Ingyenes szállítás!! a címről 16 000,00 Ft
Mentés a bevásárlólistára
Új bevásárlólista létrehozása

A brazil kávé története: a felfedezéstől a világsikerig

2023-03-14
A brazil kávé története: a felfedezéstől a világsikerig

Brazília a kávé királysága. Még többet mondunk, ez egy igazi kávébirodalom! Ebben az országban összpontosul a világ kávétermelésének 1/3-a. És az egész egy nem feltűnő virágcsokorral kezdődött... Mi jellemzi, mi különbözteti meg a többitől és mi a legjobb brazil kávé? Mai bejegyzésünkben alaposan kielemezzük Brazília „fekete aranyának” témáját.

Brazília - a kávé királysága

Bár mi, mateisták, Brazíliát elsősorban a yerba mate-hez kötjük, az igazság az, hogy Brazíliában a kávé az igazi királynő, nem a yerba. Dél-Amerika legnagyobb országában a kávéültetvények összterülete közel 30 000 négyzetkilométer. Évente körülbelül 4 millió tonna kávét állítanak elő ebben az országban – ez a világ termelésének 1/3-a! A Brazíliában gyártott kávé nagy része Santos kikötőjéből indul a világ minden pontjára, de maguk a brazilok is szeretnek kávét inni. Szeretik az erős és édes.

Hogyan került a kávé Brazíliába?

Ma Brazília a kávéipar központja, de "csak" 300 évvel ezelőtt még nem volt itt kávé. A kávéfa eredetileg Etiópiából származik, és a legenda szerint termésének serkentő tulajdonságait véletlenül fedezte fel egy Kaldi nevű pásztor. Megfigyelte, hogy egy bizonyos növény bogyóinak elfogyasztása után kecskéi nagyon izgatottak lettek, és rendkívül sok energiájuk volt. Érdeklődni kezdett a növény iránt, és elvitte a termést a helyi sámánhoz, aki aromás forrázatot készített a magjából, ami itatva erősítette a koncentrációt, és hosszabb ideig tartott éberséget. A csodatévő növényről és a magjából készített forrázatról más törzsekhez is eljutott a hír. Fokozatosan a kereskedőknek köszönhetően a kávé más országokba és régiókba is eljutott. A Közel-Kelettől, Európán át, mindkét Amerikáig.

A kávét először 1727-ben vezették be Brazíliába, és egy másik legenda is kapcsolódik hozzá. Az akkoriban Brazíliában kolóniát alkotó portugálok szerelmesek voltak a fekete, serkentő italba, és nagyon szerettek volna elkezdeni saját kávétermesztést "saját" területükön. Ehhez palántákra volt szükségük, amit egy másik országból kellett kérniük, ahol már volt kávétermés. Történt ugyanis, hogy a szomszédos Guyanai Brazíliának voltak palántái, de a legnagyobb kincsként kezelték őket, és egyáltalán nem akarták megosztani velük. Szóval volt némi intrika. Francisco de Melo Palheta ezredest diplomáciai misszió köntösében Guyanába küldték. Beleszeretett Guyana kormányzójának feleségébe, aki búcsúzóul egy csokor virágot adott az ezredesnek. Kávémagok vannak elrejtve benne.

Ettől kezdve a kávét Brazíliában kezdték termeszteni, és az európai és az Egyesült Államok népszerűségének növekedésével, valamint a kereslet jelentős növekedésével a brazil kávépiac gyorsan igazi erőművé vált. A legnagyobb ültetvények Rio de Janeiro, São Paulo és Minas Gerais tartományokban helyezkedtek el. Annyi kávét gyártottak, hogy a 20. század elején Brazília a világpiac több mint 80%-át tette ki, ami a jövőben jelentősen megrázhatja a gazdaságot. Szükség volt bizonyos megszorításokra, előírásokra, ezért 1931-ben megalakult a Kávéintézet.

Milyen az eredeti brazil kávé íze?

Ha a kávéfa eredetileg nem Brazíliából származik, akkor miért itt nő a legtöbbet, és a brazil kávét tartják a legjobbnak a világon? A kávé Brazíliában nagyon jó érzés, itt kiváló termesztési feltételek vannak. Kedvező szubtrópusi éghajlat uralkodik itt, amelyet magas hőmérséklet és gyakori csapadék, és így magas páratartalom jellemez. A kávéültetvények termékeny, ásványi sókban gazdag talajokon helyezkednek el; hegyvidéki terepen. A kávé Brazíliában körülbelül 800-1200 méteres tengerszint feletti magasságban nő. Ez alacsonyabb, mint például Costa Ricában vagy Kolumbiában. Ez jelentős hatással van a kávé ízére - finomabb, kevésbé észrevehető savval. A kávéfa levelei közelebb vannak a naphoz, ugyanakkor buja trópusi növényzet védi őket a túlzott napsugárzástól. A brazil kávé kétféle kávéból készül - Arabica (puhább) és kisebb mértékben Robusta (nehezebb, keserűbb, magasabb a koffeinkoncentrációja). A kávé betakarítása évente egyszer történik, és a száraz évszakra esik - júniustól szeptemberig. Más országokkal ellentétben, ahol általában a „nedves” eljárást alkalmazzák a gyümölcs feldolgozására (vízzel és speciális berendezésekkel, amelyek mechanikusan választják el a pépet a magoktól), Brazíliában a kávébabot „száraz” módszerrel szárítják – természetesen a nap.

Milyen ízű a brazil kávé? Miben különbözik például a kolumbiai kávétól? A brazil kávé jobb? Azt mondják, hogy a legklasszikusabb és leguniverzálisabb kávé a brazil kávé. Jól kombinálható tejjel, de "kis feketeként" is remek, minden adalék nélkül. Az átlagos brazil arabicákat könnyű, fenséges íz jellemzi, alacsony savtartalommal. Szinte teljesen mentesek a keserűségtől. Kellemes, csokis-diós jegyek érezhetők bennük. Íze kiegyensúlyozott, a vége pedig édeskés lecsengésű.

Honnan lehet felismerni egy jó brazil kávét?

Sajnos a termelés nagy léptéke miatt a Brazíliából származó kávék túlnyomó többsége ipari kávé. A gépeket növénytermesztésre, betakarításra és további feldolgozásra használják, ami csökkenti a munkaerőköltséget és a gyártási időt. A gyártók a mennyiségre helyezik a hangsúlyt, nem a minőségre. Ez alól szerencsére vannak kivételek. Az 1990-es években egyes ültetvényeken magas termesztési, betakarítási és termelési szabványokat vezettek be. Ezek általában kicsi, családi ültetvények, ahol nem használnak gépeket, csak emberi kéz munkája. A növények szigorú szelekciónak vannak kitéve. Csak a legjobb minőségű gyümölcsöket szüretelik. A legjobb brazil kávékat "prémium" vagy "specialitás" néven emlegetik, erre példa a boltunkban kapható kézműves Mary Rose kávé.

A Mary Rose brazil kávé a származási régiótól függően háromféle változatban kapható üzletünkben - Mogiana (São Paulo) és Cerrado és Guaxupe (Minas Gerais). Mindháromra, ahogy az egy erős brazil kávéhoz illik, kellemes íz, diós-csokis-tejes jegyekkel, alacsony savtartalommal, nehéz testtel. A Guaxupe és Cerrado kávékban van még egy csipetnyi citrus. Ezeknek a kávéknak a szemcséi nagyok, prémiumnak minősülnek. Univerzális omniroast fokozaton pörkölik, aminek köszönhetően a főzet gyakorlatilag bármilyen módon elkészíthető - professzionális eszközökkel és otthon is.

Ajánlott

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

2 710,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tételA legalacsonyabb ár 30 nappal az akció előtt 2 720,00 Ft/1tételNormál ár 3 380,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(5 420,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Limon 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
 Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Zöld Frutos Tropicales 0,5kg

3 180,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(6 360,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

3 790,00 Ft ÁFÁ-val együtt/1tétel(7 580,00 Ft / kg ÁFÁ-val együtt)
pixel