serkentő hatással van a központi idegrendszerre, gyorsítja a szívverést és tágítja az ereket. Megfelelő adagban fogyasztva megszünteti a fáradtságot és az álmosságot, javítja a koncentrációt és a hangulatot, valamint növeli a fizikai teljesítményt. A koffein élettani hatású, miközben táplálkozási tulajdonságai nincsenek. Túlzott fogyasztása olyan mellékhatásokat okozhat, mint a hiperaktivitás, álmatlanság, gyomorfájás vagy fejfájás. A legtöbb felnőtt legfeljebb napi 400 mg koffeint fogyaszthat anélkül, hogy mellékhatásoktól kellene tartania. Ez a mennyiség körülbelül négy csésze kávénak felel meg. Általában reggel, néha délután iszunk egy csésze kávét vagy yerba matét, hogy energiát adjon a munkához-- megerőltető fizikai és szellemi megterheléshez. Ez a kávémennyiség nem árt nekünk. Ami a gyerekeket illeti, az általános vélemény szerint a koffein a legkisebbekre káros anyagok közé tartozik. A 12 év alatti gyermekek nem fogyaszthatnak több mint 2,5 mg koffeint 1 kg testsúlyra vetítve. A túlzott mennyiségű koffein hirtelen hangulatváltozást, ingerlékenységet és álmatlanságot okozhat a kisgyermekeknél. A koffein azonban nem kerülhető el teljesen az étrendjükből - elvégre jelen van a teában, de a csokoládéban vagy a kakaóban is. Nem biztos, hogy nélkülözhetetlen összetevője az étrendjüknek, de ha időnként fogyasztják, biztosan nem tekinthető károsnak, még akkor sem, ha koffeint tartalmaz.

Is yerba mate healthy for kids?

A yerba mate fogyasztásának kultúrája Dél-Amerikában

Számunkra, európaiak számára a yerba mate viszonylag új dolog. Az Ilex paraguariensis leveléből készült főzet fogyasztása trend, egyfajta divat. A dél-amerikai országokban, ahonnan a yerba mate származik, ez valójában a kultúra és a hagyomány része. Nemcsak élénkítő, egészséges ital, hanem társadalmi jelentősége is van. Argentínában például a háztartások több mint 90%-ában fogyasztják. Iszik belőle idős és fiatal egyaránt. Elkerülhetetlen, hogy a kisgyermekek, akik látják, hogy szüleik minden nap egy érdekes kinézetű edényből, egy szokatlan formájú csövön keresztül isznak mátét, meg akarják kóstolni. A dél-amerikai országokban, ahonnan a yerba mate származik, a gyerekek már egészen fiatal koruktól kezdve yerba matét isznak. A kisgyermekeknek adott mate azonban általában nagyon gyenge, erősen hígított, és általában a sokadik töltés, amelyben alig vagy egyáltalán nem maradt koffein. Az idősebb gyerekek, tinédzserek a yerba mate ivását a felnőttkorhoz társítják. Ez egyfajta "presztízs" érzetét kelti bennük. Kicsit olyan, mint nálunk a kávézás - egy tinédzser, aki kávézni kezd, máris egy kicsit felnőttebbnek érzi magát.

A yerba matét ihatják a gyerekek?

Próbáljuk meg végre tisztázni a kérdést - egészséges-e a yerba mate a gyerekeknek, ihatnak-e belőle a kicsik, és milyen kortól adható a yerba mate a gyerekeknek? A válasz ezekre a kérdésekre nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A yerba mate önmagában, kis mennyiségben fogyasztva nem árthat, de a kisgyerekek általában amúgy is energiavulkánok, így nincs szükségük extra lökésre. Emellett legyünk őszinték - a mate tea keserű íze valószínűleg nem fog ízleni egy kisgyermeknek. Ha egy gyerek ragaszkodik ahhoz, hogy megkóstolja a szülei által bombillán keresztül szürcsölt italt, akkor nyugodtan adjunk neki néha-néha egy erősen hígított mate teát - nem lesz benne sok koffein. A tizenéves gyerekek gyakran már a koffeintartalmú italok felé fordulnak - a sok cukrot tartalmazó Pepsitől vagy Coca-Colától kezdve az egészségtelen energiaitalokig, amelyek számos szintetikus anyagot tartalmaznak. Köztudott, hogy az ilyen italok ízükkel és színes csomagolásukkal csábítanak, de fogyasztásuk negatív hatással lehet a gyermek egészségére. Ebben az esetben kiváló alternatíva lehet az egészséges, természetes yerba mate, amely ráadásul vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellátja a tinédzsert. Természetesen, ahogyan a kóla vagy az energiaitalok fogyasztását is korlátozni kell, úgy a tizenéves által megivott yerba mate mennyiségét is ellenőrizni kell. Nehéz egy konkrét korhatárt meghatározni, mikortól kezdve egy gyermek vagy tinédzser elkezdhet yerba matét inni - itt sok múlik a gyermek hajlamán és a szülők érzékén. És hogy még könnyebb legyen eldönteni, hogy a gyermeke ihat-e yerba matét, gondoljon arra, hogy ha nem bánja, hogy a kicsi kávét vagy energiaitalt iszik, akkor még kevésbé kell elleneznie a yerba mate szürcsölését. A lényeg, hogy ésszerű és mértékletes legyen.


Az információ forrása: A bátorság és a jótékony hatás a bátorság és a jótékony hatás a bátorság és a jótékony hatás között:

  1. Wikipedia: Mate, Kofeina.
  2. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.

Ajánlott

CBSe Energia Guarana 0.5kg

CBSe Energia Guarana 0.5kg

2 780,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 560,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg Különleges ajánlat

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

1 358,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt: 1 365,00 Ft/1tétel-1% Normál ár: 1 940,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel-30%(5 432,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Energia 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

3 160,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 320,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel